Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
kui palju soola liha valmistamisel?
 
kata-kobanäpp/algaja perenaine 10. detsember 2011, kl 23.01
Sain kingiks ahjupoti ja olen nüüd igasugu erinevaid liharoogi katsetanud. Paraku olen täiesti totu, kui asi puudutab soola lisamist. Retseptid on ka nii, et "maitsesta soola ja pipraga", "lisa maitse järgi soola" või lihtsalt on vajaminevates ainetes ka sool, aga kogust ei ole. Olen suutnud toota lausmagedaid ja ülesoolatud liharoogi, kusjuures mõlemal juhul olen omast arust soola pannud mõõdukalt:(
Kas on mingi reegel või üldine teadmine, et 1 kg sea/veise/lamba/kana vms kindlale lihale läheb X kogus (kasvõi mitu tl'i) soola? Ilmselt määrab ka see, mida veel lisada, aga mingigi orientiir... mul hakkab juba rahast kahju, ostan liha ja lisandid kokku ja tulemuseks on toit, mis kellelegi alla ei lähe.
Tänud ette:)
 
raske 11. detsember 2011, kl 21.17
on sulle ju nii vastata.Mul on kuidagi "käe sees", ei kasuta mingit abivahendit. ainult sõrmed.Vahel kolme näpuga, vahel kahega.
Ja oleneb sellest, mida teed. Vedeliku kogus omab suurt tähtsust.Vedelikuga lihtsam,saad vahepeal maitseda.
Mina panen näiteks: kanakintsud ahju küpsema - 1 näputäis 1kintsu kohta(st.kolme näpuga napsad soolavakast,palju jääb, ongi paras)Ahjupraad, umbes 2 kg - 1 tl väikese kuhjakesega, hõõrud lihatüki üle.
Pigem olgu natuke magedam, juurde saab alati panna.See õige soola panemine on harjutamise värk.
 
meil 11. detsember 2011, kl 22.51
ongi nii, et igal oma maitse ja siis ongi soolatops laual. muidugi panen valmistamise ajal ka, aga tõesti nö kolme sõrmega.. ennem vähem, kui rohkem. pealegi soovitataksegi soola lisada juba valmis toidule, siis väidetavalt kulub seda vähem (toidus muidu palju peidetud soola, mis kahjulik...)
 
sõltub 12. detsember 2011, kl 07.39
suuresti ka soolast. Jämesoola läheb rohkem kui lauasoola, meresoola samuti, himaalaja kristallsoola veelgi enam, jodeeritud sool pole ka nii soolane kui peensool. Kui lisada veel maitseainesegusid, kus sool sees, on seegi lisateguriks.
Eks see käigi tunde järgi ja just nimelt sõrmede, peo (pihu) tunde järgi. Olen kogenud, et lusikaga mõõtes on valearvestust rohkem.
Algajale soovitaks kasutada ühte sorti soola ja sellega katsetada, kogemus tuleb kiiresti. Päris algaja sa ju enam pole, et kordades mööda paneks.
 
katale 12. detsember 2011, kl 07.48
Ülikoolis õpetatakse, et sool tuleb lisada suht puljongi keetmise lõpus, muidu ei pääse lihamahlad välja. 1kg liha kohta julgeksin 2 triiki tl soola lisada, edasi ettevaatlikult. Prae servast võite maitsmiseks tükikese lõigata. Kindlasti on mingi orientiir välja töötatud, peab sobrama internetis. Vaadake nt mis kirjutab proua Sirje Rekkor, kulinaaria spets ja ekspert. Proovin päeva jooksul ise ka otsida.
 
:) 12. detsember 2011, kl 10.02
Kuumtöödeldud road - mitte alla 1% ja enamasti mitte üle 2% tooraine massist, siis saab alati söödav. Sõltub natuke ka lisanditest, nt porgand imeb ülihästi soola endasse, kartul natuke vähem. Liha on alati tunduvalt magedam kui ülejäänud leem, porgand soolasem. Kui ahjupotis roog liiga soolane tundub, tõsta kohe vedelikust välja ja kasuta vedelikku kastme jaoks, lisa vett ja/või koort, timmi nii, et oleks mage ja lase uuesti koos toiduga keema.
Ahjuroa leent maitsen alati ca 1/2 tundi enne valmimist, siis on võimalik soolaga veel mängida. Liiga mage liha ja juurikad ka mõnus ei ole, et soolatops peaks kõrval seisma, saab ikka enne parajaks teha.
 
kala 12. detsember 2011, kl 17.26
Pooldan meresoola. Kala soolavad kalamehed nii, et sool laotatakse alusele ja kala surutakse sinna peala naha-poolega, siis jääb normsoolasusega.
 
Naks 12. detsember 2011, kl 18.45
Kui fileeritud kala soolata nii, et kala suruda nahapoolega jäme- või meresoola, siis värskelt ja kiirelt küpsetamisel paksust fileest hea maitsega asja ei saa.
Õhukeste fileede küpsetamine on iseasi.
Jämedad fileed nahapoolega soola kastetuna ja üksteise otsa laotuna ning laagerduda lastuna annavad tõesti hea tulemuse - aga peab jälgima sooldumise aega.
Lihtsam on soolata protsendiarvestusega, külm kuni 5% ja kuum kuni 2,5%, hoia soolas, kaua tahad, üle ei sooldu kindlasti.
Toivo Kivi 16. detsember 2020, kl 23.44
Soola kogus on üks asi, taine tähtis asi on kui kaua liha seisab soolas, kas üks ööpäev või kaks ööpäeva.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!