Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Töö ja koolitus
kust alustada?
 
omaette 19. veebruar 2012, kl 15.00
kes annaks nõu? kui töötan üksi ja kodus, alluvaid vähemalt esialgu ei ole, kumb siis targem mõte on - FIE või OÜ? millisesse ametisse peaksin esimese asjana sammud seadma ja pöörduma? Palju see maksab? Kuidas see asi üldse käib?

aitäh asjalikele vastajaile!
 
* 19. veebruar 2012, kl 16.08
FIE juhendi leiad kui sisestad google otsingusse : tegevust alustava FIE abc
 
Hei 19. veebruar 2012, kl 17.59
Mis rida sa ajad.Lihtsalt huvitab.
 
19. veebruar 2012, kl 18.17
Fie vastutab oma tegevuse eest kogu oma varandusega. OÜ puhul on vastutus ainult sissemakstud osa ulatuses.

Mitte et sul halvasti peaks minema, aga kasulik on teada juba ettevõtlusvormi valides.
 
väikeettevõtjaks õpin 19. veebruar 2012, kl 19.53
FIEl vastutus kogu varaga, aga raamatupidamine lihtsam. tegelikult fied maksavad samu makse, mis tavatöölisedki, 40% sissetulekust, aga neid makse pead ise arvutama ja ise maksmine meeles pidama, keegi seda ei tuleta meelde. kui aasta lõpus saadad deklaratsiooni, siis on aega pool aastat raha juurde koguda, enne kui juurdemaksmiseks läheks. võiks pikemalt kirjutada, aga momendil pole aega...
oü maksab KOHE 2500 eurot sisse ja see ongi vastutav osa.siin on hull süsteem ka osakutega. on konks, mida meelde jätta- kui maksad aasta jooksul 2500, siis langeb vastutus kogu sinu varale.
äriregistrist, maksu ja tolliametist saab rohkem infot.
kui soovi, võin edaspidi rohkem kirjutada.
soovitan Fieks olemist, aga see ei tasu ära, kui sinu kuu sissetulek pole vähemalt 290 euri e. min palk.fiendust saab vahepeal peatada, kui tegu hooajalise ettevõtmisega. saab esitada 0 deklaratsiooni, kui tulud puuduvad.
 
omaette 20. veebruar 2012, kl 01.20
Aitäh kõigile vastajatele. Miinimumpalga jagu ajan ikka iga kuu kokku, mõni kuu isegi kolm, aga jah, sissetulek on kõikuv ja kuud ei ole vennad.

Kas ma saan õigesti aru, et OÜ asutamisel tuleb kas kohe või aasta jooksul letti laduda 2500€ + iga kuu oma sissetulekust 40% kõikvõimalikeks maksudeks? Oi jeerum, no kust ma selle küll välja peaksin võluma, ja nii palju tegelt ära ka ei raatsi eriti anda. Susserdan vist parem ikka niisama edasi.

Heile - võõrkeeleoskust nõudvat kirjatööd teen.
 
no 20. veebruar 2012, kl 11.52
Mina ütleks küll risti vastupidi - OÜ on igatahes mõistlikum ettevõtlusvorm kui FIE. FIE-na maksad rõõmsalt sotsmaksuvähemalt miinimumi ulatuses, OÜ puhul maksad ikka sellelt palgalt, mida endale maksad. Kuskil pole öeldud, et sa üldse pead endale palka maksma. FIE-na maksad tulumaksu kogu teenitud tulult, OÜ-s on reinvesteeritud kasum tulumaksuvaba, s.t. maksu maksad alles siis, kui firmast dividende võtad. Ettevõtlusega seotud kulude arvestus on samuti OÜ-s lihtsam. Ja praegu pole ka kohustust kogu osakapitali asutamisel sisse maksta, sissemakse kohustus tekib siis, kui hakkad firmat lõpetama või pankrotti lähed. Ja minu teada vastutad ka siis oma varaga ainult osakapitali ulatuses. Kogu varale võidakse nõue pöörata sel juhul, kui tuvastatakse, et oled tahtlikult oma ettevõtte pankrotti ajanud ja OÜ varadest ei jätku kõigi nõuete rahuldamiseks. Tavaline juhatuse liikme vastutus.
 
20. veebruar 2012, kl 12.23
Kui, siis juba teha OÜ. See 2500€ peab ka olema kontol ainult avamiseks, kasvõi laenad kelleltki paariks päevaks.
Kõige olulisem vahe ongi maksud. FIE na maksad kogu sissetuleku pealt. Minu teada maksad miinimumi pealt ka siis makse kui sissetulekuid ei ole. OÜ maksad kasumi pealt. Kuludesse saad kanda telefoni arved, transpordikulud jne.
Soovitan soojalt unusta FIE ja uuri kuidas asutada OÜ, see ei ole väga raske.
 
:) 20. veebruar 2012, kl 12.29
Juba aasta aega ei pea olema avamisel kontol mingit raha. OÜ tegemine on 180 euri, www.rik.ee saab teha ja väga lihtne. Osamaksed pead tasuma pika aja jooksul! soovitan OÜ-d!!!
 
no 20. veebruar 2012, kl 12.32
Sa pead küll veel palju õppima, enne kui teistele nõu andma võid hakata :p Palun selgitust, miks nt. OÜ ei või esitada 0-deklaratsioone, kui tulusid-kulusid jmt. pole?? Pealegi, kui tegemist pole käibemaksukohuslasega ja töötajad puuduvad, siis polegi OÜ-l mingeid deklareid vaja esitada :)
 
no 20. veebruar 2012, kl 12.33
see viimane kommentaar oli siis mõeldud vöikeettevõtjaks õppijale :)
 
omaette 20. veebruar 2012, kl 17.20
upsti! tuleb välja, et esimest tarka ikka ei tasu kohe uskuda:)

no see selleks, aga mõtlesin, et pean selle oma paganama OÜ ikka ära moodustama, ega ma sellest vist kusagile pääse.

külastasin ka :) viidatud lehekülge www.rik.ee ja sain sealt ja siit loetu põhjal kokku niimoodi aru, et arvuti teel OÜ moodustamiseks peab mul olema 180 eurot vaba raha ja digiallkirjastamise võimalus. vastasel korral tuleb notarisse kõmpida. sain ma millestki valesti aru?

palun juba ette andeks ignorantsete küsimuste pärast, aga raamatupidamine ja numbrid on minu jaos tõesti täielik müstikamaailm.
 
Cybaramoor 21. veebruar 2012, kl 11.06
Ma ka huviga jälgiks seda teemat. Ehk olen ise ka kunagi samas olukorras kus vaja otsustada kas FIE või OÜ. Üks asi, millest siin eespool juttu pole olnud veel on haigekassa kindlustus. FIE-ga on lihtne, peab maksma vähemalt miinimum sots.maksu ja sellega saab ka eelpool nimetatud kindlustuse, aga OÜ puhul mida peaks tegema?
 
. 21. veebruar 2012, kl 11.33
Loe ravikindlustuse seadust § 5 ja näed, et ka OÜ osanikuna/juhatuse liikmena kehtib ravikindlustus vaid siis, kui tasud igakuiselt sotsmaksu vähemalt kuumääras (91,75, kui mujalt amaetlikku töötasu ei saa või ei kuulu erandite hulka). Ei ole meil ükski firmaomanik nii tähtis kuju, et tema tasuta ravi saaks või selle ülejäänud maksumaksjad talle välja teeks.
 
väikeettevõtjaks õpin 22. veebruar 2012, kl 18.27
kirjutasin vaid seda, mida koolis on sel talvel õpetatud ja seepärast soovitasingi ka mujalt infot pärida
 
omaette 26. veebruar 2012, kl 19.57
kas keegi ütleks täitsa otse ja lihtsas eesti keeles, kui palju oma tuludest peab OÜ omanik oma sissetulekutest maksudeks ära maksa? see raamatupidajate keel ja paragrahvid on minu jaoks nagu mingi hiina mõistatus.
 
no 26. veebruar 2012, kl 22.04
Kui sa sellise küsimuse esitad, siis soovitan sul enne igasuguse ettevõtluse alustamist käia läbi vähemalt raamatupidamise algkursus, muidu lõpetad halvasti. Iga ettevõtja peaks ikka midagi majandusarvestusest ja maksundusest ka teadma. Makstavad maksud ei ole mingi kindel number, need sõltuvad paljudest teguritest - milline on käive, kas see on maksustatav ja millise määraga, kui suured on ettevõtlusega seotud kulud, mida saad tuludest maha arvata ja millelt kinnimakstud km võid oma tasumisele kuuluvast km-st maha arvata, kas on palgatöötajaid ja palju nad palka saavad, kas on ettevõtlusega mitteseotud kulusid, millelt peab ettevõtte tulumaksu maksma jne.jne. kuni dividendide maksmise ja maksustamiseni. Iga ettevõtja PEAB sellistest asjadest aru saama, kuidas sa muidu oma raamatupidamisega hakkama saad? Ja kui sa ikka ise ööd ega mütsi ei jaga, siis võib iga rumal või pahatahtlik raamatupidaja sulle kergesti koti pähe tõmmata.
 
nojah 26. veebruar 2012, kl 22.33
No-l on õige jutt aga hirmutab liiga palju:) Pole see nii hull midagi.

teemaalgataja - tee kõigepealt selgeks, kas hakkad km kohuslaseks või mitte. Kui ei hakka ja töötajaid ka palgal pole, siis esitad 1 aastas majandusaasta aruande ja selleks pead igaljuhul raamatupidaja palkama.:) ja rohkem polegi vaja sul väga pabereid ajada.
Kui teed lihtsalt tölketeenust ja käive väike, siis võibolla see ongi esialgu kõige mõistlikum variant:)
 
. 27. veebruar 2012, kl 09.43
omaette Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> kas keegi ütleks täitsa otse ja lihtsas eesti keel
> es, kui palju oma tuludest peab OÜ omanik oma siss
> etulekutest maksudeks ära maksa? see raamatupidaja
> te keel ja paragrahvid on minu jaoks nagu mingi hi
> ina mõistatus.

Sissetulekutest ei pea OÜ midagi ära maksma, tulusid meil ei maksustata.
Kui OÜ maksab omanikule töötasu välja, vaat siis pead makse maksma - täiesti tavalised palgamaksud:
sotsmaks, töötuskindlustus 1,4%+2,8%, tulumaks, pensionikindlustus (kui oled liitunud).
 
omaette 01. märts 2012, kl 01.42
Huvitav, kas mõni selline asutus ka on, kust minusugune lollike alustamise nõustamist saaks? Kas näiteks töötukassast võiks küsida?
 
. 01. märts 2012, kl 08.38
See pole tegelikult nii keeruline. Loe näiteks lehekülge www.aktiva.ee - alustavale ettevõttele. Seal on paremal tulp, kus on kergelt kõiki teemasid käsitletud, saad ülevaate. Raamatupidamise sisseseadmisel palu abi teadmistega raamatupidajalt, kas tasulist või tasuta, ehk mõni tuttav tegeleb sellega? Seal pole ka mitte midagi hullu, sul ju kõik tavapärane, paar igakuist tegevust ja deklar, kui tasu maksad. Kui keegi spetsialist sulle praegu ühe loengu peab, pole sellest suurt kasu:)
 
omaette 02. märts 2012, kl 00.48
uurisin väheke rik.ee-st ja ega see oü moodustamine iseenesest ei ole tõesti eriline üle mõistuse kunsttükk. Laenad kelleltki umbes viieks päevaks 2500€, kannad selle deposiitarvele, maksad 180€ riigilõivu, mõtled oma firmale nime välja (see on kõige raskem koht), paned digiallkirja alla ja hopsti - oledki firmaomanik:D

aga küsimusi on ka küllaga. näiteks pakutakse seal ka varianti, et kui ei ole seda va 2500 kohe varnast võtta, siis saab ilma ka. aga mis see mulle kaasa toob?

teine asi - kui mu firma on selline suhteliselt kesise sissetulekuga, siis on mul kaks võimalust. kas hakata käibemaksukohuslaseks või mitte. mida üks või teine variant mulle juurde annab või minult ära võtab? miks ma peaksin valima just ühe neist?

kolmandaks - ok, raban tööd, esitan arved, saan raha, maksan endale palka, aga kuhu kuramuse kohta, kellele ja mismoodi ma need igasugu sots- jms maksud maksan?
 
. 02. märts 2012, kl 08.58
1. Reaalselt ei too midagi erilist kaasa - majandad nagu ikka, aga enne täissumma tasumist ei saa sa teha mõningaid tehinguid, sh ka endale dividende maksta. Seal on veel nüansse vastutusest jne, aga ühe omaniku firma puhul on need pigem tehnilised. Kui kirjutad põhikirja osakapitali tasumise ajaks nt aasta, siis aasta jooksul jupikaupa maksadki sisse, ei pea kelleltki laenama. Võib ka pikem tähtaeg olla.

2.KMkohustuslane lisab igale müügiarvele 20%, kõigilt ostuarvetelt saab 20% tagasi, vahe deklareerib maksuametile ja maksab selle summa igal kuul ka ära. Kui ostult on KM suurem kui müügilt, siis maksab MA selle firmale tagasi.
Kui kulud on väikesed võrreldes tuludega, siis ei tasu ära. Ametlik piirmäär, millest alates on firma kohustatud end KMkohustuslaseks registreerima, on müügikäive kalendriaastas 16 000€.

3.Deklareerid ja maksad Maksuametile, väljamaksele järgneva kuu 10.-ks. Näiteks 01.03. maksid endale palka, 10.04. esitad MAle deklari ja maksad vajaliku summa.
Kirjutasin sulle eile aadressi www.aktiva.ee - alustavale ettevõttele. Paremal tulbas on maksunduse kohta põhjalikult kirjutatud. Ja ka kõige muu kohta, loe seda.

Samuti on väga informatiivne ja põhjalik MA koduleht:
www.emta.ee
Seal on linke kõigele, mis üldse maksundust puudutab, viiteid, väga põhjalikke näiteid, seadusi koos seletustega, kkk, otsing toimib ka korralikult.
 
parandus 02. märts 2012, kl 09.02
2.KMkohustuslane lisab igale müügiarvele 20%, kõigilt ostuarvetelt saab 20% tagasi... Ainult teiselt KMkohustuslase poolt esitatud ostuarvelt, millel on KM välja toodud ja tingimusel, et firmal on õigus seda tagasi küsida (mõningad erisused siiski on:)
 
veelükstargutaja 02. märts 2012, kl 10.37
eestis ei ole üldiselt lubatud teha OÜ ja siis mitte millegagi tegeleda.
kui juba teine aastaaruanne on esitatud nullidega, siis tuleb äriregistrist kuri kiri, et kui ettevõtlusega ei tegeleta, siis läheb likvideerimisele
aga jah OÜ igati mõistlikum kui fie.
fie-na maksad makse vaatamata sellele, kas tegevust on või mitte - sotsmaks näiteks.
ja tihtilugu veel avansilist maksugi, mis arvutatakse eelmise aasta tulemuse põhjal
aga oü-s käib kõik ikka tänases päevas.
palka endale maksma ei pea, aga võib- sellega kaasnevad siis palgamaksud nagu fiel-gi
samas võid ettevõttesse tuleva raha täna kõik välja koukida - läks kassasse. ja keegi ei saa reaalselt kontrollida, kas see kassajääk sul faktiliselt ka kodus padja all kogu aeg oli, või aeg ajalt näpistasid oma tarbeks ka (maksuvabalt)
kontrollimise momendil pead kassajäägi kas letti laduma või kulutsekkidega ära tõestama, kuhu selle raha panid, kui enam alles pole.
aga kassaraha võtmine ja tagasipanek kassasse üldjuhul toimub hajutamisega üsna mitme aasta peale, seega üldiselt eraisikule kasulik värk
 
veelükstargutaja 02. märts 2012, kl 10.39
eraisik = firma omanik
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!