Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Kanapidajad
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 14.01
Kas tõesti ei suuda kodus peetavad kanad (~7 tk) hakkama saada ilma, et neil ööpäevaringselt tuli põleks laudas? Kahel pool on aknad olemas ja ma saan aru, et õhtul neile mõnda aega lampi põletada, et nad näeks magama kobida, aga et terve öö läbi lampi põletada? Mu seniilne vanaema väidab, et muidu ta kanad munevad õrre alla maha-otse sealt kõrgelt ülevalt. Selline fanaatiline kanapidamine on minu jaoks täiesti ajuvaba. Me sööme vist eesti kõige kalleimaid mune (ise kasutan u. 6-7 tk kuus). + mingi rõveda haisva mõksi keetmine üle ühe päeva, niiet maja haiseb. Küsimus siis-et kas teised kanapidajad ka niimoodi elektrit kulutavad oma 7 kana peale? Muidu kukuvad kell 5 hommikul mune maha pudistama otse õrrelt?
Mul on ausaltöelda rohkem kui siiber ühe arutu muti fanaatilisest kanapidamisest (võrkaedu on hoovi peal kõik kohad täis ehitatud-ei mitte, et kanad seal sees püsiks-nemad siblivad vabalt-vaid et nad just teatud kohtadesse ei roniks)... Rebased ka raipeid ära ei vii krt..kuigi naabrimutilt viiakse otse trepilt. Oleks vist vaja koeraga pikemaid jalutuskäike tegema hakata. Ta on liiga tubli. Eks kevadel paistab...
 
Lollakas 31. jaanuar 2010, kl 14.09
Kas sina maksad selle elektri kinni või vanaema? Kas vanaema elab sinu juures või sina vanaema juures?
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 14.15
2/3 maksan mina ja elan vanaisa majas, mis jääb hiljem mulle.
 
to küssa 31. jaanuar 2010, kl 14.22
tundub, et oled õel inimene ja ainult oma kasu peale väljas! Elad vanavanemate majas, mille nad hiljem sulle pärandavad aga ei austa neid üldse. Osta endale korter ja koli minema ning siis saad tuld kustutada nii palju kui tahad!
 
Lollakas 31. jaanuar 2010, kl 14.22
Ja vanaema elab ka vanaisa majas? No kui see 2/3 elektrirahast sulle nii koormav maksta on, et vanaema sõimama ajab, siis tee ettepanek mingi aegreleega lamp orgunnida sinna lauta. No et kui kell 5 kukub, siis lamp läheb ise põlema ja munad ei kuku maha vms. Memmest kahju lausa, et tal selline lapselaps on. Vb tal polegi peale nende kanade kedagi, kelle eest hoolitseda.
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 14.29
Ohh, kui sa saaksid olla selle vanaema lapselaps, küll sa siis teist juttu räägiksid. Aga kuna sa teemat ise absull ei valda, siis ma sinuga rohkem ei räägi. Ütleme nii, et ma oma pere asju siin rohkem ei lahka. See oli niisama taustainfo, mille taha sinu hambakesed kohe jäid. Õelusega pole muide midagi pistmist, minu poolt mitte igatahes.
 
imelik 31. jaanuar 2010, kl 14.39
sõimad oma vanema arutuks mutiks ja siis võidad, et pole õel? Lisaks soovid, et rebased su vanaema kanad maha murraks või midagi muud nendega juhtuks!

Kõige parem variant on tõesti kui omale ise elamise ostad ja vanad inimesed rahule jätad!

Ps see ajastiga lamp on hea idee või ärka ise kell 4.30 ülesse ja mine pane see lamp kanadel põlema kui see lambi põlemine öösel nii valus on.
 
tommy 31. jaanuar 2010, kl 14.46
paar tundi õhtu neile valgust juurde ja sellest piisab...mune te nagunii ei saa, seega pole vajadus rohkema valguse järele...sellest ka ei saa aru, mida te siis kokku keedate...jahule kuum vesi peale ja paisub ilusti ära....ükski kana ei mune hommiku kell viis, vb mõni erand....pane aga õhtu tuli kustu, ega memm vaatama ei lähe:D
 
kana pea 31. jaanuar 2010, kl 14.46
Nad kärvavad varsti maha ja lamp põleb läbi või läheb vool kohe ära peale nende surma.
 
kanapime 31. jaanuar 2010, kl 14.47
Ma ütleks ainult, et see elekter ei ole üldse nii kallis ja üks lambike ei põleta üldse nii palju, et peaks sel teemal nii rohket ajukeppi tegema. Tavaliselt on penskarid need ajuvabad iga hinnaga kokku hoidjad, no arusaadav ka, penss ju nii väike, et iga sent peab arvel olema, aga ühe lambi pärast pole vaja küll hulluks minna või mis kroonlühtreid te seal kanalas põletate?
 
asjatundja 31. jaanuar 2010, kl 14.49
Üldiselt saab kana pimedas magatud küll. Kuid muneda tahab ta kindlal ajal, põhimõtteliselt tõepoolest hommikupoole. Praegusel külmal ajal tahab vanaema lampi põletada võibolla seetõttu, et see annab natuke sooja. Ajastiga lamp või säästupirn tulevad kõne alla siis, kui temperatuur ei lange alla 0.
Kanad on sümpaatsed linnud, aga nende pidamine tekitab sekeldusi küll. Kanapidamise kohta on internetis igasuguseid õpetusi, kasuta otsingut. Aruta vanaemaga läbi, et leiaksite mõlemale poolele vastuvõetava kompromissi. Ma küll ei tahaks elada koos õnnetu vanaemaga, kelle lemmiklinnukesed koer maha murdis. Ega enda tuju sellest parane.
Lapsepõlvest veel meeles, mis traagika iga kord peres valitses, kui kull jälle mõne tibu ära rappis.
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 14.51
Mul on väga hea meel, et teie peres kõik nii parimas korras on, et sa võid oma vanaema memmeks kutsuda jne. Mulle meeldiks ka sokki kuduv malbe vanaema, aga nagu ma ütlesin, siis asjad ei nii ei ole. Soovitan perekonna teema alt üles otsida mõned sarnased teemad nagu "koli või ämma pärast mehest lahku" jne. Siis saad võibolla aru, millist tüüpi inimesega on tegu. Niu-niu-jäta memmeke rahule. Mina alguses selle kanala vastu ei olnudki, aga seda tehakse juba aastaid puhtast kiusust. Pole kellegi teise eest hoolitseda? Võibolla tõesti, sest inimesed pole talle kunagi meeldinud. Kõik kes temaga kokku on puutunud, teavad milline ta on. Aga kahjuks see ei laiene kõigile loomadele. Kui ma väike olin, söötis see "armas mammi" mu hamstrid kassile-ise naeris. Kassipoegi hukkas ta laste silem all, virutades neid vastu kuuriseina. Alles hiljaaegu rääkis mu pojale, et ta nüüd läheb õue, et mu koer ära tappa (laps on 5 aastane, hakkas nutma loomulikult), (kutsikas oli pahandust teinud). Õnneks see jäi ainult jutuks.
Ütlesin küll, et eraelu siin rohkem ei lahka, aga sähke nüüd. "Armas mammi" my ass...
 
aru lage 31. jaanuar 2010, kl 14.52
ja mitu krooni kuus täpselt sa siis seda ühe lambi öist elektrit pead maksma? 2/3 ka sellest. 7 krooni?

Ma arvan ka, et sul oleks mõistlikum need kanad maha tappa ja hakata poest mune ostma, eriti selle haisva löga tegemiseks!

päeva nali!
 
huviline 31. jaanuar 2010, kl 14.58
aga miks sa siis selle kurja vanaemaga koos elad? Põnev lugu lugeda. Vana vanaema on?

Tundub, et teil käibki ärapanemise võitlus. Üks söödab lemmikloomad kassidele, teine loodab, et teise lemmikloomad rebane maha murraks jne
 
to aru lage 31. jaanuar 2010, kl 14.58
Sul oli lugemisega mingi probleem või?
 
tommy 31. jaanuar 2010, kl 14.58
asjatundjale niipalju, et kanad mitte ei saa magatud, vaid neile ongi hädavajalik vähemalt 7 tundi pimedust....ööpäevaringne valgus kurnab kanad ära
 
Lollakas 31. jaanuar 2010, kl 14.59
No aga miks sa elad siis selle halva vanaema juures? Mul on isa igavene sitapea, aga ma ei ela temaga koos (kuigi mul oleks see "suurepärane" võimalus). Miks ma peaks?
Asi pole ju tegelikult kanades vaid selles, et sa püüad vanaema kodus mingeid oma reegleid luua. Ma leian, et igal inimesel on õigus kanadele tulesid põletada kui tal soovi on ja pole kellegi teise asi kobiseda. Ma ei kujutaks ette, et mu oma kodus tuleks keegi kobisema ja õpetama, millal ma pean lambid välja lülitama.
 
hmm 31. jaanuar 2010, kl 14.59
Ma arvan, et asi pole rahas, vaid põhimõttes.
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 15.04
Aitäh, Tommy! Ma olen seda talle rääkinud, aga mind ei usuta.
Ega siis midagi...
Kes siin mu eraelu kohta rohkem tahab jahvatada, jõudu! Selline eestlaslik üle plangu piilumine ja pihku itsitamine ja miks-miks-miks sa siis seda ei tee ja toda ei tee-see on mõne meelest nii põnev ikka:)
 
huviline 31. jaanuar 2010, kl 15.35
muidugi on huvitav kui mingi tühja lambi pärast nii suur tüli ja häda. Aga nagu näha siis ongi põhjused hoopis teised.
 
tommy 31. jaanuar 2010, kl 15.52
põhimõtteliselt saan ma aru teemaalgataja murest ja sama moodi ka memmest...vanad inimesed on juba korra selliste imelike tahtmistega...kanad veel ainsad nende rõõmud, kindlasti pidas ta ennem loomi rohkem, nad on harjunud, et neil mingi loom on või siis lind...kelle eest hoolt kanda...vanad inimesed on harjumuste ohvrid
samas noored...kujutan ette millised parikaadid ehitatud on:D...mul vend jäi ka vanemate juurde elama, sest keegi noortest peab seda siiski ükskord tegema....kindlasti oli temalgi väikseid lahinguid vanematega, sest vend tahtis, et õu korda saab....tänapäeval pööratakse õue korrashoiule palju rohkem tähelepanu, kui varemalt
teemaalgataja, eks pead ikka memmega läbirääkimisi pidama, et üksmeel saavutada:D
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 16.05
Khm..või ära kannatama lihtsalt:) Ega me kogaueg ka üksteisel nuga kõril ei hoia, aga ta on selline äkiline inimene ja sõimata saab iga pisiasja pärast. Eks siis vahel löövad lained pea kohal kokku. Seletada on ses suhtes raske, et kui on iseloom, mis oma vigu (või kasvõi mingi asja mitteteadmine) ei tunnistata. Tulgu või maailmalõpp. Teiste kallal võetakse printsipiaalse täpsusega. Algul oli meil tore kana-aed ka. Aga seda hobi on aastatega laiendatud oh kui palju-seda kana-aeda enam pole. Käivad kus tahavad. See et sa suvel trepile astudes mõlema jalaga kohe kanasitta astusid, oli tavaline. Ma olen linnas käinud suur kanasitajunn kontsa küljes turritamas-enese teadmata, oma riided-auto ja kõik kokku mäkerdand. Ei ole tore. Jah-ja siis need aiad-neid on meie hoovis (räbaldunud kalavõrk vms) vist kokku kilomeeter. Ümber selle peenra ja ümber selle põõsa. Sest kanade õigusi vabadusele ei saa ju piirata. Nüüd on lisandunud see vana kola kogumine. St. midagi majapidamisest ära viia ei tohi. Hoov on jah...no ütleme et linnainimene vahib suu pärani lahti:)
 
tommy 31. jaanuar 2010, kl 16.13
ma tean mida sa tunned....meil olid isegi loomad kunagi vabal pidamisel, õue muidugi ei lasknud....muigan nüüd su jutu peale...tulevad meelde vanad ajad:D...aga vanad inimesed on hullemad, kui väiksed lapsed...arvatavasti tuleb ära kannatada...aga see tuli lase õhtu ikka ära, ega ta ometi kontrollimas käi...ja kanad saavad ka siis rahulikult magada...küllap ma juba seda tean...spetsialist sellel alal:DDDD
 
küssa 31. jaanuar 2010, kl 16.56
Usu või ei, aga käib:) Käib siis ka, kui ma olen koridori ust kulutanud, et vetsus käia ntx kell 12 öösel:D Ega ta õue ei pea minemagi, aga maja juurde paistab tuluke ära. Eks ta ise on oma kanad sellisteks hädadeks koolitanud, kes enam muna kinni ei hoia pimedas, sest kell kukkus. Mind ajendaski teemat tegema osaliselt huvi, et kas tõesti nii peetaksegi kanu ja kas nad ei saa tänapäeval enam kuidagi muud moodi hakkama. Minu teada teised peavad oma kanu normaalsel viisil-kui ise õhtul õues rohkem ei liigu, siis tuli kustu.
 
huvitav 31. jaanuar 2010, kl 17.09
samas mu vanavanemad pidasid ka kunagi kanu ja talviti jätsid tule põlema, et natukenegi sooja saaks...suvel muidugi iseasi, siis ju kogu aeg valge ja soe ka
 
tommy 31. jaanuar 2010, kl 18.43
samas ei kujta ette, kui palju see pirn võiks sooja anda...tavaliselt soojustati seinad põhupallidega....kuigi kanu kasvatati koos teiste loomadega, siis oli niigi soe...aga praegusest ajast ei tea enam, kuidas see käib....aga seda tean kindlalt, et kui kanalates oli midagi paigast ära ja tuled põlesid öö läbi, langes kohe muna toodang
 
- 31. jaanuar 2010, kl 19.09
Mu vanemad on kanu pidanud nii kaua, kui ma mäletan. Ööseks tuld pole küll kunagi põlema jäetud. Kui ikka toimkond tehtud, siis tuli kustu ja asi vask. Kanad on selleks ajaks ise juba õrrel. Hommikul, kui tuli põlema läheb, tulevad jälle õrrelt maha ja hakkavad oma kanaasju ajama. Neil ei ole ka ainult kanad- paar siga ja 2 lehma ka- suured loomad pidid lauda soojaks kütma, et kanadel muidu külm. Mitte, et nüüd suuri ainult kanade pärast peetaks- need ikka ka asja pärast ;)
 
nii 31. jaanuar 2010, kl 22.57
Saan aru, et vanaemal ei ole tähtis, mitu muna kanad annavad.
Kanad on tema lemmikloomad. Soov on, et lemmikloomal põleb pimedal talveöösel tuli.
Las maksab kanade lambi eest 10 eeku kuus lisaks.
Kõik.

Kui sulle vanaema ja ta kanad ei meeldi, mine üürikasse elama.
 
töödanud kanalas 01. veebruar 2010, kl 12.58
munevatel kanadel kanalas läks tuli maha kell 19 ja põlema hommikul kell 4.tähtis soe ruum ja hea õhuvahetus.
 
Khm 01. veebruar 2010, kl 15.19
Las vanaema koob siis kanadele püksid jalga ... et munad maha ei kukuks :P
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!