Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kööginõu
Saiavorm
 
milla 08. aprill 2002, kl 09.01
Kas keegi oskab? Just eriti seda, kuidas jääks mahlane. Tegin ükspäev, aga jäi kuiv ja saiad pealt poolkõrbenud. Vanaema käest ka enam ei saa küsida :((
 
kohuke 08. aprill 2002, kl 09.57
sai leotada piimas/vees ja siis õrnalt kuivaks pigistada ja õuntega vaheldumisi võiga määritud vormi laduda. Viimaseks kihiks võiks õunad jääda.
ahju, ja kui on enam-vähem valmis, siis muna-piimasegu peale ja veel veidikeseks ahju.
ja tuleb mahlane kyll.
 
Sippsikk 08. aprill 2002, kl 10.30
Leotan saiatükid ja ei pigista neid mitte väga kuivaks. Sai ei pea olema kuivanud, olen ka täiesti värskest saiast teinud. Vahele kas õunad, rabarber, rosinad, moos ja valan üle piima + muna + suhkru + kaneeli või vaniljeseguga. Kattevedelik peaks peaaegu kõike katma. Peale mõned võitükikesed ja küpseta kuldpruuniks. Küpseta umbes 200 kraadi juures, kui pealt kõrbema hakkab kata fooliumitükiga.
 
zoocoll 08. aprill 2002, kl 11.18
Saab ka lihtsamalt:

Võita vorm ehtsa võiga. Just see annab asjale õige "vanaema tehtu" meki.

Lõika sai kuubikuteks, kata vormi põhi kuubikutega (vabakäejoonega). Nüüd võta mingit moosi, võib olla hapumat sorti, jaota saiatükkide peale ja pane uuesti kiht saiatükke. Moosi asemel võid kasutada õunakuubikuid koos rosinatega või värskeid marju. Kui vorm on kõrge, siis saad mitu kihti ehitada.

Siis võta mune ja piima, 1 muna kohta 1 dl piima, klopi munad suhkru ja vanillsuhkruga lahti ja lisa piim. Täpne kogus oleneb maitsest ja vormi suurusest, kui puudu tuleb, saab segu juurde teha. Vala muna-piimasegu vormi. Vedelikku peab olema niipalju, et pealmised saiakuubikud välja jäävad, aga muud on ilusasti kaetud.

Kõige peale kaneeli (kui maitseb) ja võitükikesi - ikka jälle see "päris" või. Ja siis ahju. Et mingit kuivakspigistamist ei ole, jääb ka vorm mahlasem. Valmis on siis, kui lusikaga urgitsedes enam vedelat piima-muna segu ei paista.
 
milla 08. aprill 2002, kl 12.08
 
mummu 08. aprill 2002, kl 14.21
Mina küll ei lõika saia ega leota ka. Kui murrad sõrmede vahel saia tükikesteks, sii tõmbab sai paremini vedelikku endasse. mina teen nii: vormi põhja natuke võid, siis saiatükid, järgmine kiht olgu õunaviilud, siis kaneel ja suhkur peale, natuke võid ja seejärel veel kiht saia. kindlasti pane oma 5-6 muna ja peaaegu terve liiter piima, siis vala peale (eelnevalt muidugi lisa sellele segule veel suhkrut ja nats vaniljet) ja vorm olgu üleni muna-piima segu sees, siis jääb mahlane küll. Peale pane nats võitükikesi. Minu perele maitseb, proovi kindlasti!
 
Helena 10. aprill 2002, kl 13.12
See retsept pärineb SantaMaria kodulehelt. Olen ise seda saiavormi teinud mitmeid kordi ja see on niivõrd hea, et teinekord kui üksi kodus olin, siis sõin üle poole saiavormist üksi ära kuna lihtsalt ei suutnud sealt eemale hoida. Soovitan väga väga soojalt - natuke ta küll erineb sellest klassikaliest vanaema saiavormist, aga...
Ahh jaaa - mina määrisin ainult alumisele kihile röstisaiadele moosi (see peab kindlasti olema aprikoosi oma) ja siis ülejäänud vormi jaoks praadisin pannil saiakuubikud suhkru ja kaneeliga, ning asetasin nad vormis kihiti öunatükikestega ja vahele panin veel kohati moosi. Head isu! Endal tuli küll praegu isu ja lähen vist peale tööd kohe tegema.

SAIAVORM
Portsjon neljale
Teha lihtne
Aeg 20 min. + küpsetamiseks 40 min.
Hind 67.-



3 dl vahukoort
3 dl piima
1 Santa Maria vanillikaun
4 spl suhkrut
4 muna
1 spl viskit
1 spl Santa Maria jahvatatud kardemoni
16 viilu röstsaia
35 g võid
1 dl rosinaid
1 dl purustatud sarapuupähkleid
aprikoosidzemmi


Soojenda ahi 180 kraadini. Määri ahjuvorm võiga. Sega eraldi potis vahukoor ja piim, lisa poolitatud vanillikaun ja kuumuta kuni keemiseni. Kata kaanega ja lase 10 minutit pliidi äärel seista. Vahusta suhkur ja munad. Võta vanillikaun piimast välja ja vala piim pidevalt segades munavahu hulka, lisa viski ja kardemonist pool. Määri röstsaia viiludele võid ja dzemmi ning aseta need vormi. Peale puista rosinaid ja vala üle kastmega. Enne ahju panemist lase seista 10 minutit, et kaste sisse imbuks. Riputa peale purustatud pähkleid ja kardemoni ning küpseta ahjus u 40 minutit kuldpruuniks.
 
io 11. aprill 2002, kl 09.39
!!! Selle viimase saiavormi nimi on tegelikult Kaalujälgija mõrv. Kavatsen kindlasti täna teha ja võibolla homme ka. Gracias!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!