To: K
No mis must auk?
Esimesed 6 kuud ei läinud minul lapse peale peaaegu üldse raha. Rinnapiim on tasuta, ostsin kombeka(sest oli just selline hooaeg), ja mähkmeid. Inimesed annavad perekool.ee-s tasuta ära kotitäite viisi imeilusaid riideid jumala tasuta, pigem ületab pakkumine nõudluse. Mina sain sugulastelt, kellel rohkem lapsi plaanis pole. Tassiti rohkem, kui laps ära kanda jõudis. Aga see eelnev jutt on puhuks, kui pole sugulasi. Et ei ole kulukas, ausõna.
Nüüd on laps mul ligi 3, paar x aastas ostan talle tuttuued kombekad(2*800 aastas), nüüd ainult öösiti mähkmed, st 1 pakk 3 kuu peale enamvähem ja riided täpselt samamoodi, saan sugulastelt(ei küsi, ise pakuvad.) Seal perekoolis on samamoodi, et isegi küsima ei pea, inimestel on üle ja jalus riided(nt. pole rohkem lapsi plaanis vms.) Perekool.ee-s on ost-müük-vahetus rubriik!
Olgu, jalatsid on kallid, ma saan õnneks sugulastelt, aga no isegi emapalgast jaksab osta aastas need 3-4 paari, mida vaja läheb.
Ma tõesti ei ole märganud, et laps raha neelaks nagu must auk, kuigi ta käib riides ilusalt, soojalt, puhtalt, korrektselt. Mänguasju kingitakse sünnipäevadeks/jõuludeks hunnikutes.
Lasteaia tasu on Tallinnas täiskoha eest 800 millegagi. Huviringides ei hakka lapsed reeglina ikka enne 4-5 eluaastat käima, sinna on ikka natuke aega endale jalgu alla saada.
Kool vaheta õhtuka vastu, seal on 2x nädalas pool päeva tunnid, ja tase ei ole üldse mitte palju nõrgem- meil koolis oli palju eksamitulemusi 100 ligi. Muidugi, oli kehvemaid rohkem, AGA! See näitas, et kes tahab, saab ikka hästi õpitud.
Reeglina lööb naistel välja emainstinkt ja nad ei tahagi rasedana/lapse kõrvalt kuskil eriti käia, see on loodusest nii seatud. Vähemalt minul(ka alaealisena emakssaanul) oli nii.
Ma mõtlen veel imikuea peale korra....vanker oli 4000, turvahäll 1000(kasutatud, aga väga hea firma oma), voodikarussel-kardinad(ninn nänn) 800, voodi sugulastelt, madrats voodipesud sugulastelt jne. St. "pärandati edasi".
Vb. kulutused kasvavad, aga mina võin julgelt öelda, et kui eluasemekulud on kaetud(saad vanematega/mehega elada), siis elab miinimumemapalgast(3900.-/neto) täiesti normaalselt lapsega ära, kui ostad kasutatud riideid, toidad rinnaga,ja harjutad varakult potile. Ja kasutatud riided on reeglina imeilusad veel, kui on 1 lapse kantud. Vot kombekad soovitan uuena osta, need peavad ikka tõsiselt viimase vindi peal olema, et lapsel hea ja soe oleks!