Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Kuidas taltsutada kassi jahiinstinkti?
 
mõistus otsas 31. oktoober 2013, kl 11.07
Elan oma majas ja linnusöögimaja koristasin varsti pärast kassi võtmist ära, sest tundus, et koos lindude söötmisega annan oma kassilegi ebatervet tegevust, agatalle meeldib pööraselt majahoovis askeldavaid linde jahtida ja püüda. Kuidas teistel, kas see ongi elu loomulik või looduslik valik, karistate kassi, kui ta linnu murrab ja uhkelt teile näitama tuleb või kuidas?
moderaator2 31. oktoober 2013, kl 11.20
Ornitoloogiaühingu juhendis "Talvised aialinnud ja nende toitmine" on kassiomanikele mõned üpris mõistlikud nõuanded.

http://www.eoy.ee/sites/default/files/Talvised...

Muuseas soovitatakse oma kassile kelluke kaela panna, et linnud teda eemalt tulemas kuuleksid. Samuti võib lindude söögimaja maapinnast kõrgemale asetada ja tugipuu või puutüve mingi tehisbarjääriga, mis kassi ronimist takistab, katta.

Kassi karistada ei ole mõtet, kuna ta on siiski kiskja ja jahipidamise instinkt käib kiskjaga kaasas. Loomse valgu saamise vajadus on sisse kodeeritud.
 
:) 31. oktoober 2013, kl 11.34
Just, instinkt on instinkt, selle vastu saab ainult abstraktse mõtlemisega, mida sa kassile kindlasti õpetada ei suuda:)
Küll aga on võimalik lindude elu ohutumaks muuta.
 
kassi- ja koeraomanik 31. oktoober 2013, kl 11.51
Kassi karistada ei ole mõtet, kuna ta on siiski kiskja ja jahipidamise instinkt käib kiskjaga kaasas. Loomse valgu saamise vajadus on sisse kodeeritud.
----

no mis loll jutt see on? "Koera karistada peale lapse ründamist ei ole mõtet, kuna ta on siiski kiskja?" mille poolest kass ja koer erinevad, et kassile kõik sigadused lubatud on aga koer pannakse kohe magama? kassi tuleb KARISTADA ebameeldiva tegevuse korral nagu koeragi. kass on koduloom ja peab õppima inimesteg koos elama ja nende reeglite järgi. kui lased oma kassil omale pähe istuda, siis on see sinu enda valik. aga kindlasti mitte ei ole selline asi normaalne, et kass süüdimatult linde murrab. kui viskab lapsele küüned näkku, siis ka kaitsete kassi, et temal on instiktid??? aga kui koer pureb, siis koeral pole instinkte, on lihtsalt kuri ja kasvatamatu peni eksole?
 
to : kassi -ja koeraomanik 31. oktoober 2013, kl 15.00
Keegi pole kirjutanud ju last ründavast koerast.
Lihtne reegel on, et karistamisega ei õpeta.Ei koera, kassi ega last.
Eriti kassi . See lihtsalt ei mõju. Jahipidamise instinkt on sisse kodeeritud. Punkt.
Küll võib aga muid ebasoovitavaid tegevusi korrigeerida
veepritsi kasutamisega ja teatud võtetega, mida teavad
loomade käitumisspetsialistid.Punkt.
 
jummel 31. oktoober 2013, kl 15.32
kuule sa võrdled ikka kahte väga erinevat asja. Kassid püüavadki linde, mutte, hiiri, rotte, konnasid jne ja see ongi nii, loodus, toitumisahel laias laastus on selle nimi, mitte kasvatamatus.Dok sarju üldse ei vaata või. Mina ei saa oma kassi välja lastagi, sest tean, et murrab kõik maha. Muidugi on hea, suvel ei ole toas mitte ühtegi kärbest ega sääske aga õue murdma ei lase minna. Koertel ei ole, kui arvata välja jahikoerad aga need on ka õpetatud jahtima ja murdma. See müüt, et koerad on huntlaste järeltulijad on ammu kummutatud.
 
ei saa aru 31. oktoober 2013, kl 16.00
Kassi- ja koeraomanik, kuidas sa oma kassi siis karistad ja kuidas kass õppust võtab? Juba üksnes mõte sellele ajab judinad peale. Et kass murrab linnu või küünistab, sina karistad teda ja siis kass enam ei murra ega küünista või??? Saab aru, et sai karistada, võtab teadmiseks ja enam ei tee? Ma ei saa sellest absoluutselt aru. Eales pole selle peale tulnud, et oma kasse karistada. Loomulikult võivad nad teha kõike, mida soovivad.
 
juku 31. oktoober 2013, kl 16.27
jummel Kirjutas:
Koertel ei ol
> e, kui arvata välja jahikoerad aga need on ka õpet
> atud jahtima ja murdma. See müüt, et koerad on hun
> tlaste järeltulijad on ammu kummutatud.

Kuule sa võid mida iganes kummutada, aga koer ongi kodu hunt. Huntlasi ei ole olemas, hoopis hunt on koerlane, nagu koer ja rebanegi.
Küll aga on koer karjaloom ja allub karja reeglitele, selles mõttes on teda võimalik keelata ja õpetada. Jahikoerad pole otseselt õpetatud jahikoerteks, vaid nendel tõugudel on jahiinstinkt tugevam ja õpetusega kasutatakse seda ära.
Kassid aga toimivadki suuresti instinktide peal, erinevalt koertest. See aga tähendab seda, et karistusest lihtsalt pole kasu, ta ei saa sellest aru ja jahiinstinkt on lihtsalt tugevam.
Lindude toidulaud tuleb aga panna sinna, kust kass seda kätte ei saa. Samas osa linde lõpetab niikuinii kassi kõhus.
 
jah 31. oktoober 2013, kl 17.08
ja just lindude massilise hävitamise pärast on soovitav kassi, kui võõrliiki, pidada tubastes tingimustes. muude jamade pärast muidugi ka- liiklus
( oht nii kassile kui liiklejatele), kurjad inimesed jms.
 
*** 31. oktoober 2013, kl 18.47
Koera- ja kassiomanik kirjutab hoopis millestki muust...
"kass on koduloom ja peab õppima inimesteg koos elama ja nende reeglite järgi. kui lased oma kassil omale pähe istuda, siis on see sinu enda valik."

See ei puuduta kuidagi jahiinstinkti, kellele kass pähe istub või kas õpib sinuga koos elama ja sinu reegleid austama. Linnujaht ja hiirepüüdmine on täiesti iseasi.
Koera ja kassi ei tasu üldse ühte patta panna, koerlased on seltsingulised loomad ja alluvad karja reeglitele, arvestavad karja juhiga. Kass pole kariloom ja tal suva, mida keegi käsib või keelab, kui asi puudutab toitu ja jahti.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!