Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Kas asi on minus või pliidis?
 
noob 20. jaanuar 2015, kl 23.28
Ütlen ette ära, et suurem asi kokk pole ma kunagi olnud aga no pudru olen seni ikka keedetud saanud.

Kolisime hiljuti üürikasse, kus vana veneaegne gaasipliit. Olen täiesti püstihädas, sest absoluutselt kõik kõrbeb kas põhja või siis jääb ülivedel (kaerahelbepudrust räägin) - ma lihtsalt ei suuda seda settingut leida, kus toit vaikselt hauduks, mitte täiel vungil keeks. Arvasin, et äkki asi potis ja ostsin uue ning paksema põhjaga aga ei midagi - ikka läheb kõik keema ja keeb mulinal, kuni tule täiesti kinni keeran.
Vaatasin juba poes mingisuguseid gaasipliidi katteid, mis leeki ja kuumust hajutavad. Aga öelge, kas olen mina äpu või võibki olla, et pliit on lihtsalt nii "vinge", et kõik saabki liiga palju kuuma? Kas see on gaasipliitide üleüldine häda? Plaanis niikuinii pliit välja vahetada ja kuigi mõte oli ikka gaasi juurde jääda, siis praegu pliidi ees tulist kurja vandudes tekib juba tunne, et peaks vist ikka elektri kasuks otsustama. Tahan normaalset putru, mitte mingit löga!
alissandra 21. jaanuar 2015, kl 01.49
Polegi mingeid setinguid, ise pead keerama tule nii vaikseks kui vaja on ja kindlasti pole pliidil vaid ühes mõõdus augud mida kasutada.

Ülivedelas pudrus aga pliiti küll süüdistada ei saa, sel juhul ikka ise valed kogused pandud.
 
:) 21. jaanuar 2015, kl 07.31
Kuni mul oli gaasipliit ja sain tuld ise ülipisikeseks reguleerida, oli kõik täitsa ok. Kui sain esimese elektripliidi, hakkasid hädad pihta - plaate sai reguleerida küll, aga kõige madalam kuumus oli ikka tehases paika pandud ja sellest enam allapoole keerata ei saanud, lülitas end kohe päris välja, kui üritasin 1-st veel väiksemaks keerata. Vaat siis keesid pudrud küll liiga kõvasti.
Nüüd on õnneks pliit, millel saab ka kõige esimesest jaotisest väiksemat kuumust hoida.

Sa katseta oma pliiti ja eri auke, alati saab tuld reguleerida ise, ka siis, kui on olemas jaotis "madal kuumus", võib see olla liiga äge, ära keera sellele.
 
viimasele 21. jaanuar 2015, kl 09.40
elektripliidi saab ju päris välja lülitada kui puder keema läheb ja keeb 15 min ilusasti edasi kuumal plaadil...
 
Püha jumal! 21. jaanuar 2015, kl 10.28
Kas sa ei tea, mida väiksem tuli, seda vähem kuumust?!
Mis kuradi "settingut" sa taga ajad, silmanägemise järgi keerad tule nii väikseks kui vaja ja loomulikult valid poti põhja suuruse järgi, kuhu sa ta asetad, kui sa just punktkeevitust ei soovi :D
 
asi on pliidis 21. jaanuar 2015, kl 10.39
minu uus gaasipliit on ka selline, et kui sellel tuli kõige väiksemaks keerata, siis kütab ikka nigu segane. putru selle peal kindlasti keeta ei saa. õnneks on mul olemas ka induktsioonpliid osa, seal saan kõik pudrud ilma kõrbemiseta miinimumastmel valmis hautatud.
 
njahh 21. jaanuar 2015, kl 11.22
eluaeg gaasipliidil kõik pudrud ära keetnud. Põhja on kõrbenud toit siis, kui olen ta suurele tulele hooletusse jätnud.
Gaasipliidil on erineva suurusega põletid ja neil omakorda saab tuld suuremaks ja vähemaks timmida, suisa nii, et leek vaevu hingitseb. Kui sul seda võimalust pole, siis on viga pliidis (kuigi isegi kauge minevikupliitidel sai seda teha).

Gaasipliidi eelis on see, et ta hakkab kohe toitu kuumutama ega vaja mingit aega soojenemiseks ja kui alt tuli keerata, siis keemine ka kohe lõpeb - ei pea potti kõrvale tirima.
Miinuspooleks on see vastik rasvane kleepuv ollus, mis põlemisel eritub ning seintele ja lakke kinni kleepub ning köögi kollaseks teeb.

Miks sa tahad üürikasse oma raha eest uut pliiti osta? Kas järgmisse üürikasse võtad pliidi kaasa või?
 
noob 21. jaanuar 2015, kl 11.44
Päris nii loll ma ka ei ole, loomulikult on tuli kõige väiksemaks keeratud ja kõige väiksemat auku kasutan ka aga ikka on asi täiesti lootusetu. Kõik kas keeb mühinal või ei toimu mitte midagi (kui tule täitsa nulli keeran).
 
njahh 21. jaanuar 2015, kl 11.55
aga kuidas siis pliit selles süüdi olla saab? Timmi leeki siis nii suureks, kui sulle vaja on. Väikese ja suure vahel on ju veel variante...
 
kurmaan 21. jaanuar 2015, kl 12.35
meil on maakodus gaasipliit, 3 eri suuruses põletit. Ja tõesti - kui ka väikseim põleti kõige väiksemaks keerata, podiseb toit ikkagi ülemäära.
Ahjuga sama - kuumus kipub ikka üle 200 kraadi, besee ei tule kõne allagi.
Õnneks on sel pliidil üks elektriga plaat - kasutan seda kui vaja madalat kuumust.
 
njahh 21. jaanuar 2015, kl 14.44
aga teemataja ju väidab, et kõik kas keeb mühinal või ei toimu midagi.

Järelikult on tal siiski võimalik nupuga mängida.
 
hanna 21. jaanuar 2015, kl 14.52
Gaasipliidil on tuli vahetu ja ka kõige väiksem leek tekitab poti põhja alla suurema kuumuse, kui elektriplaadi madalaim kuumus. El. pliidi saad vahepeal välja lülitada, sest malm või keraamiline klaas hoiavad sooja ja toit haudub niimoodi oluliselt madalamal temperatuuril tükk aega edasi. Gaasipliidil saab ikka putru teha, aga jälgimist, segamist on küll rohkem vaja ja keemine toimubki suurema mulinaga. poodides müüakse gaasileegi hajutajaid tihe rest/sõel, mis aitab veidi leegi kuumust vähendada. Abiks on ka malmnõud, mis paksude seintega vähendavad äkilist kuumust.
Mina teen gaasipliidil putru nii, et lasen pudru keema, lasen tal podiseda hooga nii kaua, kui puder muutub paksuks ja kipub põhja hakkama, siis keeran tule alt ära, potile kaas peale ja mässin poti veel froteeräti sisse. Jätan järelhauduma ~15min. ja väga hea puder saab. Kasutan mitte kiirhelbeid vaid tavalisi täistera helbeid ja segusid.
 
noob 21. jaanuar 2015, kl 17.56
Aitäh, Hanna!
Ise olen ka nii üritanud, et lasen keema ja siis tuli kinni ja rätik peale aga järelvalmimist ikka ei toimu nii palju, et puder hea jääks. Proovin siis üleni rätikusse ka mässida, ehk on abi.

Tuld muidugi pliidil saab reguleerida ja see ongi mul kõige madalama peale keeratud alati. Elektripliitidega pole kunagi sellist jama olnud, kuna nii kui keema läks sai kas kuumus maha või täitsa kinni ja puder sai rahus haududa ning valmida. Helvestes ei saa ka asi olla, kuna olen aastaid ühtesid ja samu kasutanud (Veski-Mati täisterakaerahelbed).
 
jah 21. jaanuar 2015, kl 21.51
väga tasase tule saamiseks gaasipliidiga(putrude puhul nt) kasutan kõige väiksemat "rauda" ja leegihajutajat ja töötab väga hästi. Ei viitsi mina potti rätikusse mässima hakata. Ja minu uuel pliidil küll enam rõvedat kleepuvat rasva ei tule, kunagi üürikas oli vana nõuka aegne pliit siis see tekistas räigelt seda. :)
 
?? 22. jaanuar 2015, kl 08.39
Küsimus on, kuidas teemaalgataja seda leeki reguleerib - keerab nupu lihtsalt väikese leegi märgi peale või?
Siis pole ime, et liiga kõvasti keeb.
 
hanna 22. jaanuar 2015, kl 10.20
Mina kasutan ka vahel Veski-mati täisterakaerahelbeid. Ma panen veidi vedelikku rohkem kui ette antud. Kui alguses puder muliseb hoolega, siis aurustub tegelikult rohkem vedelikku kui vaikse kaane all haudumise korral ja sellepärast sul võibolla ei tulegi lõpus hea puder. Ma väga mõõta ei viitsi, aja jooksul kogused käe sisse harjunud, aga ma arvan, et panen kuskil 0,5-1dl rohkem vedelikku alguses, kui vaja oleks (ma teen piim+vesi pooleks,maitseb rohkem). Ja tule keeran alt ära siis, kui puder juba üsna paks ja helbed juba sellised "al dente" maitsevad. Peale seda kaane all räti sees haudub küll minu jaoks pehmeks. Selle jäerlhaudumise juures on oluline, e thelvestele jätkuks piisavalt vedelikku mida siss eimeda - seega mida varem tuli alt äa keerata, seda rohkem vedelikku peab olema potis ja haudumise aeg on ka pikem. Katseta aj proovi - eks ma ka alguses otsisin paremat lahendust. Hommikul ei viitsi nagunii väga pliidi ees passida, mulle selline variant sobib hästi.
 
noob 22. jaanuar 2015, kl 13.16
Keeran väikese tule pildi peale jah. Kuidas muidu seda leeki väikeseks saab? Suure leegi pildi peal põleb nii, et leek viskab peaaegu poti põhja servani välja ja kui sellest veel paremale keeran, kustub leek hoopis ära (tööle panemiseks peab nuppu vasakule keerama, siis on suure leegi pilt, sellest veel edasi vasakul väike leek, kust edasi keerata rohkem ei saa, teisele poole tagasi minna on jälle suur leek ja siis kustub ära).

Ma olen üritanud ka silma järgi aga siis kas hakkab põhja kõrbema, mispeale lisan vett juurde ja siis jääb löga. Teen ka piimaga pooleks.
 
muideks 22. jaanuar 2015, kl 16.22
pliitidel ja pliitidel on tõesti vahe. Kui gaasipliidiga ennem teinud pole vajabki harjumist aga mul tulid millegipärast gaasipliidil tehtud toidud ja koogid alati paremad välja kui nüüd selle keraamilise pliidiga, nüüd juba hakkab looma aga paar aastat suutsin kartulid ka ära kõrvetada praadides iga kord.
 
---- 22. jaanuar 2015, kl 22.17
noob Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Keeran väikese tule pildi peale jah. Kuidas muidu
> seda leeki väikeseks saab?

Enne suure leegi märki tuleb reguleerida:) Süütad suure leegi peal, siis keerad paremale tagasi, kuni leek veel vaikselt-vaikselt põleb. Millimeeter haaval kasvõi. Õpi oma pliiti tundma.
Mitte mingil juhul ei keera vasakule väikese leegi märgi peale! See muidugi kõrvetab kõik ära.
 
noob 22. jaanuar 2015, kl 23.00
Hmm. Ma suurest leegist paremale pole üldse proovinudki, sest minu arust ta kustub siis kohe ära. Aga katsetan homme kindlasti järele, võib-olla olen tõesti lihtsalt liiga palju keeranud.
 
juurikas 23. jaanuar 2015, kl 12.29
Uuematel gaasipliitidel on osadel tõesti sellised kraanid, et kui hakkad keerama tagasi kinnikeeramise suunas, siis leek kustub momentaalselt, ehk ei lase niipidi väikest leeki kasutada. Gaas-stopp süsteemid on ohutuse pärast nii tehtud, et kui kogemata leek kustub või kui kogemata nupp valesse asendisse keeratakse, siis gaasikraan sulgub automaatselt.
Vanematel pliitidel saab jah kasutada nii nagu ---- õpetas
 
tsuks 25. jaanuar 2015, kl 15.38
kes tahab pliidil täie mõnuga hautada,soojas hoida või täiega keeta,ostku endale induktsioonpliit. Mitte skaalaga sensorlülitiga,vaid nuppudega,seal saad sujuvalt voolu tugevust reguleerida,nagu raadionuppu.Saab ainult kergelt toitu soojas hoida või panna täiega keema. Sellised pliidid maksavad küll 600 euro ringis ,aga toimib mõnuga.
 
noob 28. jaanuar 2015, kl 15.57
Täitsa lõpp, ma vist leidsingi tule asendi, kus saab enam-vähem podisema jätta (natuke mullitab ikka aga vähemalt ei kee täiega). Tõesti, tulebki suurest leegist paremale minna.

Natuke hirmus on ainult see, et sellest veel millimeeter vasakule ja tuli kustub järk-järgult ära aga gaas vist jääb ikka immitsema? Nii et peaks siis vist silma peal hoidma, kas tuli ikka põleb.

Igastahes suur aitäh teile abi eest! Naisteka foorumist saab ikka hüva nõu :)
 
Lukksepp 28. jaanuar 2015, kl 21.05
Tsuksile
Induktsioonpliit on tervisele kahjulik,uurige tausta.
 
noob 08. aprill 2015, kl 00.25
Teate. Pidin selle teema üles otsima. Tahan teile rääkida loo inimeste lollusest.

Nagu teemaalgatuses mainitud, siis tegu üürikaga. No nagu ikka sisse kolides, sai suurpuhastus tehtud. Mitte, et korteril midagi häda oleks aga eneserahustuseks. Elukaaslane tegeles sellega, ta niikuinii köögis osavam kui mina. Ja puhastuseks tuli eemaldada ka see gaasipliidi peal olev rest.
Eks pärast sai ka muidugi korduvalt pliiti puhastatud aga mitte nii põhjalikult, et resti eemaldada vaja oleks või siis pani ta selle täpselt sama moodi tagasi nagu enne oli.

Nüüd aga nädalake tagasi mõtlesin kasulik olla ja pliidi ise puhtaks teha. Võtsin resti maha ning ega mina ei vaadanud, kuidas see seal enne oli. Panin lihtsalt kuidagi suvaliselt tagasi. Ja siis tabas meid valgustus.

See neetud rest oli kogu aeg valepidi olnud.

Sellepärast ei püsinud suuremad potid-pannid korralikult tasakaalus. Ja sellepärast toimus kõik keemine ja muu mitmekordse kiirusega, kuna pott oli lihtsalt vahetult leegi peal.

Ma istusin köögis ja naersin nagu hullumeelne, kui pihta sain, milles asi kogu aeg olnud oli. Aga vähemalt ei kõrbe pudrud enam põhja :)
 
pipilotti 09. aprill 2015, kl 16.09
Seda on hea ja soe lugeda, et te selle gaasipliidi kodustatud saite.
Keerake nüüd see WC-pott ka õigetpidi :D
 
g 15. aprill 2015, kl 22.33
Ära häbene, noob :) Minul juhtus nii, et eluaeg ahjuküttega harjunud, aga kolisin ühte üürikasse, kus soemüür ei tahtnud kuidagi soojaks minna. Pliit õnneks läks ja niimoodi siis elasin paar aastat soojadesse riietesse investeerides.
Siis leidsin omale targa mehe, kes kord hakkas asja lähemalt uurima ja sai kohe aru, et sellel pliidil on siibrid vahetuses - hoopiski ülemine suur siiber soojendab soemüüri ja alumine väiksem läheb otse korstnasse. Seega olin kaks aastat korstent kütnud. Nüüd läheb soojaks mis koliseb :)
 
`;..;´ 21. jaanuar 2016, kl 12.58
Miks sa ei tee putru mikrolaineahjus? Mul pole elusees midagi põhja kõrbenud kunagi.
 
naer saalist 21. jaanuar 2016, kl 14.36
See on nii hea arutelu, et sobiks gaasipliitide müügi reklaamiks lausa;)
 
aga mina 23. jaanuar 2016, kl 16.41
mina jälle kuulsin neil päevil niisugust lugu, et üks noorik läks koos peikaga maale vanaemale külla. peika oli läbi ja lõhki linna- ja gaasipliidi-mees, vanaema aga taluinimene. noh, puhuti siis kambris juttu ja varsti ütlesid naised peikale, et mingu tehku tuli alla, puud köögis olemas. varsti oligi tuli üleval, aga ...praeahjus! vennike ei olnud enne mitte kunagi nn puupliiti näinud.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!