minu andmed pärinevad:
Seega ei ole kook – erinevalt levinud arvamusest – oma nime saanud imperaator Napoleoni järgi, vaid see tuleneb prantsuskeelsest sõnast napolitain, mis viitab hoopis Itaalia Napoli linnale.
Juba 1651. aastal andis Prantsuse kokk Fran?ois Pierre de la Varenne selle koogi (G?teau de mille-feuilles) retsepti oma raamatus "Le Cuisinier fran?ois". 19. sajandi algul katsetas selle koogi retseptiga ka kuulus Prantsuse kokk-kondiiter Marie-Antoine Careme.
Traditsiooniliselt valmistatakse kook kolmest lehttainakihist, vahele määritakse vanillikeedu-kreemi (cr?me p?tissi?re), peale puistatakse puudersuhkrut.
Uuemates retseptides on kooki pealt kaetud ka valge või pruuni suhkruglasuuriga (ka mõlema seguga) ja vahekihina on kasutatud maasikakeedist (Eestis ka jõhvikakeedist) ja vahustatud koort. Lisaks lehttainale kasutatakse vahekihina biskviiti ja leida võib ka soolaste Napoleonide retsepte.
Kuigi koogi valmistamine ja nimi võivad riigiti erineda, on kindlasti lehttainakihtide vahele määritud kreemi (keedukreemi, võikreemi või keedu-võikreemi), samuti on kook pealt tavaliselt kaetud lehttainapuru ja puudersuhkruga või glasuuriga.
Kuna lehttaina valmistamine on aeganõudev töö, on püütud otsida ka kiiremaid valmistusviise. Aga kõigi tainaste puhul kehtib reegel, et need küpseksid kihiliseks.
Dina Aarma, Tallinna teeninduskooli kutseõpetaja, 13. aprill 2013, 08:03
Napoleoni kook