Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Feministi nurgake
Kes on satanist?
moosimadu 23. märts 2015, kl 23.22
Muinasusundeis on küll puudu satanism kui termin, kuid motiiv oma hinge saatanale, vanakurjale, deemonile vms ohverdanud või müünud inimesest on vägagi olemas.
Ei midagi uut siin päikese all.


Ka enda kohta võin väita, et mingi teadja ma pole, uudishimulik samas kindlasti.
moosimadu 23. märts 2015, kl 23.33
Guugeldamine on natuke nagu loterii.
http://web.zone.ee/abx/?scifi=abx/mystika...

Seletused päris mitme usundi esindaja poolt.
 
23:14-le 23. märts 2015, kl 23.35
Satanism eksisteeris enne Kristuse tulekut, siis kui peaaegu kõik maailma rahvad kummardasid polüteistlikke jumalusi (deemoneid). Maagia abil sai kontakti nende jumalustega (deemonitega) ja saab ka praegu. Saatan on kuri üleisikuline jõud mis võib ilmutada end inimese, looma või asja kujul. Seega ei saa öelda et on usundeid kus puudub saatan.
 
jajah 23. märts 2015, kl 23.53
Muidugi olid igasugused maa ja metsavaimud, kivivaimud, koldevaimud, allyd, kuid mingit nn kurjuse impeeriumi bossi polnud. Vaimud pole ei head, ega halvad,vaid nagu inimesedki nii head, kui halvad.
 
rumalale 24. märts 2015, kl 00.06
Muidugi vanatühja pole. Sellepärast ta ongi vanatühi et teda pole.
moosimadu 24. märts 2015, kl 00.36
Polüteistlikke jumalaid ei nimetanud deemoneiks mitte uskujad ise, vaid ristiusu või mõne muu neist üle rullinud usundi toojad. Uskujad ise nimetasid neid pigem nö funktsiooni järgi, parim näide oleks "maaema".

Pean ennast pisut parandama: kui siinseid kommenteerijaid eespool küsitud küsimuse järgi klassifitseerida, siis olen kindel (tean, sest ma ei kahtle), et religioonid on kõik tekkinud/loodud inimese hirmude ja vajaduste baasil, kuid need jäävad oma olemuselt ulme valdkonda.
Samas ei tea ma kõigi religioonide legende ja mustrit. Seda on huvitav uurida ja leida nende omavahelist ühisosa ja erinevusi.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati moosimadu 24.03.2015 00.37.
 
mõtiskleja 24. märts 2015, kl 03.00
Moosimadu, kristlus ei ole tekkinud inimese hirmude põhjal. Kui sa ei tea asjast, siis ära mängi kõiketeadjat. Teiste usundite kohta ma ei oska kaasa rääkida, aga arvan, et ka teised suuremad religioonid ei ole tekkinud hirmude põhjal. Ja näiteks mina ei öelnud, et ma tean väga palju sellest sektist, kes endid satanistideks nimetavad, ma arutlesin oma väheste teadmiste põhjal. Kui saatanast rääkida, siis saab rääkida pikalt ja laialt, selles pole üldse küsimus, aga kui rääkida satanistide sektist, siis selle kohta on infot väga vähe. Nende nimetus viitab kristluse vastandamisele, nad ise on endid sellisena nimetanud, endile sellise nime võtnud. Ja see inimese ohvriliha söömine võib olla mingi satanistlik versioon kristliku armulaua rituaalist. Kuigi seda võib esineda siiski vaid äärmuslikel juhtudel, sest tapmine on ju kriminaalkorras karistatav, seda ei saa lihtsalt oma rituaalides kasutada.

Sekt aga on igal juhul kahtlane. Ka sellised sektid, kes end kristlikeks peavad. Usuorganisatsioon peab olema avatud ka mitteliikmetele, ja sinna kuulumine vabatahtlik, st kui inimene tahab, siis võib igal ajal sealt ka lahkuda.
 
Beemot 24. märts 2015, kl 03.11
Mille põhjal on tekkinud kristlus?
Kas mitte hirm selle ees, mis tuleb ''pärast elu''ei ole üks kristlust jäivitav jõud? Hirm ja teadmatus paneb inimesed kartma nii pimedat tuba kui Jumalat.
Karl Kindermacher 24. märts 2015, kl 06.10
Pigem ka päri selle jutuga, et religioon, mis väidab end olevat ainuõuige, on kõik teised tunnistanud "valedeks ja pahadeks". Nii selle tõe monopoliga on juba kord. Väiksemal määral võib seda näha mõnede poliitikute või naabrinaise käitumises - alati kaasneb sallimatus ja vastandumine. Enne monoteismi teket oli Läänemaailmas ju äärmiselt suur usuline tolerants.

Kas satanismist ei tee religiooni just see, et ta otsib selles kõige kurja kehastuses pääsemist, lunastust. Tunnistab teda kõigi hüvede allikana?
Muidugi lood surnuaedades laamendamistest, hauaplaatide ümberlükkamistest, ristide tagurpidi maase tagasi torkamisest. Väidetavalt ohverdavad ... Kui palju on selles linnalegende ja kui palju tõde?
 
seega 24. märts 2015, kl 06.22
Praegune vaidlus käib teemal, kas kõik vanad usundid, kus palju jumalaidja vaime olid au sees on saatanast, või on satanistid ikkagi konkreetne liikumine vastanduv kristlusele la vey jms?
 
arhi 24. märts 2015, kl 10.46
tegelikult on kümme käsku ja Meie Isa palve pärit vaarao Ehnatonilt (sõna-sõnalt) ning pühendatud Päikesele - meie isa kes sa oled täevas...
satanistlike rituaalide tegijad aga kummardasid Babülonis kuujumalannat Nannat
Karl Kindermacher 24. märts 2015, kl 13.35
seega Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Praegune vaidlus käib teemal, kas ... on saa
> tanast,

No taolise väitega tuldi välja küll. Ei saanud vastu vaidlemata jätta.
moosimadu 24. märts 2015, kl 14.07
Kui uskuda sataniste endid, siis La Vey poolt ellukutsutu on omaette usund, sõltumatu piiblist jne.
Sellele eelnevad performanc'id, mida samuti satanismiks nimetatakse, vastandasid end piibli jumalale ja olid suures osas jõudeelu igavusest vaheldust otsiva aadelkonna ''keelatud lõbustus''. Aeg oli müstikasse uskumisest tiine ja nii saigi missaparoodiatest lõpuks esoteeriline usuliikumine. Suits ja peeglid....
 
vaata aga vaata 24. märts 2015, kl 15.48
Sm moosimadu juba kohal satanismi puhtaks pesemas! Tundub et Kremli peremehed maksavad sellise töö eest hästi, ega muidu öösel ja päeval satanismi ülistamine ei käiks.
 
siga 24. märts 2015, kl 16.13
LaVey satanismil pole piibliga mitte mingisugust pistmist. Üleüldse oleks seda vale usundiks nimetada, see on pigem teatud elustiil. Mingite kõrgemate olevuste jumaldamise ega kummardamisega nad ei tegele. See on pigem "siin ja praegu" usund. Nad on konkreetselt mingisuuse kõrgema jõu/olevuse kummardamise vastu. Nad ei tegele loomade ohverdamisega ega muud sellist. Loomulikult on neil rituaalid ja tseremooniad sest need seovad inimesi ja neid kasutavad ka kõik teised sektid ja usuühendused. Üleüldiselt on see palju mõistlikum usund kui ristiusk või islam mis on täiel määral morbiidsed, ajuvabad ja valed!
 
aga 24. märts 2015, kl 16.50
ei maksa ära unustada,et La Vey oli vaimuhaige, mitmeid kordi ravil ja vist surigi hullumajas
moosimadu 24. märts 2015, kl 16.57
Mhm, seda minagi, et piibliga väidetavalt kokkupuuteid pole. Kasutasin lihtsalt veidi ettevaatlikumat sõnastust.
Asja emotsioonide pinnalt suhtuvad inimesed näevad paraku juba sõnas ''satanism'' midagi hirmutavat ja vägivaldset.
Ise jään ma endiselt siiski arvamusele, religioonid, usundid ja ''religioonitaolised uskumused'' (aka ''relvataoline ese'') pigem pidurdavad inimese iseseisva mõtlemise vaba arengut kui soodustavad seda.
Ilmselt vajab osa inimesi väljastpoolt seatud piire, et end hästi ning ohutult tunda.
moosimadu 24. märts 2015, kl 17.09
LaVey suri kopsutursesse, tema vaimuhaige olemise kohta ei ole lugenud küll kusagilt...?
 
aga 24. märts 2015, kl 17.26
mina olen seda lugenud päris mitmest kohast, peab täpsemalt uurima
moosimadu 24. märts 2015, kl 17.43
Anna linki, kui leiad, mulle meeldib religioonide ajaloo muster.
 
oli abiks 24. märts 2015, kl 17.49
Satanismist ei tea ma midagi muud, kui seda, et tänu selle mainimisele saime terve majaga omal ajal (kui välisuksed veel koodlukkudega suletud ei olnud) jehoovatunnistajatest lahti. Lihtsalt ära tüütas, kuidas nad järjest igal õhtul oma brošüüridega ukse taga kella andsid.
Siis ütlesin neile rõõmsalt käsi hõõrudes, et olen satanistide hulgast ja meil parasjagu ohvritallekesi vaja, tulge homme kohe mitmekesi, siis ikka jätkub.
Ja uskuge mind,terve meie maja oli neist edaspidi vaba. Olin neile enne öelnud, et meil majas neid teisigi ja meil maja keldris kokkusaamisruum.
 
imelik 25. märts 2015, kl 12.34
Miks peaks kellegi tegevus suletud ja salajane olema kui see on aus ja hea ja seaduskuulekas? Usuvabadus ju olemas, pole vaja koonduda kuhugi põranda alla, salaorganisatsiooniks. Kui just midagi sellist harrastatakse, mida tuleb väga salajaseks pidada, siis muidugi peab see olema salaorganisatsioon. Ja miks peaks keegi nimme endale nimeks panema midagi kurja? Noh kui just tahetakse mingi kõva mees olla, siis ehk küll. Teismelised tavaliselt tahavad seda. See viitab inimese tähelepanuvajadusele ja sellele, et ta tahab endast mingit viha välja elada. Sekt tähendab suletud organisatsiooni, salajast.
 
oluline 25. märts 2015, kl 12.56
Sageli sellistes suletud ususektides käib ehtne ajupesu, selliste liikmed võivad vabalt jõuda hullumajja, loobuda läbikäimisest oma pereliikmetega või tuttavatega. Satanistidega olevat seotud ka üks salajane internetivõrgustik Venemaal, kus kutsuti noori üles sooritama enesetappe. Millegipärast valiti n-ö ohverdumiseks välja just pühakutele pühendatud päevad õigeusu kalendri järgi. Nägin üht saadet sellest. Asi tuli avalikuks alles pärast seda kui hakati nende noorte arvuteid vaatama ja viidi niidid kokku. Sama süsteem, mis pedofiilidega kui nüüd mingit seost püüda leida, nagu Pealtnägijas on kunagi sellest räägitud. Tavainimene ei tea sellest midagi. Kõik on salastatud.
moosimadu 25. märts 2015, kl 14.38
Noh, kui aus olla, siis sakraalpuudeline sektantlus on monoteistlikele usuliikumistele üldiselt omane ja mida kaugemalt neid uskusid vaadata seda enam torkavad silma just erilised haiglased äärmused, mille järgi kujundatakse kollektiivne arvamus vaadeldavast süsteemist. Mida räigemad äärmused, olgu need või ühekordsed nähtused, seda jäigem kirjeldus väljaspool olijailt.
Islam on praegu hea näide. Usun, et pea kõigil tekitab mõte islamist taustaks mõtteid terrorist.
Karl Kindermacher 25. märts 2015, kl 14.42
Kahele eelmisele.
Nüüd kirjutan sellest, mida tean, mitte sellest mida arvan. Olen selle valdkonna uurijate loenguid kuulanud, üht-teist lugenud ka ja olen kindel, et allikad on usaldusväärsed.

Hakatuseks tuleb vahet teha salaorganisatsioonil ja kinnisel organisatsioonil. Kui ikka oled otsustanud, et mängid korra nädalas kolme sõbraga pokkerit ja kedagi teist punti ei võeta, siis see oleks sellise kinnise organisatsiooni moodi. Mitte salajane. Päris sageli (aga ma ei ole kindel, kas ka satanistide puhul) on põhjuseks õpetamise / ajupesu viis. Selline on olnud juba ürgajast peale poiste täiskavanuks saamise initsiatsiooniriitus; sellised oli näiteks Rooma keisririigi lõpupoole Idamaade mõjul levinud müsteeriumid. Kinnine ei tähenda tingimata sama, mis "paha". Lihtsalt erinevates oludes saabki anda erinevat õpetust. Esimesed kristlased kogunesid Roomas salaja aga hoopis seepärast, et neid kiusati taga. Ja mida kinnisemad ja salajasemad nad olid, seda fantastilisemad kuuldused nende pahategudest levisid. Nii et veelkord: varjatuna tegutsemine ei tähenda ilmtingimata kuritegevust. Just samamoodi, nagu kodusei intiimsusehetki ei demonstreeri möödakäijaile (kindlasti neil tekivad kahtlused)

Olulise kirjeldatuid võiks viia üldnimetuse alla "karimaatilised sektid". Sellised, kus (pagan teab kust välja ilmunud) usuliider keerab oma kogudusel pead segi. Sama väljendi kiire guugeldamine andis näiteks sellise tulemuse: http://www.mees.eu/artikkel/segased-sektid...

Ükski neist ei määratle ennast satanistidena, seega läksid need postitused jälle teemast välja.
moosimadu 25. märts 2015, kl 15.17
Karismaatilised sektid on siiski ju nö juhipõhised, üks ja ainus liider on neid siduv lüli, selle kadumisel enamasti süsteem laguneb?
Karl Kindermacher 25. märts 2015, kl 15.54
Jah. Need on ka enamajaolt sellised, mis teevad massilisi enesetappe, et üheskoos pääseda paradiisi või UFOdega minema. Või siis massilisi terroriakte, nagu oli sariinirünnak Jaapanis millagi 1990. aastate keskepaigu.

USAst kerkib neid sagedamini esile, aga ka mina mäletan mingit sekti Venemaalt.
 
karlile 25. märts 2015, kl 16.53
Loen su üllitisi ja jääb vägisi mulje, et ootad midagi head siit. Kõik mis räägivad vastupidist ei ole sinu jaoks argumendid, samas ise ilustad asja. Ühesõnaga mõttetu teema. Pole nagu objektiivne, vaid subjektiivne. Kui teie pokkerimäng või seksuaalne tegevus toob kaasa noorte inimeste enesetappe või mingeid muid seksuaalseid perversseid inimesepiinamisi, siis pole vaja ju täpselt teada mis seal toimus.
 
satanismist 25. märts 2015, kl 17.27
Laiemas mõttes võib kõike antikristlikku nimetada satanismiks. Pole küll tegu väikese kinnise organisatsiooniga, aga ajupesu käib siiski ja inimesi püütakse võõrutada nende isemõtlemisest. Sageli on märksõnadeks just võrdsus ja vendlus (sallivus) ja vabadus (liberaalne suund). Oluline on eesmärk kuhu see tegevus viib. Näiteks võib tuua minevikust nii Hitleri kui Lenini kui Stalini eesmärke, mis ju näiliselt tundusid kõik üllad ja selle heaks töötasid miljonid inimesed ennastsalgavalt. Sama ennastsalgavalt tegutseb moosimadu selles foorumis, suunad on kindlad, lihtsalt eesmärk ja suund on kooskõlas praeguse aja vaimuga .
 
Meie Isa palve 25. märts 2015, kl 17.54
Meie Isa, kes Sa oled taevas!
Pühitsetud olgu Sinu nimi. Sinu riik tulgu.
Sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal.
Meie igapäevast leiba anna meile tänapäev.
Ja anna meile andeks meie võlad, nagu meiegi andeks anname oma võlglastele.
Ja ära saada meid kiusatusse, vaid päästa meid ära kurjast.
Sest Sinu päralt on riik ja vägi ja au igavesti. Aamen.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!