Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Kas osta leivaküpsetusmasin?
 
Olivia 25. juuli 2011, kl 08.28
Tere, kas keegi oskaks jagada näpunäiteid, et mida peaks üks leivaküpsetusmasin tegema, et sellega rahul saaks olla? Kuna abikaasa sööb tööl igapäevaselt võileiba, siis tekkis mõte osta see masin ja teha ise saia. Ära tüütab iga päev värske saia ostmine.Kas sellise masinaga saab ka saia küpsetada? Saan aru et norm masinasse paned ise ained sisse ja hommikuks sai valmis? Kas on nii?
 
nii 25. juuli 2011, kl 13.26
on jah ja peamiselt saialaadseid asju sellega teha saabki. Musta leiba ta kahjuks teha ei oska. Tavaliselt on ka neil mingid retseptid juures. Teisalt aga peaksid hoolega kaaluma, kuiväga sul teda ikka tarvis on. Muidu juhtub nii, et ostad omale koju kalli kasutu kola, mis ainult ruumi võtab.
Ma seepärast, et mul sugulane ostis. Esialgu kasutati agaralt, tehti kõikvõimalikke sepikuid - saiu, aga nüüd pole kuulnud, et teda nii aasta või enama jooksul kordagi oleks kasutatud...
 
Mari 25. juuli 2011, kl 16.01
sellega on nii ja naa. Me ostsime ta vist aasta tagasi(suuse, millega sai küpsetada 1,0 - 1,5 kg) ja seni oleme iga kahe nädala tagant teinud ühe kilose seppiku ja kilose leiva. Alguses lasime masinal segada,kergitada ja küpsetada, kuid viimasel ajal on masin ainult seganud, kuid
kergitanud oleme laual vormis ning küpsetanid ise ahjus. Saia sai küll täielikult masinaga tehtud.Leiva küpsetamisel jäi koorike heledaks ja küpsetamise alguses langes kerkinud tainas natuke alla.
Alguses on natuke jamamist enne, kui saad vahekorrad paika ja õige retsepti 0oma jaoks välja töötada.
Kui ostad, siis palju peale hakkamist ja head küpsetus õnne!
 
pood kaugel 25. juuli 2011, kl 21.46
Pole juba paaril korral õnnestunud ja nii see masin nüüd seisab.

Mari, palun siia ühte hea sepiku retsepti, ja tavalise saia retsept, mis ikka on kohev ja jääb kohevaks, ei pudise, ei vaju alla.
 
Mari 26. juuli 2011, kl 00.24
Panen siia saia retsepti, mida tegime eelmise aasta juunikuus:
15.06.10.a. Küpsetasime saia.Masin segas ja kergitas taigna 7 – nda prog- rammiga1 tund ja 50 min.
Retsept::0,730 kg nisujahu;420 ml vett;4 spl suhkrut;4 spl õli;2,5 tl soola;
25 g presspärmi.
Lasime vormis(valgest plekist ,pikem) kerkida veel pool tundi ,samal ajal lülitasin sisse ahju,mille panin 200°C ning lasin kerkida tunni täis..
Kui tainas oli vormis kerkinud umbes 1,5 cm üle vormi serva – panin ta ahju.
Alguses 200°C 20 min.Pärast alandasin temperatuuri 160° -le ja küpses sellel temperatuurol 20 min., lõpus küpses 140 kraadil 20 min .
Küpsetis oli ilus,1,15 kg raske ja liusa pruuni koorikuga.
. Küpsetasime sepikut.Masin segas taigna 7- nda programmiga.
Retsept:
0,625 kg Rainbow sepikujahu(Soome toode)
0,125 kg Veski Mati mitmevilja nisujahu segu,
0,4 liitrit vett (selline vee kogus oli paras)
22 g presspärmi
3 spl suhkrut
2 spl õli;
2,0 tl soola.
Lasime vormis(valge plekist) kerkida umbes ühe tunni ja sai ahju pandud Küpsetasin nagu leiba. Kerkis väga hästi. Segamise järel jäi masinavorm puhtaks.
Sellest kogusest sis samuti 1,0 kg sapiku, tegelikult maitses rohkem saiana, sest soome jahus oli jahuparandajat sees.
Viimane on lleiva retsept,ta pole 100 % must rukkileib,kuid meile maitseb.Juuretisega pole me leiba teinuddd, vaid ikka värske pagari pärmiga.Nüüd
retsept:
Küpsetasime rukkileiba.Masin segas ja kergitas 7-nda programmiga.
Retsept:
0,5 kg Tartu Miil rukkijahu;
0,25 kg RB nisujahu(Soome)
500 ml vett (selles 2 spl siirupitaoline paks koduleiva küpseta-
mise rukkilinnase ekstrakti – eesti toode.)
See oli paras vee kogus
2 spl suhkrut;
3 spl õli;
2,0 tl soola;
28g presspärmi.

Pärast vormi panekut lasime veel soojas vees kerkida umbes ühe tunni,kuna kerkis nii hästi,et võib alla langeda,siis sai varem ahju pandud. Segamise lõpus oli ilus päts,masinavorm jäi puhtaks. Esmalt küpsetasime 20 min. 240° juures, siis alandasin 170° -ni ja küpses 20 min, edasi umbes 140° juures veel 20 min.

Kui keegi riskib teha ,andke teada,kuidas õnnestus!
Masinana kasutasin Severini masinat,milles om kaks segajat ja saab küpsetada ühes kuni pooleteise kiloni, kui vast saia segab ära,kuid leivataigent ei jõua segada nii suurt kogsst.
 
kai 26. juuli 2011, kl 12.49
Kui pere on, tasub ära küll ,minul enam pere pole ja müüks enda Bomanni 30 euri eest ära. Elan Kesk-Eestis.
 
Clatronc 26. juuli 2011, kl 14.15
Ostsin talvel soodukaga, väga rahul. Teen ülepäeva saiapätsi, poole annan vanematele, poole sööme koos mehega.
Teen pelmeenitanast, pärmitainast ahjuplaadile, klimbitainast jne.
Saia teen järgmiselt:
250 ml vett
75 ml õli
25 gr pärmi
1 tl suhkrut
1 tl soola
750 ml Veski-Mati mitmeviljajahu
See meie pere lemmik. Panen peaaegu kohe kuumalt kilesse ja väga hää.
Kahju jah, et rukkileiba ei saa teha.
 
kiidan 26. juuli 2011, kl 17.08
juba paar aastat pole poest saia ostnud
 
Olivia 26. juuli 2011, kl 19.32
Oi-oi-oi, aitähh vastuste eest. pean ikka ka kindlasti selle muretsema endale. Aga kas enamus masinad ikka ise segavad-noh et panen komponendid sisse ja asi valma? Mida ma peaksin kindlasti jälgima selle riistapuu soetamisel? Olen huviatud just saia tegemisest. Ei saa sellest aru, et kas panen materjali masinaase ja rohkem ei pea ise miskit tegema-või siiski? Saan esialgu saia-moodi asjanduse või pean veel ise kergitama-sõtkuma jne.
 
clatroc 26. juuli 2011, kl 22.57
Kõik teeb ära su eest. Vaata instruktsiooni, seal palju programme ja küpsetusastmeid.
Võtadki sooja saia välja peaaegu ise vaeva ja aega nägemata.
Minul läheb 3 tundi, ise toimetan rahulikult muude asjadega.
Masin segab, kergitab ja küpsetab.
 
Olivia 27. juuli 2011, kl 10.19
Suur tänu clatroc´ile. Lähen poodi uurima missugust osta siis.
 
anka 27. juuli 2011, kl 11.48
Minul masin aastast 1998, kasutan hoolega väikeste pausidega. Kõige rohkem kasutan taignategemise programmi, eile näiteks panin masina tööle taignaprogrammile ja tegin 1 väikest pätsi ahjus. Aga muidu ka tainas kuklitele, kenasti saab ühe pannitäie, kui kasutada 300 ml vedelikku.Tulid imehead. Olen mõelnud, et kui see masin mul kord väsib, soetan kindlasti uue. Eks see kasutamine sõltub inimesest, kes hakkab kasutama ja kes unustab ta kuskile kapinurka.
 
kiidan 27. juuli 2011, kl 14.15
minul on Severini masin ja teen saia nii
150ml piima
120ml vett
1spl. või
390 gr jahu
2mõõdulusikatäit (suurem mõõt) suhkrut
1,5 mõõdulusikatäit (väiksem mõõt) soola
2 tl kuivpärmi
kõik ained masinasse alates vedelikest ja küpsetan programmiga 2
 
Heino 27. juuli 2011, kl 14.19
Soovitan tingimata osta. Lisaks saia küpsetamisele ja taigna segamisele on temaga hea moosisid keeta.
 
kolavastane 28. juuli 2011, kl 02.40
mul ema ostis kunagi. algul oli vaimustus suur, aga kui siis tegu paar korda aia taha läks, jäi tarbetult vedelema ja vedeleb siiamaani. mõttetu kola. kas taigna segamiseks peab tõesti mingi ilge aparaadi soetama? täpselt sama mõttetu kola nagu kõik igasugused köögikombainid. saad midagi tehtud ja pärast küürid pool tundi igasugu jupstükke, mis seal küljes on. kes nõudepesumasinat kasutab, sellel on muidugi vast natuke teine tera, aga mina viskasin igasugu purustajate ja segajate ja vahustajate ja hakkijate masina ühel kenal päeval sirge seljaga prügikasti ja kui ema lubaks, viskaksin selle kuradi leivaküpsetaja ka.
 
julia 28. juuli 2011, kl 10.33
Mulle kingiti see masin, seal on küll see võimalus, et paned õhtul ained masinasse ja küpsetusalguse kellaaja, (3 tundi kulub valmis saiani) peab kasutama kuivpärmi, valad kõigepealt vedeliku siis maitseained siis jahu ja kõige peale pärm.
Minu koheva kerge saia retsept on selline:

250g käesooja vett
550g jahu
1 spl õli
1tl soola
1-2 tl suhkrut
kooriku värvi valin keskmise, olen proovinud ka piimaga kuid meie perele maitseb veega, ma sõelun jahu enne ära.
Olen masinat kasutanud ka pelmeenitaigna tegemiseks, Sille blogis on retsept keefiriga, mulle meeldib.
Meie pere lemmikkate saiale

1 pakk feta juustu, lõikan noaga suuremad tükid ja panen kihiti purki oliivide päikesekuivatatud tomatite ja küüslauguga, peale valan korraliku oliivõli, rosepipraterad. kui muu söödud siis nõristan veel õli saiale.
 
Algaja 31. juuli 2011, kl 08.07
Mul hoopis selline küsimus leivaküpsetusmasina kohta, et kas need käpad milega masin tainast segab-kas need jäävadki saia sisse küpsemise ajaks? Kui küpsetise masinast välja võtsin siis käpad seal sees ja sai ka rikutud-raske neid sealt ilusti välja saada. Või see peabki nii olema-mul neid käppasi koguni 2 tükki. Tänud vastajatele
 
jah 31. juuli 2011, kl 09.59
to algaja , jah need käpad jäävad saia sisse , kui sai valmis tõmbad masinaga kaasas oleva konksuga saia seest välja ...neid käppasid peabki kaks olema ikka selleks et taigen oleks ühtlaselt segatud
 
minni 31. juuli 2011, kl 11.13
mul Clatronic ja väga rahul.
eelmise aasta alguses ilmus raamat,, Leivaküpsetamine leivaküpsetusmasinas,, seal palju erinevaid retsepte.
Tihedamini kasutan pärmitaigna valmistamiseks, segab,sõtkub ja kergitab kõik nii nagu vaja.
 
lh 01. august 2011, kl 09.45
Mina võtan käpad välja kui segamine läbi ja hakkab kergitusprogramm.
 
vurtsvasser 18. mai 2021, kl 10.23
täitsa jobu!
 
kriuks 29. mai 2021, kl 09.50
ja nii palju tahaks ka nende kodumasinate kaitseks öelda et 1 köögikombain st -purustaja-mitme teraline riiv-mikser- segaja võiks siiski igas kodus olemas olla, kui ei elata ainult poest ostetud poolfabrikaatide peal.
 
Laine Mustamäelt 29. mai 2021, kl 19.48
Muidugi peaks igal perenaise teatud abilised köögis ikka olemas olema. Mul on blender, hakkliha masin, köögikombain, lauamikser, nuimikser, multikeetja ja mõned peenemad abilised nagu jäätisemasin, elektriline lauagrill, valgusgrill ja ka leivaküpsetaja. Tuleb ju päris palju, kasutan neid aeg-ajalt kui vaim peale tuleb.
Vahepeal tegin usinasti jäätist. Hakkliha masinat olen kasutanud korra pasteedi tegemisel ja enamasti, siis, kui vaja juurikaid riivida.
Leivaküpsetajat kasutasin ka usinasti. Tegin sellega sai, sepikut ja leiba. Sellegaon muidugi mõnus teha, kuid mind häirib see, et linnakorteris on riimi vähe ja ma pean ta pärast kasutamist ära panema. Sellega on lihtne teha kõiki asju, paned ained sisse, vajutad mõningaid nuppe ja 3 tunni radt saad sooja leiva kätte. Saia ja sepiku saab kiiremini. Olen teinud selle masinaga ja pirukatainast. Juhendus on kirjas, et saab ka moodi keeta, kyid seda pole ma teinud. Leiva, saia ja sepiku tegemisel häiris mind segamislaba sest jäävad augud, saab ka labad välja võtta, kuid see pole nii lihtne. Ise olen kasutanud kahte masinat ja leian, et masin peaks olema kahe segamislabaga, siis saa ava küpsetis võib kaaluda kuni 1,5 kg.
Momendil siiski teen leiva ja sepiku käsitsi. Küpse raja põhi hakkas tainast põhja kõrvetada millegipärast, kuigi vormi määrisin päris paksult küpdetusmargariiniga või võiga, ei aidanud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!