Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Hea rosolje - kuidas teha?
 
Tiiu 03. september 2013, kl 20.35
Praegu punane peet eriti hea magus. Tuli teha tahtmine rosoljet. Jagage häid nippe ja koostist.
 
see ju nii lihtne 03. september 2013, kl 21.33
heas rosoljes peab kindlasti olema marineeritud kurk, heeringas, keedetud muna, keedukartul, keedetud punapeet, natuke mugul sibulat ja loomulikult heeringas
Peale raputada rohelist sibulat. Mina segan majoneesi ja hapukoorega, lisan ime vähe marineeritud kurgi marinaadi ka segamise ajal salatisse, annab väga hea maitsee. Palju ei tohi panna siis saab salatist supp :)
 
abiks ikka 03. september 2013, kl 21.54
http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/763

http://www.eestitoit.ee/?p=337&language=et

http://www.menuu.ee/recipe/rosolje

http://www.figuurisobrad.ee/online/recipe.asp?id=18378&wa_site_id=1

Head isu :)
 
n54 03. september 2013, kl 22.12
Ott Kangilaski "Jutulõngas" on rosolje tegemise täpne kirjeldus.
 
ro.jee 03. september 2013, kl 22.50
vaatasin seda nami-nami retsepti. Vorsti, praeliha ja heeringat küll ei paneks. Saab ilma ka. ja õunal pole ka erilist mõtet.

proovisin just lahja majoneesiga,aga jama jäi. Ainuke lahja asi, mis kõlbab, on miracel whip.
 
troll 04. september 2013, kl 07.10
Minumeelest ei saa ilma heeringata rosoljet teha, see oleks siis peedisalat. Tublisti heeringat, sibul, kindlasti hapukurk, keedumuna, peet ja kartul, segada hapukoorega ja lisada parajalt majoneesi. Kui majoneesi on vähe, siis jääb hapukooremaitse ja pole hea, kui majoneesi on palju, siis see matab kõik maitsed ja pole ka hea. Kerge salvesti majonees on väga hea.
 
Kodukokk 04. september 2013, kl 08.03
Klassikalise rosolje sisse majoneesi ei pandagi.
 
Helle 04. september 2013, kl 15.38
Kuidas meie meespere emadepäevaks rosoljet tegi.
Mehel tuli mõte, et emadepäeva hommikul peab laual lisaks muudele laste-mehe tehtud asjadele ka rosolje olema. Läks eelmisel poodi ja ostis kahe -kolme kilo jagu punapeeti ja suure ümmarguse karbi soolaheeringat. Pani kõik peedid keema ja kui peet valmis, siis hakkis koos lastega selle peedikuhja ära. Ega neid peete alguses nii palju tundunudki olevat, aga kui oli kolmel korral hakkimise käigus kausi suurema vastu vahetanud, siis läks ja tõi kõige suurema pesukausi, mis meil majas on. Sinna mahtus hakitud peet kenasti ära ja jäi ruumi ülegi. Pesi lapsed peedipunast puhtaks ja võttis heeringad käsile. Puhastas ära, tõmbas naha maha ja pani lapsed heeringat tükeldama. Seejärel tuli mehele meelde, et vaja ju kartulit ka rosolje sisse keeta. Tõi keldrist ämbriga kartulit ja pani keema. Ühte suurde potti ei mahtunud ära, pani kahe potiga. Selle aja peale oli heeringas ära tükeldatud ja paar sõrme ka plaasterdatud. Kartulid keedetud - kuidas sa kuumi kartuleid tükeldad - vaja maha jahutada. Tõsteti külmiku sügavkülmast kastid välja ja pandi kartulid sinna. Mees käskis vanemal poisil peale passida, et liiga kauaks kartulid külma ei jääks. Vahepeal piidles mees hakitud peedi ja heeringakuhja ja sai aru, et 2 paki hapukoorega, mis ta poest oli ostnud, ei tee siin midagi. Läks poodi lisa tooma. Tõi 10 pakki hapukoort ja igaks juhuks paar pudelit majoneesi ka. Koju jõudes nähes külmiku all mehist veeloiku tuli meelde, et kartulid seal - kartulid olid parasjagu maha jahtunud küll ja külmkapi sügavkülmast viimne kui jää ka üles sulanud. Lapsed pandi jälle hakkima ja mingil hetkel sai mees aru, et kui ta tahab rosoljesse lisade veel hapukurki (milleks ta oli 3-liitrise purgi keldrist toonud) ja sibulat ja keedetud porgandit, siis pesukauss on ikka liiga väike. Tõi keldrist 30 liitrise poti ja uhas kausist kraami sinna. Nüüd oli ruumi segada, aga millega sa segad - lusikaga liginedes sai mees aru, et nii ta küll kaugele selle segamisega ei jõua. Ega midagi - keerati käised üles, küüriti käed puhtaks ja segati kraam käega läbi. Üksteise võidu olid lapsed lusikad püsti maitsmas ja segu kiideti esialgu heaks. Porgandid pandi keema - kes neid kilosid luges, ikka niipalju, kui potti mahtus. Ega kõik salatisse pärast läinudki - muidu oleks porgandirosolje välja tulnud. Keeduporgandit jagus mitmeks päevaks ja seda enam kellegi käest küsida lõpuks ei tohtinud, et kas sa porgandit ka tahad... Kui käes oli sibula hakkimise kord, siis lapsed olid kadunud kui vits vette ja mees pidi selle töö ise ära tegema. Küll olid kurvad mälestused, mis kõik meelde tulid ja nina löristades kamandati vaikselt tagasi imbunud lapsed köögist välja, sest mehed ei nuta kui lapsed näevad ja kui mehed nutavad, siis lapsed ei tohi seda näha... Lõpuks oli ka suur kuhi sibulat potis, porganditega saadi ka ühiselt hakkama ja siis läks segamiseks. Maitseks pigistati veel tuubitäis sinepit ka otsa ja küll sai hea rosolje... :-D Kolmandal päeval ei tahtnud küll keegi enam rosoljest R-igi kuulda ja oma osa said sest kõik lähemad naabrid, sugulased ja tuttavad. Aga maitse mõttes pole pääle seda rosoljetegu enam nii head maitset välja tulnud :-D
 
to helle 04. september 2013, kl 18.30
kas sa ise viitsid lugeda poole lehe pikkust postitust????
 
ann 04. september 2013, kl 20.07
Helle lugu oli väga tore lugeda.
 
anne 04. september 2013, kl 21.32
sama siin, lõbus lugeda ja väga hästi saab selgeks, kuidas head rosoljet teha :)

kui sinul, to-taja, lõbus ei olnud, on tegu kas puuduva huumorimeelega või sellega, et max, mida lugeda suudad, on koomiksid.
 
elise 05. september 2013, kl 10.43
nii armas perepäev teil Helle !
 
K.L: 06. september 2013, kl 00.36
Klassikalises rosoljes, s.t. selles, mida kunagised virtinad veel eelmise Eesti Vabariigi ajal tegid, on 7 komponenti, kõiki võrdses koguses: kartul, peet, hapu õun, hapukurk, muna, heeringas, ahjuliha. Kastmeks hapukoor, sinep, sool. Sibulat ei pandud, marineeritud kurki ka mitte, kurgivett ammugi mitte. Olen mõnikord pannud sibulat,sobib nii ka.
 
virtin 06. september 2013, kl 06.55
Marineeritud kurk jätab kuidagi kunstliku maitse, hapukurk sobib paremini.
Kui majoneesi ei pane, kuid muna ja sinep on, siis sisuliselt saavutab peaaegu sama maitse, ainult majoneesis olev õli jääb välja.
 
u 06. september 2013, kl 12.22
jah, kui klassika, peab liha ka olema. varem oli rosolje ainult pidulauatoit, vist sellepärast, et nii töömahukas? muidugi oli ta igapäevase kastme-kartuliga võrreldes ka kallim ja erilisem. eks ta meile vist Venest tuli, juba tsaariajal.
Helle, sinu pere rosoljetegu oli väga lõbus!
 
vaak 06. september 2013, kl 13.38
Rosolje on hea ka siis kui ta just klassikaline pole, aga poest olen saanud küll sellist rosoljet, mida mina süüa ei suutnud, lihtsalt vastik.
Nojah, need poesalatid on üldse pika puuga maas koduomadest. Kuigi nimetus võib üks olla.
 
anu to helle 06. september 2013, kl 22.16
Muidugi viitsin lugeda, ega ma lugemisraskusega pole.
Väga vahva kirjeldus, aitäh!
 
blogimögamittepooldaja 06. september 2013, kl 23.04
no proovisin siis ka pingutada ja selle möga ära lugeda. Ei märganud eriti naljakat sisu ega ka suurt sõnaseadmisoskust. Ausalt öeldes isegi ei usu, et nii loll mees olemas saab olla.
ei soovitaks seda koolikirjandi pähe esitada, võib halva hinde saada
 
hahha 08. september 2013, kl 07.39
olen näinud kahte eestiajal kõrgesti koolitatud kodumajanduse spetsialisti pisiasja pärast vaidlemas. kuidas on õige, kuidas vale. olid vist erinevad koolis õppinud. hea, et teineteisele kätega kallale ei mindud. aga mis puutub sellesse pikka kirjandisse, siis sellele võiks panna keskmise hinde, muud midagi.
 
Mäger 23. juuni 2014, kl 16.41
Tore,väike vaheldus nendele kommenteeriatele, kes oma aiamaalt kaugemale ei näe ja arvavad, et kõik inimesed, kirjandid, kommentaarid jne... peavad täiuslikud olema. Ei pea, inimesed on erineva tasemega, erinevatel aladel ja see on normaalne! Ilu on vaataja silmades ja isegi kui selles lookeses on midagi ülepaisutatud natuke, siis on seda kindlasti parem lugeda, kui mõningate kommide halvustavat teksti. Inimesed olge palun sallivamad! Edu kõigile, kes oskavad päeva positiivsemaks muuta!:):)
 
K, 23. juuni 2014, kl 17.43
Mina teen rosoljet vorstiga, kuna heeringat ei võta suu sissegi, see ju haiseb nii jubedalt ja maitseb veelhullemi.
punane peet, kartul, marineeritud kurk, muna, vorst, maitse järgi soola ja natuke ka musta pipart, hapukoor ja maitse järgi ka väheke majoneesi. just sai tehtud hiljuti ja nii hea tuli.
 
vanaemaa 26. juuni 2014, kl 22.03
mul selline vana retsept välja pakkuda

3 sibulat või küüslauku
2 keedetud punapeeti
400 gr maitsestamata jogurtit või hapukoort
150 gr majoneesi
2 keedetud porgandit
3 keedetud muna
3 keedetud kartulit või kaalikat
300 gr suitsu- või soolakala
natuke rohelist hernest(soovi korral)

tegelikult saab väga maitsev
olen teinud ka kaalikaga
soolakala pole kasutanud ja herneid ka mitte
Aga tõesti hea on,eriti järgmisel päeval
 
peen daam 28. juuni 2014, kl 01.11
Kõige parem rosolje saab siis, kui ei pane sellesse heeringat. Aga see vist on rohkem peedisalat või punane salat või kuidas kellelegi. Heeringas on jäki.
 
pia 28. juuni 2014, kl 19.27
Kui pole heeringat sees, siis see pole rosolje. Võib olla väga hea, aga mitte rosolje. Palun ärge törtsige sõnu. Rosoljes käib ALATI heeringas.
 
mari 28. juuni 2014, kl 21.58
Jube hea rosolje saab, kui heeringa asemel panna hoopis külmsuitsu skumbriat. Annab peene suitsukala maitse. Soovitan proovida!
 
jüri 29. juuni 2014, kl 10.12
Just, see on suitsukala-peedisalat, väga maitsev, aga pole rosolje.
 
nimetu 29. juuni 2014, kl 19.41
mina ei pane heeringat salatisse. panen heeringatükid lisaks kõrvale.
 
nimetu 29. juuni 2014, kl 20.35
Helle lugu oli mõnus lugeda. Tore, et meie ümber sellised inimesed on.
 
wwwwwwww 30. juuni 2014, kl 18.04
mina viitsisin ka Helle lugu lugeda ja kujutasin kohe piltlikult seda salatitegu ette, sai ikka päris südamest naerda ;)
 
nimetu 30. juuni 2014, kl 21.54
sul salat ammu valmis ja kindlasti maitses hästi.
K.L, õun ei sobi kohe mitte sellesse salatisse.jube.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!