Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Perekond
võõrad lapsed mängimas
 
vanaema 01. mai 2017, kl 13.27
Tänapäeval on ju lastel suured õigused ja räägitakse isikuvabadusest. Kas on eetiline või kas on mingid seadused mis käivad selliste asjad kohta.

Nimelt meil oma peres väikesed lapsed 1a, 2a ja 4a kes ilusate ilmadega mängivad õues. Ka naabrite lapsed käivad vahel külas ja mängivad ilusti. Tulevad, teretavad, pärast ütlevad head aega, mängivad sõbralikult. Teinekord pakun lastele veidi suupisteid ja teed või morssi. Nendega ja nend alaste vanematega probleeme ei ole.

Kuid on üks tüdruk kes ka on hakanud siia käima, tuleb, ei tereta, läheb ei ütle midagi, tulles minnes jätab hoovivärava lahti. Mängivad siis kui mõni uus asion mängib tema sellega. 8 aastane laps. Nüüd mul ongi probleem, et kas tohin ise lapsele märkuse teha kuidas ta peaks käituma või on parem ja targem lapse emale teada anda, et ei soovi sellist käitumist oma hoovis. Kas peaksin mainima või luba küsima, et kas tohin teha ta lapsele märkust meie hoovis
Kirjutan seepärast, et ei taha jamasid hiljem. Tahan teha ja toimida õigesti algusest peale
 
nähh 01. mai 2017, kl 13.35
sinu hoov, sinu reeglid. Muidugi võid märkuse teha. Kui ei meeldi, mingu mängigu mujal.
Helve Tamm 01. mai 2017, kl 13.42
Minu seisukoht sama. Oma hoovis ikka peaks julgema seadusi teha, et värav käib meil kinni ja asju jagatakse. Viisakusreegleid peaks koolilaps ka tundma. Ja kui mulle ei meeldi, et ta seal käib, siis ütleks ka kui ei taha, et seal varsti lasteaed koos.
 
tuttav-lugu 01. mai 2017, kl 14.38
Olen selle kõik omal ajal läbi teinud, meil oli suur hoov, kui elasime Nõmmel ja lapsed olid väiksed, millegipärast imbus igalt poolt äkki võõraid lapsi õue peale. Kui tegin reeglid, et ilma kokku leppimata ei tule ja panin ka värava lukku, sest ei talunud seda, et värav pidevalt ristseliti lahti, siis hakati üle aia ronima. Siis läksin tegin kurja häält ja viskasin mitu korda selle kamba välja oma aiast.
Umbes 5 aastat kraaklesin võõraste lastega, siis kolisime ära ühte Tallinna tagusesse uusrajooni. Siin enam selliseid probleeme polnud, sest siin on kõigil oma õued olemas ja võõra õue peale ei trügitud.
 
1 aaastane mängib õues? 01. mai 2017, kl 16.49
kellega see 1 aastane ja 2 aasatne ja 4 aastne seal õues mängivad? täiskavanu järelvalveta ei tohi nii väikesed õues nagunii olla. ses mõttes saad lastega KOOS õues olles ka võõrastele lastele reeglid selgeks teha.

samas eravaldus, ega seal võõrastel midagi teha polegi.
 
vanaema 01. mai 2017, kl 17.25
1a 21a ha 4a mängivad omabavahel liivakastis või sisi magavad väiksemad või üks väiksematest ja suurem, suuremad ehitavad liivakastis.

oma maja hoovis, eramaja, mängivad, hoovil aed ümber ja kõrge hekk samuti. aknast ilusti koguaeg näeb lapsi ja on ka monitor kui magamine on.

Kas siis ei tohi enam lapsi õue ka lasta kui ise juures ei ole? meil nad söövad ja kohe riidesse ja õue ja ise saab toas toidunõud sel ajal pesta või siis toitu teha.


Aga võõraste laste suhtes tekkis kahtlus et kas ma ikka tohin võõrast last õpetada ja riielda
 
seal ikka teie reeglid 01. mai 2017, kl 17.31
lähed lapsele vastu, kui näed tulemas ja selgitad, et see on eravaldus ja teie kodu ja võõrad seal ei käi.
 
vanaema 01. mai 2017, kl 18.41
Minu küsimus oli, et kas on õigus mul võõrale lapsele öelda kuidas ta käituma peab või on mingid seadused milleg apean arvestama kuna võõras laps siiski
 
lapse eest 01. mai 2017, kl 19.13
vastutavad vanemad. Võta ühendust vanematega ja ütlegi, et lastel on mängimiseks liiga suur vanusevahe. Lapsele pole sul midagi öelda, ikka vanematele, ära suurest argusest püksi lase. :-)

Miks su aiavärav lukku ei käi?

Oled sa küsinud: "Kas vanemad teavad, et sa võõras aias oled? Kus sa elad? Kellega saab ühendust võtta?"

Aga kui ta kukub sinu õues põlve katki, siis vastutad sina, sest lubasid tulla. Sinu kodu, sina vastutad!
 
jah 01. mai 2017, kl 19.24
Muidugi võib öelda, kenasti, nagu oma lapsele!
 
öelda...mida? 01. mai 2017, kl 19.53
püüad võõraid lapsi kasvatada?
 
jah 01. mai 2017, kl 20.21
jah, mis selles imelikku on?
et pangu värav kinni!
 
seda-et 01. mai 2017, kl 20.34
olles ise ka vanaema ütlen kindlalt, et sinu kodus peab maksma sinu sõna ja tüdruku vanematele see ei meeldi, siis rohkem teile tulla ei saa...
 
vastus oli 01. mai 2017, kl 20.58
vanaema
01. mai 2017, kl 18.41
Minu küsimus oli, et kas on õigus mul võõrale lapsele öelda kuidas ta käituma peab või on mingid seadused milleg apean arvestama kuna võõras laps siiski

Jah, sul on õigus seda teha!
 
nähh 01. mai 2017, kl 20.59
lapse eest Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> vastutavad vanemad. Võta ühendust vanematega ja üt
> legi, et lastel on mängimiseks liiga suur vanuseva
> he. Lapsele pole sul midagi öelda, ikka vanematele
> , ära suurest argusest püksi lase. :-)
>
> Miks
> su aiavärav lukku ei käi?
>
> Oled sa küsinud:
> "Kas vanemad teavad, et sa võõras aias oled? Kus
> sa elad? Kellega saab ühendust võtta?"
>
> Aga
> kui ta kukub sinu õues põlve katki, siis vastutad
> sina, sest lubasid tulla. Sinu kodu, sina vastutad
> !

Ära aja lolli mula. 8 aastane piisavalt suur, et aru saada, mida tohib ja mida mitte. Ei pea kuhugi vanematele minema ütlema. Sellele lapsele endale tulebki öelda, mis reeglid võõras aias kehtivad. Ja oma põlve jutuga mine kiirelt ja lühidalt puu taha. Päris napakaks läinud.
 
Oled sa lastekaitse 01. mai 2017, kl 21.31
seadustega kursis?
Või saadad needki puu taha?
 
njahh 01. mai 2017, kl 21.44
kas võõras laps, kes tuleb luba küsimata minu aeda mängima, on minu või ikka oma vanemate vastutusel? Teemaalgataja pole ju mingit lastehoidu oma kodus korraldanud, seega pole lastekaitsel temale ka midagi ette heita. Selles olukorras vastutavad vanemad lapse eest.

Kui nüüd absurdsused kõrvale jätame, siis otse loomulikult on õigus keelata, käskida ja reegleid kehtestada. Kui lapsele see ei meeldi, võib ju tulemata jätta.
Samas, kui tead, kes on lapse vanemad, võib ka neile selgeks teha, et sinu aias käsed, pood ja lased sina ja laps peab sulle alluma.

Tõenäoliselt on tegemist lapsega, kes peale kooli üksinda kodus peab olema ja seetõttu seltsi ning ajatäidet otsib.
 
teil ka tekkisid külmavärinad seda lugedes? 01. mai 2017, kl 21.54
lapse eest Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> vastutavad vanemad. Võta ühendust vanematega ja üt
> legi, et lastel on mängimiseks liiga suur vanuseva
> he. Lapsele pole sul midagi öelda, ikka vanematele
> , ära suurest argusest püksi lase. :-)
>
> Miks
> su aiavärav lukku ei käi?
>
> Oled sa küsinud:
> "Kas vanemad teavad, et sa võõras aias oled? Kus
> sa elad? Kellega saab ühendust võtta?"
>
> Aga
> kui ta kukub sinu õues põlve katki, siis vastutad
> sina, sest lubasid tulla. Sinu kodu, sina vastutad
> !
 
ei tekkinud! 01. mai 2017, kl 22.42
Ei mingeid külmavärinaid. Aga miks peakski?
Iga inimene on oma aias peremees ja lubab sinna just neid, keda soovib.
Aeg aru saada, et ka lastel ei ole piirmatuid õigusi võõral territooriumil. Ja vanematel ka aeg aru saada, et nemad vastutavad oma laste eest ja peavad neil silma peal hoidma.
 
Hg 01. mai 2017, kl 22.51
Kui mina veel väike olin, mis ei olnud väga ammu, siis astusin naabri aias naela jalga ja üks poiss kukkus kivide otsas ronides põlve väga lõhki, kõik jooksid abivalmilt appi, aga et kedagi lihtsalt õnnetuse eest vastutusele võtta... Natuke imelik.
 
hallooo 01. mai 2017, kl 23.10
vanaema LASEB lapsel tulla.

Kui oleksid ise selle 8 a lapse vanem, laps ütleb et läheb naabriaeda mängima, normaalne vanem küsib, et kas sind lubatakse seal mängida? kui laps vastab, et lubatakse küll, et seal antakse morssi ja suupisteidki, siis pole vanemal mingeid vastuväiteid.

Kanaema (viisakas vanem) läheks ja küsiks siiski üle, eriti siis, kui see mängimas käimine on regulaarne.

Oletame, et naabri vanaema teeb lapsele märkuse aiavärava lahtijätmise kohta, mänguasjadega mängimise kohta, võib-olla veel mingi märkuse, oletame et see 8-ne läheb koju ja (lapsed liialdavad!) räägib, et naabri vanaema riidles temaga (mitte millegi pärast), sest varemalt polnud ju mingit märkust tehtud!

Mis tunne sinul oleks?

Kogu see jutt tegelikult ajab mind närvi.
Miks lased võõra lapse oma aeda, kui see laps silmnähtavalt sulle ei meeldi? Miks sa ei tea kust see laps tuli, aga kui tead, miks ei võta lapse vanematega ühendust? Kui teie aias on 1, 2 ja 4-aastased, MIKS tuleb suvalt sisse 8-ne JA SINA OLED VAIT??? Mis su mõistuses toimub, oled ise nn külas olev lapsehoidja, et ei julge, ei oska, ei tea, Delfi tule appi!
 
teil ka tekkisid külmavärinad seda lugedes? 01. mai 2017, kl 23.10
külm inime, sellepärast!
 
või vanaema 01. mai 2017, kl 23.15
või oled troll. sa oled ise vanaema ja üldse matsu ei jaga, suhtlemisest täiskasvanud inimese kombel midagi ei tea. tundub, et ka pulk on sul üsna sügavalt ühes kohas. saad sa aru, sa oled omas kodus. sina tead ise, kes sinna tuleb, kes mitte. sa ei saa ometi nii rumalasti küsida. teine veel iseäranis imelik asi oli su jutus, et peaksid nagu lapsega pahandama. kas sa tõesti ei oska elementaarselt suhelda? miks sa pead lapsega pahandama?Sa saad ju temaga rääkida nagu inimesega. lähed ise sõbralikult, normaalselt räägid temaga, küsid kes ta on, kust tuleb, kuulad mis ta räägib. sa saad ka ennast tutvustada, öelda, mida iganes vaja. seda, et ärgu tulgu enam. või siis, et kes tahavad tulla, teretavad, küsivad luba, sulgevad värava. et teil tehakse nõndaviisi. kas seda on tõesti nii keeruline teha? kui lapsel pole kellegagi mängida, pole kombeid õpetatud, sa saad sellest ju rääkida. sina hakkad last lihtsalt põlgama, ise käituda ei oska.
 
Täpsustus 01. mai 2017, kl 23.19
Hg Kirjutas:
------------------------------------------------------
> Kui mina veel väike olin, mis ei olnud väga ammu,
> siis astusin naabri aias naela jalga ja üks poiss
> kukkus kivide otsas ronides põlve väga lõhki, kõik
> jooksid abivalmilt appi, aga et kedagi lihtsalt
õnnetuse eest vastutusele võtta... Natuke imelik.>>

Olid sa samasuguse vanaemaga aias??
 
Mida-mida? 01. mai 2017, kl 23.49
teil ka tekkisid külmavärinad seda lugedes? Kirjutas:
------------------------------------------------------
> külm inime, sellepärast!


On inimesi, kes vastutavad oma ja ka võõraste laste turvalisuse ja kaitstuse eest. Need vastutajad pole ullikesed, et tulge nüüd kõik ja tehke mida tahate, ma pesen toas nõusid (1-ne, 2-ne ja 4-ne!!!), kohe toon teile, külalised, suupisteid ja teed.
 
ma saan vanaema murest aru 02. mai 2017, kl 00.08
tänapäeval on uued kombed ja hirmud.
 
ja 02. mai 2017, kl 00.09
jube kurjad inimesed siin
 
mujal ilmas 02. mai 2017, kl 00.10
saaks siiski krundile lubaja karistada kohtulugudes, kui võõra lapsega tema territooriumil st eravalduses õnnetus juhtub.

Lubatud ja vastutusvaba on vaid tee maja juurde.
 
vanaema 02. mai 2017, kl 07.29
no ei passi ju iga minut seda hooviväravat, seepärast ei märka ka enne kui laps õues liivakastis on
meie omad ehitavad losse ja kindlusi ja nendega pole hirmu, ohtlike asju ega kohti hoovis ei ole ka seepärast saab toas toimetada ise.

Küsin aga seepärast, et meil lasteaias läks teise rühma õpetajaabi üjte last korrale kutsuma aga lugu serveeriti nii, et rääkis kurja häälega, vaatas kurja pilguga, lapsel oli hirm laps kartis, sai psüühgilise trauma.

Ise mõtlen, et on vist parem siiski selle lapse vanemaid informeerida ja tegelegu ise lapsega.
 
nii lihtne 02. mai 2017, kl 12.14
pane oma aiavärav lukku ja asi korras
enda lapsed ju võivad ka muidu tänavale auto alla sattuda
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!