Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Miks kiidetakse välismaalasi?
 
to Sirje 08. november 2012, kl 18.25
eks lolle on alati materdatud, ega sina pole mingi erand.
mida vähem lolle inimesi, seda kasulikum riigile ja ühiskonnale, eks ole?
nii et võid homme kohvrid pakkida ja teed kallile kodumaale suure teene. kui sa seda ei tee, järelikult ei austa ega armasta oa kodumaad. ainult mängid patriooti, vana lehm.
 
Sirje 08. november 2012, kl 18.36
Esitasin konkreetse küsimuse, sest see lõputu " eestlased sellised " on nii masendav.

Milleks seda küsimust moonutada ja rääkida hoopis millestki, mis asjasse üldse ei puutu.
Mis mõttega hakata norima aiaaugust, kui saab rahulikult arutada.

Aga arutada ei taheta. Norida tahetakse. Minu mõistus ei võta, milleks vaja tulla netti ja hakata õelutsema ja norima ?
 
kommentaaare 10. november 2012, kl 11.18
lugemata ütlen, et välismaalasi kiidavad need, kes oma koduukse eest kaugemale pole saanud ning kel on tugev alaväärsuskompleks.
ise elan välismaal ja võin öelda, et mida rohkem siinseid inimesi tundma õpin, seda enam hindan eestlasi. eestlased on tolerantsed, rahulikud, viisakad, haritud, laia silmaringiga, puhtust ja loodust armastavad.
välismaalaste hulgas leidub nii häid kui halbu, kuid üldjoontes on nad võrrledes meiega siiski harimatud, väikese silmaringiga, lärmakad, räpased ja kasvatamatud. võrdlen siinkohal eestlasi ja inglismaa elanikkonda.
 
alu 10. november 2012, kl 11.54
mis puutuvad kogu hindamisse yldse välismaalased? eestlasele omane enesehinnagu parandamise viis on ju teise mahategemine ja on ta siis eestlane, venelane või välismaalane, sõltub ju olukorrast, keda on parasjagu tarvis tymitada..
 
kahekümpine 10. november 2012, kl 11.58
Iga välismaalane on kusalgi kodumaalane. Kui ajju ei mahu kultuuride erinevus: koerte söömine või lehmade ülistamine, siis võib oma pudrumulgu üldse kinni panna antud teemal.
 
primadonna 10. november 2012, kl 14.36
to kommentaare

välismaalasi on tõesti häid ja halbu, aga sina sattusid ilmselt nende halvematega suhtlema/kõrvuti elama.
minul olid kahe suurbritannias veedetud aasta jooksul ainult superhead kogemused kohalikega. ega ma kuskil igavates lärmakates pubides eriti tihti passinud ka, nii et oma viga kui seltskonda valida ei oska.

kahekümpine, väga hästi öeldud: iga välismaalane on kuskil kodumaalane. ning kui kellelgi probleeme integreerumisega, peab põhjust kõigepealt endast otsima.
 
kommentaaare 10. november 2012, kl 16.41
primadonna
oi, kui üleolev:)
pubides ei käi.
kuna töötan aga haridusasutuses, näen inimesi seinast seina. seltskonda ma valida ei saagi - kokku tuleb puutuda kõigiga, kuna see on osa mu tööst.
oma järeldused teen aga õpetajate käitumist võrreldes.
eesti koolides pole kunagi näinud õpetajaid istumas mudastes saabastes jalad laual, prügi maha viskamas, maas olevat prahti jalaga löömas, kõva häälega karjuvalt naermas, esmaspäeva hommikuti ei rääkinud eesti õpetajad kunagi, kuidas nad nädalavahetusel jõid, jne.
inglise haridusasutuses on see tavaline nähtus.
loomulikult on ka siin väga kenasid inimesi ja nendega ma suhtlengi. järelduse teen, aga selle põhjal, mis silma torkab.
integreerumisest ma tõesti hoidun:)))
teen kõik selleks, et mitte kohalike sarnaseks muutuda.
 
Anja-Nanja 10. november 2012, kl 17.17
-



Toimetatud 2 kord(a). Viimati Anja-Nanja 24.11.2012 13.09.
 
alu 10. november 2012, kl 17.27
"Tegelikult õige tähelepanek, sest inimene, kes vihkab oma kodumaad, teda vihatakse ka võõrsil..:D"

tõesti arvad, et kõik jaksavad kõiki ja kõike igalpool vihata või? ehk kehitavad niisama õlgu ja on täiesti poogen, ah?
 
Anja-Nanja 10. november 2012, kl 17.43
-



Toimetatud 1 kord(a). Viimati Anja-Nanja 24.11.2012 13.08.
 
kaia 10. november 2012, kl 18.16
primadonna pole aru saanud, et me räägime siin keskmisest tavainimesest, mitte alamklassist ja joodikutest. need on igas riigis ühesugused.
nii et ei saa aru, mis seltskonna valikust ja pubidest sa räägid.
või tahad oma eneseväärikuse tõstmiseks nüüd väita, et teised delfikad suhtlevad vaid välismaise alamklassiga?

süvene ikka enne teemasse.
mina iskiklikult olen uskumatut rumalust kohanud ka oxfordi ülikoolis.
see peaks ju ometi tipp olema?
või pole ehk seegi sinu jaoks piisavlt hea selstkond?
 
Sirje: 11. november 2012, kl 14.58
nendel terve rahvuse üldistavalt sõimajatel ja tänitajatel on siin netis lihtsalt oma asi ajada. Nad hoolitsevad selle eest, et kui eestlane netti tuleb, oleks tal alati midagi eestlast üldistavalt halvustavat silma ees. Regulaarne eestlasepeks käib netis ja sellel on oma eesmärk.

Sinu algatatud teema neid muidugi häirib väheke, sest kuhu see kõlbab, kui eestlane ei usugi nende pähe tambitut, et tema rahvus on kõige lootusetum maailmas?!
 
Sirje 11. november 2012, kl 18.33
räägin juba iseendaga ja kiidan enda tehtud teemat, sest keegi teine mu lolli teemat ei taha kiita.

Olen juba loodud kordud lihtsameelseks vanatüdrukuks.
 
Ahto 11. november 2012, kl 18.39
Eelmine,

Sirje alustab aluseid suure tähega. Õpi sina ka see ära.
 
tüüpiline 11. november 2012, kl 19.05
seekord küll aluga nõus.
eestlase eneseupitamine sai hoogu välismaalaste mahategemisest.
 
Sirts 11. november 2012, kl 19.40
Öeldakse, et sarnane tõmbab sarnast ning inimese elus on esiplaanil just endasrnased, lisaks ka need, kellelt õppida olema teistsugune, ehk siis enda vigade esindajad võimendatud kujul (suurendatud peegelpilt)
Lugedes siit üldistavaid teemasid, näib nii olevatki. Enamasti ei saa aru, kust võtab keegi õiguse otsustada, et mingi grupp on just selline või et terve rahvus on selline. Minu kogemused on sageli hoopis teistsugused.
Võsa Petsi saateid sai algul vaadatud ammulisui, tundus uskumatu, et sellinegi elu eksisteerib. Nüüd, juba karastunumana, lisavad foorumlaste erinevad arvamused kirjusse pilti aina uusi tahke. Ja siiski ei saa üldistusi tõsiselt võtta.
Ma ei tea, mis on nende elus juhtunud, kes oma kaasmaalastest halvasti kirjutavad, kuid tean, et reaalses elus pole ma oma rahvast kirujaid kohanud. See palju räägitud eestlaste tõsidus meeldib mulle rohkem kui sisutu valvenaeratus. Kui tõsise inimesega jutule saada, leiab sealt lahkust ja osavõtlikkust ning abivalmidust ja seda ehedal kujul. Naeratav inimene ei pruugi üldse nii abivalmis olla. On muidugi üdini positiivseid inimesi ka, kuid ei ütleks, et välismaalaste seas rohkem.
Minu välismaalastest tuttavad on just imestust avaldanud eestlaste lahkuse üle.
Kui palju on ühtesid või teisi, seda isikliku kogemuse põhjal otsustada ei saa. Kellegi silmaring pole piisav paikapanevate üldistuste jaoks. Eks sõltub ka, mida keegi näha soovib. Kes otsib negatiivset, kes positiivset. Vaba maa, vaba valik.
 
aah 11. november 2012, kl 21.10
tüüpiline Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> seekord küll aluga nõus.
> eestlase eneseupitamin
> e sai hoogu välismaalaste mahategemisest.

sa ikka selle jagad ära, et see sirje ainult provotseerib siin
 
Miski vend 12. november 2012, kl 06.46
Eestlane on ärarikutud rahvas - ahne aga vaene. Buumiaeg kui pea igaühel oli oluliselt rohkem raha lootsin, et inimesed muutuvad ka lahkemaks ja toredamaks aga seda ei juhtund - tekkis hoopis see nn. slaavi uusrikka mentaliteet kus laiati ja ülbitseti niikuis jaksati. Lihtne näide on kasvõi see kus miljonimaasturi omanik pargib enda uhke jeebi otse poe ukseette kuhu ei tohi, sest talle lihtsalt meeldib ülbitseda ja nö. kombata neid piire mida "mina võin, teised ei või". Koos rikkusega pole kahjuks kasvand intelligentsus.

Suures plaanis ongi see häda, et tahetakse kõiki selliseid hüvesid nagu on välismaal kuid keegi ei taha võtta selliseid kohustusi nagu on välismaal. Hea näide on see kuidas kümnete tuhandete kaupa tormavad inimesed elama Soome, Norrasse, UK'sse jne. ning räägitakse kui lill on võrreldes Eestiga seal elu aga kui Eestis keegi mainnib, et teeks siin ka astmelise tulumaksu siis kukutakse üürgama, et miks tublidelt võtta rohkem, ebaaus ja teised mingu kõik per$e. Tahaks kõike saada aga anda ei taha midagi.
 
huvitav milleks see hea on või kellele 15. november 2012, kl 08.36
mingi feministide demoniseerimine??
 
ilmselt 15. november 2012, kl 08.37
vihkab naisõiguslasi kõige rohkem see inimene, kes ühtlasi ka naistele kõige rohkem kurja teinud...
 
to tüüpiline 15. november 2012, kl 15.25
Kus sa eestlaste eneseupitamist näed ? Tavaliselt just kiidetakse, kui head ja õilsad on välismaalased või me idanaabrid, aga kui halb ja nõme on eestlane.
Sellest ongi teema. Mu meelest inimene sobib kõige paremini oma rahvaga. Igal pool igasuguseid. Olen märganud, et eestlastest teenindajad on tagasihoidlikud, sõbralikud. Aga välismaal võib sada korda enne juhtuda, et teenindaja nähvab või elab oma paha tuju välja. Eestlane on selleks liiga vaikne ja vaoshoitud.
Pole see mingi eneseupitamine, kui öelda, et eestlased on tagasihoidlikumad, leebemad.
 
to Nneka 15. november 2012, kl 15.53
Kuidas eestlased ei ole külalislahked? Väga viisakad, lausa ülimalt viisakad oleme siin käivate välismaalastega. Ainuke vahe, et eestlane on vaikne, tagasihoidlik.
Kus mujal siis rohkem viisakam ollakse? Just mujal võib teenindaja näiteks sulle nähvata või muidu inetult käituda. Aga eestlane on üliviisakas, kui tegu välismaalasega. Oleme lihtsalt vaikse iseloomuga.
 
Nneka 15. november 2012, kl 22.23
Noh, see jällegi minu subjektiivne arvamus. Viisakuse all mõtlesin seda, et tunned ennast tõesti kellegi külas olles nagu kodus, suhtlemisstiil on mõnus ja vaba, sageli nt. pereliikmed esinevad sulle, tunnevad siirast huvi su vastu ja selline asi.

Eestlased panevad sulle üldjuhul kaks tikuleiva lauale ja siis koogutavad sealjuures tagasihoidlikult ning pilluvad lihtsalt viisakusväljendeid.
Teeninduskultuur on jah päris hea. Aga nt. hispaanias on tihti kombeks, et poemüüja pakib ise su asjad kottidesse ja siis tõeliselt südamest naeratab ja soovib head päeva (väikepoed, kus ei ole kohustuslikku väljaõpet ja ka mõned suuremad poed). Slovakkias aitas üks suvaline saaliteenindaja mul asju tassida, selline täiesti loomulikult tulnud viisakus. Inglismaal oli väga palju kombeks inimesest mööda minnes viisakalt naeratades korra silma vaadatan (Londonis kindlasti mitte, aga Manchesteris juba tihti). Alguses harjumatu, aga tegelikult väga lugupidav kaasinimeste suhtes.

Eestis üldjuhul keegi ei märka selliseid asju teha, eks selles ole nii head kui halba

See välismaalaste "kiitmine" tuleneb ka sellest, et nn kodukülla tulles tahetakse lihtsalt teistele rääkida, et mis asjad mujal paremad on jne. Ega neist asjadest pole mõtet rääkida mis halvemad on.
 
MS 16. november 2012, kl 02.41
Kui kedagi peale eestlaste kiita ei tohi, kas see pole vana tuttav oma-võõra kontseptsioon, mille alla millegipärast keegi kõiki inimesi püüab suruda? Igasugune tõde, õiglus ja adekvaatsus kaob nii ära! On igasuguseid eestlasi ja igasuguseid välismaalasi, tõde on ju ka see, et rahvustel on omad iseloomulikud jooned.
 
Nnekale 16. november 2012, kl 02.44
Eks välismaal ole igasuguseid inimesi. Halb kogemus türklannast stjuardessiga, kes lihtsalt maandas vist oma pingeid mu kulul. Väga ülbelt ja nipsakalt käitus, kui söögi kõrvale mahla palusin. Et hiljem toob, teised inimesed ootavad. Ütles seda pahandava tooniga. Olin täiesti jahmunud.
Siis järsku tuli lennuki keskelt ja tõi mahla. Aega oli järsku küll eemalt tuua. Seega eks ta sai ennast maandatud ja rahulduse kätte. Aga mul oli enesetunne ja tuju rikutud. Väga alandav oli.

Ükski eestlannast stjuardess nii küll ei käitu. Eestlased on tagasihoidlikud, aga temperamentsetelt välismaalastelt võib kõike oodata. Muide olin väga üllatunud küll, halvas mõttes.

See üldistav välismaalaste kiitmine ja oma rahva kirumine on nii tobe. Igal pool on igasuguseid. Ja oma rahvas peaks igaühele kõige südamelähedasem olema.
 
to MS 16. november 2012, kl 02.49
Kiitmisel ja kiitmisel on vahe.
Jahuda, küll eestlased nii halvad ja nõmedad, aga välismaal nii head ja toredad -- see on ju muinasjutt. Milleks sellist absurdi ajada. On see mingi massohism oma rahvast nii maha teha ?

Ja kõiki välismaalasi nii idealiseerida, milleks see muinasjutt ?
 
Nneka 16. november 2012, kl 15.04
Palju teil siis neid tuttavaid on, kes kõiki eestlasi kiruvad ja välismaalasi taevani kiidavad? Eks see ole selline värk, et ühelt inimeselt kuuldakse üht ja teiselt teist ja pannakse need asjad kokku ja siis tehakse oma subjektiivsed järeldused.

Eestlastel on nt. paljudel aladel tööalane suhtumine ikkagi oluliselt parem, eriti lõunamaalastega võrreldes. Vist inglise lennufirmas oli täiesti ebakompetentsed teenindajad. Küsisin, kas neil tekki ja patja on andna ja lubades neid tuua, läks lihtsalt minema. Teinekord küsides lihtsalt ignoreeris. Samuti rääkisid sellises kiires inglise keeles, et keskmine turist neist küll eriti aru ei saanud. Estonian Airis, kogu kirumisest hoolimata, on minu meelest teenindus väga heal tasemel.
Samuti nt. laevades on Eesti teenindajad mõnedest tunduvalt paremad ja vähemalt oskavad korrektset inglise keelt.

Hispaanias tuli seda inglisekeelset teenindust kohati lausa tikutulega taga ajada, hispaania keel kahjuks lonkab mul suht kõvasti ja saan vaid väga aeglaselt rääkides aru. Enamasti pidin neile teatrit tegema, et kõik selgeks saaks räägitud. Samuti oli mitmel korral ette tulnud olukordi, kus tööl suht avalikult ja intensiivselt flirditakse, nii et see tööd segab. Nagu mõnes seebikas kohe. Samuti fakt, et hispaanlased ja itaallased pole just eriti punktuaalsed, eriti halb kogemus on itaallastega olnud. Terve saalitäis rahvas pidi ootama nende järgi ja siis suht muretud tüübid tulevad, et ooo soooorrrri, lõuna venis pikemaks.

Inglastel jälle selline probleem, et seal on suht kastisüsteem. E. kui keegi midagi tahumatult ütleb või käitub ebaviisakal moel, siis mõni kõrgemast kastist inglane liigitab ta kohe mõttes matsiks ja siis ta saab sellise kõrgi kohtlemise osaliseks. Madalamas kastis meigitakse tugevalt, kantakse väljakutsuvaid riideid, räägitakse teatud slängis. Kõrgem kast kannab väljapeetud riideid, pööravad suurt tähelepanu oma kõneoskusele ning tihti moe pärast tegelevad mingi eksklusiivse hobiga või loevad ainult vene klassikat vms. Eestis võid ses suhtes olla nii mats kui vähegi võimalik, ikka võetakse sind arvesse, eriti kui sul veel nati pappi taskus on. Selles on nii head kui halba.

USAga üldse halvad kogemused. Lihtsalt nii palju, kui ma seal oleva rahvaga kokku puutusin, siis on see tõeliselt allakäinud rahvas. Kogu elufilosoofia põhineb successil ja wellbeingul, mõlemat mõõdetakse peamiselt rahas. Kuskile sügavamatesse teemadesse pole nad võimelised laskumagi, isegi vähe teadlikumad inimesed ainult klišeedes kinni. Samuti laste haridustase ikka ääretult madal. Teavad brändi nimetusi ainult ja ei ühtegi Newtoni seadust, omaenda emakeeleski ei oska vigadeta kirjutada. Kogu haridussüsteem neil nii nõme, et raske kirjeldada. Tüüpiline on selline väga pealiskaudselt "hästi suhtumine", tegelikult ei ole üldse nii tolerantsed ja absoluutselt pole teistest kultuuridest huvitatud. Inimesed lasevad ennast käest, riietus alla igasuguse arvestuse, juuksed puseriti, mingid tselluliidised pekid käivad stringidega rannas, sest neil on selleks õigus. Tüüpiline on selline ameerikalik naer, naised hirnuvad, suu lahti, nagu hobused. Samas tõesti, inimene on neil seal iseenesest suure väärtusega. Isegi kui ta on täielik tohlem, idioot ja laiskvorst. Meil väärtustatakse inimest kui sellist väga vähe...Aga minul subjektiivselt halb kogemus selle riigiga ja iialgi ei tunneks ennast USAs elades hästi. Minu jaoks tõeliselt madalalaubalised.

Prantslastega jälle teistmoodi kogemus. Ei tea, vist mulle sattusid lihtsalt sellised prantslased (5 tk). Nende jaoks pidid naised olema teatud riietes ainult, peamiselt siis stiilsetes naiselikes kleitides ja ilmtingimata käituma ülinaiselikult ja olema õrnad, muid variante vaatasid kohe halvustavalt. Igasugust teistsugust toitu ja vähegi halvemat teenindust kommenteerid nad häälekalt ja halvustavalt. Mehed sättisid ennast tundide kaupa enne väljaminekut ja olid viimseni ära lakutud. Loodusesse minnes oli ületamatu probleem, et jalatsid võivad poriseks minna. Jätsid endast küll viisaka mulje vähemalt, aga kuidagi snobistlikult mõjusid.

Venemaal võisid räige sõimu osaliseks saada mingil tühisel põhjusel. Bürokraatiamasinast läbi närimine on kohutav, pead mingites mõttetutes järjekordades seisma, et teada saad, et pead teise järjekorda minema. Teeninduskultuur väga kõikuv ja eriti turistide pealt kraabitakse palju raha. Kui sul tuttavaid insidereid on, siis nemad oskavad juba paremini asju soovitada. Enamik teid on kohutavas olukorras. Mõned inimesed on minu jaoks liiga pealetükkivalt sõbralikud, pead hakkama siis nende pool vitsutama, muidu solvuvad hingepõhjani. Väga paljudel oli minu jaoks kohutav muusikamaitse ja riietumine on ka ikka nii seinast seina, et mõni tuleb samale üritusele enam-vähem dressides, teine ballikleidiga.

Need siis minu subjektiivsed halvad kogemused, aga igal maal ja rahval oli palju head. Minu meelest Eesti selline keskmine riik, mulle tundub, et meil rohkem sellist naabrikadedust, külma ja tuima suhtumist ning see töö kummardamine on ka tüütu, aga kindlasti palju häid külge ja siin kasvavad sellised vintsked inimesed, kes saavad pea igal pool hakkama.
 
Hispaaniast 16. november 2012, kl 15.58
Kes maailma nii musvalgelt näeb, nagu teemaalgataja, ei jäta endast küll eriti intelligentset muljet.
Nagu Nneka kirjutas, head ja halba leiab igal pool.
Kõigi nende loetletud riikide inimesed suudaksid täpselt samamoodi Eesti kohta rea halba või kummalist üles lugeda.
 
to Neka 16. november 2012, kl 20.03
Jutt on interneti kommidest. Netis kirjutatakse pidevalt, küll eestlased halvad, aga välismaalased nii head. Jube palju kordi on seda kommides korrutatud. Lihtsalt imelik see jauramine.,
 
to Hispaaniast 16. november 2012, kl 20.07
Luba sinu intelligentsuses tugevalt kahelda, kui sa isegi loetust aru ei saa.
Küsimus oli, mis mõttega kirutakse, et eestlased nii halvad ja nõmedad, aga välismaalased nii head ?????????

Said nüüd aru või ikka ei jõudnud sulle pärale.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!