Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Kas keegi küpsetab pirukaid puupliidi ahjus?
 
Totu Kuult 01. detsember 2014, kl 19.13
Olen värske puupliidi omanik, millel on malmist praeahi. Kas sellega ka pirukaid küpsetada saab?
Kas need termomeetrid, mis on uksele paigaldatud ka õiget temperatuuri näitavad? Kütsin pliiti paar tundi, aga ahjus ikka alla 100 kraadi.Lehttaigen aga tahab kõrgemat temperatuuri:(
Palun andke nõu.
 
mälestus lapsepõlvest 01. detsember 2014, kl 19.40
tunniajase kütmisega küll sellises praeahjus midagi küpsetada ei saa. meil küpsetati seal siis, kui oli pliidil mingi aeganõudev töö käsil, süldikeetmine või kapsahautamine vms. spetsiaalselt küll pliiti selleks ei köetud, et praeahjus midagi valmistada. selleks oli ahi. uuemal ajal ehk asjalood teisiti?
 
maalt 01. detsember 2014, kl 20.39
mul endal puupliidi praeahi läbi kõrbenud ja sellega küpsetanud pole kunagi.Aga mu minia teeb kõik oma pirukad,koogid ja kringlid puupliidi praeahjus.Ma ei ole kuri ämm ja neid küpsetisi kiidan rõõmuga, tulevad väga head välja.Elektripliit on tal ka, aga see millegipärast ei küpseta.Minia ongi kade minu elektriahju peale.Kas praeahju jaoks ei ole mitte eraldi siiber kohe?Et lükkad pliidisiibri kinni ja teed praeahju oma lahti ja siis see lähebki kuumaks.Minu katkise ahju jaoks on küll eraldi siiber.PS.Leidub siin foorumis ikka haigeid inimesi!
 
vanasti 01. detsember 2014, kl 21.16
mul polnud elektriahju ja tegin kõik asjad puupliidil, sh ahjus. No vahel läks kõrbema ka, sest ebaühtlane kuumus oli. Aga nüüd hautan seal vaid hapukapsast jõulude ajal ja vahel soojendan toitu. Piparkooke teen ka, kuid pean peale passima, et kõrbema ei läheks. Elektriahju parem jälgida ja kuumus ka ühtlane ning saab reguleerida. Mul on ehitatud pliit, mitte ostetud (kui see annab mingit infot), aga praeahi on ilma termomeetrita.
 
üks 01. detsember 2014, kl 21.43
Olen puupliidi ahjus kõike küpsetanud:saiakesi, pirukaid ja torti. Mu pliidi ahjul pole kraadiklaasi ja temperatuuri hoian tunde järgi. pikka ettekütmist küll pole vaja. Muidugi kõik oleneb ahjust.
 
njahh 01. detsember 2014, kl 23.02
õigel puupliidil on kaks siibrit. Kui tahad praeahju kuumaks ajada, lükkad igapäevase kinni ja teed lahti teise. Reeglina on see siiber väiksem ja asub praeahjupoolses osas.
Ise seda ei kasuta, kuid mäletan, et vanaema küll vahel tegi seal pirukaid ja täitsa head olid.
 
nootami 02. detsember 2014, kl 08.42
Pliite on igasuguseid. Mõnel toimib praeahi hästi, teisel mitte nii hästi. Tänapäeval ei panda pliiditegemisel enam rõhku praeahju ühtlasele küpsetamisele, see võib küpsetamise keerukamaks teha. Malmist praeahi on parem, kui plekist, lihtsalt soojus hajub ühtlasemalt.
Aga loomulikult saab sellega küpsetada mida iganes ja termomeetrid nendel ahjudel on pigem erand, kui reegel.
Kui su puupliit on mingi veesärgiga pioneerpliidi tüüpi raudpliit, siis sellel ei pruugi praeahi sobida küpsetamiseks. Vee soendamine võtab kogu soojuse ära ja ahi eriti soojaks ei lähe.
Reeglina pole praeahju kasutamiseks eraldi siibrit. Kui see kuskil on siis selline pliit on igatahes haruldane. Reeglina on küll pliitidel kaks siibrit, kuid see valik toimib soemüürile. Praeahju ajavad mõlemad soojaks.
Kuna sa aga oma pliiti ei tunne, siis esimesed korrad pead eriti ettevaatlik olema ja alustada võiks hoopis prae, mitte küpsetisega.
 
kk 02. detsember 2014, kl 10.23
Puupliidiga küpsetamine on puhas katsetamise/kogemuste asi. Mul on pliit ehitatud eelmise sajandi keskel, praeahju kesta on ka vahetatud, aja jooksul põleb lihtsalt läbi. Kuumaks läheb kähku, nii veerand tunniga, aga oskus on puid lisada nii, et säiliks veidigi ühtlasem temperatuur, sest näidikut reeglina selle aja pliitidel ei ole. Kui nipp selge, saab teha kõike: pirukaid, kooke, küpsiseid, soolaseid ahjutoite igasuguseid.
 
:) 02. detsember 2014, kl 10.29
Mul on olnud elu jooksul kasutada 3 puupliiti ja kõigil neil oli 3 siibrit: suvesiiber, kust suits läks otse korstnasse, talvesiiber, mis lasi soemüüril kuumeneda ja eraldi siiber praeahju jaoks. Küpsetasime neis kõigis nii liha kui kooke-pirukaid, aga eks iga ahi tahtis harjumist ja igal oli oma nipp. Elektriga ikka lihtsam, seepärast ma oma praegusesse koju lasin ehitada pliidi ilma ahjuta, et kes see ikka viitsib tunde tuld all hoida ja kuumust passida. Natuke kahetsen - vahel ikka kuluks üks lisaahi ära.
 
Totu Kuult 02. detsember 2014, kl 10.45
Tänan kõiki, kes oma kogemusi jagasid. Mul on laotud pliit (veesärgita). Uus ilus mamist praeahi klaasist uksega.Kaks siibrit on ka olemas. Üks ajab ka sooja müüri soojaks ja teine on "suvesiiber" - läheb otse korstnasse. Eks ma nädalavahetusel siis katsetan kõigepealt seaprae ja ahjukartulitega ja siis piparkookidega.
Vanasti, kui laps olin, küpsetas isa koguaeg pirukaid praeahjus. Lapsepõlvekodu pliidi praeahi oli plekist ja läks kiiresti soojaks.Paps tegi väga maitsvaid kapsa-,porgandi-,moosi-,kohupiima-,südame-peekoni ja õunapirukaid. Armastasime õega väga plaadipirukaid, mis olid peal lahti ja taignaribadega nagu korvpunutisega kaunistatud.
Kapsa,südame-peekoni ja porgandi pirukad olid pärmitaignast ja sellised väikesed ja suupärased.
Mäletan, et pirukad olid rätiku all mitu päeva pehmed.Taigna segas isa alati ise valmis. Mina tahtsin ka aidata, aga isa ütles, et mul on raske käsi ja tainas ei taha kerkida. Oi kuidas ootasin, et kasvan suureks ja saan ise tainast teha ja käsi läheb väiksemaks ja kergemaks:)
Ilusat advendiaega kõigile!
 
Totu Kuult 02. detsember 2014, kl 10.46
Praeahi on muidugi malmist:), mitte mamist!
alissandra 02. detsember 2014, kl 18.27
Soojamüüri siiber ongi ka küpsetamiseks, ehk ahju jaoks mõeldud. Ma ei kujuta ettegi, et keegi talvel üldse vaid otse korstnasse laskvat siibrit kasutaks. Ahi läheb otsesiibriga soojaks küll, aga sel juhul lihtsalt kärsatab koogid, pirukad ära, samas põhjast jätab kõik tooreks. Seega ikka soojamüüri siiber.

Ema teeb ka kõike puupliidi ahjus, kuna tal muud paremat polegi. Aja jooksul harjub asjaga ära. Endal pole aga malmahjuga kogemusi (mul roostevabast). Ehk vajab see tõesti väga pikka kütmist, et üldse kuumaks saada.
 
n49 03. detsember 2014, kl 00.09
Mina küpsetan kütteperioodil kogu aeg pliidi ahjus midagi. Väga hästi küpsevad Täna tegin näiteks suure pitzza :)
 
u 03. detsember 2014, kl 13.04
malmist ahi, seega siis plekist paksem? vbl vajab rohkem kütmist, muud erinevust ei peaks olema. katseta - ja naudi. öeldakse ju, et "puupliidi" ahjust tulevad ikka paremad tooted:) no ei tea, aga suurest ahjust süte pealt kindlasti. teen seal malmpotiga isegi suppe ja ühepahjatoitu, muust räääkimata. et iga päev kõike elektriga valmistada, peaks vist miljonär olema.
 
rivo 04. detsember 2014, kl 08.44
mina tahtsin ka pirukaid teha puupliidiga...panin siis puud pliidi alla ja pirukad enam ei mahtunudki sinna. sellest ajast peale ma enam puupliiti ei kasuta.
 
u 04. detsember 2014, kl 10.40
rivole
no see on ju väike mure. mõnel mehel kipub puupliit hoopis põlema minema!
peaaegu iga nädal toimub mingi sõnaus ja sealt tuleb "taristuid" jm nagu Vändrast saelaudu, aga, näe, "puupliiti" pole keegi märganud asendama hakata.
puudepliit? ei, kõlab nagu "puudeline". puie-?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!