Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Milline piim?
 
kurjam 09. august 2011, kl 22.46
Toorpiim võib olla väga hea ja kasulik, kuid piim, mida tavalisest poest saab, on solk. Piimatoodete alla kuuluvad ka jogurt, kohupiim, koored, keefir, juust. Kui need on tehtud pastöriseeritud piimast, on need samaväärsed. Juust isegi rohkem, kuna on kontsentreeritud versioon piimast. Kuigi jogurti, keefiri ja juustu puhul võib leevendavaks asjaoluks tuua nendes sisalduvate kasulike bakterikultuuride olemasolu, on siiski kõik toorpiima kasulikud ained pastöriseerimise käigus hävitatud. Mida kauem on juust laagerdunud, seda rohkem on see juba ette-seeditud selles olevate bakterite poolt, tehes selle seedimise kehale palju kergemaks. Need bakterid tarvitavad toiduks kaseiini ja laktoosi, just neid kahte ainet, mis on pastöriseeritud piima puhul allergiattekitavad - mida kõvem juust, seda parem.


Piima tarbimise ajaloos on lehmapiima tarbimine suhteliselt hiline nähtus, mis hakkas laiemalt levima keskajast. Enne seda tarbiti põhiliselt lamba- ja kitsepiima, kuna seda oli palju kergem seedida ning antiikautorite väitel ka parema maitsega. Oma kehakaalu kohta annavad kitsed isegi viis korda rohkem piima kui lehmad.


Pastöriseerimine tapab piimas ära praktiliselt kõik ning järele jääb vaid valget värvi vedelik, mis on täis surnud baktereid, mida keha peab hakkama neutraliseerima. Peale bakterite on mitte-mahekasvatatud lehmade piima igas liitris umbes 200-400 mln mädarakku, umbes 1,5 mln valget vereliblet, hormoonid, antibiootikumid – seda kõike halva tervise pärast, mis otseselt tuleneb halbadest elutingimustest ning toitmisest.

Eesti talumeeste piim on kvaliteedilt võrreldes välismaa suurfarmidega parem, kuid mahetootjateks on vaid Pajumäe talu ning Saidafarm.

Kui lehma kasvatada heades oludes, loomuliku söödaga ja ilma kasvuhormoonideta, on piima kvaliteet ja maitse paremad. Piim ei kurna keha, vaid toidab seda. Haigelt loomalt head piima ei saa.

Piima pastöriseerimine muutus valdavaks põhjusel, et lehmi hakati söötma viskitööstuse ülejääkidega, mis muidugi ei mõjunud hästi piima kvaliteedile. Kusjuures paljude selliste kuritegelike rumaluste, nagu ka fluorideeritud vee taga, on kasumijanu ning tööstusjääkidest kuidagi kasumi saamise tahe. Selle asemel, et lõpetada lehmadele solgi söötmine, otsiti vahendeid tapmaks piimas kõik halb. See aga eeldab ka kõige hea tapmist. Lisaks muidugi aitas sundpastöriseerimise seaduseks tegemist ellu tuua pastöriseerimistehaste propaganda.8 Samamoodi ei ole tänapäevane Läänekultuuri suur piimatarbimine mitte niivõrd selle kasulikkuse või ajaloolise traditsiooni tõttu, vaid ületootmisest tuleneva reklaami tulem.

Toorpiimas olevad piimhappebakterid toodavad piimhapet, mis takistab "halbade" bakterite kasvu. Selle tõttu on võimalik ka laktofermentatsioon ehk kuidas tavaliselt hapukapsast tehakse.

Toorpiima saavad tarbida ka paljud laktoositalumatud, kuna selles olev ensüüm laktaas teeb võimalikuks laktoosi seedimise. Pastöriseerimisega aga tapetakse ära kõik omastamist soodustavad ensüümid, sealhulgas ka laktaas, ja kasulikud bakterid ning alles jäävad surnud bakterid ja suhkruvesi, mis tekitab kehas kohe väga tugeva immuunreaktsiooni.4




Pastöriseeritud piimas on:

•Hävitatud piima seedimiseks ja omastamiseks vajalikud ensmüümid

•Hävitatud osaliselt vitamiinid, sealhulgas C-vitamiin, B6 ja B12

•Muudetud mineraalide ja vitamiinide keemilist seisundit ning omastavust


Pastöriseerimata toorpiimas on:
•Rohkem olulisi rasvlahustuvaid vitamiine A, D, K2

•Rohkem häid rasvu nagu CLA

•Parem rasvhapete tasakaal: suurfarmide toodangu (nii liha kui ka piima) tasakaal on tugevasti omega-6 rasvhapete poole.


Nii laktoos kui piimavalk kaseiin on allergeenid ning pastöriseeritud piima joomine tekitab lastes nt suhkruhaigust, astmat, aknet, ekseemi, artriiti ja hulga muid terviseprobleeme. Vähemalt 50% laste rauavaegusest tulenevast aneemiast on pastöriseeritud piima tarbimisest, täiskasvanute puhul on protsent teadmata.
 
revalcafe 09. august 2011, kl 23.01
piim tuleb tissist

 
pervo maiski 09. august 2011, kl 23.01
mina joon ainult lüpsisooja naiste rinnapiima
 
piimahindaja 10. august 2011, kl 06.20
kas on parem kui kitsepiim.
 
Endel 21. august 2011, kl 12.45
Kuidas maitseb sulle naise piim?Mina küll vahet ei tee kas on lehma või naise piim?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!