vedelat, parimat mett saad vaid otse vurrist suvel. hangi endale tuttav mesinik, see on seda väärt.
mesi seisab vedelana mõnda aega... see on igal aastal erinev ja oleneb ... kesteab millest. sellel aastal tahkus ikka väga kiiresti. juba kärjekannus oli tahkunud mett, mida mina pole oma mesiniku elu jooksul (~15 aastat (ainult)) näinud).
parim mesi on ilus, ühtlaselt kristalliseerunud, vähem või rohkem kollakas,, hea lõhnaga.
mesi on väga õrn. ta ei talu solgutamist, korduvat sulatamist jne. (kuigi müügimesinikud väidavad midaiganes) tahkumise vältimiseks segatakse mett või lausa kuumutatakse.... et kliendile meeldida.. aga mesi pole enam see..
rapsimesi on kõva, valge, väga peeneteraline. meenutab tõesti searasva ja tundlikum nina tunneb ka kerget rõikalõhna. puhast rapsimett saab, kui tarud on rapsipõldude (nii tali- kui suviraps) vahetus läheduses.
enamasti on siiski kas tali- või suviraps ja kuna raps pm ei õitse suviläbi, siis saab ikkagi segumett.
rapsimesi on maitseasi. kellele meeldib, kellele mitte.
tervislikuse üle vaieldakse ja jäädaksegi vaidlema.
mina olen vastu. õli ka ei osta.