Shovinisti nurgake
kas tere hommikut või tere hommikust?
Teeme asja selgeks 09. detsember 2014, kl 14.29 |
Veel üks kääne 10. detsember 2014, kl 12.16 |
Oll 04. aprill 2015, kl 13.24 |
Vananenud lühend hommikusest tervitusest ongi arusaamatu. Kirjakeeles õige peaks olema "tere hommikust aega". Lihtsalt "tere hommikust" ongi juba släng(lühendatud/mugandatud), sest jätab ära ühe sõna "aega". Öelda "tere hommikust" jätab arusaama, et justkui polekski hommik, aga tervitaja(ajarändur) tuleb hommikust.
"Tere hommikut" on oluliselt selgem ja arusaadavam, sest tervitad ju hommikul ja soovid teretatavale head hommikut. "Tere hommikust aega" on siiski korduva rõhutusega, sest hommik ongi päeva algusaeg ja sõna "aega" tervituses eraldi rõhutada on minu arust üleliigne. Seda enam tundub vale vanemast ajast tervituse lühendatud versioon "tere hommikust"
NB! Keeletargad võiks ka kirjakeeles korrektuure teha ja tunnistada õigeks "tere hommikust aega"(soovin sulle ilusat hommikust aega) ja "tere hommikut" (soovin sulle ilusat hommikut).
Mina jään endale kindlaks ja kasutan "tere hommikut" nii kõnes kui kirjas.
"Tere hommikut" on oluliselt selgem ja arusaadavam, sest tervitad ju hommikul ja soovid teretatavale head hommikut. "Tere hommikust aega" on siiski korduva rõhutusega, sest hommik ongi päeva algusaeg ja sõna "aega" tervituses eraldi rõhutada on minu arust üleliigne. Seda enam tundub vale vanemast ajast tervituse lühendatud versioon "tere hommikust"
NB! Keeletargad võiks ka kirjakeeles korrektuure teha ja tunnistada õigeks "tere hommikust aega"(soovin sulle ilusat hommikust aega) ja "tere hommikut" (soovin sulle ilusat hommikut).
Mina jään endale kindlaks ja kasutan "tere hommikut" nii kõnes kui kirjas.
paabel 04. aprill 2015, kl 18.37 |
Mulle on alati tundunud imelik kui keegi räägib tere hommikut.. mis kut? Hommikust, päevast, õhtust! Mitte hommikut, päevat, õhtut!
Kui ma esimest korda kuulsin sellist ütlemist, siis arvasin, et see räägib lihtsalt imelikult, siis sain teada, et väga paljud räägivad hommikut. Kas see on mingi murdeline jäänuk, ei oska öelda. Meie kandis nii ei räägita.
Kui ma esimest korda kuulsin sellist ütlemist, siis arvasin, et see räägib lihtsalt imelikult, siis sain teada, et väga paljud räägivad hommikut. Kas see on mingi murdeline jäänuk, ei oska öelda. Meie kandis nii ei räägita.
tere hommikut! 05. aprill 2015, kl 14.07 |
piia 05. aprill 2015, kl 17.41 |
sam beaver 23. aprill 2015, kl 19.45 |
tark 2 13. juuni 2015, kl 13.26 |
lugesin ÕS-ist 06. juuli 2017, kl 12.28 |
hommik <8:-u>. ▪ Tule hommikul. Päev on alles hommikus. Tuul pöördub hommikusse (itta). Jäi magama vastu hommikut, hommiku eel, hommiku eeli, hommiku poole ööd. Tere hommikut! ARGI: tere hommikust!
Suht selgelt must-valgelt kirjas. Aga keegi kiviga ei viska, kui "Tere hommikut!" asemel "Tere hommikust!" ütled :)
Suht selgelt must-valgelt kirjas. Aga keegi kiviga ei viska, kui "Tere hommikut!" asemel "Tere hommikust!" ütled :)
mäh 07. juuli 2017, kl 10.36 |
ja veel kord 07. juuli 2017, kl 10.38 |
Karu82 18. märts 2022, kl 11.57 |
Karu82 18. märts 2022, kl 12.00 |
Karu82 18. märts 2022, kl 12.04 |
Aga olgu kuidas on. Jõudu Teie arutlemisele, loodan, et jõuate ükskord sinna välja, kuhu plaanis oli.
Palju rohkem riivab kõrva ja isegi alandab, et enamus eestlastest kasutab sõna Kelle käändes valesti. Selle asemel, et öelda kellelegi, öeldakse ikka ja jälle kellegile - erk siis valesti. See on aga tõsine viga. aga nagu ennist ütlesin, siis jõudu arutlustes..
Palju rohkem riivab kõrva ja isegi alandab, et enamus eestlastest kasutab sõna Kelle käändes valesti. Selle asemel, et öelda kellelegi, öeldakse ikka ja jälle kellegile - erk siis valesti. See on aga tõsine viga. aga nagu ennist ütlesin, siis jõudu arutlustes..
Lisa postitus