Kööginõu
rumalad küsimused leivategemise kohta
valve 18. oktoober 2009, kl 22.33 |
libanõid 18. oktoober 2009, kl 23.35 |
Kalake 20. oktoober 2009, kl 13.44 |
libanõid 20. oktoober 2009, kl 13.55 |
ma jahukoguse osas ei oska retsepti anda, ei kaalu, teen südamehääle järgi.
Ahi algul 250 kraadi ja siis alandan temperatuuri. Küpsetan 45-55 minutit ja ei jää nätske. Kas sa lased leiva enne ikka maha jahtuda, kui lõikama asud?
leidsin ühe teema, kus sama probleem :
http://www.perekool.ee/index.php?id=36995&class=forum_schnell&action=view_post&post=5434897
Ahi algul 250 kraadi ja siis alandan temperatuuri. Küpsetan 45-55 minutit ja ei jää nätske. Kas sa lased leiva enne ikka maha jahtuda, kui lõikama asud?
leidsin ühe teema, kus sama probleem :
http://www.perekool.ee/index.php?id=36995&class=forum_schnell&action=view_post&post=5434897
Kalake 20. oktoober 2009, kl 14.43 |
Aitäh selle lingi eest. Seal ka üks arvab, et tainas liiga vedel, teine, et liiga kõva. Kaldun arvama, et mul liiga vedel ja küpsetamise aja ja temperatuuriga ka midagi valesti. Kuidas küll see taina konsistents ja ahju temperatuur ning aeg õigeks saada? Erinevatest kohtadest infot lugedes, on need kõik nii erinevad. Mõni küpsetab 180C juures, teine 250C. Mulle endale tundub, et selle 250C juurest võib pärast leivale kirvega kallale minna - nii kõva jääb. Küpsetan elektriahjus plekist keeksivormide sees. Ja tahan teha just puhast rukkileiba, ilma nisujahuta ja et pärast ikka koorikut lõigata ka saab. Kui kellelgi võiks nendele tingimustele vastavat retsepti olla, siis oleksin väga tänulik selle avaldamise eest.
libanõid 20. oktoober 2009, kl 14.58 |
teen ka el. ahjus ja plekkvormides, samuti ei lisa nisujahu.
ma eespool olen kirjutanud, kuna ma pritsin.
250 kraadiga küpsetan ainult 20 minutit, siis pritsin veega ja panen vormile fooliumi peale. Pärast väljavõtmist pritsin veega + võiga üle ja koorik ON TÄIESTI pehme. (Järelküpsemine niiskes käterätikus, mitte lahtiselt).
ma eespool olen kirjutanud, kuna ma pritsin.
250 kraadiga küpsetan ainult 20 minutit, siis pritsin veega ja panen vormile fooliumi peale. Pärast väljavõtmist pritsin veega + võiga üle ja koorik ON TÄIESTI pehme. (Järelküpsemine niiskes käterätikus, mitte lahtiselt).
Kalake 20. oktoober 2009, kl 15.51 |
libanõid 20. oktoober 2009, kl 16.13 |
ma ei tee nipitiri retsepti järgi seetõttu, et kui sain juuretise, siis sain kaasa ka õpetuse, ja seda ei osanud minu pea kokku viia nipititi omaga.
Mul käib leiba pool liitrit ! juuretist ja iga kord võtan taas uue pool liitrit, mitte 1-3 spl, nagu nipika retseptis.
Juuretisele lisan 1 l vett ja jahu panen tunde järgi.
Sellest kogusest saan 2 vormileiba (peaks 3 vormi panema, sest kuna olen lisanud ka muud , siis tuleb sellised ääreni täis, iga kord hirm, et kohe tuleb üle)
250 C - 15-20 min
200 C - 20 min
175 C - 10-15 min
Mul käib leiba pool liitrit ! juuretist ja iga kord võtan taas uue pool liitrit, mitte 1-3 spl, nagu nipika retseptis.
Juuretisele lisan 1 l vett ja jahu panen tunde järgi.
Sellest kogusest saan 2 vormileiba (peaks 3 vormi panema, sest kuna olen lisanud ka muud , siis tuleb sellised ääreni täis, iga kord hirm, et kohe tuleb üle)
250 C - 15-20 min
200 C - 20 min
175 C - 10-15 min
Maarika 20. oktoober 2009, kl 23.43 |
Minu saadud retseptis oli hoiatusena kirjas, et ahju-ust ei tohi küpsetamise ajal avada. Polegi seda teinud, ei julge ja ei pea ka vajalikuks. Kõva kooriku vastu aitas see, kui panin vormi küpsetuspaberi, mille üks külg ulatub ka peale. Jahtunud leiva panen kohe kilekotti, seegi teeb kooriku pehmemaks. Algul määrisin vormi õliga, leiva pealt ka ja siis tuli eriti krõbe koorik, nüüd (küpsetuspaberiga) pole õli enam pannud ja krõbeduski (kooriku kõvadus) väiksem. Noortele krõbe just mmeldibki, igale oma.
nipitiri 21. oktoober 2009, kl 21.37 |
kiilike 21. oktoober 2009, kl 22.08 |
Teen 1 l veest, enamasti ka 1/4-1/5 pudelit maltoosat,jahu(kokku 1 kg) ja juuretis. Eeltainas on selline hapukoore sarnane. Õhtul panen või panen hommikul enne hommikusööki hakkama. Juhul kui õhtul siis hommikul võtan uue juuretise osa ja segan ülejäänud jahu ja seemned,soola, suhkru ning vormi u 2 tunniks kerkima. Alguses panen ahju 250 kraadi juurde sooja, kui leiva sisse panen siis alandan temperatuuri 200 kraadini ja küpseb 40 minutit.Hommikul kerkima pannes segan 4-5 ajal ained sisse ja küpsetan kahe tunni möödudes.
Nii olen teinud nüüd kevadest alates ja siiani on toiminud.
Vormid on Kaiser 30cm.
Nii olen teinud nüüd kevadest alates ja siiani on toiminud.
Vormid on Kaiser 30cm.
Huvitav teada 22. oktoober 2009, kl 00.31 |
FX 22. oktoober 2009, kl 13.32 |
Mina teen ka ise leiba, pisut sarnaselt nipitiri õpetusele. ainult et mina võtan juuretise küll kohe ära, enne kui jahu ja muud head-paremat taignale lisama hakkan. Ja küpsetamise kohta ka, et mina oma pliidi pöördõhuga ahjus ei saa kohe mitte kuidagi nii suure kuumuse juures küpsetada, ära kõrbeb... Küpsetan 175 kraadi juures umbes 50-60 minutit ja saab väga hea, ei ole pealt liiga tume ega koorik liiga paks. Leiba teen ka keeksivormides, dr.oetkeri omades. Mina leivavorme ei pese, peale küpsetamise lõppu hõõrun sooja vormi majapidamispaberiga puhtaks. Mind õpetas mu vanatädi, et küpsetamise vorme või plaate ei tohi ilma tungiva vajaduseta pesta, pidi küpsetistele võõra maigu juurde andma, parem hõõru lapi või paberiga puhtaks ja kui soovid, siis kuumuta tühjalt kuumas praeahjus üle. Aga leib seisab tõesti üllatavalt kaua pehme, ei kipu hallitama ega midagi. Ahjust võetud leiva kummutan ettevaatlikult vineeralusele ja silitan märja käega üle, siis katak puhta linase rätikuga kinni. Üks hea asi veel, need pagana äädikakärbsed ka ei taha omaküpsetatud leiba, ei tiku üldse mitte leiva lähedalegi.
Algaja Ülle 26. oktoober 2009, kl 13.03 |
Maarika 26. oktoober 2009, kl 14.44 |
1. leib 26. oktoober 2009, kl 15.40 |
libanõid 26. oktoober 2009, kl 15.51 |
gerts 27. oktoober 2009, kl 14.21 |
Teen ka keeksivormis ja samuti elektriahjus pöördõhuga. 200 c juures 50-60 minutit. 50 minutit küpseb koos fooliumiga ja 10 minutit ilma. Pärast kindlasti lasen rätiku all jahtuda ja siiamaani väga head leivad saanud. Peale rukkijahu lisan veel paar spl täit täisterajahu. Olen teinud puuviljaleiba, lihaleiba ja niisama leiba, kõik on väga head saanud.
Algaja Ülle 28. oktoober 2009, kl 10.22 |
Alli 28. oktoober 2009, kl 14.54 |
Siin äkki targad oskavad vastata.
Leib tuleb välja, kõik on tore jne, ainult...ahjust tuleb on pehme ja kõike. Panen niiske räti peale, leiba ennast kastan ka märja käega, hommikuni on räti all. Siis panen kile ümber ja külmkappi ning leib läheb selliseks tahkeks. Mitte kõvaks, aga selline...nö poepehme ta enam ei ole. Mida ma valesti teen?
Ei ole liiga kõva tainas, küpsetan vormis ja teen taina selle võrra vedelama.
Leib tuleb välja, kõik on tore jne, ainult...ahjust tuleb on pehme ja kõike. Panen niiske räti peale, leiba ennast kastan ka märja käega, hommikuni on räti all. Siis panen kile ümber ja külmkappi ning leib läheb selliseks tahkeks. Mitte kõvaks, aga selline...nö poepehme ta enam ei ole. Mida ma valesti teen?
Ei ole liiga kõva tainas, küpsetan vormis ja teen taina selle võrra vedelama.
näh 28. oktoober 2009, kl 16.25 |
... 28. oktoober 2009, kl 17.52 |
Alli 28. oktoober 2009, kl 18.41 |
mitte iial ei pane leiba külma 31. oktoober 2009, kl 16.52 |
Kalake 05. november 2009, kl 11.21 |
Olen teinud nüüd kaks korda Nipitiri retsepti järgi ja tuleb välja. Küpsetamisel töötasin omale ise reziimi välja. Kütan pöörõhuga ahju 250 kraadini, kui leivad ahju panen, keeran 200 peale, küpsetan 30 min, siis katan leivad fooliumiga ja veel 30 min lasen küpseda. Seejärel keeran ahju kinni ja hoian veel 10-15 min ahjus. Kui välja tulevad, pritsin veega ja tõmban natuke võiga üle. Koorik on mõnusalt krõbe, aga samas ka pehme. Väga hea leib. Panen alati ka rohkelt seemneid sisse.
abi 06. november 2009, kl 12.17 |
Kalake 06. november 2009, kl 16.19 |
Maarika 07. november 2009, kl 19.35 |
Uus kogemus.
Mingil põhjusel eelmise leivateo leivad kerkisid kehvasti. Süüa kõlbasid küll, kuid kohe algul olid tihked. Ka sellest teost võetud juuretis ei näidanud mingit elumärki. Tavaliselt teen eelkergitust 12 tundi, nüüd panin juba reede lõunast juuretise käima. Laupäeva hommikul (täna) oli seis nutune. Lisasin siis nisujahu ja mõne tunni pärast oli kihin olemas. Taignasse panin seekord ainult rukki- ja nisujahu (sool, suhkur ka), lasin 3,5 tundi vormis kerkida ja küpsetasin. Leib on hea, kenasti õhuline.
Kahtlustan, et süü on selles, et viimastel kordadel olen kasutanud palju rukki- ja nisukliisid, samuti täistera jahusid. Need ära jättes sai juuretis hoo jälle sisse.
Kas kellelgi on sarnaseid kogemusi, eriti just kliide kasutamise osas? Või tuleb mõelda, et eelmisel korral oli halb kuu (tähtede) seis, või veel mingi tundmatu tegur mängus?
Mingil põhjusel eelmise leivateo leivad kerkisid kehvasti. Süüa kõlbasid küll, kuid kohe algul olid tihked. Ka sellest teost võetud juuretis ei näidanud mingit elumärki. Tavaliselt teen eelkergitust 12 tundi, nüüd panin juba reede lõunast juuretise käima. Laupäeva hommikul (täna) oli seis nutune. Lisasin siis nisujahu ja mõne tunni pärast oli kihin olemas. Taignasse panin seekord ainult rukki- ja nisujahu (sool, suhkur ka), lasin 3,5 tundi vormis kerkida ja küpsetasin. Leib on hea, kenasti õhuline.
Kahtlustan, et süü on selles, et viimastel kordadel olen kasutanud palju rukki- ja nisukliisid, samuti täistera jahusid. Need ära jättes sai juuretis hoo jälle sisse.
Kas kellelgi on sarnaseid kogemusi, eriti just kliide kasutamise osas? Või tuleb mõelda, et eelmisel korral oli halb kuu (tähtede) seis, või veel mingi tundmatu tegur mängus?
Maarika 07. november 2009, kl 19.51 |
Lisa postitus