Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koduabi
Kas keegi oskab nõu anda?
 
LUTIKAD??? 01. veebruar 2008, kl 04.08
Tere! Mõni aeg tagasi leidsin öösel koju tulles oma voodikattelt uimase lutika, ta ei põgenenud kuhugi, lõin ta maha ja lasin potist alla... Kuid olen avastanud hammustusi ka pärast seda - mingid laigud algul, hakkavad sügelema, lähevad sügamisest paiste ja lõpuks tulevad juba nähtav täpid. Ma ei tea, võib-olla on ka kirbud, kuid kuna see lutikas oli mu voodis, siis kahtlustan, et ikkagi need :( mööbel on uus, remont ka uus, aga maja on paneelmaja - ehk tulid siis naabritelt. Korterikaaslase voodisse (asub teises toas ja ikka suht kaugel) pole nad jõudnud - ehk saavad siis minustki piisavalt söönuks. Mingi allergia nagu ka ei usu, et on, uued hammustused tulevad nagu just pärast oma voodis magamist, mitte mujal.
Kellel on olnud kogemusi lutikatega - palun kirjeldage,
kuidas hammustused välja nägid,
kuidas aru saada, et just lutikad on,
KUIDAS NENDEST LAHTI SAADA?
Praegu sügelen juba kogu sellest mõttest üle kere juba tükk aega, väga vastik on, ei taha enam koju minnagi :(
 
**** 01. veebruar 2008, kl 09.27
Lutikatel on selline vänge hais,kui sa nad laiaks lööd.Laigud nahal sarnanevad kirbuhammustusega,aga see on igal inimesel erinev,eriti kui tekib allergiline reaksioon.Kuinagi aastaid tagasi olid sellised satikad vanaisal ja lahti sai neist hiinapoes müüdava valge kriidi taolise pulga abil,sodisime voodiümbrused täis,siis hommikul oli surnuid ja pool uimaseid lutikaid terve põrand täis,ah jaa,Raid mürki sai lastud voodid täis,see tahtis,aga ka ennast ära tappa ja vanaisa kolis mõneks ajaks maale.Olen ka praegu seda satikamürki hiinakates näinud.Lisaks sai põrandaid pestud äädika veega.
 
no tead, 01. veebruar 2008, kl 14.46
ma miskipärast kuidagi ei taha uskuda, et see, mis sa leidsid, oli lutikas. Pole üldse kuulnud, et tänapäeval meil kuskil enam lutikaid leidub. Ja lutikal pidi jah mingi eriline hais olema.
Kas sa üldse tead, kuidas üks lutikas välja näeb?
Muide, mõni päev tagasi leidsin oma aknalt lepatriinu, oli vist kuidagi sisse pugenud kui tuba õhutasin. Äkki oli sul ka uimane lepakas?

Kus kandis muide elad? Prussakast lahtisaamine pidi käkitegu olema võrreldes lutikast lahtisaamisega. Tunnen sulle kaasa.

Arvan, et see oli ehk miski muu asi. Tee enne selgeks, kas see ka KINDLASTI oli lutikas, enne kui hakkad igasuguste mürkidega oma elamist segi keerama. Löö öösel tekk pealt ära ja vaata, misasi sind sööb, see loom ei siba vist väga kiiresti.

Ja see, et sa praegu igalt poolt sügeled, on närvidest, kõik sügeleksid selle šoki peale.
 
LUTIKAD??? 01. veebruar 2008, kl 19.10
Kle ega ma mõni imbetsill pole, et akkan täiesti lampi siin kisama, et nägin lutikat. Kui ma ei teaks, milline ta välja näeb, siis ma ka ei väidaks, et just teda nägin. Krt palu siin viisakalt abi ja hakatakse mölisema. Tüüpiline delfi. See konkreetne elukas oli KINDLALT lutikas. Kindel ma pole lihtsalt selles, kas see oli kuidagi suvaliselt sisse sattunud juhuslik üksik isend, või on nemad ka need, kes mind söövad. Ja see teki pealt ära löömine on nagu raske, kui parajasti magan. Kui juhuse leian, siis kindlasti üritan.

Aga eelmisele postitajale aitäh asjaliku vastuse eest :)
 
mustamägilane 02. veebruar 2008, kl 12.36
Lutikatest vabanemine on kordi kergem kui prussakatest- meile näiteks on "külalisesinejaid" tulnud mitmeid kordi. Ikka siis, kui keegi uus on meie või kõrvaltrepikotta kolinud ja mingi mööblitüki keldrisse sokutanud(elame I korrusel). Tuleb mürgiga pritsida aset- eriti igasuguseid raamipragusid, siis põrandaliistude vahesid, seina peal pilditaguseid, ja muid selliseid varjatud soppe, kuhu nad päevaks peituvad. Hea oleks seda teha näiteks hommikul, et ise päeval sees ei peaks olema, kui mürk mõjub. Ilmselt kellegil naabritest peaks olema sama häda- uuri asja. Kui koldeid on mitu ja tõrjutakse ainult ühes kohas, siis nad tulevad varsti jälle. Mürgi nimetust ei mäleta, ilmselt mingi tavaline oli. Enamasti aitas paaril korral töötlemisest, viimasel korral olid nad end meil lapse toas põhjalikumalt sisse seadnud, ja tõrjuda tuli korda 4-5. Või telli mõni tõrjefirma, neil kindlasti paremad vahendid, mis nii hullusti ei haise. Link tõrjefirmade nimekirjale
http://www.iavenue.ee/Kataloog/kataloog.php?cat_id=747011
 
autor 02. veebruar 2008, kl 20.26
aitäh :)
 
ehh 04. veebruar 2008, kl 00.41
Lutikad ei söö ja kõiki.Aastaid tagasi peda ühikas olid lutikad ja meid oli toas 4 aga mind nad ei söönud,teised olid ära söödud.Mul polnud voodilinal ka ühtki plekki nagu teistel jne.Ju mu kondine kere ei meeldind neile.@!#$ veri ehk.
 
ttt 20. märts 2009, kl 22.33
kus kohas need hiinapoed tallinnas asuda võivad?
 
viimasele 21. märts 2009, kl 05.17
vaata Balta turul on 1 ja teine peaks hakkama trammitee ääres kohe-kohe hingusele minema.kuu aega tagasi alustas tyhjendusmyyki
 
k. 21. märts 2009, kl 08.44
Liivalaia tänaval, kui hakkad Keskhaiglast Olümpia poole tulema, jääb paremat kätt. Suvel vähemalt oli.
 
lutikad on täitsa olemas 22. märts 2009, kl 20.26
mustamägilane räägib õiget juttu. tunnen sulle kaasa, endal oli mõne aasta eest sama probleem, mitu kuud võttis aega aru saada, et need on lutikad, kahtlustasin enne igasuguseid allergiaid. ei oska üldse arvata, kust nad tulid ! lõpuks mõne sain elusalt kätte, ja lõpuks pritsisin mingi putukamürgiga kõik voodi ja põranda ääred kokku, siis vist surid ära, mõne kuivanud laiba leidsin madratsi küljest. hõkk, paha hakkab meenutadagi praegu.
 
p 16. november 2009, kl 23.35
räme, kus te elate, et lutikad tänapäeval?! mis keldrid ja mööblitükid jne, appi ja paneelikad on muidugi ka jubedad.
 
lihtne 17. november 2009, kl 08.36
Kui naabrid teevad tõrjet siis lutikad pagevadki naaberkorteritesse. Tõenäoliselt leidsitki uimase mürki saanud isendi. Muidu nad uimased pole ja sibavad väga kiiresti. Tõrjet peaks tegema kogu majas korraga et neist lahti saada.
 
sirje 07. detsember 2015, kl 16.38
tere
mul on küsimus et kas mu lapsel on lutika hammustused,ma lugesin et punnid on 2-3 kaupa reas ja et voodilinad peaks verised olema aga pole.punnid on küll nii
 
kirbuke 07. detsember 2015, kl 18.31
Ei pruugi alati verised olla, veretriibud või -laigud siis, kui laps on mõne laiaks litsunud.Aga kirbupunnid võivad ka reas olla. Võtab nii hoolega värvli alt või varrukas või mööda kintsu, terve rida punne jääb järgi.
 
kust lutikad tulevad? 13. detsember 2015, kl 02.02
Keldrid ja paneelikad ja mööbel ei puutu asjasse. Tänapäeval tekivad lutikad majapidamisse sageli soojamaapuhkuse nö lisana, tuuakse mônest Türgi vôi Egiptuse hotellist kaasa. Hotellitoas soovitatakse madrats üles sikutada ja voodiraam üle kontrollida, ega seal lutikate jälgi ei ole. Kohvrit ei soovitata igaks juhuks üldse voodi all hoida, koju sôites vôivad kohvris igasugused huvitavad putukad kaasa reisida.
 
ei teki, 14. detsember 2015, kl 22.00
vaid ikka nagu putukad sigivad, munevad, jne

Ent just lutikad pidavat olema nii elujõulised, et võivad aastaid läbipaistvana mingi tapeedi vahel olla ja kui saabub söök, siis nn ellu ärgata ja laest voodile ennast kukutada.
 
??????? 30. aprill 2016, kl 11.00
Ma olen 15 aastane tüdruk ja täna hommikul vaatasin diivanil telekat ja äkki hakkas põlve kõrvalt sügelema. Algul arvasin et ah suva nagunii lihtsalt nahk sügeleb aga natukese aja pärast tekkisid kolm punni sinna ritta. Meenutasid parmu hammustusi aga suurus ka erinev ja mdea mis olend võis selle tekitada.
 
olge te tänatud 14. juuli 2018, kl 21.30
Mina tulin 10 päeva tagasi maalt ema juurest. Olen juba 5 aastat talle rääkinud, et iga kord (kokku siis nüüdseks 3x), kui sinu juurest tulen, tekib mul mingi nahaärritus. Ta ikka ei usu.
Olen nüüd 10 päeva kratsinud ja süganud ja lootnud, et vast läheb ise üle - ei lähe. Kõigepealt kahtlustasin puuviljade allergiat. Siis lugesin nõgestõvest (mille üheks põhjuseks võivad olla putukad-parasiidid) ja nüüd on selge - need on lutikahammustused.
Olen eile ja eriti täna hulgi peale määrinud saialilletinktuuri - no ikka pihuga. Loogika on selles, et nagu kuskilt kiheleb, nii uhan sinna saialilletinktuuri. Allergiarohtu võtsin, aga see küll kuidagi kihelust vähemaks ei võta.
Homme hommikul lähen apteeki uue pudeli järele ja uhan, kuniks punne enam ei teki ja vanad on kokku kuivanud. Praegu (peale 1 pudelit saialilletinktuuri) on punetus punnide ümber juba tagasi tõmmanud ja kihelust on ka vähem.
Homme tõmban tinktuuriga kogu kere üle, välja arvatud nägu. Loodetavasti saan lahti.

Ema juurde enam ei lähe. Mis siis, et solvub.
 
kuidas siis nii 14. juuli 2018, kl 23.10
tuleks ehk neljas kord ka minna ja põhjalik suurpuhastus teha.Lutikamunad võivad elujõulistena näiteks vanade tapeedikihtide vahel olla aastakümneid. Tekivad eluks vastavad tingimused- näiteks umbne ja õhutamata ruum- ja nad ärkavad ellu.
bathsheb 30. november 2020, kl 09.22
Kuidas lutikatest lahti saada - http://tonzes.com/klopy.htm Soovitan.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!