Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Shovinisti nurgake
Eestlane vs soomlane
 
noorik to soh 20. detsember 2009, kl 00.30
Väga valesti arvad jaapanlaste kohta-:( Töötan nendega juba astaid. Nende idamaine mõttemaailm ja arusaamad on NII erinevad, et see on jube... Kõik peab olema minutiliselt paigas, paari minuti pärast tekib alati paanika, vinguvad palju.

Ja peamine - k u i ka kohapeal tehakse kiipsmaili, siis koduriiki jõudes kirjutavad nad kirjalikke kaebusi mille iganes kohta. Meie mõistes on see ehe silmakirjalikkus, nemad tõlgendavad seda kindlasti kuidagi teisiti.
 
nirk 20. detsember 2009, kl 22.28
Autor: soh
Aeg: 12-19-09 09:39


Mis sa oled ise somm või? Pole mõtet neid somme idealiseerida. Kõik teavad et nad on suured joodikud ka ilma turismita. Lisaks sellele panid sommid meid teises maailmasõjas venelastele maha. Kui nüüd aus olla siis tänu eestlastele jäidki sommid iseseisvaks. Idarinne seisis Sinimägedes kinni tänu eesti meestele ning sommid alustasid venelastega salajasi läbirääkimisi pannes eestlased venelastele maha et oma riiki päästa. See on ajalugu.
 
? 20. detsember 2009, kl 23.20
Mina olen ULLIGA yhel meelel. Arvan,et soomlane lihtne ja vabameelne rahvas. Ma ei hakka eestlasi siin kommenteerima parem.
Elan ise juba 12 a. mujal (mitte soomes) ja oskan ideaalselt erinevaid rahvusi võrrelda.
 
hmm 25. detsember 2009, kl 00.50
mina tunnen rahulikke soomlasi,paljud neist ei joo ega suitseta, on haritud ning meeldivad inimesed.Tunnen samasuguseid ka eestlaste hulgas.
Minu töökaaslane,kes on soomlane, väidab, et soomlased küll tööjuurest ei varasta, nagu siin eestis eestlastel kombeks on.Omanikust soomerootslane aga väidab, et soomlane tuleks kohe ülemusele ütlema, kui näeb kedagi midagi tasku või kotti poetamas, aga eestlased ei tee väljagi.pigem aitavad kaasa.Meie firmas on välja kuulutatud isegi preemia-5000 krooni-kui varguse kohta infot annad.Mitte keegi aga ei ole seda võimalust kasutanud-eestlate sees on häbitunne pealekaebajate pärast, kes oma rahvuskaalasi siberisse küüditasid, pealekaebamine on hullem kui varastamine.

kõige lugupidamise juures soomlaste vastu tundub, et eestlased on veidi lahtisema mõtlemise ja maailmavaatega, mitmekülgsemad-kui arvestada nn.KESKMIST inimest.
 
ilus mõte 25. detsember 2009, kl 07.23
hiinlane olla on uhke ja hää.meid on palju!
 
m 26. detsember 2009, kl 07.17
olin soomlasega eestis abielus, selle aja jooksul käis meil ka palju soome tuttavaid. räägin siinkohal keskmisest inimesest, mõned neist ka kõrgharidusega.

nendega vestlemisel pead arvestama, et tempo on teine kui eestlastel. kuula lause rahulikult lõpuni, pea väike paus ja siis vasta. vestluse alustamine ja lõpetamine on ka pikem rituaal kui eestlastel, ka telefonis (veendutakse, et teine inimene on vestluseks valmis ja valmis seda lõpetama).

soomlane on ka palju enam karjainimene kui eestlane - kui enamus või juhtfiguur midagi otsustas, siis nad järgivad seda vaikides. oma arvamust (teisitimõtlemist) avalikult väga ei ole.

nad on ka palju lapemeelsemad, kui eluvõitluses karastunud eestlased - palju kurtmist oma ihuhädade osas (see tundub olevat neil seltkondliku vestluse kohustuslik osa, mida tuleks võtta tõsiselt kuid millele nad ei ootagi sinupoolset lahendust), oma riiki ja seadusi usaldatakse ja täidetakse. sellist asja nagu eestlastel, et "kui nii ei saa siis kuidagi ikka saab" neil ei ole.

eestlasi peavad nad valelikeks, kuna on väga rigiidsed - kui midagi on otsustatud, siis nii ka tehakse, sadagu või pussnuge (minnakse ikkagi matkale vms, kuigi ilm on kohutav). eestlase paindlikkust (PS eestlane on sarnane enam itaallasele ja hispaanlasele ses osas) olude jms suhtes (mida meie peame mõistlikuks otsuseks, kuna olud muutusid), peavad nemad valelikkuseks ja see ajab neid suurde segadusse - lepiti ju kokku teisiti ...

neil pole sellist kultuuritausta, kui meil. nt võib ta sulle rahumeeli magamistuppa sisse marssida, hea, kui ikka uksel koputab. vihastades kasutavad räigeid väljendeid (mida meil seostatakse ühiskonna põhjakihiga), on palju enesekesksemad. ei tule nt selle pealegi, et oma 3-e päevasest külaskäigust rohkem ette teatada, kui laevalt helistades, et "me oleme nüüd paari tunni pärast kohal" (kogu vahmiiliga teile ööbima jms). kuna nad ise istuvad põhiliselt kodus, siis neile ei turgata, et sul on äkki plaanid tehtud vms. ühesõnaga, see ei pruugi neil tulla pahatahtlikusest (kuigi nii sageli tundub), vaid teisest kasvatusest.


seega, soomes elades võta tempo poole võrra aeglasemaks, ole enam kollektiivse mõttelaadiga (tee nii nagu enamus), ära tüki avaldama oma arvamust, unusta ära see kombestik, mis eestis tavaks (kui ei taha asjatult haiget saada - seal uksi ei avata, tooli ei pakuta, kasutatkse ka neisega ebatsensuurseid sõnu ja saadetakse sinna kohta - see kõik on neile tavaline, seda teevad ka naised).

samas võid sa oma soome tuttavate peale kindel olla (kui just vahepeal pole midagi juhtunud ja sa liidri või enamuse meelest ebasoosingusse langenud - siis pööravad nad sulle kiirelt ja koos selja, nagu poleks sind kunagi olemas olnudki);

mis puudutab nende joomist, siis teatud seltskonnas on seda tõesti palju ja põhjalikult (nagu soomlasele tavaks) - ei jooda mitte selleks, et lõbus oleks (nagu prantslased), vaid selleks, et väljaelamata pingeid maandada. siis klatitakse ja klaaritakse vanu suhteid ja solvumisi, kuni kaklusteni välja. siin räuskavad nad põhiliselt selle pärast, et soomes on neil kõva igapäeavane stress peal igasuguste ühiskondlike normide ja seaduste osas, mida nad ka kuulekalt täidavad (nt kuna nad ise ei julge kõvasti muusikat kuulata, siis ära imesta, kui oled raadio pisut valjema peale keeranud, esitab naaber sinu kohta kaebuse jńe jne=. eks nad südames tahaks ise ka, aga norm ei luba. seda stressi nad siin endast välja lasevadki - neile tundub eesti väga vabameelse maana (lõbumajad, eestlaste olemus jms annab selleks ka põhjust), siis nad loodavad, et siin on ometi lubatud olla nagu mees metsast (mida nad põhiolemuselt ka on), lärmata ja lällata.
 
ah 26. detsember 2009, kl 09.56
Minus tekitab alati segadust kui mainitakse et justkui oleks iga nuka peal meil lõbumajad ja lõbusad tüdrukud. Ma elan kaheksandat aastat pealinnas ja tean vaid ühte maja, kus väidetavalt lõbumaja. Loomulikult on neid rohkem kui üks, aga mina tavalise inimesena ei tea sellest maailmast midagi, sest see lõbumaailm ei ole nii avalik ja silmatorkav, vaid vägagi peidetud. Pole ma kordagi elus ka näinud, et mõni lõbutüdruk tänaval kliente püüaks. Kust need soomlaste jutud vabameelsest elust? Ju nad siis ikka tulevad teatud eesmärgiga ja lasevad taksojuhtidel teatud paikadesse sõidutada, sest niisama tänaval kosserdades sa küll mingit vabameelset elu ja tüdrukuid ei kohta. No ja me räägime Tallinnast, väljaspool seda ammugi sa mingit vabameelsust ei kohta.
 
heldene aeg 26. detsember 2009, kl 10.00
ära ketrda müüti, et üks eestlane teist siberisse sai küüditada. see on müüt! kui eestlased oleks teadnud, et küüditamine tuleb ja naabrit saab minema saata, siis poleks nad keegi ju kodus olnud. minema saatmisele kuulusid teatud kindlad positsioonid ja ühiskonna kihid, mitte ei tehtud nimekirja kaebuste alusel.
 
to noorik 26. detsember 2009, kl 10.04
No ma ei imesta, sest eestlaste asjaajamine ja organiseerimine lonkab enamasti kahte jalga. Ja see hilinemine, harva on kõik õigeks ajaks tehtud ja asjaosalised õigeks ajaks kohal. Jaapanlased pole sellist lohakusega harjunud. Ja ku sa oled teenuse eest kõva pappi maksnud, siis suisa peabki kaebama ja kurtma mitte orjameelselt vait olema.
 
noorik to to noorik 26. detsember 2009, kl 23.56
Ma ei õigusta hilinemist ega muud lohakust, kuid kui mulle nt. viisakalt vabandades öeldaks, et transpordiga juhtus avarii ja uus on välja saadetud ning jõuab 10 min pärast, siis ma ei satu hüsteriasse ega helista iga 2-3 min pärast et küsida - Aga nüüd?AgaNÜÜD???
Seda on raske seletada, pikaajaline töö annaks sulle selge pildi.
Üldse on neil väga häiriv komme kõike 4-5 x üle kontrollida.
 
ei tea 27. detsember 2009, kl 09.55
Pole selliseid kohanud. Jaapanlasi on mul mitmeid sõpruskonnas, mitte ühtegi sellist. Ju te olete spetsialiseerunud mingile kindlale sihtgrupile.
 
pada & co 06. jaanuar 2010, kl 15.22
Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad.
Ei ole ma Soomes veel eriti kaua elanud, viies aasta läheb. Tutvusringkonnas on igasuguse haridustasemega inimesi. Kedagi neist ei saa tembeldada joodikuks jne. Töökaaslastega saan hästi läbi. Seljataga rääkimist siin minumeelest vähem, kui mu endises töökohas Tallinnas. Soomlane ei räägi oma muredest eriti, kuni oled ta usalduse võitnud. Soome noored on nö käest ära vabakasvatuse pärast. Vaevalt, et nende vanemadki sellist tulemust soovisid, aga nüüd on seda hilja parandada.
Soomes elamise ajal kõige ebamameeldivamad kogemused on eestlastega (eks naabrid kui korteris elasime, nende sõbrad, kes kogu kvartali üles äratasid oma mölluga akende all jne)
Nii, et minuarust on igas rahvuses nii ja naasuguseid inimesi. Kuidas sinusse suhtutakse sõltub ka sinust enesest.
 
Hillar palametsa ajalootund 06. jaanuar 2010, kl 15.46
@ helgene aeg


Loomulikult tuli käsk ülevalt ladvikust käsuliini mööda alla Eestisse Siinsed polkolvnikud najatusid aga oma komissaride peale kelleks olid enamasti eestlased. Oma kodukandi mehed ja naised olid need kes punastele kätte näitasid kes tuleb ära viia. Stalinilt tulid kindlad numbrid kui palju tuleb küüditada! Selle kes läheb lasksid nad eestlastel omakeskis ära jagada. Polnud ühte kindlalt gruppi kes läks, läksid nii põllumehed, haritlased, kui vanurid ning sülelapsed. Nii oligi, igas külas oli pealekaebaja või koputaja. Sommid peaks eestlastele tänulikud olema et nad vabaks jäid. Stalin tahtis kiirelt idarindest läbi pressida, eesti alistada ja seejärel soome võtta. Kuna eestlased hoidsid idarinnet 8 kuud kinni alustasid sommid venelastega salajasi läbirääkimisi ja praktiliselt müüsid eesti maha venelastele. Kuidas muidu seletada asjaolu et Soomes võidelnud eestlased saadeti eestisse tagasi ilma relvadeta. Juba siis oli sommidel teada ja venelastega lepingud sõlmitud et nad Eesti raskes hädas üksi jätavad ja silma kinni pigistavad. Need lepingud ja läbirääkimised tulid avalikuks alles peale nõukogudeliidu kokku kukkumist. Pm ega me ei saa sommidele pahaks panna et na doma nahka päästsid aga samas ega me neile mingeid kiidusõnu ka selle eest ei saa öelda. meie poisid sõdisid sommide vabaduse eest ja Soome vastas meile reetmisega.
 
suss 06. jaanuar 2010, kl 16.12
tahtsin vaid lisada, et ma ARMASTAN eesti meest
 
to heldene aeg 07. jaanuar 2010, kl 01.01
sa ei ole ILMSELGELT ajaloo tunnis käinud või kuulanud. kes su õpetaja oli, hea inimene??
 
soomes elanud 10a 09. detsember 2019, kl 20.14
Soomlased eestis küll joovad ja lärmavad, kuid Soomes soomlased väga korralikud, käivad tööl ja nädala sees ei tilkagi alkohooli. Elasin eestlasetega Soomes kes iga õhtu napsutasid
 
Eesti 09. jaanuar 2020, kl 01.14
Soomlasele kui ütled sommi ss hakkab peksma ja karjuma. Soomlased vihkavad eestlasi näiteks kui eestlane ei räägi soome keelt soomlasega ss nemad hakkavad karjuma ja ähvardama. Soome politseile ei meeldi eestlane. Minu arust eestlased on ägedad, naljakad, rõõmsad ja sõbralikud.
 
Ruskii Radist 26. detsember 2021, kl 09.43
Valge soome madu ostab hefv kolmekümmneviied
 
Ülla-ülla 17. august 2023, kl 15.23
Näide elust enesest: õde läks Soome elama üle 30 aasta tagasi, abiellus soomlasega ja on nüüd isegi ära soomestunud.

Esiteks, ta on kitukas. Kui koos siin vabaõhu kontserdil olime, kus kõrval venelased hõlma alt oma pudelist jõid, jooksis ta turvat kutsuma. Et meil ei lubatud oma jooke kaasa võtta, aga nendel on oma jook! Vaene turva ei osanud sellisega midagi peale hakata, põikles kõrvale, et ei, ma pean just siin kohas seisma, ma ei tohi sinna tulla . . .

Teiseks, põlastus hästi riietumise vastu. Et mis need Soome pagenud ukrainlased endast mõtlevad, kõik kõrgete kontsade otsas ja nägu maalitud, et hakkavad meie mehi üle lööma, kui omad mehed on sõjas! Tuli meelde tuletada, et kolmkümmend aastat tagasi olid tal endal siin Eestis samamoodi kontsad all ja silmad värvitud. Ei mäletanud. Vaesed ukrainlased, nad käivad ju nende riietega, millega tulema said, neil ilmselt polegi muud nii lihtsalt võtta. Ja harjumus kena olla peale selle.

Kolmandaks, uskumatu riigitruudus ja käsutäitmine. Tuli seagripp ja riigi poolt käsk lapsed vaktsineerida. Teatati avalikult, et see vaktsiin on tehtud munavalgu baasil ja seetõttu muna-allergiaga inimesed saavad sellest reaktsiooni. Viis ikka oma väga tugeva muna-allergiaga väikese lapse vaktsineerimisele ja see siis pärast oksendas ja kannatas palju rängemini, kui mingi seagripi küüsis olles olnud oleks. Ma enne rääkisin talle, aga kui ikka riik käsib, no siis tuleb minna.
Ja neid juhtumeid on veel ja veel ja veel. Kõik Soome riigi seadused ja verod on head, olgu need kuitahes totrad.

Lisaks poliitkorrektsus kõnes: mustlased on roomad, neid ei saa nii alandavalt nimetada mustlasteks! Ja muu sihuke.

Aga teisest küljest räägib ta otse uskumatuid lugusid nende väikelinna määratud pagulastest ja kuidas kohalikud soomlased neile ikka veel kaasa tunnevad - aga seda ei saa siia Delfisse panna. Korra panin siiasamasse üles need pagulasi puudutavad jutud, aga paari minuti pärast olid need kadunud, nagu lehm oleks keelega ära tõmmanud. Nii et soomlaseks sündinud inimesed on oluliselt lihtsameelsemad ja kergeusklikumad.

Aga jah, olen nõus, et ükski rahvus pole ideaalne. Temal on eestlaste kohta ka hulk paha öelda. Alates sellest kontsade ja kleitidega ringikäimisest ja nägude maalimisest ja lõpetades temperamentsusega.
 
mittesoomlane 26. august 2023, kl 01.28
su õde on vanur juba. küsi ta lastelaste käest kohaliku elu kohta.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!