Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
kaseriisikate kupatamine
 
palun abi 17. september 2015, kl 11.23
mitu korda kupatate läbi? Veel üks loll küsimus, kui kaua keedate?
 
korilane 17. september 2015, kl 15.35
20 minti ja 3x
Maaks 17. september 2015, kl 15.38
1x ja 15...20min. 3x on selgelt liiga palju :-)
 
Selline praktika 17. september 2015, kl 16.10
Mina teen kõigi riisika moodi seentega (välja arvatud kuuseriisikad) ja isegi pilvikutega nii:
ajan seened vees keema ja valan vee kohe ära, panen uue vee ja ajan keema ning lasen 15 mintsi keeda. Siis igaks juhuks ajan seened veel korra uue veega keema ja nö loksutan/loputan lusikaga segades seened keevas vees läbi.
 
nii 17. september 2015, kl 17.40
Üks kord on vähe. Ei pruugi pikka aega keeta, aga vett võiks ikka 3 korda vahetada
 
mina 17. september 2015, kl 21.19
leotan seeni 4-5 tundi ja siis kupatan 1*
 
1 meetod 18. september 2015, kl 03.07
riisikad (mitte kuuse- ja porgandi-) koos metsaprahiga suurde pesukaussi või potti külma veega pliidile ja lasen keema (vahutab). Sealt kallan kõik külma vette vanni või suuremasse potti.

Nüüd panen pesukaussi uue külma vee ja "lüpsan" seened ükshaaval uuesti kuppama. Milles mõte? Nüüd on nad libedad ja okkad-lehed tulevad ludinal ära ning seened on sitked, ei lagune enam puruks.
Nüüd kupatan 10-15 minutit, maitsen, siis otsustan, kas aitab, sest kogu riisikate maitset ei taha ära keeta.

Peale kupatamist seened jälle külma vette ja nüüd hakkan neid noaga puhastama. Kõik ussiaugud on suurepäraselt näha, kõik lõikekohad jäävad heledad ja puhtad.

Kui pole veel öö, siis keedan marinaadi valmis, sinna puhastatud seened, keema ja kulbiga purkidesse, kaas peale, tehtud.
 
u 18. september 2015, kl 11.48
kõik külma veega õue suurde patta likku, saab nii kibeduse välja kui ka sodi küljest ära. aeg-lasen uut vett juurde, millega ka lahtiligunenud rämps üle ääre eraldub. siis millalgi keema ja kõik. üle 10 minuti küll ei tossuta.
 
küsimus tekkis 18. september 2015, kl 11.52
Mis te neist mürgisetest seentest saate, et neid peate veel äädikaga enestele sisse sööma??
 
Vastus küsimusele 18. september 2015, kl 16.42
Riisikatest, marineeritult, saab hea maitse suu sisse.
Ainult mõtlemisest läheb suu vesiseks.
:D
mart556@hot.ee 22. september 2023, kl 22.53
Kupatamine pole mürgi pärast. Söögiseened pole mürgised. Osad seened on muidu liiga mõrud.
ex-riigiametnik 26. september 2023, kl 14.55
Riisikaid kupatan ühe korra ja mitte üle 15 min. Rohkem pole vajadust.
Kolm korda kupatada tuleks vaid punast kärbseseent ja muud mürgist, et neid söödavaks teha. Aga neid ma lihtsalt ei korja.
Kui männiriisikaid on hulgas, panen veel päevaks likku, siis läheb nende maitse mahedamaks. Ja alles siis sool peale, ilusamad marinaadi ja koledamad soola.
Meie pere on aastakümneid palju seeni korjanud ja nendega nii talitanud. Veel nelikümmend aastat tagasi sõime ka tavavahelikke, sest tol ajal neid mürgiseks ei tunnistatud. Ja vanaisa elas 100-aastaseks, nii et see ei saa olla eriti vale talitusviis.

Muuseas, vanades perenaise käsiraamatutes õpetatakse tõesti, et seeni tuleb 3 korda kupatada või 3 veega kupatada - tänapäeva teadus on selle vajaduse ümber lükanud. Ilmselt on see kunagine 3-kordse kupatamise teadmine tekkinud igasugu kahtlaste mürgiste seente korjamise tõttu. Kui korjad vaid söögiseeni (riisikaid, pilvikuid jms), pole see 3-kordne kupatamine vajalik.
Lisa postitus
Autor:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!