Jõulukala
Mari, Naisteleht
6. detsember 2002 11:50
Kui traditsioonilistest seapraadidest juba isu täis ning tahaks midagi pidulikumat (ja sama rammusat), võiks proovida jõulukala. Hoolimata esmastest reaktsioonidest on seda praadi söönud ka põhimõttelised kala- ja/või sibulavastased - sestap hoidke meel valla ja eelarvamused tagaplaanil.
Vaja on:
forelli või lõhet (alternatiiv: valge kala)
5-6 suuremat sibulat
2 porgandit
1 väike brokkoli
soola
pipart
1 spl pruuni (fariin)suhkrut (alternatiiv: mesi)
2 pakki vahukoort (alternatiiv: kohvikoor)
(1 toores muna)
Prae juurde keedukartulit või riisi, salat ja kaste valmivad koos kalaga.
Kogustest veel: kala võiks olla piisavalt palju. Sibulat peab olema vähemalt samas kaalus kalaga (pigem rohkem), porgandit 1/3 sibulakogusest. Vahukoort kuskil 1,5-2 pakki. Ära võib jätta muna, brokkoli ja soola (sool asendada sojaga).
Luudest puhastatud (kuid fileerimata) kala hõõruda sisse soola ja pipraga ning lasta kilesse keeratult külmas seista, kuni ülejäänud ettevalmistused tehtud.
Sibul tuleks hakkida peeneks (aga mitte pulbriks), porgand riivida suurema riiviga. Kuumutada pann ja panna praadima kolmandik sibulast - kui see hakkab klaasistuma, lisada peoga porgandit ja segada. Seejärel lisada vaheldumisi sibulat ja porgandit, kuni kogu sibul on läbi kuumutatud, kuid mitte kõik ei ole pehme. Sibulasegule lisada suhkur või mesi, päris pisikesteks õisikuteks lahutatud brokkoli ning segada korralikult läbi. Jätta kaane alla sooja kuni edasise tegutsemiseni.
Kuumutada ahi 180 kraadini, määrida ahjupann (kõrgeservaline) kergelt õliga ning tõsta sinna, nahk allapoole, kala. Kogu kala tuleks katta sibula-porgandi-brokkolimassiga ning panna ahju küpsema.
Samal ajal kloppida muna korralikult lahti ning segada see vahukoorega, kergelt vahustades (maitseks soola ja musta pipart). Umbkaudu 10 minutit enne toidu oodatavat valmimist kallata segu kalale ning segada kergelt kala katva sibulamassiga. Lasta ahjus seista kuni lauale andmiseni.
Pakkuda koos keedukartuli või riisiga (kui ahjupannil ruumi jagub, võib vähese soolaga keedetud riisi kallata kala kõrvale järelhaudumisele). Valmistamisel küpsenud koort kasutada kastmena, sibula-porgandi-brokkolisegu aga kuuma salatina.
Kaloreid tuleb piisavalt, aga maitseelamus on hea.
See retsept pole minu välja mõreldud, vaid leidsi selle internetist. Järgi proovitud ja väga, väga maitsev