Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Koer kiusab last
 
signe9 19. jaanuar 2015, kl 12.30
Meil on 8 kuud vana suur koeranooruk. Sõbralik ja vahva, laisk lontu. Väiksemana oli tegemist ta näksimise ja sakutamistega, nüüdseks on peni rahunenud. Täidab lihtsamaid käsklusi, mingit eri dressuuri ei ole tõesti teinud. Aga ühte last kiusab ja sakutab ta kohe järjepidevalt edasi. Poiss on 9 aastane, lausa kardab vahel looma, sest see on temast suurem ja tugevam. Kui toas on olukord enamvähem kontrolli all, siis õue neid koos lasta ei saa,koer on kohe lapsel kallal. Jah, ta tahabki mängida, aga see on liiga jõuline ja ta ei kuula siis mingit keelamist. Proovisime eiramist, aga lapsel pole kannatust, ikka hakkab koera ära ajama. No ja siis läheb lahti! Teine poiss sama vana, temaga pole koeral mingit muret.
Kuidas tegutseda?
 
brrr 19. jaanuar 2015, kl 12.56
viimane aeg õpetada koera ja last koeraga käituma, õigem oleks mõni spetsialist üles otsida, seal on kindlasti lapse käitumisel suur roll, samuti tema hirmul koera ees. Sa ei tohi lasta koeral last kiusata, sina vastutad kogu selle supi eest oma kodus, sellest saad aru?
See koer on potentsiaalselt ohtlik lapsele ja sa nämmutad foorumis, oled sa ema või ei ole?
 
piripiiiga 19. jaanuar 2015, kl 13.16
väga konkreetselt paikapanna, et tegemist on koerast positsioonilt kõrgema pereliikmega. võimalusel kasutage koolitaja abi. meie siit kõrvalt võime õpetussõnu jagada, aga tegelikku situatsiooni ja selles osalejaid ei tea. koer on loom ja loom on ettearvamatu. eriti kui ta arvab, et su laps on temaga samal hierarhia astmel.
 
EI 19. jaanuar 2015, kl 13.18
Koer peab kibekiirelt õppima selgeks sõna "EI!", konkreetne ja järsk. Koera ebaõiget käitumist tuleb keelata konkreetse keelu/käsklusega. Kui läheb last näksama või riietest tirima, siis võtad kaelarihmast kinni ja ütled " EI!". Kui ei kuula, siis järgmine kord võid veidi järsemalt tõmmata või veidi kaelarihmast raputada (võib tunduda julm, aga koer ei tohi inimesele pähe astuda) ja ikka konkreetse keelu saatel. Sellised näksajad on tihti pesast liiga vara ära võetud ja nad ei ole õppinud ära mängimist ilma valu tegemata. Inimese najale hüppamise vastu aitab suurepäraselt põlve ette tõstmine, mõni "põlvetõste" ja koer varsti enam ei hüppa.
 
pereemale / mõtlemisvõimelisele(?) inimesele 19. jaanuar 2015, kl 13.54
miks te, inimesed, võtate omale koera, suure ka veel, kui ei viitsi tema kasvatamisega tegeleda???????????????
ma vaatan selliste inimeste tegevust aastast aastasse ühe kasvava hämmastusega ega jõua kuidagi ära imestada.
kui TÄISKASVANUD inimesele sünnib laps, siis ta ei eelda, et see ilma õpetamata-koolitamata targaks ja erudeerituks kasvab, KUST SIIS VÕTAB TÄISKASVANUD KODANIK IDEE, ET KOERAKUTSIKAS SÜNNIB SELLISENA?????

kuias saavad inimesed olla nii vähese mõtlemisvõimega tänapäeval? tahaks uskuda, et tegu on algharidusega metsaekollidega, aga ei saa, sest elu näitab kahjuks hoopis midagi muud.

INIMESED, KUS ON TEIE LOOGILINE MÕTLEMISVÕIME KADUNUD, KUTSUGE SEE OMETI KOJU TAGASI!
 
signe9 19. jaanuar 2015, kl 14.15
viimasele...st et pereemale / mõtlemisvõimelisele(?) inimesele

Meest ei taha enam nähagi, sest sest koera riist on eriline - kui sees on, siis tekib juurele tõeliselt jäme jurakas, mis riista korralikult sinu sisse lukustab, siis pole muud kui nautida kuumi spermajugasid mida ta sinusse pritsib. aega pead varuma selleks "kinniolekuks", et segamatult teineteist nautida. suurema koera riist on mehe omast enamasti suurem ja kogenematud ei tohiks lasta endale anaali panna - võid väga haiget saada.
naistele pole aga suurest koerast paremat armukest;)
 
signe9 19. jaanuar 2015, kl 14.21
Jah, noorelt ta meile sattus, oli alles 5 nädalane. Omanik oleks muidu magama pannud... Ja kuna me koera tahtsime, siis arvasin, et ehk saame ka nii titaga hakkama.
Nagu ütlesin, on tegu ainult ühe inimese kiusamisega, kõiki teisi ja nende keelamist aktsepteerib. Kellelegi peale ei hüppa, mulle tundub, et ta ei oskagi hüpata. Poiss ei ole teda kiusanud, kindlasti mitte. Aga vahel piisab vaid sellest, et ta koera paitama hakkab, sellel kohe tuju laes ja hakkab nügima. Poisi öeldud "ei"-l pole mingit kaalu, teisi kuulab ilusasti.
Koolitajat ei ole mul siin pärapõrgus küll kusagilt võtta, lihtsalt ei ole võimalik. Nii ootakski, et ehk keegi targem inimene oskaks juhtnööre anda, kuidas talitada.
 
nõu 19. jaanuar 2015, kl 15.25
jan fennell "koerakuulaja"

laenuta raamatukogust, saad abi.
 
pff 19. jaanuar 2015, kl 15.54
niikui liiga teeb, turjast ja per5est kinni, paar senti maast kõrgemale tõsta ning kurjalt raputada ning pahandada.
Mõte pole mitte looma vigastamises, vaid VÄGA selgelt mõista andmine, et kui ta karja ALFAT ie kuula, siis saab pureda. Kui ikkagi karja liider ei luba siis ta ka ei tohi.
VÄGA oluline on ajastus - karistus peab järgnema KOHE, mitte hiljem.
Loom on loom ja hundikarjas nii mõistus pähe pannaksegi. Jalaga ei ole mõtet looma peksta ja hiljem kuuti kinni panna.

Ehk koera omanikule - kui sa täna end ei kehtesta siis varem või hiljem, koer karistab sinu last kui karjas kõige alumist. Kui talle laps ei meeldi siis hammustab - näost või kintsust - see pole loomale oluline. Või teeb ta seda naabrilapsega - tema otsustab.
 
irw 19. jaanuar 2015, kl 15.59
on tunda, et meest pole majas
 
Reene 19. jaanuar 2015, kl 16.40
Tubli Signe9, vajadusel tulebki nõu otsida.
Kas koer tõesti kiusab last, st on kuri ja pahatahtlik, või on see ikkagi suur soov mängida? Seal on oluline vahe. Kui tahab mängida, siis pead (mõnda aega) ise enne koeraga õue minema ja temaga mängima, palli loopima, köit sikutama jms mis teda huvitab. Samas mitte lubama ka oma varrukast või säärest kinni hakata, ainult mänguasjast.
Mille poolest laste käitumine erineb? Jälgi kohe hästi hoolega. Kas üks on julge olekuga ja teisest on kohe näha, et pelgab? Mida teine laps teeb/ks, kui koer teda sakutaks?
Võid kirjutada täpse loo koertekoja käitumisteemasse http://www.koertekoda.ee/forum3/
Võib-olla siiski leidub ka sinu piirkonnas mõni spetsialist, kes kasvõi korra tuleks jälgiks ja annaks nõu?
 
brrr 19. jaanuar 2015, kl 20.41
agessiivsusele kalduva koeraga ei tohi mängida mingeid sikutamise mänge, koer ei tohi õppida inimesega võistlema, lapse puhul ta ju kohe tunneb, et ongi tugevam ja võib teha, mida tahab. Youtubes on tohutult videosid kuidas loomi treenida. positive dog training otinguga peaks saama palju vaatamist.
 
kivike 20. jaanuar 2015, kl 13.31
pff Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> niikui liiga teeb, turjast ja per5est kinni, paar
> senti maast kõrgemale tõsta ning kurjalt raputada
> ning pahandada.
> Mõte pole mitte looma vigastami
> ses, vaid VÄGA selgelt mõista andmine, et kui ta k
> arja ALFAT ie kuula, siis saab pureda. Kui ikkagi
> karja liider ei luba siis ta ka ei tohi.

Mismoodi 9 aastane laps suurt tõugu peaaegu aastast koera turjast maast lahti tõstab, lisaks on olemas alati oht, et koer ennast kaitseb ja soovib oma alfa staatust säilitada, mitte igal 9 aastasel pole südikust ja meelekindlust nagu täiskasvanul, et kui hambaid nina ees laksumas näeb närv vastu peab. Pealegi, koerale peaks ju piisama selle inimese keelust, keda ta alfaks peab - sest karjas kamandab ikkagi alfa, kes keda puutuda tohib. Karjas on alati üks alfa.

> VÄGA o
> luline on ajastus - karistus peab järgnema KOHE, m
> itte hiljem.
> Loom on loom ja hundikarjas nii mõ
> istus pähe pannaksegi. Jalaga ei ole mõtet looma p
> eksta ja hiljem kuuti kinni panna.

Koerad ei ole hundid, tihtipeale see unustatakse. Koera ignoreerimine ning ülejäänud karjast isoleerimine soovimatu käitumise järel annab küll tulemusi. Ilma koera sikutamiseta.

> Ehk koer
> a omanikule - kui sa täna end ei kehtesta siis var
> em või hiljem, koer karistab sinu last kui karjas
> kõige alumist. Kui talle laps ei meeldi siis hammu
> stab - näost või kintsust - see pole loomale oluli
> ne. Või teeb ta seda naabrilapsega - tema otsustab
> .

Karjas karistab ainult alfa ehk peremees ning koera alfa kohalt tõugata saab täiesti vägivallatult. Teemaautoril nagu ma aru saan ei ole tegemist ohtliku ja domineeriva loomaga, vaid kutsikaohtu noorkoeraga. Kui lapse keelamine ei aita, siis peab keelama see, kes on "majas peremees", samuti aitab, kui laps koeraga treenib lihtsamaid käsklusi, see parandab ka üldist kuulekust. Kui kutsikas on väga aktiivne, siis trennid pekas lükkama ajale, kui koer on "auru välja lasknud" ehk siis lühema jalutuskäigu või mõne mängu järel, kui kutsikas on liigse energia saanud maha laadida ja suudab natukese keskenduda. Ja õiget käitumist tuleb premeerida. Fennell nüüd küll pole "ussi ja püssirohi" iga häda vastu ja absoluutne tõde, et hästikasvatatud koerast lahutab teid vaid tema raamatu läbilugemine.
 
to kivike 20. jaanuar 2015, kl 14.51
sa oled täiesti segane?
Kes ütles, et hetkel alla jääv laps, peaks koera sakutama?! Ta saaks KOHE hambaid. Kuidas sa saad sellise mõtte peale üldse tulla?
Loomulikult peab seda tegema Alfa, ehk siis täiskasvanud koera omanik.

Ning 8 kuune koeravolask, pole enam midagi väga kutsikas - just tuleb domineerimisaeg. See mööda lastakse siis on hambad - sõna otseses mõttes.
Mõnele väiksele põrandanuustikule võid häbi-häbi teha - suuremat sorti koeraga, tuleb asja tõsiselt võtta. Traagilisi juhtumeid ikka on.
 
brrr 20. jaanuar 2015, kl 23.59
alla 12 aastaseid lapsi ründavad koerad üldse kõige enam, mõelge selle peale ennne, kui lapse omapäi koeraga jätate.
 
signe9 21. jaanuar 2015, kl 10.29
Aitäh nõuandjaile!
Koer ei ole kuri, tegu on tõesti ainult mänguga, mis muutub hetkega liiga jõuliseks. Laps korraks üritab silitada või mängida, koer hakkab kohe varrukatest või pükstest sakutama,nügib, näksib (nagu ajaks kirpe taga). Koer võib kaaluda poisist 10-15 kilo rohkem (60 kilo umbes), ta lihtsalt nügib lapse pikali või siis õues jookseb pikali. Poiss otse ei karda, lihtsalt tüütu ju on, kui keegi kogu aeg kiusab ja siis läheb ta endast välja, karjub ja üritab koera jõuga eemale saada. Mõtlesin, et võiks proovida koera tegemisi eirata, lihtsalt seista ja koerale üldse see hetk mitte tähelepanu pöörata, aga lapsel ei ole hetkegi kannatust.
Teisel poisil piisab koerale peale käratamisest, kui see tüütama tuleb ja rahu majas.
Mind ta kuulab, aga... kui ta on jõudnud end üles kütta, siis on üsna raske ta tähelepanu endale saada. Eks ma olengi nüüd võimalikult palju koera väsitanud, jalutamas käinud ja mänginud. Naljakas on see, et muul ajal on see peni täielik aegluse etalon, vana rahu ise.
 
EI 21. jaanuar 2015, kl 10.32
8 kuune ei ole veel mingi kuri murdja ja pigem püüab pool-mänguga positsioone paika panna. Lisaks nahutamisele oleks võib-olla hea, kui naksata saav laps võtaks koera treenimise enda kanda, ei pea olema midagi keerulist - istu, lama, koht ja kõik maiuse saatel. Algul saab õpetada koos vanemaga, hiljem juba üksi. Koer õpib lapsele kuuletuma ja maiuse nimel on lemmikloomad nõus tegema, mis iganes :). Koge pere peab jääma ka kindlaks, et koeraga mürades/mängides ei tohi koera hambad inimese nahka puudutada, naha vastu minemisele peab järgnema kohe keeld ja mängu lõpp.
 
signe9 21. jaanuar 2015, kl 10.33
Mingi vahepealne minu nimega postitus on kellegi haige fantaasia...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!