Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Lemmikloom
Kassi lemmikud
 
Kassiemme 24. september 2002, kl 21.42
Ma tean, et kassidele peaks piisama tema enda kassitoitudest. Et need mida selle kõrvalt tahetakse oleks nagu maiustamine - samamoodi kui inimestele maitseb jäätis jne. Aga kuidas sa ütled ei kiisule, kes nii väga tahab samat toitu mis sinul ees on. Tegelikult tahtsin küsida seda, kas kiisule võib anda maksa ja hakkliha. Nende peale läheb ta nii pöördesse. Sööks maksa nii toorelt kui ka töödeldult ja ainult maksa vist söökski. Ega endal kahju talle seda mõnu lubada ei ole, maks odavam ka kui kassitoit, samuti hakkliha. Aga kui kahjulik-kasulik see talle siis ikkagi oleks?
 
Xena 24. september 2002, kl 22.02
Räägivad, mis nad räägivad sest pakitoidust, ega see ikka päris õige asi ei ole. Kuivatatud ja pikalt säilitatud. Värske toit on kindlasti parem ja tervislikum.
Jutt sellest, et kassile piisab,on nende toidutootajte endi propaganda.
 
kassiga 24. september 2002, kl 22.05
Minu kassi arst soovitas mulle,et annaksin kassile maksa ja hakkliha u.3-4päeva nädalas ja siis teistel päevadel muid kassitoite.
 
tean 24. september 2002, kl 22.09
VEISE/LOOMAhakkliha võib anda toorelt. kana/sea oma peaks praadima läbi (ussid, salmonelloos).
pluss kohupiima, koort, juustu, arbuusi, kiivit jne :)
va vürtsiseid ja soolaseid toite, muidu võib ta ju süüa kõike mida pererahvaski.
 
m. 24. september 2002, kl 22.18
minu kass läheb toorest söödes pööraseks-hakkab imelikke asju tegema ja tuleb mulle kallale.Ning ta pilk muutub verejanuliseks.Üritan talle neid sööke mitte anda.Ta toitub mul juba palju aastaid Whiskas konservidest ja krõbinatest ning terve ja tugev nagu purikas.
 
Jeti 25. september 2002, kl 10.19
Minu arvates pole neil pakitoitudel häda midagi,kiisueined lõhnavad küll nii hästi,et võtaks lausa ise ampsu:).
Huvitav on see,et minu kass sööb ainult oma toitu;liha,piima jm. poole ei vaatagi.
 
arabella 25. september 2002, kl 11.15
Oi, minu kiisu läheb ka pööraseks kui maksa lõhna tunneb. Olen talle aastaid juba maksa söötnud aeg-ajalt. Las sööb, kui maitseb. Maks peaks ju väga tervislik olema. Toorest kala armastab ka aga seda ta ei saa, siis tekib selline vastik kalalõhn tuppa(pissipotti). Aga midagi muud peale kuivtoidu ta ei söö üldse, juustugi enam ei armasta.
 
K 25. september 2002, kl 11.17
meie kass sööb kitekat'i neid ühekordsetes pakkides olevaid konserve + whiskas'i kuivtoitu. piima ei joo, aga armastab kohvikoort.. eriti kui see on väheke juba seisnud. värske kala vastu on ta allergiline, aga see-eest ajab sinki ja kana kahe suupoolega sisse :) igati lõbus ja tugev kass..
 
Kassiemme 25. september 2002, kl 11.29
Meie kiisu ka ei tahtnud midagi muud peale oma toidu - või ta ei teadnud tahta. Igatahes seda kommet tal polnud kui 2 kuusena meie juurde kolis. Eks ikka ise rikkusime ta ära, ma arvan, sai ikka pakutud talle ühtteist ja nüüd tahab täpselt sama asja mis mina söön - niikaua kui näpust annan, kui aga tema kaussi peaks panema, siis ei kõlba. Sööb nt kondenspiima ühe tl, kurki, kartulit, porgandit, kapsast, saia, leiba, küpsist, krõpse, spagette - tegelikult kõike, mida ma talle anda saan näpust. Aga jah, maksa ja hakkliha tahaks ikka kohe ise saada ja hästi palju. Eks ta siis hakkab saama ka. Tegelikult ju paljudes konservides maks sees.
 
Cat 25. september 2002, kl 12.05
No kuulge: see ei ole kassi ära rikkumine, kui ta saab sama toitu, mida pererahvas sööb. Mõelge üks aastakümme ajas tagasi, mida kassid siis sõid? Ja ükski loomaarst ei ütelnud, et "oi!-teie-kass-sureb-kohe-maha-kui-ta-oma-peent-kassitoitu-ei-saa-tahate-ma-müün-teile-midagi?"
Minu kass vaatas mind väga imelikult kui ma talle värsket kala tõin (sama päeva hommikul Peipsist püütud) ja kõndis lihtsalt minema. Koer lahendas asja sellega, et tassis kõik 4-5 kala minema, mattis need kuskile maha ja käis hiljem salaja söömas. Tuli õuest ja haises nagu kalaraibe...
Kuna minul on nii kass kui koer, siis mind teeb natukene mõtlikuks see, kuidas loomatoite müüvad instantsid ja asjamehed kundesid moosivad-hirmutavad. Minule on mitmel pool selgeks tehtud, et minu loomad surevad maha ja saavad mingid ilged piinarikkad haigused külge, kui nad AINULT oma toitu ei saa. No aga mida ma teen siis, kui kass ronib mul püksisäärt pidi üles koerakrõbinate lõhna tundes ja kutsikas vigiseb ja ulub (teeb sellist naljakat vaikset ulgumise moodi häält) kui kassikonservi lahti teen? Peksan nad ükshaaval köögist välja ja toidan eraldi?
See spetstoidutamine on lihtsalt omanikule mugav ja lihtne, müüjapoolele väga tulus. Kas teie omanikuna viitsiksite oma koerale hommikuti kaerahelbeputru keeta ja õhtuks konte, mässata päeval eriputsudega jms? Ja kassile maksa moorida ja kala hautada? Palju lihtsam on ju lüüa konserv kaussi - ja valma!
 
Laura 25. september 2002, kl 12.39
Kassid on nii targad loomad, et midagi sellist, mis kõlblik pole, nad ei söö ka. Nii et kui tahab, siis järelikult asja pärast! Ja elu aeg on ju kassid ja koerad Eestimaal söönud kõike muud kui oma spetsiaaltoitu! Ja kasvasid ikka normaalseteks, elasid, ka tõukoerad, kes näitustel väga häid hindeid said!
Nii et ärge muretsege! Ja see on tõsi, et spetstoidud teevad mugavamaks just peremehe elu... koeral/kassil poleks selle vastu midagi, kui ta neid ei saaks..
 
kassimamma 25. september 2002, kl 12.47
nojah, minu kiisu sööks vist ainult juustu, ei julge palju anda, äkki hakkab varsti piiksuma ka
 
kuulge teadmatud!!!! 25. september 2002, kl 13.44
Kuulge, päris nii ikka ka ei ole, et loomatoit on solk ja ainult rahateenimiseesmärgil loodudki. Tuletaks meelde, et enamik koera-ja kassitõuge on ikkagi inimese poolt aretatud/loodud ning loomulikul teel poleks selliseid tõuge kunagi tekkinud. Näiteks suured koeratõud (nt. dogi) - see koer kasvab kuskil 8 kuuga nii 2kg raskusest 50 kg-seks - mis te mõtlete et kaerapudru toel või??? Selleks on spetsiaalsed toidud suurtele koertele - kus vastavalt suuremas koguses vitamiine/toitaineid, et loom normaalselt areneda saaks. Kassid näiteks - pärsia kass ei saaks üksi looduses nädalatki hakkama - esiteks tema kasukas pulstuks nii tohutult, et lõpuks poleks tal ühtegi karva - teiseks tänu oma 'lömmis ninale' ei saa pärsia kass normaalselt süüa, toitu püüda, rebida jne. - graanulid on aga spetsiaalse kuju ja suurusega. Koer on muideks kõigesööja - e. võib ellu jääda ka ainult taimetoitu süües. Kass aga lihasööja - kuna vajab tauriini, mida leidub ainult loomses proteiinis. Nii - ja kes teist kodutoitjatest teab, kui palju täpselt vajab kass 1kg keha kaalu kohta tauriini ja kus seda kui palju on????? Aga väga pikalt ilma tauriinita kass muideks vastu ei pea. Nii et kui tahate toita maksa, hakkliha, porgandi, juustuga jne. siis peate enne välja arvutama - mitu grammi proteiini/rasva/süsivesikuid/kaltsiumi/tauriini/fosforit jne. ja mis koguses vitamiine teie kass/koer vajab - siis välja arvutama kui palju on seda nodi teie poolt antavas toidus - ja puuduv kogus tuleb loomale anda veterinaarilt saadud tablettide või süstide näol!!!!! Nii oli muideks ka vene ajal - kes vähegi ajudega veterinaari juurde sattus - sellele tehti ka selgeks, et loomale on vaja ka toitaineid. Kauplustes müüdavate loomatoitude (v.a. eesti toodang) arendamine võtab ikka palju aega ja raha -neid testitakse,teistitakse ja testitakse veelkord. Kõiksugu toidud läbivad nii põhjalikud kontrollid - et need on põhimõtteliselt sama põhjalikud ja ranged kui imikute piimaasendaja pulbrite kontrollid.
Ja muideks elasid vene ajal need kassid/koerad ikka oluliselt vähem ja olid ikka kõvasti haigemad ka.
 
Cat 25. september 2002, kl 14.44
Kuna jauramine läks lahti minu vihje peale loomatoitude ja äri suhtes, siis kommenteeriksin:
- Ma ei ole väitnud, et loomatoit solk on. Aga kallis "Kuulge teadmatud!!!", mine korraks lemmiklooma poodi, tee natuke lihtsameelne nägu ette ja küsi oma kiisule või kutsule midagi süüa. Seleta neile, et oled oma lemmikut toinud varem kitekati või friskisega või andnud sama toitu, mida ise sööd ja vaata, mis nad Sulle ütlevad. Minule on väga mitmes erinevas poes ja ka vet.arstide poolt, kes ise toitu müüvad, selgitatud, et "Fui! See (lemmiklooma)toit, mida TAVALISES poes müüakse ei kõlba ju üldse! Mis te tahate, et teie loom kängu jääks/ära sureks/NORMAALSELT areneda ei saaks jms." Kas saab siis mind süüdistada selles, et ma sellise käitumise taga omakasu ja bisnist näen? See on ära ja kasumi mäng. Kurat, ka neid suuri tõuelukaid on justnimelt pudrutamisega üles kasvatatud, siis kui peeneid loomatoite ei olnud ja loomulikult sai juurde antud vitamiine. Sinu poolt toodud näide dogist ja pärslasest on natukene ekstreemsed, esimene on oma suure kasvu tõttu aldis rahhiidile, teine erihooldust vajav oma karvade ja hingamisteede pärast. Pealegi: vtamiinid ei ole TOITained, seda seletavad ju kõik toitumisspetsialistid. Pigem siiski toidulisandid juhuks kui tavatoidust midagi puudu jääb. Täpselt samuti toimiks iga normaalne inimene oma lapsega: kui midagi on vajaka, antakse juurde, mitte ei arvutata välja tite kehamassi ja toidu suhe, et näha ega äkki midagi vajaka ei jää.
- Kass ei ole sellepärast lihasööja, et vajab tauriini, vaid vajab tauriini, kuna ta on lihasööja. Minu kass murrab hiiri näiteks ja peale paari hiirerikast päeva ei taha ta suurt midagi süüa. Kas Sa väidad, et hiired sisaldavad tema jaoks liiga vähe tauriini ja ma peaksin hakkama arvutama, kui palju tauriini minu kiisu ühest hiirest saab, et talle siis natukene lisaks toppida?

Ja ma ei oleks päris nõus ka sellega, et võrrelda loomatoite imikutoiduga, just positiivse poole pealt (kontroll jms) ning jätta märkimata seda, et uue põlvkonna lapsed on üsna tõenäoliselt just tänu tehistoitudele palju allergilisemad, sagedasemate tervisehädadega jms. Ei surnud need "vene aja" kassid-koerad midagi varem ja haigematena, lihtsalt suhtumine neisse oli teine ja väikeloomade arstiabi ei olnud teab kui tasemel. Arstiti lehmi ja sigu, kellest kasu oli ja kelle surm oli majanduslik põnts, mitte kasse ja koeri, kes sigisid, mis hirmus ja kele poegi hoopis liigagi sageli uputati või hukati.

AGA enne kui keegi jälle karjuma hakkab:
minu vaatepunkt loomapidamisele tuleneb sellest, et minu jaoks ei ole loomapidamine elustiil, ma ei pea udupeeneid erihooldust vajavaid tõuge. Minu pisut triipuviskav siiam ja "haks-tagijas" elavad peente raamatute järgi täiesti eba... loomalikes?inimlikes? tingimustes - kaabivad vabalt väljas ringi nii palju kui süda lustib, ajavad üksi omi asju, kui neil vaja, söövad kui tahavad ja kui pirtsutavad toiduga, siis mõnda aega ei söö... Nad on peres ikkagi loomad, isiksused küll, aga mitte mingisugused antropomorfsed urbanistlikud asjandused vaid (lemmik)LOOMAD. Ja kui minu koer tuleb õuest tuppa ja situb keset põrandat, sest väljas oli märg ja talle see ei meeldinud, siis ei hakka ma uurima, kas tema ema teda kutsikapõlves ikka korralikult lakkus, vaid ta saab karistada ja lendab järgmistel hommikutel välja nii mis mürtsub! Loomi tuleks ehk kasvatada nii, nagu lapsigi ja mitte sellega üle pingutada?

Ja nüüd poen ma oma teadmatuse ja rumalusega põõsastesse peitu, enne kui teadlikud inimesed mu koerakonservidega surnuks loobivad ja testitud kassikrõõbuskite alla matavad...

Cat
loll ja rumal ja merkantiilsust kahtlustav
 
Opaal 25. september 2002, kl 15.49
Cat, no küll Sa oled tubli!!! Ja Sul on tuline õigus.
 
cat'ile 25. september 2002, kl 16.57
1. lemmiklooma pood - professionaalsest toidust ja tavakaupluse toidu võrslusest mingit juttu ju polnud. Minu arvates võrdlus sama mis Opel ja Lexus - kas Lexuse müüja on siis ka omakasupüüdlik? Ja loomulikult et on - igasuguse äri esmane eesmärk on siiski kasumi teenimine. Veterinaar ajab täpselt samal põhjusel seda juttu - profitoidu müügi pealt tuleb neil keskmiselt 40% kasumist.
2. dogi ja pärslase näide - tahtsin siiski tuua lihtsalt igaühele arusaadavat näidet ja mitte minna spetsiifliste tõuomapärade/vigade juurde - hingamisteede haigused toiduga suht vähe seotud vist (kuigi ma kui mittespetsialist muidugi seda täpselt ei tea)
3. toidulisandid (tänan et parandasid kirja/sõnavea) - sellest ma ju kirjutasingi, et kodutoiduga toites tuleb anda toidulisandeid aga 99% seda ei tee - ma ei saa aru mis on sinu jutu point? Kirjutasid lihtsalt teiste sõnadega sama mida minagi?
4. imikutoit - ma ei väitnudki, et imikutoit oleks imikutele väga hää ja et see ei ole tänapäeval tegelikult üks suurimaid probleeme - ma ütlesin, et loomatoitu kontrollitakse sama hoolsalt kui imikutoitu - ehk seadusandlus on praktiliselt sama range mõlema tootegrupi vastu.
5. kassid-koerad vene ajal - ei olegi väitnud, et vene ajal ei ravitud ennekõike sigu-lehmi - muidugi raviti. Ent tahaks teada, mille alusel põhineb sinu teadmine - et loomad EI olnud siis haigemad ja EI surnud varem? Tegid ise mingit statistikat või?
6. See kuidas sa oma loomadesse suhtud on muidugi sinu isiklik asi - samapalju kui on sinusuguseid, on ka neid kes oma loomi peksavad ja on ka neid kes oma loomi sametpadjal hoiavad (see oli nüüd nn. kujundlik kõneviis - et sa ei saaks valesti aru).
Muidugi see kui sa oma lapsi samamoodi kasvatad kui loomi - no maeitea - minusugusele rumalale inimesele tundub see ikka äraütlemata negatiivse väitena ja ma väga-väga loodan, et sa tegelikult ikka ei viska oma last kodunt välja (või peldikusse kinni?) kui ta näiteks oma häda voodisse teeb:((((


poen nüüd minagi peitu, saades aru et oma rumalas katses teha juttu vaid ja ainult loomade toitmisest (toitained+toidulisandid)
kirjutasin enesele teadmata hoopis muudel teemadel nagu sead, allergilised imikud, rahiiit jne.

Vabandan, Cat ja loodan, et sa vähemalt endast hoolitsed ikka paremini kui teistest elusolenditest.
 
ech 25. september 2002, kl 19.26
langemata vaidlusesse
tahan mainida, et minu kassil on hoopis imelik maitse - konservmaisi peale läheb täiesti pöördesse.. sa nüüd aru :)
 
kiisuk 25. september 2002, kl 21.45
minu kiisu sai kuivtoidust mingi liiva endale soolde ja pärast seda ta seda ise üldse suu sisse ei võta
whiskasi kiisueine läheb küll väga hästi
aa toores liha on ikkagi lemmik
ja mis me ikka vastu ajame kui see talle kõige rohkem maitseb-nii neer kui kops kui maks ja ka hakkliha
aga vot paha lugu on see et piima ta üldse ei joo ja isegi vett lonksuhaaval...
 
mari 25. september 2002, kl 21.53
no see on selline veendumuse asi, samamoodi, nagu mõni inimene ei kasuta kunagi supermarketist ostetud shampooni ja näokreemi vaid ostab kõik salongist.. nende puhul ei ole vist raske kedagi veenda, et tõesti see kallim kaup on kvaliteetsem. loomasöögiga samamoodi, ma ei usu, et veterinaarid oleks toidufirmade poolt kinni makstud, eks neil on ikka mingi kutse-eetika ka...
 
vaataja 25. september 2002, kl 23.37
minu kissen olekS peA ÄRA SuRnud whiskasist vot niiiii.
 
Cat 26. september 2002, kl 10.57
Oehapikene,
ma nüüd loobun pikemaks ajaks igasugusest kommenteerimisest loomade teemal. Ei uskunud, et ühte pisu emotsionaalset ja metafoorset teksti võib nii mööda lugeda. Ja sealjuures nii isiklikuks minna.
Ei hakka anonüümse teadja vastukommentaari punkthaaval lahti harutama ja viitama, mida ta minu tekstist valesti ja mööda luges.
Minu alandlik soov (kuigi pisut ülevoolavalt väljendatud) oli juhtida tähelepanu selle, et ei ole õige panna inimesi arvama, nagu ei saaks loomi tavalise toiduga toidetud ja ainuõige on kasutada spetsiaalset lemmikloomatoitu. Konservid-krõõbuskid on loomapidajale ennekõike mugavad kasutada, mugavamad kui ise toiduga jännata. Konserv on konserv ja granuleeritud kuivtoit on kunstlik toit.
Ja - TSURR! Enne kui keegi jälle süüdistama hakkab: ülaltoodu ei ole mõeldud kellegi vastu isiklikult, vaid kokkuvõttev kommentaar isiklikest kogemustest lemmikloomapoodides ja vetarstidega.

Cat
Läheb minema ja vaatab, kas leidub kuskil mõni koer, keda hammustada või laps, keda peldikusse peksta. (Kusevatest kassidest rääkimata)
 
juta 26. september 2002, kl 18.28
Oh, kui emotsionaalsed me oleme! Aga minu kassi on ilmselt mõni merkantiilne veterinaar nurga taga mõjutanud, sest tema sööb AINULT krõbinaid, kusjuures ainult kalleid loomapoest ostetud krõbinaid ja Whiskasi või Friskise peale vaatab mind pika, uuriva pilguga ja kõnnib kausi juurest minema...
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!