Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
njämma jõulukook
 
Deya 06. detsember 2001, kl 16.28

Kas kellegil on mingit mõnusat ja maitsvat koogiretsepti mida saaks jõuluks küpsetada. See võiks olla just siuke jõulukas kuidagi..kas piparkoogimaitsega natuke või miskit nii. Võib vabalt olla siuke mille tegemine võtab kauem aega ja nõuab rohkem oskusi kui jahu ja muna ja piima kokkusegamine.
 
zoocoll 07. detsember 2001, kl 13.52
Jõulukook

75 g margariini
3-4 suurt spl mett
1-1 1/2 dl suhkrut
Sulata potis margariin, lisa suhkur ja mesi. Sulata kõik ühtlaseks ja jahuta pisut leigemaks

Lisa 1 muna, 1 triiki tl soodat ja niipalju jahu, et tuleb mätsitav taigen, mida peabki küpsetuspaberiga kaetud plaadile käega võimalikult õhukeselt mätsima.

Taignast küpsetada ühesuurused võimalikult õhukesed koogipõhjad (180-200C). Kindlasti kasutada küpsetuspaberit, sest lihtsalt plaadile pandud koogipõhja selle küljest enam kätte ei saa, ei aita siin ei eelnev võitamine ega jahuga ülepuistamine. Küps on koogipõhi siis, kui on iirisepruun. Kui viimane koogipõhi tuleb teistest väheke väiksem, ei sest ole hullu.

Küpsed koogipõhjad eemaldada kohe paberi küljest ja jahutada ühekaupa, mitte ülestikku asetades, tasasel alusel. Juhul, kui koogile tahetakse anda mingit erikuju, tuleks koogipõhju lõigata soojalt, kuna jahtudes need kõvenevad.

Kuni koogipõhjad jahtuvad, tee kreem:
ca 0,5 l piima
mannat
vaniljesuhkrut, suhkrut, soola
Keeda parajalt paks mannapuder. Jahuta (kui on kiire, võid asetada keedupoti külmaveekaussi). Vahusta leige puder(pott võib põhjapidi ikka kausis olla, seda kiiremini saab), lisa veel leigele pudrule 1 pakk võid ja maitse järgi suhkrut. Kui kreem on kohev, lõpeta vahustamine, muidu hakkab või kreemist uuesti välja settima. Maitsestamiseks võib lisada veel sortsu konjakit.

Lisaks vajad pohlamoosi.

Nüüd hakka kooki kokku laduma. Esimesele koogipõhjale määri ohtralt moosi (ka moosile võib juurde segada pisut alkoholi, see tugevdab maitset, aga käärinud moosi ära siiski kasuta), peale järgmine põhi, millele paksult kreemi, jälle koogipõhi ja moos ja nii edasi vaheldumisi, viimaseks kihiks soovitavalt olgu kreem. Viimane põhi (või põhjade mõõtulõikamisest jäänud ääred) murendada tükikesteks ja kata kook.

Valmis kook tahaks üleöö "tõmmata". Siis on sobivas konditsioonis rahvale ette viskamiseks:)

Ja veel - tegemist on vanaaegse retseptiga, siis ei olnud kaalujälgimisest veel keegi midagi kuulnud. Aga kord aastas võib ju midagi tõeliselt head nautida.
 
kylli2001 08. detsember 2001, kl 18.58

3 dl piima
3 dl suhkrut
4 dl jahu
2 tl soodat 2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud nelki
1 tl ingveripulbrit
1 ½ dl sulavõid
1 dl õunapüreed

Sega kuivained omavahel, lisa muud ained hästi segades ja vala võitud ja üleraputatud vormi.
Küpseta 180° -ses ahjus 1 tund.
Juurde sobib vaniljekaste.
 
Tirts 10. detsember 2001, kl 11.02
Vaata 08.12. Postimehes toodud jõulukeeksi retsepti (saadaval ka internetis), see on minu meelest küll midagi eriti maitsvat!
 
Mups 12. detsember 2001, kl 15.21
Kook pipargoogitaignast, kus sügisel purkitehtud pihlakad sees on palju parem kui tavalised pipargoogiküpsised. Meie pere jõululemmik.
 
kristina 12. detsember 2001, kl 16.10
Mumps,

aga kuidas sa teed kooki piparkoogitaignast?
 
Mups 12. detsember 2001, kl 16.31
Pipargoogimaitseline kook pihlakatega

2 muna
150 g suhkrut
1 sp kakaod
1tl pikarkoogivürtse
100 g hapukoort
100 g sulat. rasvainet
200g jahu
1tl küpset.pulbrit
Munarebu ja valge vahusta eraldi. Pihlakamarjad taigna sees annavad hea hapuka maitse.

Poesmüüdavast taignast saab ka teha. Seda on aga alati ema teinud ja arvatsavasti lisab lihtsalt juurde jahu, muna, hapukoort ja küpsetuspulbrit.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!