Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Koertest
 
Kati 29. jaanuar 2002, kl 09.09
Ei tea kas teema just otseselt siia nurka sobib, aga...
Kurat küll, mis on osadel koeraomenikel viga? Eile õhtul oleks üks hiigelsuur doberman mind nahka pistnud. Koer jookseb lahtiselt, ilma suukorvita tänaval ringi. Omanik on 200 meetrit eemal ja teeb südamerahuga suitsu ja EI KUTSU OMA KOERA ÄRA!
Vaatab pealt kuidas see kolendus minu ümber hüppab ja haugub nii, et vahtu lendab suust.Kõrini juba koeraomanike ütlemisest, et ega minu koer ei tee midagi , ta ainult haugub. Pääsesin ainult vist seetõttu, et kõrvaltänavast jooksis välja teine koer ja doberman ründas siis teda. PALUN OSTKE VÄHEMALT SUUKORV OMA ELUKALE.Mida saab teha? Ei hakka ju endale relva ostma ja külmalt kõiki koeri maha laskma ?
 
Minake 29. jaanuar 2002, kl 09.19
Ja kui koerakese maha lased, annab omanik su kohtusse ja kasseerib kahjutasu sisse.
 
mona 29. jaanuar 2002, kl 09.48
Mulle ka lahtiselt jooksvad suured koerad ei meeldi. Ise käin oma pisikese puudliga jalutamas. Tema ka kardab, kui mõni suur koer meie poole jookseb. Mina hakkan kohe karjuma, sest ei tea mida see suur koer teha võib. Enamasti koeraomanik jalutab vaiksel sammul edasi ja vaatab meist nagu postidest mööda.

Vihaseks ajab! Miks mina pean oma puudliga ära jooksma, kui nemad tahavad oma suuri koeri jooksutada!!!!
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 09.56
Seda minagi, et koeraomanikud on vahel ikka täiesti süüdimatud. Paar päeva tagasi sai mu laps ühe kolli käest hammustada. Tulime koos koolist koju ja see loll elukas lihtsalt tormas oma aiast välja ja hammustas poissi. Nüüd on uus jope katki ja tagumikul suur sinikas. Hea, et talv ja palju vatte ümber. Ma ei taha mõeldagi, mis oleks saanud, kui oleks suviselt õhukeselt riides olnud või kui mind ennast poleks seal kõrval viibinud.
Koerad peavad ikka kas ketis olema või korraliku aia taga, mitte jõlkuma suvaliselt ringi.
Vend kurdab vahel, et tema ei saa oma koeraga väljaspool aeda üldse jalutada, sest terve ümbruskond on täis lahtisi penisi, kes lollimoodi tema ja koera ümber tantsu löövad ning tema koerale hambaid sisse tahavad lüüa. Ja kui mõnele mutile hüüda, et kutsu ometi oma pitsu siit minema, hüütakse rõõmsalt vastu, et oh, ega ta suurele koerale midagi ei tee!
Muidugi ei tee! Aga sellest mutt aru ei saa, et kui peremees oma suurt sõpra jõuga kinni ei hoiaks, teeks see oma lõugadeka korra plaks ja tädi pitsust poleks midagi järel.
Kord suvel sattusin töölt koju minnes, ühes pargis nägema noori tüdrukuid, kes olid oma kahe rotveileriga värsket õhku hingama tulnud. Ja muidugi tuiskasid need elukad seal looduses rõõmsalt ilma rihmata ringi. Oli meeldiv neid mööduda küll!
 
Feliks 29. jaanuar 2002, kl 10.00
To Chameleon: kas tõesti kolli hammustas ja pealegi last!? Oli see ikka kolli?
 
maya 29. jaanuar 2002, kl 10.06
Oleks ikka tore küll kui inimesed oma koerte järgi rohkem vaataksid ja ei laseks neid üksi tänavatele jooksma, mida Nõmmel võib tihti näha, et suur koer ajab rõõmsalt oma koera asju, peremeest ei kuskil ja nii päevast-päeva, kas tõesti on raske koos koeraga jalutama tulla ja koera tegudel silm peal hoida.
Olen ka ise koeraomanik, aga ei julgeks ja ei tahaks oma koera küll üksi tänavale lasta.
 
ehee 29. jaanuar 2002, kl 10.17
kolli on väga kaitsva loomuga, kui oma koduaia juures, siis vabalt võib "igaks juhuks" möödujat näksata, et kutsumata möödakäia eemale hoiaks
tene variant: kollid (ja ka teised koerad muidugi) peavad väga hästi meeles neile osaks saanud ülekohut, kahjuks on koertel nägemine kehvapoolne
niiet võis juhtuda, et mõni laps oli tollele penile haiget teinud ja see juhuslik mööduja tuletas talle seda lihtsalt meelde ja nii ta siis hoiatas, kollid üldjuhul ei pure vaid just nimelt annavad sellise näksamisega märku, et tuleb eemale hoida

muidugi ei õigusta miski aia väravate või muidu avauste lahti olekut, kui mistahes koer hoovi lastakse, siis tuleb ikka kindlustada, et ta ei pääseks üle või ümber värava ega tara

ise olen ka hädas tihti oma koeraga jalutades, lahtiselt ringijooksvad penid teevad hinge täis
oma koera päästan rihma otsast vaid väga vähe käidavas kohas - ta ju soovib ka joosta ja möllata, samas kuuletub ta kohelest kutsumisele ja vajadusle korral saan ta jälle rihma otsa

koeraomanikest on äärmiselt vastutustundetu lasta oma neljajalgsetel suvaliselt ringi joosta

selle vastu aitab tegelikult ainult kohaliku omavalitsusega kokkulepe saavutada ning koostada vastav kiri(ähvardusega vabalt ja suukorvita jooksvad loomad likvideerida) riputada avalikult üles ümbruskonna elanikele lugemiseks

muidugi toimib see vaid siis kui kohaliku omavalitsuse inimesed vastavalt ka käituvad ja sellised loomad toimetavad varjupaikadesse
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 10.33
Feliks,
Jah, see oli just nimelt kolli. Mis pani mindki väga imestama.
Ei koperdanud me ka tema aiaväravas, vaid hoopis teisel teepoolel.
Tegelikult vahet ju pole, kas ringi hulkuja on suur või väike koer. Nii palju küll, et üks pääseb kergemini su kõri kallale. Riiete rikkumise ja lõhkumisega tulevad edukalt toime mõlemad.
Suure libedaga kardan alati, et kui laps üksinda liigub ja mõne lõbusa eluka läheduses libastub ning kukub, siis peni võib leida, et üks huvitav siputav mütakas talle parajaks mänguasjaks on, ning teda tuustima hakkab. Olen sellist asja oma silmaga kunagi näinud.
Seega olgu ikka koerad hoitud nii, et nendest pahandust ei tuleks.
 
ehee 29. jaanuar 2002, kl 10.38
Paluks vabandada kiiruga kirjutatud teksi vigade pärast"

chameleon: paraku see, mis ma enne kirjutasin, peab paika ka üle tee mööda käimise osas - mõnel koeral lihtsalt on see oma territooriumi tunnetus avaram - koeraomaniku süü muidugi, et aed "koerakindel" pole
Lapsega kõik korras?
 
maia 29. jaanuar 2002, kl 10.48
Kunagi olid siin sellised probleemid, et feminism ja sovinism(?). Nüüd juba kurjad koerad kah, lugudes sees. Voib-olla sobiks mõni teine rubriik rohkem.
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 10.50
ehee,
Ei, lapsega ei ole kõik päris korras. Ta sai ikka päris kõvasti haiget. See käis nii kiiresti, et ma ei suutnud hammustamise hetke märgatagi. Korraga oli mu laps tänaval istuli ja karjus nutuse häälega. Kihutasin koera minema ja vaatasin, et püksitagumik on terve. Mõtlesin, et eks ta rohkem riidest tõmbas ja laps sellest ehmus. Hiljem koolikotti seljast võttes nägin, et paks jopp oli tagumikult lõhki. Kodus nägin, et teksade tagataskule oli nagu sisse pressitud hambajälg ja tagumikul oli ikka hästi korralik sinikas ja nahk natuke marraskilgi. Seega oli see ikka hästi korralik hammustus olnud, mitte mingi näksamine. Jope vooder ja vatiin + tuhevad teksad (taskukoht) hoidsid lihtsalt hullema ära.
Nagu ütlesin, ma ei kujuta ette, mis oleks saanud suvel, kui õhemad riided seljas.
Peale selle, et paar ööd laps vasakul küljel magada ei saanud, on ta näost näha, et pelgab koeri.
Ma saan aru, et koer leidis oma ajukäärus suva põhjuse hammustamiseks, aga kuidas seda lapsele seletada? Ja ümbruskond on selliseid jõlkuvaid koeri täis. Nii mõnigi teeb lolli nägu, kui kuuleb, et käin oma vaat et juba kümne aastasel lapsel õhtul kooli vastu. Aga nagu välja tuleb, teisiti ei saakski.
 
intel 29. jaanuar 2002, kl 10.57
linnas koerte pidamine tuleks üldse ära keelata!paha on vaadata neid vähestes haljastatud parkides,kus lapsega mängimas käia, mõnuga sittuvaid koerarakatseid! Kas peremees ka koristab oma peni ekskremendid ära,mis te arvate? loomulikult mitte!
rääkimata hammustamisest.
minge krt maale elama kui koera tahate!
 
ehee 29. jaanuar 2002, kl 11.01
peris kõva hoiatus siis tõesti
muide kui see aed on sul lapse koduteepeal - võta julgus kokku ja mine pererahvaga rääkima - teemal: teie koer käib aiast väljas (või oli aiavärav lahti) ja "kaitseb" oma aeda laiemalt kui tarvis oleks

Lapsele võid samuti seletada, et ega kõik koerad nii ei käitu ja sel ikka tihti põhjused, mis just lapsest endast ei tulene, ega koeral ikka mõistust peal pole

kahju muidugi, mis teha - mu oma lapsed on saanud maal oma vanavanemate koera käest ka päris korralikult hammustada - loll koer ja kasvatamatu - mis teha - naabrid üle aia kividega pildunud jne

lapsed mul teavad, et koertega tuleb käituda ise äärmiselt rahulikult - kui vajad lapse pärast veel nõu - siis jäta miski mail - kirjutame (kui tahad)
 
Eva 29. jaanuar 2002, kl 11.24
mul oli ka just kolli koeraga selline juhus!
Kóndisin tänaval - vastu tuli kolli ja kui kolli minuni jóudis lói hambad säärde ja jooksis minema!
Sellest on küll möödas üle aasta - aga lahtistest koertest üritan suure kaarega mööda käia!
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 11.24
ehee,
Meil on kah maal koer. Suur ja loll nagu Scooby-Doo. Õnneks väga heatahtlik ja poiss on harjunud temaga mürama.
Arvatavasti ta ei ole nii shokis nüüd, et oma koeragi pelgama hakkaks, aga nördinud ja hirmunud küll. Ja ikka küsib, et miks see koer teda hammustas?
Kui oskad mingit nõu anda, siis võid kirjutada küll aadressil
sinine.sisalik@mail.ee
 
Feliks 29. jaanuar 2002, kl 11.29
Chameleon: erandlik kolli küll...mulle siiski näib, et eelkõige on tegemist koerte kasvatamse probleemiga..on mulgi koer - suur koer. On hammustanud 3 inimest - kõiki vaid käsu peale. Jalutan taga rahulikus kõrvalises paigas, kus vahel on ka teisi koeraomanikke. Kaasas on mul vaid lühike rihm - see peamiselt mu koera ründavate teiste koerte peletamiseks piitsana töötades. Enda koer on õpetatud vaikse käskluse peale kõrval käima...nüüd pole enam vaja käsutadagi - kui teine koer ja/või vööras inimene läheneb teab, juba, et nüüd peab minu kõrvale tulema - sest võib tulla luba teisega mängima minna (on ka jalutuskäikudest tuttavaks saanud teised koeraomanikud, kelle koertega saab hullama minna).

Et kuna on tegemist ikkagi koerte õpetamise-koolituse probleemiga, on tegemist paraku koeraomanike probleemiga. kahju, et vastutustundetute ja lausa laiskade koeraomanike pärast saavad siin kaudselt sarjata ka korralikud koeraomanikud.
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 11.38
Feliks,
Ma olen sinuga täiesti nõus, ja ei peagi silmas neid, kes oma neljajalgse sõbra eest hoolitsevad ja vastutavad nii nagu peab.
Mu vennal on kah mingi paras murdja peni. Pealegi noor ja loll veel. Ja kuna vennal ei ole aega temaga spetsiaalselt kuskil koolis käia ja muidu kah aega napib, siis annab ta endale täiesti aru, et sihukese vasikaga ei saa niisama ringi uidata vaid ikka rihma otsas. Energiat palju aga mõistust veel vähe.
Aeda lahti ta teda kah ei lase, sest aed ei ole veel selline, mis kindlustaks selle hullukese aias püsimise.
Aga enamuse ümbruskonna koertest moodustavad just sihukesed, kes lastakse hommikul uksest välja ja õhtupoolikul jälle uksest sisse. Ja mis nad vahepeal korda saadavad, on omanikul täiesti kama.
 
leksandra 29. jaanuar 2002, kl 12.00
to intel!

õige jah, mingu tõesti maale elama, kes koera pidada tahavad. sest vaata - maal elavad ju kõik sita sees. ise situvad igale poole ja koerad neil maakatel ka kõigil situvad igale poole, nii et - vahet pole.

sa muidu maal ikka käinud oled kunagi või?

"vähesed HALJASTATUD? pargid" - väga huvitav väljend!
 
koerasõber 29. jaanuar 2002, kl 12.16
Teema on tõesti oluline ja enamasti on sellistes juhtumistes süüdi just vastutustundetud koeraomanikud. Minu 2 koera on mõlemad korralikult koolitatud, väljas käivad rihma otsas ja sellega peaksid nagu probleemid ka lõppenud olema, kuid ei. Tihti on juhtunud, et suvaline lahtiselt lonkiv koer otsustab minu oma(de)le hambad sisse lüüa, kusjuures mu emane koer kardab endast suuremaid (ise keskmist kasvu) penisid juba sedavõrd, et kui nood lähemale tulevad tuleb ta hirmust nuttes minu juurde. Eks valusad kogemused pureda saamisest anna tunda :(
Nii, et kallid "murdjakoerte" peremehed, hakake palun oma koerte tegudele mõtlema ja nende eest vastutama!!!
Üheks võimaluseks on koerte koolitus ja seda võib ka vanemate koertega proovida, kuigi tulemused ei ole ilmselt nii kiired tulema. Soovitan külastada saiti http://www.hot.ee/tako/ - TAKO Klubi leht, eks vaadake ise ;)
 
intel 29. jaanuar 2002, kl 12.18
leksandra

irise jah mingite loogiliste vigade kallal.ära sa jumala eest väljatoodud probleemist aru saa!
 
ehee 29. jaanuar 2002, kl 12.48
pahatihti need "murdjakoerte2 omanikud ei hooli ehga tunne mingit vajadust TAKO (Tarkade Koerte Klubi) nõuannete või koerte koolituse järele
 
ehee 29. jaanuar 2002, kl 12.49
sry about näpukad
pahatihti need "murdjakoerte" omanikud ei hooli ega tunne mingit vajadust TAKO (Tarkade Koerte Klubi) nõuannete või koerte koolituse järele
 
vovik 29. jaanuar 2002, kl 12.53
Ma olen paar korda praktiseerinud 110-t. Aga needei viitsivad alles poole tunni pärast kohal olla.
 
pirts 29. jaanuar 2002, kl 13.11
chameleon, mine palun kindlasti räägi selle kolli pererahvaga, enne kui nende koer võtab õnneks mõne põnni, kes sealt kaitsva emata mööda juhtub minema.
Tõenäoliselt selle koera IQ on peegeldus pererahva omast ja nad saadavad su pikalt ja sõimavad ka veel, et nende kutsukest laimad. Aga ka veepiisad pidid kivisse augu uuristama. Kui mõne aja pärast keegi veel nuriseb, ja veel keegi ...
 
koeratreener 29. jaanuar 2002, kl 13.15
Minu linn pole küll Tallinn, aga olles üritanud linnalt raha küsida ringiribelevate koerte ja koeraomanike treenimiseks, on küll küsija suu pihta löödud. Koera õpetamine maksab päris palju raha. Lihtne on öelda, et ära võta koera kui raha pole. Ütleja ju ei võtaks, võtja on keegi teine. Olen üritanud omavalitsusele selgeks teha, et kontrollitagu olukorda, öeldakse, et raha pole. Järelikult on küsimus prioriteetides. See tüütab hirmsalt ära, et mingite lohakate koeraomanike pärast saavad sõimata korralikud koeraomanikud. Aga kõigile hammustatutele lohutuseks: iga aastaga kasvab trenniskäivate koerte hulk, järelikult peaks nagu paremaks minema.
 
vovik 29. jaanuar 2002, kl 13.19
koeratreener: mul on kuri kahtlus, et trennis mitte käivate hulk suureneb natuke kiiremini...
 
Feliks 29. jaanuar 2002, kl 13.24
Mis krdi raha on vaja oma koera õpetamiseks? Tahtkist on vaja! Ja natuke mõtlemist - püüdu ennast koera mõtlemise tasemel panna...ja saab ju appi võtta ka kirjandust. Selle napi, mida koerale hädavajalik ja elementaarne selgeks õpetada pole koolis käimine üldse hädavajalik.
A mis puutub kohalikesse omavaöitsustesse - siis on neil sadu muid probleeme, ja käsi südamele pannes ka olulisemaid koertest, mida ei suudeta kas raa javõi tahtmise pärast vaos hoida..saati siis koerte registreerimine ja muu sellega seonduv.
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 13.39
pirts,
Ma lõugasin juba tollel hetkel seal kohapeal nii, et perenaine jooksis ehmunult välja. Et mis nüüd saab ja kuidas me selle asja ära klaarime? Kas on vaja traumapunkti sõita jne? Tema ajas autot garaazi, koer lükkas vist ukse lahti jne.
Samal ajal, kui ta seal hädaldas, kargles ja lõugas see peni tänaval edasi.
Kuna poisil kuskilt verd ei tilkunud (et jopp katki ja tahumikul verevalum, nägin alles kodus), ütlesin, et ma tahan ainult, et see peni oleks siit tänavalt kadunud ja enam kunagi välja ei pääseks. Kodused ajasid küll, et mine tagasi ja nõua joperaha välja. Minule tundus aga tagantjärele õiendama minemine nõmedana, kuna olin ju ütlend, et muud ei taha kui koera kadumist. Kes see tõestab, et ma ise poisil jopet katki ei rebinud, et "valuraha" välja pressida? Tirida poiss kaasa ja demonstreerida sinikat tagumikul?
Aga paistab, et asjale tuleb veel järg, kuna täna venna naine teatas, et naabritel on värav lahti ja koer jälle hulgub. Kui ma veel korra seda elukat lahtiselt näen, siis tuleb neil jama jah.
 
Kolliomanik 29. jaanuar 2002, kl 13.41
Nagu nimest näha, pean ise ka kollit ja seda juba 8 aastat. Kollid on muide äärmiselt leidlikud aiast välja pääsema, isegi kui oled kindel, et nüüd oled suutnud teha aia koerakindlaks. Ja ketti neid ei pane ja kogu aeg toas kinni ka ei hoia ju. Muidugi siis, kui ise ära oleme, on koer toas.
Kirjutan siia tegelikult seepärast, et julgustada inimesi koeraomanikega suhtlema. Näiteks üks väikese pisi ema käis kord minu juures, probleemiks see, et ei julge koolist otse koju minna, kuna kardab, et meie koer teda nähes tänavale läheb. (Koer meil lihtsalt hullult lapsesõber - peab iga last potsensiaalseks mängukaaslaseks ja tormab välja aia alt või aia pealt või kuidas iganes). Põhjus lihtsalt selline, et laps on kunagi hundikoera käest pureda saanud ja paaniliselt kardab koeri.
Leppisime siis niimoodi kokku, et meie koer on kindlalt toas alati sellel ajal, kui lapsed koolist tulevad (sain ka konkreetsed kella-ajad erinevate päevade tundide lõpu kohta), igaks juhuks tegime lapse koeraga tuttavaks ka - probleem lahendatud.
 
chameleon 29. jaanuar 2002, kl 14.03
Kolliomanik,
see on tore, et sinu koer nii kasvatatud on ja sa ise nii mõistlik. Aga nagu ma ütlesin, ei taha see koer mängida, vaid haugub alati tigedalt ja kui välja saab, siis läheb kallale. Kas ma peaks ennast lohutama sellega, et ta on lihtsalt nii kaval ja taiplik aiast väljapääsu leidmisega? Ta ju kipub kallale ka teistele, peremeestega jalutavatele koertele! Sellisel juhul peaks pererahvas ta tuppa sulgema ja sinna jätmagi ju, kui ei suuda oma kurja koera aias hoida.
Muidu on sinu idee päris hea, aga mina ei jõuaks küll kõike seda kooliteed läbi käia ja koolitada neid kõiki koeri minu lapse vastu viisakad olema. :)
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!