Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
Küttesüsteem
 
Lisanne 03. märts 2013, kl 22.41
Tõsine tüdimus on puude tassimisest ja ahjude kütmisest. Mõtlesin juba mingi õhkkütte pumba panna aga elekter on nii kallis :( Isegi vannitoa elektriboileri ja põrandakütte seeshoidmine annab rahakotis tunda. Tahaks mingit küttesüsteemi mis on mugavam ja mitte nii kallis kui elektriga kütmine.
Millega teie oma kodu kütate?
 
t 04. märts 2013, kl 00.48
kõik variandid on kallid. Elektriga ongi lõppkokkuvõttes kõige odavam ja lihtsam, eriti õhksoojuspumbaga.
Point on selles, et kui tahad mingit keskküttesüsteemi rajada, siis see maksab ise juba ca 10000.- vajadusel/võimalusel lisaks nt gaasiga liitumine. Keskküttekatelt saad siis kütta puudega või pelletiga või gaasiga või elektriga. Ainuke arvestus on selline, et iga energia ülekandmine on lisakulu, st. puid kulub katlas mõnevõrra rohkem, kui ahju küttes. Aga eks mugavus maksab.
Selle keskküttele kuluva 10000-ga saad rahulikult min 10 aastat elektriga elamist kütta, õhksoojuspumbaga isegi ca 15 aastat ja alles siis oled investeeringud tasa teeninud.
Kui tahad odavalt, siis edu puude tassimisel. Lihtsam on oma elamise kitsaskohad üle vaadata ja natuke seda kõpitseda.
 
mina 04. märts 2013, kl 06.58
jah, mul ka sinuga sarnased mõtted ja kütted. tuttavatel on vesipõrandaküte - see on hea soe ja mugav ja mitte väga kallis. aga väljaehitamine on väga kallis. naabermajas on gaasiküte. no ka veits odavam, kui keskküte, aga kuivatab samuti õhku ja paljudes majades ei ole gaasitrassi. ehitamine samuti kallis ja mulle isiklikult gaas ei meeldi.
jäi õhksoojuspump. enne elektri hinnatõusu mõtlesin selle endale panna. nüüd läks suurem isu üle - aga kui puude tassimine jälle kopa ette viskab, siis vast ikka panen. alternatiiviks, või nii. et kütan siis, kui ahju tõesti ei viitsi kütta :) aga no ahjukõte on iseenesestmõitetavalt kõige soodsam. ja toas mõnus õhk ka.
 
Mart 04. märts 2013, kl 08.10
Kui palju sa neid puid siis tassid?
Mul on 150m2 maja, kütan katelt. Hommikul korvitäis puid, õhtul korvitäis puid. Soe tarbevesi tuleb soojussalvestist, ehk siis ka puudelt.

Muretu elu.
 
Arnel 04. märts 2013, kl 09.37
Soovitaks kaaluda pelletikütet.
Pelletikatel töötab täiesti automaatselt. Ise tõmbab pelletid sisse, süütab põlema.
Pelletikatla puhul pole vaja puid saagida, lõhkuda, ladustada, iga päev tassida ja ahju kütta.
Pelletikatlaga süsteem hoiab pidevalt ruumides sobivat temperatuuri.

Hea asi on pelletikatla puhul see, et kui näiteks reisile lähed siis koju saabudes pole sul veetorud puruks külmunud. Koju saabudes on mõnusalt soe.

Võiks olla vesipõrandaküte mitte elektriga põrandaküte. Pelletikatel kütaks siis ka põrandaid.

Pelletikatlaid müüb ja paigaldab http://www.cerbos.ee



Toimetatud 1 kord(a). Viimati Arnel 04.03.2013 09.38.
 
Tammetalu Juhan 04. märts 2013, kl 10.00
Ikka puudega kütan. Jah tassimine ja nende tegemine on üsna tüütu, kuid nad on lihtsalt uskumatult odavad. Mul raske nende hinda rahasse ümber panna, sest ma ju ei tea, kuidas enda aega hinnata.
Pealegi, kui ma puid ei teeks, siis mets oleks ju mädanevaid puid ja tormimurdu täis, aga mets tahab ikka hooldamist ja tore kui siis ka kütte majja saab.
 
Mart 04. märts 2013, kl 10.01
Pelletiküte on elektriküttest kallim. Pelletikatel on üks kallimaid. Pelletid on halgudest ropult kallimad. Pelletikatla paigaldamine koos radikate ja torudega...
Mõned elektriradikad ei maksa selle träni kõrval midagi.
 
Tammetalu Juhan 04. märts 2013, kl 10.03
Jah, pelletiküttele olen ju ka mõelnud, siis saaks ka metsast oksarisu ära kasutada, aga ausaltöeldes liiga kallis on kogu selle süsteemi ehitamine, pole mõtet.
Teine asi, kui kohe uue maja ehitusega koos selline süsteem paigaldatud.
 
Mart 04. märts 2013, kl 10.07
Kui ikka puid VEDAMA peab, siis puhub kas tuul majast läbi või on ahi kannis - pigi ja tahma täis.
 
Lisanne 04. märts 2013, kl 21.51
to t: kuidas see keskküttesüsteem nii kallis on 10000.- - millest see siis koosneb? Vaatasin seda cerbos.ee linki, et pelletikütte saaks alla 2000.-
Saan aru, et põrandakütte asjad arvestasid sisse, aga see ei saa ju ülejäänud hinda moodustada?

to mina: gaasi ma vist ka ei tahaks. Puud ja pellet tundub kuidagi kindlam, sest Eestil endal ju gaasi pole ja sõltume teistest riikidest. Võiks siis äkki selline küttesüsteem olla mis kasutab puitu ja pelletit vms korraga?

to Mart, kadestan sind.
Mul läheb 25 ruumi puid ahjudele aastas. Läheks rohkemgi aga koridori, wc kööki ei saa ahjudega kütta, seega on seal el radikad (kallis).
Ahjud ka tegelikult vanad :( Et koguaeg oleks normaalselt soe siis peaks iga päev kütma.

to Tammetalu Juhan: mis siis viga kui oma mets käes on.
Kellel aga oma metsa pole peab kütte kuskilt ostma.

Kui suur muidu halgude ja pelleti hinnavahe on, kumba rohkem kulub?
 
r 05. märts 2013, kl 20.41
Ega pellet rohkem energiat ei anna kui puit ise - pellet ikka mugavus ja mugavuse eest peab maksma. kumb rohkem maksab saab lihtsa tehtega - võta pelleti 1000 liitri hind ja võrdle seda 1 ruumi puude hinnaga. Selle valemiga võid küll pisut eksida pelleti kasuks kuna pelletid reeglina kuivad ja vähem õhuvahesid
 
to r 10. märts 2013, kl 21.49
Kas st, et kui oleks puugaasikatel siis läheks 1rm puid ja kui pelletikatel, siis 1000 l pelletit sama suure maja kütmiseks?
 
a. 11. märts 2013, kl 09.20
Endal sama teema, maja 200 ruutu ja kütan keskküttekatlaga. Kuna radikaid palju, maja suur, siis kütmist on iga jumala päev 3,5 h. Ma olen nii tüdinud ja väsinud sellest rassimisest, et parem maksan rohkem, aga mul oleks vähemalt aega.
Ise vaatasin ka pelletkütte peale, aga Arneli lingis toodud hinnad on jubedad. Võtsin pakkumise ühelt suurelt konkureerivalt ettevõttelt ja kõik kokku (põleti, katel, tigu, mahuti) läheb koos paigaldusega 2300 eurot. Pole nagu väga kallis.
Olen aru saanud, et ka minu aeg maksab midagi ja odavam on lõppkokkuvõttes automaatika paigaldus.
 
meil 11. märts 2013, kl 10.03
Meil oma maja (talvel köetav pind kuskil 80m2) ainult õhk soojuspump ja kütab ilusti ära, küttekulud pole ka väga suured koos kogu el tarbimisega veidi üle 100 euro. Selle eest on alati soe ja hubane, ei mingit muret. Maiks veel seda et oleme kodused ja nii on ka kõik kogu aeg toimimas mis igapäevaselt tarvis.
 
eks 11. märts 2013, kl 21.51
küttesüsteemi hinnad sõltuvad ka seadmete võimalustest, katla kasutegurist (kui palju sooja välja annab) jne. Mõistlik on enne ostu uurida ja võrrelda erinevate katelde ja erinevate põletite omadusi - kõikidel on omad nüansid mis hinda mõjutavad. Tihti juhtub, et kõige odavam pakkumine läheb lõpuks kallimaks maksma.
 
clarks 27. juuni 2016, kl 21.14
Pelletiküte on elektriküttest odavam.
Pelletikatlaid on erinevas hinnas. Kallimad on interneti teel jälgitavad-juhitavad.



Mart Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Pelletiküte on elektriküttest kallim. Pelletikatel
> on üks kallimaid. Pelletid on halgudest ropult ka
> llimad. Pelletikatla paigaldamine koos radikate ja
> torudega...
> Mõned elektriradikad ei maksa sell
> e träni kõrval midagi.
 
Arnel 04. juuli 2016, kl 20.26
Siin on lehel hästi lahti seletatud:
http://www.cerbos.ee/et/content/35-uleminek-pell...


Lisanne Kirjutas:
-----------------------------------------------------
> Kui suur muidu halgude ja pelleti hinnavahe on, kumba rohkem kulub?
 
pellet 26. november 2016, kl 19.56
5 ruumi kuiva lepapuud = 1t pelletit


Lisanne Kirjutas:
-----------------------------------------------------
>
> Kui suur muidu halgude ja pelleti hinnavahe on, kumba rohkem kulub?
 
sirtsu 04. detsember 2016, kl 00.05
meil maja kahepeale, on keskküttekatel ja eks jama ole jah nende puudega, aga samas ju ka mõnus, füüsiline tegevus olemas. mind häirib rohkem see tuhaga toimetamine, mis on ebameeldivalt must töö. mitu korda kergita ühest kohast teise ja muudkui tolmuta. katla kütmisega on nii, et kel parasjagu aega on , see kütab. puud saavad katlaruumiteatud võrdsetel aegadel ja ei ole nagu selles suhtes probleemi, et toas külm. selge on see, et põrand ja õhk veidi külmemad, kui suvel, t-särgiga käia ei saa, aga no see on meie talv.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!