Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Hea kogemus
ahju kütmine
 
algaja 18. märts 2017, kl 22.50
Olude sunnil pean nüüd ahju kütma aga kuigi pole enam esimeses nooruses olen ses osas algaja. Kõige pealt ahjust, see on punastest tellistest, ahjuukse all on veel üks uks sealt saab välja võtta tuhka. Korraga peaks põletama 9 kg puid.Proovin süüdata pealt nagu olen kuulnud, et on õigem. Kas selle alumise ukse peaks ka lahti kohe tegema? Ma olen teinud selle lahti siis kui tuli jääb selliseks uimaseks, siis tõuseb jälle suurem leek. Siis on keldris sellised puitbriketid nad on veidi niiskeks läinud ei taha hästi põleda aga koos teiste puudega hakkavad siiski põlema. Nüüd öeldi, et neid ei tohi palju panna on liiga kanged selle ahju jaoks, aga kui ma panen vaid mõned puud ja siis kui need on põlemaläinud lisan veidi neid brikette. Siis ei tea kas teen õigesti kui lõpus tukid pidevalt kokku lükkan sest siis tundub, et põlevad nagu paremini ja kiiremini ära. Seda tean, et kui sinist leeki enam ei tule võib siibri kinni panna. Tüütult pikk jutt aga äkki keegi viitsib õpetada.
did_276662 18. märts 2017, kl 23.01
Võta tuhk ära, lao puud koldesse, jätta puude alumisse ritta suurem vahe, sinna pane ribadeks rebitud ajaleht ja pane otsast põlema. Enne muidugi jälgi, et siibrid oleks avatud, ehk et suits pääseks korsnasse.
Kui paber põleb ära, siis lisa ettevaatlikult uut juurde, nii et tuli ära ei kustuks, nii kaua lisa paberit kui puud põlema jäävad. Sulge ülemine ahju uks ja reguleeri juurdeantavat õhku alumise uksega. Hoia leek selline keskmine, mitte väga väike, siis hakkab tahmuma, aga mitte ka väga suur, siis põlevad puud ruttu ära ja ahi ei lähe soojaks.
Kui oled puud ära põletanud, nii et ainult väiksed söed ahjus, sule siiber ja kõik ahju uksed.
 
äöü 19. märts 2017, kl 02.27
seda puitbriketti püüa mitte niiskelt panna, hoia toas, kuni kuivab ja siis pane koos puude või turbabriketiga, ühesõnaga segi muuga.

Tule pealtpoolt süütamine on uus asi, olen ise mõned korrad proovinud-jamanud, aga siis mõelnud, et sadu aastaid on eest-alt süüdatud ja ei viitsi mina jännata, siis peab vist kõik olema ideaalne: küte, küttekolle, kütja, mina pole ja küte on segu, seega süütan eest-alt.
 
äöü 19. märts 2017, kl 02.30
ja-jah, ikka söed kokku ja sees sobrada.
Milleks see ahjuroop siis mõeldud on, eksju.
 
äöü 19. märts 2017, kl 02.49
jahvatan veel.

See, kas miski (puitbrikett) põleb hästi või ei põle - ei ole näitaja, niiskus on küttekoldes paha, siis tekib lõõridesse pigi, mida korstnapühkija eemaldada ei saa, see lühendab küttekolde tööiga.

Minul on segupuud: kask, lepp, mänd, saar, kuusk, vaher, haabki - igaühel on oma põlemise aktiivsus, mõni halg on jäme teised peened, panen segi, et oleks kirik keset küla :) tähtis on see, et oleks võimalikult kuiv.

Ahju võid panna uue täie kütet, kui esimene ei teinud veel piisavalt soojaks, ise vaata ja katsu, ära turmtuld tee ja ära sussita.

23.01 rääkis kõik õigesti, ära siibrit kinni pane kuni on leeki.
 
:) 19. märts 2017, kl 05.12
Ahju võid panna uue täie kütet, kui esimene ei teinud veel piisavalt soojaks
------------------
Seda, kas saad uue täie peale panna või mitte, saad teada kogemuste käigus. Nt minu ahi läheb korralikult soojaks alles ca tund peale kinnipanekut, küdemise käigus katsumise järgi oleksin ta ilmselt ammu lõhki kütnud:)
Alumise luugi teen lahti kohe alguses, et puud kenasti põleksid, mitte pisikese leegiga ei hõõguks.
Süütan alt.
 
K 19. märts 2017, kl 09.01
Kuna oled algaja ja tegu on küllalt riskantse teemaga, soovitan sul toksida guuglisse: ahju kütmine.
Loe proffide nõuandeid.
Olen ka ise juba lapsest saati kütmisega kursis, aga ei tahaks vastutust võtta, et midagi olulist jääb ütlemata vm. Pealegi on profinõuande juures kõik kenasti ja kompaktselt ühes kohas.
 
algaja 19. märts 2017, kl 10.36
Tänan neid, kes kirjutada viitsisid. Mina ei kasuta süütamiseks ajalehte vaid munakarpidest tehtud süüteroose ja kiidan neid väga. Seda on ka selle ahju kohta öeldud, et soojaks läheb ta alles pärast siibri sulgemist. Kütmise ajal läheb kuumaks vaid üks tuhaluuk. Seda pealt süütamist lugesin ühe teadjama inimese käest. Olen veel ka internetist uurinud aga ka seal on erinevaid arvamusi. Mõned ütlevad, et tohib puid juurde panna teised ütlevad, et ei tohi. Keegi ütles, et siibri võib kütmise lõpus vähehaaval kinni panna ja teised ütlevad, et siiber peab täiesti lahti hoidma.
 
njahh 19. märts 2017, kl 10.49
siibriga pole mõtet mängida, leegi suurust saad reguleerida tahmaluugiga. Siibri paned kinni siis, kui puud põlenud ja leeki enam pole. Ahju tuleb põlemise ajal segada ja poolpõlenud puud kokku lükata. Kas juurde puid võid panna või mitte, sõltub sellest, kui palju puid sa algselt ahju panid. Huvitav, kuidas sa kaalud seda 9 kg puid?
Ahi lähebki soojaks alles pärast kütmise lõpetamist.
Märga materjali ei ole tark kasutada.
 
:) 20. märts 2017, kl 08.24
Mõned ütlevad, et tohib puid juurde panna teised ütlevad, et ei tohi.
--------------
See sõltub ahju ja kolde suurusest. Minul on praegu ahi, mille kolde laon algul täis ja (sõltuvalt puude liigist ja kvaliteedist ka muidugi) läheb tulikuumaks. Peale panna ei ole vaja.
Vanematekodus oli suur ja võimas ahi, mis küttis soojaks 3 tuba, see laoti teist korda uuesti täis ja kui puud polnud just kõige paremad, siis pandi veel kolmandal korralgi pool koldetäit.
Iga ahju tuleb esmalt tundma õppida, ei saa ainult netist loetu põhjal kütta.
Küll sa selgeks saad, mida just see ahi vajab.
 
08.24ga nõus 29. märts 2017, kl 21.40
ahjusid on erinevaid.
kui on mingi nn kodutundes nähtav lagunenud ahi, siis ei tohi sinna üldse midagi sisse panna, ka mitte salajasi diplomaatilisi dokusmente. muideks mul oli selline nn salajaste dokumentide põletamise ahi, hirmõhuke kahhelahi, kassisabas kunagi.
aga kui on uus ja korralik ahi, spetside poolt tehtud ja kinnitatud, siis võib kütta küll, isegi üle, palju aga sisse mahub
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!