Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
ahju / pliidi kütmine
 
Ain 16. oktoober 2019, kl 09.11
Tere,

Kas keegi oskaks selgitada kuidas on õige kütta sellist vana pliiti, millel on 2 siibrit ( pliit on sooja müüriga)?

Millal need siibrid peavad avatud olema, millisel hetkel tuleks hakata sulgema jne? Mida teeb ülemine, mida alumine siiber..?

Tänan ette!

https://www.upload.ee/image/10602866/IMG_20191015_140224.jpg
Maaks 16. oktoober 2019, kl 11.22
Suurem (ülemine) peaks olema soojamüüri siiber ja väiksem (alumine)praeahju siiber - aga selles ei saa 100% kindel olla enne kui ei tea kuidas suitsukäigud on ehitatud, ehk siis katsetamise asi.
Suure avad enne seda kui tule alla teed ja sulged pärast seda kui söed on enam-vähem kadunud. Kui praeahjus midagi ei küpseta, siis väiksem kinni või ainult natukene lahti.
Nüüd kui paned "liha/ leiva ahju", siis teed väiksema kah lahti ja vastavalt vajadusele piirad suuremat - väiksem peaks võimaldama kuumal gaasil teha ringi ümber praeahju ja siis suunama korstnasse. Kui ainult suur siiber on lahti, siis saab praeahi kuuma ainult pealt.
Ma endal suvilas, pliidi lõpetamisel kui on veel palju susisid järel panen suure kinni ja avan väiksema, et soojamüüri mitte maha jahutada lõpus.
Kui silma järgi hindamine, millal siibri kinni saab panna välja ei tule, siis hangi endale CO (vingugaas) andur!
https://www.suitsuandur.ee/et/a/vingugaasiandur-...
 
Ain 17. oktoober 2019, kl 11.39
Tänan Maaks.

Sellest infost on palju abi. Põhiline mure ongi, et kütaks nn õigesti ja võimalikuks ökonoomselt - et kogu soe korstnasse jehhat ei paneks - aga saan aru et katse / eksituse meetod siis suurest (suur siiber siis äkki päris lahti ei peagi olema.. vaid mingi poole / kolmveerandi peal - põlemine aeglasem ja soojakadu väiksem??).

PS! Kütta tohin ainult puuga eks (ning mitte mingil juhul briketiga) ?
 
Ain 18. oktoober 2019, kl 09.39
Eile sai pliiti katsetatud ja siibrite funktsioonid enamvähem selgeks tehtud. Küsimus aga selles - kütsin ära ca 3 pliiditäit (sinna mahub üsna halge sisse - 3 , 4 tk) ning seda ca 2h jooksul. Soojamüür selle aja peale soojenema küll ei hakanud, õrnalt leigeks ehk läks ja see ka kõik.

Seega küsimus ongi see, et kui kaua tuleb kütta et soojamüüri kuumaks saaks - hetkel tundus kõik soe korstnasse minevat?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!