Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Töö ja koolitus
Õiged otsused, et leida tööd.
 
Gümnaasiumi lõpetaja 26. detsember 2013, kl 10.16
Millist eriala tuleks õppida, et peale ülikooli oleks võimalik tööd leida? Küsin teie arvamust, kas oleks mõistlik minna majandust, õigusteadust vms õppima minna, mis eriti ei huvita, kuid tulevikus on kindel töö tagatud! Või hoopis...minna õppima seda, mis reaalselt huvitab (minu puhul oleks see eriala filmikunst). Oodatud ka kõigi nende arvamus, kes ise on BFMi lõpetanud ja, kuidas tööd leidnud! :)
Tõesti ma ei taha ülikoolis tuupida mõttetut jama nii, nagu seda tegin gümnis ja tõesti ma ei taha peale ülikooli kuskil baaris õlut valada või selveris kärusid lükata. Mida teha?
 
nii 26. detsember 2013, kl 11.51
selle peale ütleks, et ega ülikool meest ei riku. Hakkaja inimene leiab nagunii tasuvat tööd, õppigu ta siis mida tahes. ja äpu võib õppida kuitahes tasuvat eriala, ikkagi jääb ta edasises elus kõigile jalgu lükata-tõmmata. Edukas eriala ei taga iseenesest veel kellelegi absoluutse kindlusega kõrgepalgalist töökohta. Ikka inimene ise peab ka asjalik olema.
 
ei taha peale ülikooli kuskil baaris õlut valada 26. detsember 2013, kl 12.13
ega sinna ei võetagi sinusugust-seal peab ka ikka enne koolitus olema . . . ja miks nii halvustavalt selle töö kohta (:
 
Byron 26. detsember 2013, kl 12.19
Õigusteaduse õppimine ei taga kindlat töökohta, kindlasti ei taga see kõrgepalgalist töökohta. Juriste toodetakse räigelt üle. Veidi vähem võib sama öelda majandusteadlaste kohta.

Õigusteaduse ja majanduse õppimise eelis on muidu see, et nendest teadmistest on kõvasti kasu, kui asutada oma ettevõte, aga sellest sa vist ei ole huvitatud?

Kui kriteeriumiks on kindel ja kõrgepalgaline töö, siis peaks õppima midagi reaalset. Näiteks tootearendust, bio- või geenitehnoloogiat või isegi mingit keerukamat füüsilist tööd.

Loominguliste asjade (filmindus) õppimisel tuleb arvestada sellega, et erialase töö tegemiseks pead sa esiteks olema väga hea ja teiseks väga ettevõtlik, et ise endale tööd ja turgu luua.
 
njahh 26. detsember 2013, kl 12.27
olen eelkõnelejaga nõus - õiguses ja majanuses saad tasuvat tööd juhul, kui sul on olemas tutvused, kes sulle pärast lõpetamist tööd pakuks.

Aga mis looduteadusi puudutab, siis nende propaganda ületab kõvasti pakutavaid töövõimalusi. Ehk on midagi leida geenitehnoloogias, kuid bioloogia - geograafia põhiline väljund on õpetajaamet, ökoloogid ja keskkonnatehnikud on päris hädas töö leidmisega. Kui teadust tegema ei mahu, pole ka tööd ja teadusetegemine pole kindlast eriti tulus.
 
Gümnaasiumi lõpetaja 26. detsember 2013, kl 12.39
Olen muidugi ka ettevõtlusest huvitatud ja kindlasti tahaksin tulevikus ka sellele pühenduda. Aga ega sellega tegelemiseks ei ole haridust vaja vaid õiget suhtumist.
Aga siiski kui tööpakkumisi vaadata, siis selliseid loomingulisi kunstiteadmistega inimesi ei otsita kuhugile. Et saada mõni ametikoht peab keegi lihtsalt eest ära surema ja siis ka veel konkurs missugune.
 
olavsu1 26. detsember 2013, kl 12.55
ilma kvalifikatsioonita võid töö saamise ära unustada.

http://kutsekoda.ee/et/index

muuseas kunstnikud alustavad vabakutselistena. töö otsib neid ise üles.
näide ühest:
http://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic...

_Kui teadust tegema ei mahu, pole ka tööd ja teadusetegemine pole kindlast eriti tulus._

teadlase põhitöö on projekti kirjutamine. sellest sõltub, kas ta saab teadust ka teha või peab uue ja parema projekti kirjutama.
 
elu kutse 26. detsember 2013, kl 13.21
Kallis gümnaasiumilõpetaja, selleks, et elada õnnelik ja sisukas elu, ei pea küsima, kelleks saada, vaid kes sa oled. Kui sul on olemas see miski, mis tõmbab ja oled selle ära tundnud, siis järgne sellele. Kui päris kindel ei ole, siis on võimalik suuna õigusust kontrollida kutsesobivustestiga. Lugesin siit foorumist, et on võimalik testida ka alateadlikku poolt. Mina sinu nahas teeks seda ning asuks sellele rajale, mis tuleb enese seest (mitte mõistusest).
 
olen nõus elu kutsega 26. detsember 2013, kl 13.47
Peaks olema ikka enda arvamus, et mida sooviksid teha. Kasvõi mingi kitsam kutse (no kasvõi sepp või või kokk või medõde). Kui oled selline konjunkturist, ei jää Sa kunagi rahule valituga ja tõenäoliselt suur raha rahulolu ei asenda.
 
leea 26. detsember 2013, kl 13.53
Õiguses ja majanduses on juba ammu üleproduktsioon- lõpetajatele ei ole tööd, kui just tutvusi pole. Esimene haridus peab olema see, mid endale huvi pakub, sealt saab edasi valikuid teha. Ei pea 19aastaselt kogu järgnevat elu paika panema.
 
üxss 26. detsember 2013, kl 15.15
Tegus inimene leiab alati tööd, olgu, mis hariduse paber taskus, ikka leiab. Inimest määrab pigem tema tead ja reaalsed oskused, mitte need, mis paberile nimekirjana kirja pandud. Kuna minul oli hiljut töökoha vahetus, siis oli pigem see, et tuli tööandjatele ära öelda - sellest ka minul on küsimärk: kuidas ei ole tööd?
 
Nora 26. detsember 2013, kl 15.53
Just-just, lihtsalt mingi eriala õppimie ei ole kedagi veel rikkaks teinud. (V.a juhul kui "õppimine" ongi juba ka parimate väljaselgitamine ja enda ülestöötamine nagu kosmonautidel või presidentidel või ajukirurgidel.) Kui puhas onupojapoliitika välja jätta, siis makstakse selle eest, mida sa oskad. Halb progeja võib mõneks ajaks tulusa koha peale saada, kui tal on head sotsiaalsed oskused (ja palkaja pole väga pädev) aga edasi mitte. Tavaliselt on vaja nii erialaseid oskusi kui oskust inimestega suhelda, sest üksi ei jõua kuhugi. Aga kui keegi (nt sealt firmast, kus tasuta praktikat tegid) juba teab su häid omadusi, siis selle pealt saab edasi liikuda. Otsi netist v raamatukogust nt sind huvitava valdkonna inimeste elulugusid või rikaste elulugusid ja vaata asja natuke selle nurga alt ka.
 
Siim 26. detsember 2013, kl 16.23
Loodan, et teemast nüüd mööda ei kirjuta.. Õigusteadusega nii, et kui paberid käes, siis pärast seda tuleb veel pikk maa käia, et juristiks saada... asjad ei käi nii lihtsalt nagu loodetakse.

Eriala, millega tööta kindlasti ei jää on õendus.. ise sain sellele erialale sisse, kuid tegin valiku siiski TLÜs matemaatika kasuks. Nüüd siis õpin seda esimest aastat ja tunnen, et see ongi see, mis mind iseloomustab. Ega ennem natuke aega õppimist ei teadnud isegi, mis oleks õige valik. Juttude järgi ei tohiks tulevikus tööpuudust olla, kuid ise nii vähe õppinud, et väga ei tea ise ka, mida tegema asun. Mida veel kuulnud olen, et kui valida TÜ ja TLÜ mata vahel, siis vali TLÜ...

Muidugi oli endal veel valikus keemiaga seotud ained..Riigieksam läks küll hästi, kuid ei tundnu, et keemia on see, mida soovin õppida..

Muidugi kõik väga oleneb, mis on see, millega oleksid nõus meeleldi tegelema :)
 
50+ naine 26. detsember 2013, kl 19.54
Kui ma praegu noor oleksin,siis ma kindlasti õpiksin ainult seda,mis mind huvitab ja mulle meeldib.Lõppude lõpuks me peame tööd tegema terve elu ja ma olen tähele pannud,et edukad on ikkagi rohkem need inimesed,kes teevad seda,mis neile meeldib!Igal kindlasti õppida niipalju kui võimalik.
carin 27. detsember 2013, kl 10.31
Kui mina praegu gümnaasiumi lõpetaja oleks, siis vaataksin pigem kutse- kui kõrghariduse poole. Sealt saad ikkagi ameti kätte, ja hiljem võid ka kõrgkooli edasi minna, kui huvi ja võimalust ja võimeid on. Kõrgharidus võib sinust teha küll laia silmaringiga ja intelligentse inimese - aga tööturul kahjuks võid liigituda nende hulka, kelle oskusi ja teadmisi eriti kellelgi vaja pole.
 
olavsu1 27. detsember 2013, kl 15.32
carin Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Kui mina praegu gümnaasiumi lõpetaja oleks, siis v
> aataksin pigem kutse- kui kõrghariduse poole. Seal
> t saad ikkagi ameti kätte, ja hiljem võid ka kõrgk
> ooli edasi minna, kui huvi ja võimalust ja võimeid
> on. Kõrgharidus võib sinust teha küll laia silmar
> ingiga ja intelligentse inimese - aga tööturul kah
> juks võid liigituda nende hulka, kelle oskusi ja t
> eadmisi eriti kellelgi vaja pole.


Aga rumal oled ikka. Kutsekool ei anna tänapäeval ametit. Aastal 1992 veel andis.
Ameti annab tsunftieksam, aga see on tasuline. enamasti pole õppuril seda raha. Keegi ahv tegi kutsetunnistustest endale äri.

Ma olen kutsekoole üsna mitu lõpetanud ükski pole väljastanud diplomit, millel oleks märgitud kvalifikatsioon, mida tööandja tahab näha. Kirjas on vaid kirjas see, et õppisin "viitele".

Hankige enestele rakenduslik kõrgharidus. Sellega antavat tsuftipaber lisaks.

Kutsekooli lõpetanud, otsi siit:
http://kutsekoda.ee/et/kutseregister/kutsetunnis...
kas sul ikka on amet olemas.

//aasta arv oli vale.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati olavsu1 27.12.2013 16.58.
 
njahh 27. detsember 2013, kl 18.39
aga äkki ei ole sa suutnud lihtsalt täita nõudeid, mis annaksid sulle kutsetunnistuse? Mulle tundub, et sinu juhtumi puhul, olavsu, mängib rolli miski muu.... Kui oled tark, mõtled ise välja.

Minu õpilased, kes on ameti kutsekas omandanud, on kõik saanud kvalifikatsiooni tõendava paberi ja töötavad edukalt oma erialal.
 
mööduja 28. detsember 2013, kl 20.54
http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?22,12453231,12476775#msg-12476775
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!