Kööginõu
kala-kala
kutsu 04. veebruar 2002, kl 19.52 |
anneli 04. veebruar 2002, kl 23.09 |
Mina näiteks teen kilud-räimed segamini kahte erinevat toitu.
1. kilud sordin välja ja teen nad vürtsikiludeks:
1kg kilusid, 100g jämetatsoola, 1g suhkrut, 10g kiluvürtsi (saab valmis segu osta poest)ja 2 loorberilehte. Laon kilud karpi ja kihtide vahele soola- vürtsisegu. Peale valan kange teevee, ilma suhkruta. Lasen seista 48 tundi ja siis võib kasutada.
2. räimed 0,5kg puhastan ja pesen puhtaks, laon nad kaussi, peale valan veesegu u0,5L, milles on 1spl jämedat soola,0,5 spl suhkrut ja 1spl 30% äädikat. Lasen kaaladel marinaadis seista 24 tundi. Siis eemaldan kaladel selgroo, ning laon nad karpi, milles on natuke õli. Väga head süüja võisaiaga.
1. kilud sordin välja ja teen nad vürtsikiludeks:
1kg kilusid, 100g jämetatsoola, 1g suhkrut, 10g kiluvürtsi (saab valmis segu osta poest)ja 2 loorberilehte. Laon kilud karpi ja kihtide vahele soola- vürtsisegu. Peale valan kange teevee, ilma suhkruta. Lasen seista 48 tundi ja siis võib kasutada.
2. räimed 0,5kg puhastan ja pesen puhtaks, laon nad kaussi, peale valan veesegu u0,5L, milles on 1spl jämedat soola,0,5 spl suhkrut ja 1spl 30% äädikat. Lasen kaaladel marinaadis seista 24 tundi. Siis eemaldan kaladel selgroo, ning laon nad karpi, milles on natuke õli. Väga head süüja võisaiaga.
Piret 05. veebruar 2002, kl 01.20 |
juta 05. veebruar 2002, kl 08.31 |
catry 05. veebruar 2002, kl 08.53 |
tolerant 05. veebruar 2002, kl 09.56 |
Küpsetatud latikas- maitseained peale, fooliumisse, ahju. Tiba enne valmimist hapukoor ja või peale mâärida, foolium pealt lahti jätta ja küpsetada kuni isuäratava pruuni kooriku tekkimiseni. Olenevalt latika suurusest võib maitseaineid ka pisut sisikonna õõnsustesse puistata.
Kalasupp- ideaalselt sobib mõni punane kala. Keeta seda siis, maitseaineid lisada, siis veel natuke riisi ja porgandit ning eelnevalt võis praetud sibulaid. Ka kartul pole keelatud. Super.
Kalafilee munaplödinaga- et siis kala teha jahuga kokku ning solgutada väheke aega lahtilöödud ja maitsestatud munas. Ning siis pannile.
Kalakrõbuskid- kalaribad praadida rohkes õlis nagu friikartuleid tehakse. Maitseained raputada peale pärast potist väljatõstmist.
Lihtsoolakala- parimal juhul lõhe või forell. Lõigata toorest kalast õhukesed plaadid, asetada kihiti anumasse. Vahele raputada soola ja suhkru segu vahekorras 2:1, kõige lõpuks valada peale toiduõli ning lasta siis ööpäeva jagu külmikus laagerduda. Seejârel hommikused võileivad pika aja jooksul mingid probleemi ei kujuta. Nojah, see sõltub muidugi kogusest, mida valmistatakse ning ka maitseomadustest, mis mâäravad toidu kahanemise tempo.
Kalasupp- ideaalselt sobib mõni punane kala. Keeta seda siis, maitseaineid lisada, siis veel natuke riisi ja porgandit ning eelnevalt võis praetud sibulaid. Ka kartul pole keelatud. Super.
Kalafilee munaplödinaga- et siis kala teha jahuga kokku ning solgutada väheke aega lahtilöödud ja maitsestatud munas. Ning siis pannile.
Kalakrõbuskid- kalaribad praadida rohkes õlis nagu friikartuleid tehakse. Maitseained raputada peale pärast potist väljatõstmist.
Lihtsoolakala- parimal juhul lõhe või forell. Lõigata toorest kalast õhukesed plaadid, asetada kihiti anumasse. Vahele raputada soola ja suhkru segu vahekorras 2:1, kõige lõpuks valada peale toiduõli ning lasta siis ööpäeva jagu külmikus laagerduda. Seejârel hommikused võileivad pika aja jooksul mingid probleemi ei kujuta. Nojah, see sõltub muidugi kogusest, mida valmistatakse ning ka maitseomadustest, mis mâäravad toidu kahanemise tempo.
Kass 05. veebruar 2002, kl 09.57 |
Ostad värsket räime. Siis tuleb kõik luud välja urgitseda. Puhastatud räimedele raputad peale korralikult sidrunipipart ja keerad rulliks kokku. Siis teed ühe marinaadi (1 klaas vett, 1 tl suhkrut, 1 tl soola) ja valad nendele valmis rullidele peale ja jätad 45 minutiks seisma. Siis valad marinaadi pealt ära ja valad peale korraliku toiduõli. Õli on nagu säilituskeskkond. No seisab veel natuke ja siis võid sööma hakata. Nii nämma :) Ausõna.
Lo 05. veebruar 2002, kl 15.49 |
Esval on üsna hulk paneeritud kalatooteid - paneeritud filee seesamiga :) ja maitsestatud kalapalad (peterselli ja küüslauguga):):):)
Ideaalsed kui on vaja kiiresti toitu valmistada. Valmivad ca 15 minutiga ahjus. On küll eelnevalt õlis praetud, kuid rasva on umbes 8%. Sama palju tuleks ka ise kalale lisada kui näiteks praadida.
Ja juurde mõnus jogurti või hapukoore kaste marineeritud kurgi ja soovi korral sibulaga :):):)
Ideaalsed kui on vaja kiiresti toitu valmistada. Valmivad ca 15 minutiga ahjus. On küll eelnevalt õlis praetud, kuid rasva on umbes 8%. Sama palju tuleks ka ise kalale lisada kui näiteks praadida.
Ja juurde mõnus jogurti või hapukoore kaste marineeritud kurgi ja soovi korral sibulaga :):):)
Tirts 06. veebruar 2002, kl 10.12 |
Lisan omalt poolt Maire Suitsu poolt Terevisioonis antud retsepti:
Forell muna-juustukatte all
2 väiksemat forellifileed
soola
sidrunipipart
värsket tilli
2 muna
100 g juustu
Pane fileed küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile, nahk allpool. Maitsesta soola, sidrunpipra ja rohke peenestatud tilliga. Vahusta munavalged tihedaks elastseks vahuks. Riivi juust peene riiviga ja sega munarebudega. Kalla segu peale munavalgevaht ja tõsta õrnalt segamini. Kata fileed muna-juustuseguga ja küpseta 200° juures 30 minutit. Lisandiks sobivad keedetud kartulid.
Pole ise veel proovinud, aga tundub väga isuäratav.
Forell muna-juustukatte all
2 väiksemat forellifileed
soola
sidrunipipart
värsket tilli
2 muna
100 g juustu
Pane fileed küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile, nahk allpool. Maitsesta soola, sidrunpipra ja rohke peenestatud tilliga. Vahusta munavalged tihedaks elastseks vahuks. Riivi juust peene riiviga ja sega munarebudega. Kalla segu peale munavalgevaht ja tõsta õrnalt segamini. Kata fileed muna-juustuseguga ja küpseta 200° juures 30 minutit. Lisandiks sobivad keedetud kartulid.
Pole ise veel proovinud, aga tundub väga isuäratav.
K 06. veebruar 2002, kl 16.03 |
kutsu 06. veebruar 2002, kl 21.13 |
kogenu 09. veebruar 2002, kl 17.28 |
Minu pere on vaimustatud järgmisest roast:
Risti kala lõigatud ca 4-5 cm lõigud (nt. karp, lõhesabad, latikas, haug vms.) pane püsti ahjuvormi. Kaltükkide sisse (kõhuõõnsusse) ja vahele sokuta keedetud riisi sedavõrd, et vorm täis ja kalatükid ümber ei kuku. Peale maitseaineid ja võitükikesi (või küpsemise lõpul veidi riivjuustu) ja ahju. Lihtne teha ja tulemus suu(re)pärane!
Risti kala lõigatud ca 4-5 cm lõigud (nt. karp, lõhesabad, latikas, haug vms.) pane püsti ahjuvormi. Kaltükkide sisse (kõhuõõnsusse) ja vahele sokuta keedetud riisi sedavõrd, et vorm täis ja kalatükid ümber ei kuku. Peale maitseaineid ja võitükikesi (või küpsemise lõpul veidi riivjuustu) ja ahju. Lihtne teha ja tulemus suu(re)pärane!
Tiugu 11. veebruar 2002, kl 18.13 |
Haug tarretises
Haugikala löikan tukkideks ja panen vähese veega keema, vahu riisun ja panen sinna keeduvette loorberit, pipart ja vutsi ning sibulat ja soola (voib panna ka nats suhkrut), vahel olen ka porgandit pannud.Keedan tasasel tulel kuni kala on valmis. Koige lopuks panen ka nats äädikat. Siis tostan koik purki ja panen kulmkappi seisma. Järgmiseks päevaks peaks olema vedelik tarretunud. Ja siis voileiva peale voi siis kartuliga suua. Väga hea on.Ainus oht on , et vett peab toesti vähe olema muidu ei taha tarretuda.
Haugikala löikan tukkideks ja panen vähese veega keema, vahu riisun ja panen sinna keeduvette loorberit, pipart ja vutsi ning sibulat ja soola (voib panna ka nats suhkrut), vahel olen ka porgandit pannud.Keedan tasasel tulel kuni kala on valmis. Koige lopuks panen ka nats äädikat. Siis tostan koik purki ja panen kulmkappi seisma. Järgmiseks päevaks peaks olema vedelik tarretunud. Ja siis voileiva peale voi siis kartuliga suua. Väga hea on.Ainus oht on , et vett peab toesti vähe olema muidu ei taha tarretuda.
Lisa postitus