Palju teil siis neid tuttavaid on, kes kõiki eestlasi kiruvad ja välismaalasi taevani kiidavad? Eks see ole selline värk, et ühelt inimeselt kuuldakse üht ja teiselt teist ja pannakse need asjad kokku ja siis tehakse oma subjektiivsed järeldused.
Eestlastel on nt. paljudel aladel tööalane suhtumine ikkagi oluliselt parem, eriti lõunamaalastega võrreldes. Vist inglise lennufirmas oli täiesti ebakompetentsed teenindajad. Küsisin, kas neil tekki ja patja on andna ja lubades neid tuua, läks lihtsalt minema. Teinekord küsides lihtsalt ignoreeris. Samuti rääkisid sellises kiires inglise keeles, et keskmine turist neist küll eriti aru ei saanud. Estonian Airis, kogu kirumisest hoolimata, on minu meelest teenindus väga heal tasemel.
Samuti nt. laevades on Eesti teenindajad mõnedest tunduvalt paremad ja vähemalt oskavad korrektset inglise keelt.
Hispaanias tuli seda inglisekeelset teenindust kohati lausa tikutulega taga ajada, hispaania keel kahjuks lonkab mul suht kõvasti ja saan vaid väga aeglaselt rääkides aru. Enamasti pidin neile teatrit tegema, et kõik selgeks saaks räägitud. Samuti oli mitmel korral ette tulnud olukordi, kus tööl suht avalikult ja intensiivselt flirditakse, nii et see tööd segab. Nagu mõnes seebikas kohe. Samuti fakt, et hispaanlased ja itaallased pole just eriti punktuaalsed, eriti halb kogemus on itaallastega olnud. Terve saalitäis rahvas pidi ootama nende järgi ja siis suht muretud tüübid tulevad, et ooo soooorrrri, lõuna venis pikemaks.
Inglastel jälle selline probleem, et seal on suht kastisüsteem. E. kui keegi midagi tahumatult ütleb või käitub ebaviisakal moel, siis mõni kõrgemast kastist inglane liigitab ta kohe mõttes matsiks ja siis ta saab sellise kõrgi kohtlemise osaliseks. Madalamas kastis meigitakse tugevalt, kantakse väljakutsuvaid riideid, räägitakse teatud slängis. Kõrgem kast kannab väljapeetud riideid, pööravad suurt tähelepanu oma kõneoskusele ning tihti moe pärast tegelevad mingi eksklusiivse hobiga või loevad ainult vene klassikat vms. Eestis võid ses suhtes olla nii mats kui vähegi võimalik, ikka võetakse sind arvesse, eriti kui sul veel nati pappi taskus on. Selles on nii head kui halba.
USAga üldse halvad kogemused. Lihtsalt nii palju, kui ma seal oleva rahvaga kokku puutusin, siis on see tõeliselt allakäinud rahvas. Kogu elufilosoofia põhineb successil ja wellbeingul, mõlemat mõõdetakse peamiselt rahas. Kuskile sügavamatesse teemadesse pole nad võimelised laskumagi, isegi vähe teadlikumad inimesed ainult klišeedes kinni. Samuti laste haridustase ikka ääretult madal. Teavad brändi nimetusi ainult ja ei ühtegi Newtoni seadust, omaenda emakeeleski ei oska vigadeta kirjutada. Kogu haridussüsteem neil nii nõme, et raske kirjeldada. Tüüpiline on selline väga pealiskaudselt "hästi suhtumine", tegelikult ei ole üldse nii tolerantsed ja absoluutselt pole teistest kultuuridest huvitatud. Inimesed lasevad ennast käest, riietus alla igasuguse arvestuse, juuksed puseriti, mingid tselluliidised pekid käivad stringidega rannas, sest neil on selleks õigus. Tüüpiline on selline ameerikalik naer, naised hirnuvad, suu lahti, nagu hobused. Samas tõesti, inimene on neil seal iseenesest suure väärtusega. Isegi kui ta on täielik tohlem, idioot ja laiskvorst. Meil väärtustatakse inimest kui sellist väga vähe...Aga minul subjektiivselt halb kogemus selle riigiga ja iialgi ei tunneks ennast USAs elades hästi. Minu jaoks tõeliselt madalalaubalised.
Prantslastega jälle teistmoodi kogemus. Ei tea, vist mulle sattusid lihtsalt sellised prantslased (5 tk). Nende jaoks pidid naised olema teatud riietes ainult, peamiselt siis stiilsetes naiselikes kleitides ja ilmtingimata käituma ülinaiselikult ja olema õrnad, muid variante vaatasid kohe halvustavalt. Igasugust teistsugust toitu ja vähegi halvemat teenindust kommenteerid nad häälekalt ja halvustavalt. Mehed sättisid ennast tundide kaupa enne väljaminekut ja olid viimseni ära lakutud. Loodusesse minnes oli ületamatu probleem, et jalatsid võivad poriseks minna. Jätsid endast küll viisaka mulje vähemalt, aga kuidagi snobistlikult mõjusid.
Venemaal võisid räige sõimu osaliseks saada mingil tühisel põhjusel. Bürokraatiamasinast läbi närimine on kohutav, pead mingites mõttetutes järjekordades seisma, et teada saad, et pead teise järjekorda minema. Teeninduskultuur väga kõikuv ja eriti turistide pealt kraabitakse palju raha. Kui sul tuttavaid insidereid on, siis nemad oskavad juba paremini asju soovitada. Enamik teid on kohutavas olukorras. Mõned inimesed on minu jaoks liiga pealetükkivalt sõbralikud, pead hakkama siis nende pool vitsutama, muidu solvuvad hingepõhjani. Väga paljudel oli minu jaoks kohutav muusikamaitse ja riietumine on ka ikka nii seinast seina, et mõni tuleb samale üritusele enam-vähem dressides, teine ballikleidiga.
Need siis minu subjektiivsed halvad kogemused, aga igal maal ja rahval oli palju head. Minu meelest Eesti selline keskmine riik, mulle tundub, et meil rohkem sellist naabrikadedust, külma ja tuima suhtumist ning see töö kummardamine on ka tüütu, aga kindlasti palju häid külge ja siin kasvavad sellised vintsked inimesed, kes saavad pea igal pool hakkama.