Haiged inimesed, kes ta ümber olid ja ei aidanud. Ei uskunud, et probleem tõsine.
Kui teie, kes te õelalt kommite, aru ei saa ega läbi pole elanud, siis ärge tehke tarka nägu. Enne üritage ikka mõista, mitte hukka mõista.
Kardan, et tean seda antud juhtumit ja minu arust on siinkohal lapse surm täielikult arstide süü.Kui ema palub abi ja ütleb, et ma ei suuda enam, siis teiesugused (kes te siin õelalt kommite), oleksid naernud ja öelnud, et "oh, läheb üle" ja "oh neid noori emasid küll" või "aga minu ajal pidi veel mähkmeidki pesema".
Mul on üks tuttav naine veel, kes oli esimesed kaks kuud oma lapsest eemal, sest ta ei suutnud temaga tegeleda. Õnneks oli tal abivalmis ja arusaajaid inimesi ümber. Nüüd on ta parimaid emasid, keda ma üldse kohanud olen. Oma lapse annaks kah iga kell tema hoida.
Ka minul oli probleeme, kui poiss kahekuune oli ja ainult nuttis ja nuttis (gaasid). Ise ei saanud magada, laps ei saanud magada, süüdistad iseennast ja nutad päevad läbi... Hormoonid on need, mis sassi ajavad, siis ei mõista enam adekvaatselt oma seisukorda. Oli mulgi paar hetke, kus käis läbi pea, et no krt!!!
Ja pärast tundsin end nagu... Noh, eks kujutate ette. Ja vihkad ja süüdistad ennast veel rohkem ja nõiaring kogub aina jõudu.
Minul olid need tunded ainult kaks korda ja sekundi murdosa vältel, aga ma ei oska üldse mõeldagi, kui see tunne oleks pidevalt olnud.... Õnneks aitas mind seesama sõbranna, kes selle oli läbi elanud.
Sellel põhjusel räägin nüüd siin ka - et omakorda nö. abi edasi anda. Ja kui kuskil on noori emasid, kes tunnevad, et masendus üle pea kasvab, siis luban endaga ühendust võtta. Ma aitan. Ilma mingite tagamõteteta.
Inimesed, palun vaadake ringi, te ju näete, kui inimesel valus on, miks te siis ei aita? Ainult mõnitatakse ja irisetakse.
Sellel naisel oli ju sama lugu, keegi ei võtnud teda tõsiselt.
Ma ei taha mõeldagi, mida ta nüüd tunneb... Loodan, et ta ümber on vähemalt nüüdki hoolivaid inimesi, kes aitavad tal sellest kõigest üle saada... Kui sellisest asjast ongi üldse võimalik üle saada... :(
Kõige nõmedam ongi see pidev hukkamõistmine ja ilkumine. Kui mina oma isale hüsteeriliselt nuttes rääkisin, et mul sellised hetked olid, siis ütles ta ilmselt tüüpilise reageeringuga "issand, kas sa oled hull või, selliseid asju ei tohi üldse mõeldagi!"
Mõtlemata, et sellepärast ma ju nutsingi, ei tahtnud niimoodi mõelda. Sünnitusjärgne depressioon on täiesti tõeline haigus, see pole mingi väljamõeldis. Ja see võib absoluutselt kõigiga juhtuda.
Loodan, et Eestis hakatakse ka seda tõsiselt võtma ja aidatakse noori emasid.