Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
Arenguhäirega laps ja vanemaid ei huvita
 
Tige tihane 24. november 2014, kl 17.05
Mina olen see vastik naabrimutt, kes oma nina teise pere asjadesse topib. Aga ma ei saa kohe muidu, täiega kripeldab. Lastekaitse alla see teema vist ei lähe, vaevalt, et mind sellise jutuga seal tõsiselt võetaks. Aga mida teha ja kas teha jne, ei teagi.
Elan väikeses kohas ja mu naabritel on 4-aastane laps, keda meie pere vahel abiks hoidmas käib. Olen elus omajagu lapsi ikka näinud ja ma tean, et selle lapsega ei ole kõik korras. Rääkida ta väga ei oska, enamasti ei räägi üldse ja kui midagi ütleb, siis on see mingi lalin, millest vbl ainult ta oma vanemad aru saavad. Kodus on näha ka palju lapse joonistusi, aga need on lihtsalt mingid sorgeldised, võtnud eri värvi pliiatsid ja kraapsinud paberile, mitte midagi konkreetset ta üles joonistada ei ürita. Üldiselt põgeneb ta võõraste, st mitte oma pereliikmete, eest minema või peidab näo ära. Kui keegi hoidmas käib, siis seda paari tundi ta välja ei kannata vaid hakkab meeleheitlikult nutma. Lasteaias käib, aga mul pole õrna aimugi, mis või kuidas ta seal hakkama saab. Igatahes topivad vanemad teda väga agarasti sinna, ka siis kui neil endil puhkus, käib laps lasteaias edasi. Kõiki veidraid detaile, mis veel probleemidele viitavad, ei saa siia kirja panna, läheb liiga äratuntavaks.
Minu mõistus ütleb, et see laps tuleb kiiremas korras saata logopeedi, lastepsühhiaatri vms spetsi juurde, sest mida varem pihta hakata, seda paremini saab probleeme korrigeerida. Vanemad kusjuures on aga absoluutselt muretud selle koha pealt. Ma ei tea, kas lasteaias pole keegi soovitanud arsti juurde minna või vihjanud, et laps ei arene või veidralt käitub, aga mitte midagi vanemad olukorra suhtes ette võtnud ei ole. Enamasti vahib laps teleka ees, ka siis kui keegi hoidjaks käib, öeldakse, et noh, vaadake siis telekat, see talle meeldib. Nii vanadele lastele tehakse juba isegi lihtsaid arvutusraamatuid 10 piires, see laps pole ilmutanud, et ta numbreidki tunneks.
Lapsest on näha, et tal on abi vaja, vanemad peaks temaga arendavaid tegevusi tegema, professionaalidelt abi otsima, kui on näha, et laps ei arene eakohaselt. Aga need 2 on nagu linnukesed oksal, kui laps imelikult käitub, midagi seosetut laliseb või veidrat teeb, ütleb ema, heheh, selline ta on meil jah.
Oleks mingi vägivald või väärkohtlemine, läheks lastekaitse pädevusse, aga sellises olukorras pole nagu midagi ette võtta... Mis asutus tuleb appi, kui vanemad oma tegevusetusega lapse vaimset arengut takistavad??? Kui ta vajab spetsialistide abi, aga vanemad ei võimalda seda. Minu arust on see sama, kui raskelt haige lapse arsti juurde viimata jätmine - las vedeleb seal haigena ja vaatame mis juhtub! Lapsest on kahju ja täiega vihale ajab, ausõna!
 
k 24. november 2014, kl 17.14
Ära topi oma nina teiste ellu.
 
Tihase mure on tuttav 24. november 2014, kl 17.25
Mina siiski toppisin oma nina (lapsest oli lihtsalt nii kahju) ja ütlesin vanematele, mida ma sellisest äärmuslikust "vabakasvatusest" arvan. Seda ütlesin ka, et kui last aidata-õpetada, siis kesteab kui andekas ta tegelikult võib olla!
Tulemused: laps käib regulaarselt logopeedi juures; mina olen nüüd õel vanamutt. Ja las ma olen.
 
Enne mõtle siis ütle, kui üldse 24. november 2014, kl 17.32
Jah tõesti, Teie olete ainult naaber. Kas olete piisavalt ka tark, et hoida erivajadusega last? Tegu on hüpiga ning võivad olla ka ATH jooned. Kui just F 20 pole?!
Kes kuidas oma last kasvatab pole teiste arvustada. Isegi mitte naistekas, väga labane käitumine!
 
' 24. november 2014, kl 17.35
Ma olin lapsena autist aga mu emme ei viitsinud midagi ette võtta.
 
lohutuseks 24. november 2014, kl 18.59
Kui ta lasteaeda käib, siis seal ju peavad kasvatajad ka probleemi märkama. Neil tuleb ju ka arenguvestlusi läbi viia ja lapse arengu kaart täita. Lasteaed ikka arendab, neil ju ka tegelused ja tunnid. Mine räägi siis lasteaias, võib-olla ikka on ta sihikul, ainult vanemad pole naabrinaist asjaga kurssi viinud. Loodame, et on nii.
 
no 24. november 2014, kl 19.05
Kas siis perearst ei märka neile midagi öelda või suuniseid anda .Mida varem lapsega tegelda ,seda parem lapsele .Räägi ääriveeri aga jah olen oma õppetunni kätte saanud .
 
autist? 25. november 2014, kl 08.43
Ära räägi ääriveeri, vanematal on väga raske omaks võtta, et laps on arenguhäirega. Ääri veeri juttu võidki rääkima jääda. Ilmselt ka lasteaias räägitakse aga vanemad lihtsalt ignoreerivad seda.
Lapsel on ilmselgelt autistlikud jooned.
 
.. 25. november 2014, kl 09.33
Võimalik, et lasteaias räägitakse ja lapsevanemad tegelevad probleemiga, aga seda sina ei tea. Miks muidu vanemad saadavad last lasteaeda ka puhkuse ajal- et ta ikka paremini sotsialiseeruks.
 
teematajale 25. november 2014, kl 12.28
tundub, et laps autistlik ja ega seal olegi midagi teha, kui suuremaks saab läheb kooli siis vanus juba suurem ja saab veidi mustreid muutma hakata.
 
Kalli 09. detsember 2014, kl 00.41
Väga positiivne on kuulda, et keegi märkab ja tunneb muret...Ma arvan siiski, et sa saaksid pöörduda lasteaia juhataja poole ja samuti perearsti poole,kes suunab lapse edasistele uuringutele...varajane märkamine selliste haiguste raviks on väga oluline.
Pole tähtsust mida teised sinust arvavad, oluline on mida sa ise endast arvad! Huvitav on see, et füüsilist vägivalda halvustatakse, aga vaimset vägivalda peetekse sekkumiseks võõrastasse asjadesse?
Jõudu probleemiga tegelemiseks!
 
., 11. detsember 2014, kl 17.34
Kodupuue on selle nähtuse nimi. See tähendab et vanemad tekitavad ise oma saamatusega potentsiaalselt tervele lapsele puude astme. Tulevikus on tõenäoliselt see laps grupi peal.
See on tõesti imelik et lasteaiast ei teavitata vanemaid et lapsega tuleb kodus tõsiselt tegeleda ja teda arendada. See et laps saadetakse telekat vaatama a la et las telekas kasvatab last, näitab et vanemad on tegelikult väga ebakompertentsed. Aga tegelikult eks need maakad ongi igalpool ühed sellised ummamuudu inimesed, nähtud-kuuldud neid piisavalt. Võibolla seal lasteaias ka need kasvatajad ühed parajad tohmanid, kasvataja saab ju palka mingi 400 euri kuus. Sellise raha eest sealt vabariigi parimaid spetsialiste leida on ikka vähetõenäoline. Vanemad ka ilmselt mingid põhiharidusega oss ja ossitar, kelle jaoks raha ja oma hedonism kõige tähtsam, sellepärast ilmselt lapsega ei viitsitagi tegelda. Pannakse ta lihtsalt teleka ette istu ja viiakse lasteaeda - a la kasva ise.
Mis ma oskan öelda, nõme lugu. Juhi nende maakate tähelepanu probleemile ja räägi lasteaeda. Kui ei aita siis ära rohkem sekku, sina niikuinii rohkem midagi teha ei saa. Idiocracy. Koli mujale, suurde linna, säästad oma närve ja ei pea vaatama kuidas lollid ja ülbed maakad teisi inimesi oma hoolimatusega samuti lollideks ja ülbeteks muudavad. Vanemal on õigus oma laps lolliks kasvatada ja sul on õigus oma südant mitte valutada.
 
eit 12. detsember 2014, kl 09.21
Teemaalgataja, aga miks sa ei räägi selle lapse vanematega ise? Sa ei pea ju sisse sõitma, saab ju rääkida viisakalt. Esialgu nt huvi tunda lapse eripärade vastu jne. Sina kui selle lapse hoidja peaksid ju kursis olema. Ma ei loe välja, kas sa oled rääkinud või sa ei tea, kas lapsel ehk ongi juba miski diagnoos pandud v määramisel. Mis lastead on soovitanud? Mida nad on ette võtnud? Kas sina kui hoidja saad aidata? Jne.
Kõige parem ikka asjaosaliste endiga rääkida.
 
juuli 21. detsember 2014, kl 16.44
Ise oled napakas naabrimutt. Mis passid teiste elu, eks paku siis ennast vabatahtlikult teda hoidma ja arenda teda arendavate mängudega, selle asemel et lasteaeda lasta. See mis lapse joonistuste kohta ütlesid oli eriti haige, vaata enda sisse ja mõtle mis probleemid sul omal on kõigepealt.
 
Kalli 22. detsember 2014, kl 14.05
To juuli
Joonistustest saab väga palju lapse kohta välja lugeda, ka täiskasvanu kohta... Tore, et teemaalgataja on teadlik ja haritud inimene- sellistega muutub maailm paremaks....

Teemaalgatajale
Kas Sulle läheb korda mida jobud Sinust arvavad? Mulle küll ei lähe...
 
juuli 27. detsember 2014, kl 15.51
On teatud hulk inimesi kellele meeldib niisama targutada. Kui on haritud inimene, tark ja hooliv inimene, siis jagagu seda vanematega, mitte ärgu hinnaku neid ja last.
 
Mutant 21. detsember 2021, kl 00.16
Näe leiti viie jalaga metskits jaa külmlao hävitatud vaktsiinid teevad imesid. Tsernobõlist on omajagu maad siia tulla, aga mis see viiel jalal visata või oli see Lätakate kits, varbaid rohkem Soed metsa sanitarid peaksid tagama et sellised kahjulikud mutatsioonid kitsedel ei leviks aga jah proovi kätte saada Selleks peaks olema vähemalt kuuejalgne võsavillem Nelja jalaga kits ei too enam ühtki klikki. Pane udune pilt ja valeta sinna viis jalga või kolm pead ja asi müüb jälle. Varsti on metsad selliseid täis. See on tohutu konkurentsieelis saad kindlalt ja hüppevalmilt seistes toitu välja kaapida saad jooksu pealt teisi tümitada, paremini kratsida, paaritumisel tugevamalt haarata ainult plussid! Evolutsioon kus sa krt seni olnud oled? Pildil on kahepeline kitselaadne olend, kellel tagaosa pole näha. Seega pole jalgade arv ega sugu näha. Fotograaf vb. ei teagi et isasel ikka ripub "kabi" seal jalgevahel. Ju nägi esimest korda elusat looma vinnastunud olekus
 
Arenguhäireta 21. detsember 2021, kl 20.36
https://www.youtube.com/embed/1JIc_2IWK_k
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!