Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
4 kuune kutsikas pissib tuppa
 
Mer 08. juuni 2013, kl 23.43
No mina ei tea mida teha. Algul käitus nii ilusti, küsis õue ja värki. Nüüd on nii, et igakord kui kodust ära läheme (tööle), siis lõunal on pissiloik ja junn keset tuba. Hommikuti teeme kõik hädad ära. Siis vähendasin hommikust söögikogust, lõunal junn enam ei ole oodanud, aga pissiloik (või mitu) ikkagi. Algul ei kurjustanud ka, et äkki oleme ise hooletud olnud.
Nüüd juba laseb tuppa ka siis kui me oleme äsja õuest tulnud, natuke aega mängib ja siis lihtsalt läheb silma ulatusest välja ja pissib vaibale. Nüüd olen muidugi riielnud ja tagumikule mõne laksu ka andnud, enne seda mudiugi tassinud ta junni/loigu juurde.
Koguaeg tegeleme koeraga, muud ei ole kui üks koera ümber hüppamine käib,kõik oleme nii sättinud et tema oleks põhimõtteliselt esimene ja et tema vajadused (mäng, jooks jms) oleks täidetud (jack russelli terjer).
Ma ei oska enam midagi teha, mitte millestki pole kasu. Jätame maiustustega mänguasju tuppa, tal on närimisasjad, pehmemad mänguasjad - no kõik on olemas.
Ma ei saa aru, kas ta siis karistab meid või?
Ja neljakuune kutsikas ei ole enam mingi "titt" kes ei jaksa kinni hoida, eriti kui käin IGAL lõunal kodus (kella ühe paiku tund aega!)!

Olen kuri ja pettunud ja õnnetu veel kõige rohkem.
Palun nõu.
 
Nali? 09. juuni 2013, kl 15.38
Kas see teema on nali? Kas sa oma imikut ka peksaksid ja nägupidi junni sisse paneksid, kui ta ise tualetti ei lähe? 4-kuune kutsikas on titt mis titt, järelikult ta ei ole oma arengutasemelt veel nii kaugel, et toas puhtusepidamise kontseptsioonist aru saada, lisaks sellele, et ta sool ja põis tõesti ei pea nii kaua. Sa ei saa seda arengut tagant kiirustada, sest see on organismi küpsemisega seotud ja see võtab aega. Peaeguses etapis ei saa öelda, kas on probleem või mitte. Vb mõned üksikud kutsikad saavad selles vanuses 100% puhtust peetud. Lisaks see, et arengu käigus on erinevatel etappidel rõhuasetus erinevas kohas, seega on vahepeal mingid asjad, mis tundusid juba nii selges, tagaplaanile jäänud ja siis omanik vihastab, et "koer teab seda küll, aga ta lihtsalt meelega teeb pahandust".
Hommikust lõunani on ca 4-5 h? See on liiga pikk aeg nii väikese koera jaoks. Mingid mängusjad ja närimismaiused, mis te talle jätate, ei ole puhtusepidmisega seotud. Koer ei mõtle nii, et oo, omanik jättis mulle igast vahvat ninni ja nänni, nüüd ma olen tänulik ja tuppa ei kuse. Kutsikas ei karista teid. Et kusen praegu tuppa ja hiljem kui omanik kahe tunni pärast tuleb ja seda näeb ja ennast seaks vihastab, siis paras talle. Nii või? Selline tegevus eeldaks kõrgemat arutlusoskust ja etteplaneerimisvõimet. 4-kuused kutsikad (ja koerad üldse) ei hau selliseid salakavalaid plaane. 4-kuuse kutsika karistamisega ole ettevaatlik, see on just see vanus, kui koer hakkab ümbritsevasse maailma natuke kahtlustavamalt suhtuma kui seni ja kui ta hakkab arvama, et omanik on arusaamatu närvihaige jobu, siis see ei ole eriti hea baas tulevaseks kooseluks.
 
Kasvataja 09. juuni 2013, kl 18.41
Te ei sobi koera omanikuks! Teie mõttemaailm pole loomade õpetamiseks valmis. Peale kutsikaiga tuleb veel ka puberteet, mil võib juhtuda, et teie koer on juba lolli omaniku poolt nii traumeeritud, et ta "unustab" kõik käsklused ära.
Inimene peaks arvestama koera võttes, et looma õpetatakse sisuliselt elu aeg. Aga esimesed 1-1,5 aastat on igapäevane õpetamine. Mis tuppa kusemisse puutub, siis vastavalt koera tõule ja suurusele võib mõnel juhtuda ka veel 6.-.7 kuul tuppa tegemist.
Vahel ma mõtlen, et kes küll on need rahaahned kasvatajad, kes idiootidele omi kutsikaid piinamiseks müüvad.
 
iroo 09. juuni 2013, kl 18.48
Eelmistega nõus.
Kui kutsikas nüüd pettunud olete, eks tuleb kasvatajale tagasi viia ja paremat nõuda.
 
koertega 09. juuni 2013, kl 23.13
lollakas. anna kutsikas ära enne kui sa ta täiesti pekki keerad. oleksid pidanud enne endale selgeks tegema mis kaasneb imiku tulekuga. või arvad, et inimtitt ka kohe sünnist saadik puhtust peab ja ülikooli diplomit omab? ei arva, eks. miks sa seda siis koeratitelt nõuad?
 
T. 10. juuni 2013, kl 12.01
Mina oma prantsuse buldogi ja toy-terjeriga nägin vaeva oma 2a., enne kui lõpetasid tuppa tegemise. Bokser lõpetas 7 kuusena. Nelja kuuselt ei saa midagi nõuda, veel mitte!!! Tagastage tõesti kutsikas, enne kui koera psühhika rikutud.
 
möiraahv 10. juuni 2013, kl 14.11
Aga miks on nelja kuune kutsikas toas? Las jookseb aias ringi ja asi ongi lahendatud.
 
koeraomanik 10. juuni 2013, kl 20.56
Koer teeb häda sinna, kuhu ta on harjunud. Kus on ees tuttav lõhn.
Mina sain kutsika, keda polnud õpetatud õues häda tegema, st et tegi minu nähes tuppa uksematile pärast õuest tulekut. U 3-kuune oli. Kasvataja vabandas, et "no lapse asi, ikka juhtub". Minu viga, et sellelt tüübilt koera ostsin (paberitega ja puha).
Meil kodus leidis endale ka koha, kuhu häda teha. Kahjuks ei avastanud kohe (sünteetiline vaip, millest piss läbi imbus, leidsime alles siis, kui juba komme oli sisse harjunud ja põrandavärv kooruma hakkas).
Mitte miski ei aidanud, ka vaiba äraviskamine mitte. Alles siis kui tegime suvel sanitaarremondi ja värvisime põranda üle, kadus see komme ära.
Teine kogemus oli teise koeraga, kes talvel ei viitsinud õues lumehange minna, vaid tegi hädad trepi ette kõnniteele.
Rookisime spetsiaalselt eraldi teeraja ja käisime teda aianurka hädale õpetamas, aga ei midagi - oota või tund aega, et ta sinna midagi teeks, aga enne tuppaminekut kükitas oma loigu käigupealt ikka ukse ette. (Julgad tassisime aianurka, siis õppis lõpuks sinna junnima).
Tuttav õpetas siis, et pane ajaleht pissiloigu peale ja vii see sinna aianurka. Ja kõnnitee pesime räige keemiaga puhtaks. Siis läkski aianurka ajalehe peale pissile ja lõpuks õppis ära, et see on õige koht.
 
a. 11. juuni 2013, kl 09.28
minu kogemus ühe koeraga- see stressist ja üksiolemise murest tingitud tuppa pissimine ja ühe junnikese punnitamine ei lõppenudki ära. Käisime hommikul õues pika ringi, kõik hädad tehtud. Jätsime koera tunnikeseks üksi koju ja kohe oli loik tehtud. Kui olime terved päevad kodus, ta ei tahtnud pissile minnagi. Ka tekkis üks huvitav komme- hakkas õues pissimisega venitama, et siis ei pea veel tuppa tagasi minema ja üksi jääma. Me lihtsalt seadsime kodus ühte kindlasse kohta maha suure kile ja ajalehed, kus ta oma stressi käis maandamas. Muud lahendust me ei leidnudki.

Teine koer (samast tõust)-3-4 kuuselt enam tuppa ei teinud, talle meeldis olla kuiv ja muretu, üksi kodus olemine polnud temale mingi probleem, oligi hea vaikne magada :)

Elasime mitmekordes majas, meil oli suur rõdu, kuhu me tegime mõlema kutsika jaoks häda-abi-käimla, umbes 10 cm kõrgustest laudadest raam, sinna sisse suur kile, natuke liiva ja mättaid peale. Nii harjusid kutsikad sellega, et häda tehakse vastavalt lõhnavasse kohta- muld ja rohi. Koos kilega oli hea kogu kemmerg välja vahetada ja selline mässamine tasus ennast ära, kui kutsikad veel täitsa tited olid ja mitu korda päevas trepist alla joosta, kutsikas kaenlas oli nagu loteriivõit- kas jõuame õue või tuleb püksi. Päris kiiresti õppisid kutsikad küsima pissile-niuksusid rõduukse ees.
 
Pirukas 11. juuni 2013, kl 10.47
Mina olen seda teemat lugedes hämmeldunud ja ausalt öeldes tuli mul õud peale, et selliseid lollakaid olemas on. Nõuda 4-kuuselt kutsikalt puhtusepidamist ja tassida kutsikas loigu juurde, et teda karistada on midagi nii lolli, et raske lausa kommenteerida. Eespool vastanud on kõik põhilise ära öelnud, aga ma lisaks veel seda, et kui sa viid koera loigu või junni juurde ja teda karistad, siis ta hakkab lihtsalt loiku ja junni peksuga seostama. Ta ei saa aru, miks sa seda teed, ta saab aru, et kui kuskil on junn, siis ta saab peksa. Nii palju etteplaneerimisvõimet koeral ei ole, et ta seostaks junni tegemist sellega, et hiljem närvihaige omanik avastab selle ja tassib ta junni juurde peksa saama. Selline karistamine tema jaoks mitte millegi eest (st ta ei seosta põhjust ja tagajärge) viib ainult sinnani, et koer muutub ebastabiilseks (kuna tal on pidevalt oht kolki saada) ja asjade õppimine võtab veel rohkem aega.
Pidevalt õues hoidmist puhtusepidamise õpetamiseks ei soovita. Tuttav, kes võttis möödunud suve alguses koera, avastas suve lõpuks, et kuna koer on pidevalt õues olnud ja pissinud seal, kus häda peale tuleb, ei ole tal õrna aimugi, et toas ei tohi samamoodi lasta sinna kus ta parajasti on.
 
nojasiis 11. juuni 2013, kl 11.57
ma ei lase koera ka talvel tuppa ja pole selliseid probleeme.
 
Pirukas 11. juuni 2013, kl 12.38
Nojasiis, minu lugupidamine, aga siin on juttu sellest, et teemaalgataja tahab koera õpetada toas puhtust pidama ja kutsika õues hoidmine seda ei õpeta. Sa võid kasvõi ise sõstrapõõsas hädal käia, aga sellest ei ole antud juhul midagi kasu.
 
nojasiis 11. juuni 2013, kl 15.33
ma käingi sõstrapõõsas kusel, varsti on marjad valmis, tule sööma.
aga kui koerast rääkida, siis teatud vanuses muutub tavaliselt õpetamine lihtsaks, sest neil on kombeks hädal käia ikka kuskil kõrvalises kohas.
aga see on ka tähtis kui peale sööki kohe tuleks jalutuskäik. esiteks rõhub söödud söök peale, teiseks soodustab liikumine häda tekkimist.
kahjuks aga on probleem see pikk tööpäev, kus koer peab üksinda toas olema. tal ju tuleb häda selle aja jooksul ja kannatamine pole talle veel omane.
selles mõttes oleks hea, kui ta saaks õues olla, kui seda võimalust aga pole, siis on asi keeruline. koer ei saa olla ju umbne, kuhugi peab ju häda tegema.
 
Mer 11. juuni 2013, kl 21.26
Ma ei saa aru, miks on vaja teil mulle vastuseks närvitseda? Ma ju ei peksa koera junni-pissiloigu juures! Kirjutasin ju, et paar korda andnud laksu (ja see laks ei ole mitte selline et kogu jõuga mis mul on, vaid nagu pihta ja riielnud).
Ma ju pöördusingi abi saamiseks, et keegi ütleks mulle mida ma valesti teen. Sain juba aru - koer alles liiga väike, et puhtust 100% nõuda.
See tuppapissimise-kakamise hirm tekkis mul pigem sellepärast, et ta on jube tark ja sõnakuulekas koer, armastab õppida ja on nagu "imelikult" tark. Ehmusin, et kas see on mingi kummaline komme ja et äkki see ei tohiks nii olla. Olguöeldud, et kõik mu tuttavad on ka lollakad ilmselt - neile rääkisin, et teeb tuppa, aga et mina ei karista. No ja loll olin, et neile rääkisin - sellepärast ma üleüldse neid lakse andsingi mis tegid ilmselt mulle rohkem haiget kui talle.
Niiet, ma leian, et väga ebaviisakas ja nüri on karata kõrri inimesele, kes abi palub. Eriti teiste koerakasvatajate poolt, kes võiksid (ja ma ütleks et peakski!) toeks olema!
Ja infot koera puhtusehoidmise kohta leiab väga erinevat, ning andke andeks et ma siia pöördusin oma tobeda murega - oleksin vabalt võinud ka ju oma koera edasi laksutada junni juures.

Tänan neid, kes lisaks minuga riidlemisele ka mõne hea nõu siia poetasid. Seda riidlemist oli mul vaja, küll aga mitte idioodiks tembeldamist.
 
ära muretse 13. juuni 2013, kl 11.05
Need "koerakasvatajad" on tavalised inimesed, kes tahaks lihtsalt näägutada. Heal juhul paar kolm koera üles kasvatanud ja siis kõvatavad.

4 kuune kutsikas võiks juba välja küsida küll, selles on sul õigus. Kuid tõsi on ka see, et mõni tõug või isend vajab rohkem aega kahjuks. Ma tean, et kui kutsikas muus tundub nii arukas, on arusaamatu tema tuppa pissimine. Kindlasti esimese asjana pead kohta kuhu ta on pissinud või kakinud lõhnad eemaldama. Kui vaipa minema ei saa visata, siis muretse spets vahend (müügil loomatarvete poes) mis peletab pisssihaisu jäädavalt. Kui veel siiski peaks juhtuma, soovitan kuivatada piss ajalehega ja viia see ukse ette. Järgmine kord kui läheb nuuskima, siis kohe temaga õue minna, pissist ajalehte veidi kaasa võtta ning kiita teda kui õues häda ära teeb.
Vanasti toimis jah see nina sisse-laks ja õue hästi. Ma isegi ei tea miks nüüd seda nii taunitakse. Olen oma koeri varem sedasi õpetanud ja kõik juba 2-2,5slt peale seda õue küsinud. Arenevad inimesed ja ilmselt ka koerad ;)

Muide alles hiljuti üks tunnustatud staazikas koertekasvataja ütles ühe tõu kasvatamise kohta, et kui kutsikas juba peaks näitama hambaid või urisema vms, tuleb kohe kõvasti peksa anda. Muud ei ole teha. Mul jäi suu lahti ja siiani ma selles kahtlen. Aga olen seda varemgi lugenud (välismaa ja kohalikust kirjandusest) et ikka nii tehakse. See muidugi ei tähenda, et sa oma koeral peaks seda rakendama! Lihtsalt jutujätkuks siinsetele targutajatele-kasvatajatele. Ja Sulle, teemaalgatajale, ära muretse mõne kerge laksu pärast! :) Rahu, külma närvi ja kannatlikkust!

Kõike head! :)
 
ahh 13. juuni 2013, kl 20.22
Ei maksa sest laksust nii väga numbrit teha. Teatud juhtudel see toimib ja on seega kasulik. Ei maksa unustada, et ka lita karistab oma kutsikaid hammastega näksides.
 
Mer 13. juuni 2013, kl 22.02
Ei taha hõisata, aga juba mitu ilusat päeva ei oota meid kodus kingitus ees :) Ise pean muidugi tähelepanelikum olema, kohe kui ukse juures krabistab, lähme õue.
Ja ta meil nüüd tõstab jalga, vb ka sellepärast ei taha tuppa lasta (vaja ju õues märgistada).
Igatahes, nõu ja abi sain siit palju - aitäh!
 
a. 14. juuni 2013, kl 10.20
veel üks asi, nõu või tähelepanek.

Meie kasutasime selget keelt- sõnad PISSILE ja ÕUE, olid erinevate tähendustega koera jaoks.
Kui su koerake on nutikas, teeb ta varsti vahet, kas temaga minnakse PISSILE -tuleb hädad ära teha ja tuppa tagasi (näiteks kiirel hommikul) või minnakse välja jalutama ehk ÕUE, pikk patseerimine, kus aetakse ka hädaasju.
Proovi, ehk aitab see sul koeraga paremini ühist keelt leida. Need on nii erinevakõlalised sõnad ja loomake saab varsti selgeks nende tähenduse.
Pikka meelt ja kannatlikkust veelkord, koerale meeldib kiitus- iga õue tehtud pissi ja junni eest tuleb aga kutsikat eriti kiita.
 
gutsikas 20. juuni 2013, kl 23.34
Meie käisime kaks esimest kuud kutsikaga 11x(!) päeva jooksul õues ja 4,5 kuuselt ta ei teinud enam häda tuppa. Siis hakkasime käima 3x ja aastaselt 2x päevas.
 
Kutsu 24. juuni 2020, kl 23.00
Mul on pooleteisene kutsikas tuppa pisib harva, muidu ilusti küsib välja, kui tahab hädale, aga ma kasutan ka selliseid lappe kuhu saab kutsikas häda teha, ja ka on olemas kutsikate mähkmed, mina mida saab osta loomapoest, aga jah kutsikale ei tohi peksa anda ega nina sisse panna.
eid_1534ee99c0384d 05. juuli 2020, kl 16.16
teema on 7 aastat vana
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!