MAIRE SUITSU MAKSAKASTE
1 suur sibul
300 g (veise) maksa
veidi jahu
soola ja pipart
3 spl õli
2 spl jahu
1 dl vett
3 dl haput või rõõska koort
soola ja valget pipart
Kaua ja kõrgel kuumusel praetud maks on maitsetu ja kuiv. Võib arvata, et just niisugune maks on mõnelegi tekitanud pettumuse ja umbusalduse maksakastme vastu. Maitsva kastme saamiseks pruunistage kiiresti maksa pealispind ja laske lõplik valmimine toimuda vedelikus, kus temperatuur teatavasti ei saa tõusta üle saja kraadi.
Hauta poolrõngasteks lõigatud sibulat pannil õlis 7-8 minutit, tõsta vahukulbiga ära. Lõika maks paari sentimeetri paksusteks ribadeks, paneeri neid soola ja pipraga segatud jahus ning prae kiiresti ümberringi pruuniks. raputa peale kastmeks määratud jahu, sega läbi ning lisa veel vesi, seejärel koor ning sibulahautis. Hauta kastet veel 5-7 minutit, maitsesta soola ja jahvatatud valge pipraga.
***
LIA VIRKUSE MAKSAKASTE
500 g veisemaksa
3 sl jahu
1 tl purustatud musta pipart
1 sibul
2 dl vett
1 dl hapukoort
soola
murulauku
Ehkki maksakaste ei näe just kuigi meeliülendav välja, on ta õigesti valmistatuna väga mnaitsev. Õige valmistamise all tuleb siin mõista seda, et maksa ei tohi praadida kaua kõrgel kuumusel, mis muudab selle õrna toiduaine tuimaks ja kõvaks.
Lõika maks väiksemateks tükkideks, kasta need jahu ja pipra segusse ning pruunista koos peenestatud sibulaga kiiresti pannil. Raputa peale 1 sl jahu, kalla ühekorraga juurde külm vesi ja kuumuta segades, kuni kaste pakseneb. Hauta madalal kuumusel umbes 5 minutit. Lisa vähehaaval ja pidevalt segades hapukoor ning hauta vaevalt keevana veel 5 minutit. Maitsesta soolaga, soovi korral puista peale peenestatud murulauku. Serveeri praetud või keedetud kartulite ja salatiga.
*** Maitsvad on mõlemad :-)