Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
sain kirja...
 
a. 15. aprill 2002, kl 17.03
...14 lapse emalt, kus ta toetust ootas ja võtke või jätke - mina teda aidata ei taha! ma olen meeleldi aidanud varem inimesi, kes tõesti vajavad abi.
aga 14 last vaesusesse tuua - egoismi tipp!
 
leida 15. aprill 2002, kl 17.36
too on see suitsu-pere, eks? olen ka seda hala näinud. terve kiri on kellegi teise süüdistamine, miks meid on küll karistatud..peale nii kümnendat last oleks võinud ikkagi aru saada, kust lapsed tulevad ja et need ka süüa tahavad. aga ei, mina teen mis tahan ja paha riik ei võimaldagi mulle seda..
 
1 15. aprill 2002, kl 17.38
aga mida sa siit ootad?
Tuge, et sul on õigus keelduda abistamast?
On õigus ja ei ole ka...
Mõte abivajaja aitamatajätmisest on alati ebameeldiv - saad aidata, isegi tahad aidata, aga otsustad teisiti... kujutledes ennast õigluse verstapostina, kes on väärt ja pädev otsustama, mis on kellelegi kasuks ja mis mitte...
kui sa seda tõepoolest õiglaselt suudaksid, ei oleks sul vaja siin oma murest ja pahameelest rääkida
ja asi ei ole üldse rahas, raha ei aitagi tegelikult kedagi, aitab ainult teiste inimeste abivalmidus, püüd olukorda mõista...
kui abivajajad oleksid ideaalsed inimesed, nad tõenäoliselt ei vajakski abi
ainuke õiglane põhjus abist keelduda on mingi pettuse ilmsikstulek, seni olgu abi ikka vaid kingitus, millest tasu ja kasu ei oodata
 
mari 15. aprill 2002, kl 17.40
perekooli foorumis oli selle üle talvel kõva debatt. neid kirju olevat ka väga paljud firmad saanud. minuarust on see ka lehtedest läbi käinud.
 
mari 15. aprill 2002, kl 17.47
l, mismoodi sa ilma rahata, ainult mõistmisega 14 lapsel kõhu täis sööta mõtled?? olen veendunud, et paljas mõistmine ei aita kedagi, kes rahaliselt toime tulla ei oska ega suuda. see on hädasolija üle irvitamine, kui öeldakse, et oh, ega tal raha polegi tegelt vaja, piisab mõistmisest. see pere, kes sedasi kerjab, ei vaja mitte niivõrd mõistmist (no seda muidugi ka), vaid pigem konkreetseid asju, mida nad muidu endale võimaldada ei saa.
 
Cass 15. aprill 2002, kl 18.11
üx asotsiaal kuluks siia marjaks ära :S
 
tsinna 15. aprill 2002, kl 18.34
Nõus toetama seda naist spiraali paigaldamisel.
 
1 15. aprill 2002, kl 18.37
mari, kui on mõistmine, kuidas sa siis aitamata jätad, kõigega, millega saad?
ja pigem mõtlesin ma seda, et raha on lihtne anda, kasvõi selleks et probleemi(küsijat) kaelast ära saada, aga kas hädasolija sellest tugevamaks saab...? sest eks nõrkust ja saamatust talle ennekõike ju ette heidetakse...
 
Pirts 15. aprill 2002, kl 19.55
a., kas see kiri oli nimeliselt Sulle adresseeritud? Sel juhul huvitaks mind, kust võeti Su aadress?
 
vapper jänku 15. aprill 2002, kl 21.03
mu ema sai ka sellelt naiselt kirja (oli vist jah perekonnanimi suitsu vms). ema on TÜ õppejõud nimelt ja kiri tuli töö meiliaadressile.. ei tea, kust see naine neid aadresse korjab.. imelik kiri oli, lugesin ka.. no ei kutsu abistama millegipärast, võibolla olengi selline kalk ja paha....
 
vapper jänku 15. aprill 2002, kl 21.03
mu ema sai ka sellelt naiselt kirja (oli vist jah perekonnanimi suitsu vms). ema on TÜ õppejõud nimelt ja kiri tuli töö meiliaadressile.. ei tea, kust see naine neid aadresse korjab.. imelik kiri oli, lugesin ka.. no ei kutsu abistama millegipärast, võibolla olengi selline kalk ja paha....
 
mari 16. aprill 2002, kl 00.32
no ülikoolide õppejõudude tööaadresse ei ole just eriti raske veebist leida.
l, kuidas mõistmine hädasolijat tugevamaks ja targemaks teeb? teda tuleb õpetada hakkama saama, mõistmisest üks ei piisa.
 
Siug 16. aprill 2002, kl 01.21
Minu meelest on ka sellest perest üsna tihti ajakirjanduses kuttu tehtud. Kes tahavad neile annetada, leiavad ehk ise õige mooduse. Võõrastele isiklike palvekirjade saatmine on alandav. Kas see sünnitusmasin sünnitab ikka edasi?
 
iiii 16. aprill 2002, kl 01.47
Arvan, et Suitsude peret on lihtne aidata, sest nemad vajavad tõepoolest ainult raha. Kõik muu on neil olemas - ema, isa korralik kodu (ma arvan)jne. Näen iga päev lapsi, keda raha aidata ei saaks, kelle vanemad on joodikud, kes ise on narkarid,kas varastavad jne - teate ju küll...
Muidugi on lollus muretseda 14 last kui neid toita ei jõua, aga kui tal on juba 14 last kas ta peab nad siis nälga surema jätma? Minu arust on vapper naine, et niiviisi küsida julgeb. Küsija suu pihta ju ei lööda. Kui sa anda ei taha, ära siis anna.
Millised siis need tõelised abivajajad on? Milles on 14 last süüdi, et nad ilma sünnitati, seda raha vajavad ju nemad, mitte nende ema. Ja kõigelõpuks tahan ma teada, miks tekitab 14 lapsega korralik rahaküsiv ema, rohkem pahameelt kui näiteks mõni joodik. Kas ei ole tegu kadedusega, et meie, korralikud inimesed ei julge endale mitut last muretseda , aga tema vaene ja näljane julgeb? Ja mis kõige hullem -ta saab veel hakkama ka kuidagi? Kui see ema oleks joodik, lapsed paljad ja varastaksid, siis oleks kõik ju korras, siis võiks neid ju aidatagi.
 
Liis! 16. aprill 2002, kl 08.42
Mina sain kirja firma aadressile. Tean kus nad täpselt elavad, sest nad elavad tuttava maakohast 1 kilomeetri kaugusel. Saan aru et neil läheb nii palju kartuleid ja muud kraami aastas aga see küll ei õigusta neid raha kõigilt paluma. Terve talv säras nende maja nagu juudijõulupuu. Minul küll ei oleks nende jõululampide jaoks seljuhul raha. Igaüks võib ka nende auto järgi järeldusi teha.
 
... 16. aprill 2002, kl 09.00
...aga kes vaatas saadet jõulude ajal (oli vist mingi Tunnel), seal näitas nende perekonda ja ma peaks ütlema, et nad on kõike juba nii palju saanud, et juurde küsida peaks olema piinlik. Ma arvan, et nad elavad juba suht hästi, kõik toetused ja sponsorid, mis neil on... Nii mõnigi üksikema on palju raskemas olukorras.
 
kassikakk 16. aprill 2002, kl 09.06
Põhimõtteliselt peaks riik selle eest hea seisma, et paljulapselised pered inimese moodi elatud saaksid. Neid olla Eestis kõigest 50 ringis. Eks Suitsud on siiani enam-vähem hakkama saanud just tänu sellele, et pereema aktiivselt mööda asutusi ja asjamehi toetust küsimas on käinud. Muud ei jää ju üle!
Kuigi, tõdema peab, et juba enne 13. last keelasid (või soovitasid) arstid rohkem mitte sünnitada (tervise pärast). Minu teada on seal peres juba 15. tulemas... Pereema sooviks Eesti kangelasperele (18 last) järgi jõuda. Vat selline eesmärgikindlus oma tervise ja laste emata jäämisega riskida on taunimisväärne ja egoistlik.

PS. Ega jõululambid nüüd nii palju elektrit kah võta, seda rõõmu võib ikka lastele pakkuda :) Miks lapsed peaks kannatama? Kusjuures lapsed on seal peres üsna arukad ja asjalikud.
 
****** 16. aprill 2002, kl 09.08
vastuoluline värk tegelt, 14 last peres, muidugi on kõike alati puudu- vajadused ju järjest kasvavad, et nii suur pere on siiski erandlik nähtus, võiks kohalik omavalitsus eelkõige koostöös muude ametlike instantsidega mingi regulaarselt toimiva tugisüsteemi välja mõtelda....eraisikute palvel käimine sarnaneb mõnelgi moel külakorda käimisega käsi pikal ja kui et leib saab lauale siis eneseväärikus kannatab ilmselt kõvasti, muidugi on uhke ja ilus ja tore olla 14 toreda lapse ema, aga kui seda rõõmu tumestamas toimetulematus igapäevaga???? abi annetustest on ju vaid ajutine...ja ehk kergelt tuleb, kergelt läheb????? näiteks prk rasval oli ju veelgi rohkem lapsi ja mäletan aastat 5 kuskil tagasi oli teles juttu vist ka 18 lapselisest perest jõgevamaalt, ometi on prk suitsu vist ainuke n.ö. aktiivne suurpere abi nõutamas, on ju suurperede ühendused, sotsiaalsüsteemgi toimib oma abirahade ja toetustega mingil moel vähemalt...olen ise sotsiaaltööd teinud ja arvan lahenduse täiesti reaalselt olemas olevat ja seda just kov baasil.... nii et ei maksa muretseda nüüd sisimas, eraisik võib aidata kui saab ja oskab, aga valla sotsiaalametnik on kohustatud aitama- temale makstakse just selle eest palka!!!!!
 
tsinna 16. aprill 2002, kl 09.29
Ei poolda nii paljude laste saamist ja siis abi palumist. Ma tahaks ka kolmandat last võibolla, aga ...
Nii palju lapsi ei tohiks olla juba sellepärast, et ema lihtsalt ei jõua kõigiga tegeleda vajalikul määral. See pole lahendus, et vanemad kasvatavad nooremaid. Mina usun, et see ema ikka päris normaalne ei ole. Olen ka kuulnud, et 15. tulekul.
 
kassikakk 16. aprill 2002, kl 09.38
Aga kohalik omavalitsus pühkis oma käed zhestikalt puhtaks - müüs maja (kunagine koolimaja) 1.- eest Suitsudele maha. Kena eks! Kes kannab kommunaalkulud? Omanik :)
 
kanake 16. aprill 2002, kl 09.40
Vaat mina tahaks väga teist last, aga kahjuks ei saa. Meest pole ja üksi kaht last kasvatama hakata ka ei julge. Ja abi palumast keel tõrgub ja käsi ei tõuse. Luuser...
 
eestlane 16. aprill 2002, kl 09.45
aga kuidas muidu eestlaste iivet tõsta, kui lapsi ei tee? Kuna enamustel lapsi ei ole, siis on ometi hea, kui mõnel neid ikka veel on.
 
tsinna 16. aprill 2002, kl 09.59
Eestlane, kui kümmekond külalolli teevad igaüks 12-18 last, ei lükka eestlaste väljasuremist eriti edasi. Ja kui ma mõtlen indiaanlaste saatusele, siis ei tundugi 800 000 eestlase hääbumine eriti jõhkrana.
 
täpi 16. aprill 2002, kl 10.15
kassikakk, nad said ju tasuta maja! suurem osa inimesi peab ise vaatama, kuidas omale katuse pea kohale saab, ma leian küll, et kohalikult omavalitsuselt on abi saadud küll.
 
Beggy B 16. aprill 2002, kl 10.18
Kurb ongi see, et nagu tsinna tabavalt ütles "kümmekond külalolli" teevad hulga lapsi, keda siis peame meie, e. maksumaksjad kasvatama hakkama, samas kui ise mõtled ja kalkuleerid tõsiselt oma lapsesaamisi, kahe-kolme lapse vanematele ei tule ju keegi appi ja vahest on neil raskemgi kui "kangelaslikul" 14 lapse emal, kellele ikka midagi pudeneb. Ja üldse on nõme niiviisi süüdimatult lapsi sünnitada!!!
 
a. 16. aprill 2002, kl 10.22
see, kust minu aadress saadi, on mulle vägagi mõistmatu (antud aadressi teavad ainult lähimad sõbrad, kuid kirja autor ei kuulu minu sõprusringkonda).
 
a. 16. aprill 2002, kl 10.36
aa... ja see ka veel, et antud kirjas võrreldi ennast sos lastekülaga. et seda aidatakse ja teda mitte! häbitu inimene. lapsed, keda on maha jäetud, on hoopis teine variant.
eesti rahve iive? parem olgu kvaliteet, kui kvantiteet!
ja tõesti, pakk kondoome oleks minu ainuke toetus.
 
tsinna 16. aprill 2002, kl 10.40
a, aga ilmselt tolle proua kirjas on ka tema aadress, kuhu abi saata. Saadagi talle pakk kondoome. Võid veel kirjutada, et üks tsinna on nõus maksma kinni spiraali paigaldamise. Jääb ehk tädil rohkem aega olemasolevate laste jaoks, kui koguaeg teisi juurde ei tee.
 
Kaits 16. aprill 2002, kl 10.42
Eks meilegi meeldi lapsi teha, aga mõistust peab ka selle asja juurde jaguma. Sünnitada võib täpselt niipalju lapsi, kui palju jõuab üksi üles kasvatada!
Kas te ka teate, et jõuluks saab iga laps, kes kuulub nn. suurde perre riigilt 500 krooni? Paljud teist ostavad oma lastele 500 kroonise jõulukingituse?
 
Miisu 16. aprill 2002, kl 10.56
Minu laps saab palju kingitusi jõulude ajal, minult endalt mitu ja kogusummas tunduvalt rohkem, kui 500.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!