Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Lasteaias tutistamine
simone36 16. jaanuar 2012, kl 12.36
Kuidas suhtute sellesse, et lasteaias õpetaja abi last tutistab? Minu jaoks oli see täielik üllatus, kui laps mulle sellest rääkis ja tutistada sai selle eest, et voodis olles julges pea püsti tõsta. Tegemist on juba 6 aastase lapsega, kes ei tahagi enam lõunaaeg magada. See pole veel ainus asi. Lisaks on käsklus magada näoga seina poole, et teiste lastega mitte jutustada. Tekib küsimus, et mis ajastul me elame? Mina tõstatasin selle teema lasteaias üles, rääkisin nii juhataja kui ka asjaosalistega. Eks paistab, kuidas olukord laheneb, aga ma ei saa sellega leppida, et võõrad inimesed käivad käsipidi minu lapse kallal. Olen igasuguse füüsilise vägivalla vastu. Mida teie arvate?
 
M. 16. jaanuar 2012, kl 12.41
Olen üks kord tutistajat vastu tutistanud, st ema patsist sikutanud. Lapse peale karjumine ja tutistamine teeb valu.
 
isa 16. jaanuar 2012, kl 12.57
No kui keegi peaks minu last tutistama siis tuleb sellest suur jama...Mitte kellelegi pole õigust minu last tutistada,näpistada või midaiganesveel.
 
Saara-maara 16. jaanuar 2012, kl 12.59
To simone 36

sa ei peaks kõik euskuma, mida su laps sulle kokku valetab, 6 aastastel on hea fantaasia.
See, et näiteks korraks last puudutas või juustest sakutas....
no seda võib võtta päris mitut moodi.

Kas su lapsel oli väga valus ?

Või ehk oli see nn tutistamine pigem selline mänglevalt noomiv ja lapsele mingit füüsislist valu ei tekitatud?

Ja see, et laps peaks näo keerama seina poole siis loomulikult ei ole ju seinaga midagi jutustada ega lolle nägusid teha ka pole mõtet seinale ju.

Kui su laps päeval ei maga, magada ei taha siis sa võid ju tal enne magamaminekutlasteaias järel käia ja ta sealt koju viia.
 
aha 16. jaanuar 2012, kl 13.02
kord hoidisn oma õe mehe esimesi lapsi ja mul oli käes kärbsepiits, sest toas oli kärbseid.
No lapsed olid toredad ja mängisid ja ma nalja pärast panin kärbsepiitsa ühe lapse põlve peale- ei löönud vaid lihtsalt tegin nalja, et oi sain kärbse kätte

ja see 4 aastane poiss kaebas oma emale, et teda peksti kärbsepiitsaga...

no komments
 
. 16. jaanuar 2012, kl 13.14
Kas tead täpselt, kuidas situatsioon oli?
Võibolla ei tahtnud sinu laps magada ja tegi muudkui teistega nalja ja jutustas ja segas teisi. Õpetaja või abi käisid korduvalt manitsemas, kuid abi sellest ei olnud. Siis kästi pea seina poole keerata, et siis vähemalt ei sega teisi. Laps aga ei hoolinud sellest ja lollitas edasi. Mida oleks pidanud õpetajad tegema?

Ma tõesti ei tea, mis neil seal juhtus ja seda postitust ei tohi tõe pähe võtta aga üks võimalikke stsenaariume see on.

Ma ei ole ka tutistamise poolt aga kui tegemist on kollektiiviga, kus kõigi vajadusi tuleb arvestada, siis peavad kehtima ka teatud reeglid. Ja kui neid pidevalt eiratakse, siis tulevad tagajärjed.

Tegelikult oleks pidanud õpetajad lapse voodist välja kamandama, riidesse laskma panna ja ema järele kutsuma, sest 23 last ei saa 1 lapse soovide järgi käituda. Aga siis kaebaks ema taas foorumis, et tema õigust last lasteaeda panna, on rikutud.

Kordan veelkord, et tegemist on vaid mu oletusega ja seda mitte tõe pähe võtta.
 
alu 16. jaanuar 2012, kl 13.22
too laps kohe laeteaiast koju ja ära vii iial tagasi
puht perverdid seal kõik
 
mees 16. jaanuar 2012, kl 13.31
miks sunnite 6a päeval magama?
tahate kohvitada rsk!
kasutate alatuid nippe nende laste peal kes ei taha enam magada päevaund
võiksite hoopis nendega mõnda vaikset mängu mängida
 
. 16. jaanuar 2012, kl 14.04
Õpetaja tööpäev kestab 08:00-18:00 ja tegemist ei ole vaikse kontorilaua taga nokitsemisega. Kas tal ei ole õigust saada tööpäeva jookul puhkeaega? Ja miks mitte ka kohvi joomiseks.
simone36 16. jaanuar 2012, kl 14.20
Vestlesin täna hommikul selle õpetaja abiga ja esimene reaktsioon oli, et tema pole midagi teinud, mille peale ma küsisin veelkord konkreetselt, et kas tutistas või mitte ja alles siis ütles, et kui ma just nii küsin, et siis tutistas jah. Ei olnud seal mingit itsitamist, lihtsalt laps tõstis pea padjalt ja ei keeranud pead seina poole. Karistusi võb olla mitmeid, kui laps ei kuula sõna, aga füüsiline võõra lapse karistamine on ebapedagoogline ja lubamatu.
 
ingrid 16. jaanuar 2012, kl 14.51
Kas sinu kuueaastane ei saa jutust aru või? Kui on magamine, siis on magamine. Ega õpetaja ei ole mingi hulluke, et sebib nagu ogar kõigi kahekümne(või ka rohkema) vahet, teeb igale mittearusaajale pai ja püüab leplikult, magusa häälega selgitada, miks ikka väike laps peab lõunaajal magama.
Minu lapsed on ka kooliminejad, viimast aastat lasteaias. Ja teavad väga hästi, et lasteaias on kord. Kui minnakse magama, siis ka magatakse, mitte ei nikerdata mingit nalja teha. Õpetaja on niipalju väärt küll, et see paarkänd titte vahepeal paar tundi vait on.
 
mees 16. jaanuar 2012, kl 15.17
ühe lapse närvid on rohkem väärt kui 100 kasvataja kohvipausist saadud rahuldus!
kui ei jaks mine maximasse piiksutama!

mitte keegi ei suuda käsu korras magada
eelnevalt vaja ikka lastega tegeleda et nemad väsiks ja ise unne vajuks!
 
kah känd 16. jaanuar 2012, kl 17.56
ühe asja tahass selgeks tetta, et tuu kännuiga alga pealt seitekümmet vai kudda?
 
tädi rutt 16. jaanuar 2012, kl 23.54
kasvatajat või tolle abi vaja ennast sakutada.
 
ahaha 17. jaanuar 2012, kl 11.53
kasvataja abi asi ei ole valvata lapsi magamise ajal, kasvataja abil on siis tavaliselt vaba aeg või teeb ta muud oma tööd- nt koristab.

Tutistamine käib ka mitmeti. Võib võtta ju ka lihtsalt juustest kinni ja sakutada nii, et seda ei tunnegi.

Ise näiteks tean juhtumit kus kasvataja abi kammis lapse pikki juukseid ja nee dolid pusas ja ta püüdis neid lahti saada ja lapsel oli valus ja see laps ka läks ja rääkis kodus et kasvataja tutistas teda.

Ja teema algatajal soovitan soojalt oma lapsega vestlus maha pidada, et magamise ajal tuleb olla voodis tasa ja mitte teisi häirida kui ta sul magada ei taha sis olgu kuss ja ärgu segagu teisi ja silmad seina poole siis asi kindel.
 
üks arvamus 17. jaanuar 2012, kl 19.53
Hmm,6 aastane peaks juba aru saama,mida öeldakse.Ei poolda küll vägivalda ei lasteaias ega ka koolis.Ja kasvataja käitus valesti.Aga antud teemaalgataja peaks oma võsukesega rääkima ja asjad selgeks tegema,mitte kõik viha kasvataja peale valama.Kõik käitumine ja suhtumine teistesse inimestesse algab kodust ja vanemate eeskujust.Ju pole ema-isa niipalju oma lapsele selgeks teha suutnud,et sõna peab kuulama.Kui on ei,siis ei.Arvatavasti ei kuula laps isegi mitte oma vanemate sõna.
 
mees 17. jaanuar 2012, kl 20.03
tädid kasvatajad
saage juba aru et 6a on LAPS
LAPS ei tee nii nagu temale öeldakse
kui ikka und ei tule siis ei tule
TEIE kui kõrgharitusega isiksused peaksite leidma mingi teise mooduse lõuna pausi saamiseks kooli minejate vanuses laste rühmas


need vanemad kellel kodus 6a lapsed:
küsige oma võsukestelt kas soovivad lõunauinakuid kui ei ähvardataks või isegi ei tutistataks!
 
to mees 17. jaanuar 2012, kl 22.54
jut toli kasvataja abist siiski ja kasvataja abi ei pea olema kõrgharidusega, võin olla keskharidusega inimene.


ja minu 6 aastane ja isegi 4 aastane saava dküll jutust aru, et kuion magamise aeg sisi tuleb magada või vähemalt kuss olla voodis

ja käibki nii, et nägu seina poole kui und ei tule.

Meie lasteaias käib asi nii, et kui laps ei maga ja kus solla ei oska siis helistatakse emale ja ema tuleb järele lapsele.

ja kui und ei tule siis ei tule siis lihtsalt lamab, puhkab ja pikudab ja ongi kõik
 
mees 17. jaanuar 2012, kl 23.28
"söögitädide" poole ei pöördunud sest kasvataja vastutab ka abi tegemiste või tegemata jätmiste eest

jaaa kalgi südamega tädid
lamate tulevikus vanadekodus nägu seina poole ja ootate....
 
tutistaja 18. jaanuar 2012, kl 00.52
olen ka tutistanud lapsi lasteaias kui muidu eikuulata ja see aitab- vähemalt laps sab aru, et tema ei ole A ja O ja tema ei tee siin seadusi. Seadused on enne meid olemas ja meie neid ei muda jalastel tuleb kuuletuda.

Ja kui vanemad järele tulid siis sai ise neile kitutud, et tutistasin nende last ja miks tutistasin - lapsel siis häbi kui palju vanemate ees.

Kuid see tutistaminekäib siiski nii, et justest kinnija tasakesi sakusaku, ega see valus ole, haiget ei tee kunagi keegi!


Jah on selliseid vanemaid, kelleda lapsed ei allu korrale ja kes ei kuula sõna
 
ema 19. jaanuar 2012, kl 13.02
mõtlen, et kui oled ikka last juba 3 korda keelanud ja ta üldse ei kuula, vaid irvitab näkku, testides Su piire, on täiesti normaalne rangemalt kui muidu reageerida. Eriti juhtudel, kui on tegemist ka lapsele ohtliku olukorraga (elektrijuhtmed, kõrgus, halb eeskuju teistele). Aga sel juhul tuleb ilmselgelt eristada, kas tegemist on kiusuga või väsimusest tingitud jonniga. Väsinud laps tuleb panna puhkama, mitte karistada.
Niiet väike sakutus kõrva tagant või maksimum kerge laks on kiusuajamise olukorras täiesti mõistetav mulle ja ma ei heida seda ette ka kasvatajale, sest seda ei tehta esimesel vaid viimasel võimalusel ja selgitatakse lapsele olukorra tõsidust.
Küll aga olen 100% vastu kooliealiste füüsilisele karistamisele, siis tuleb juba sõnadega hakkama saada. Õnneks selliseid olukordi peaaegu enam ei esine.
 
killu 19. jaanuar 2012, kl 16.44
Head lapsevanemad, kommenteerijad.
soovitan üle lugeda lasteaia kohta puudutava seadlusikud redaktsioonid.
Seal on kirjas, et kui laps ei taha päevaund magada, siis pannakse ta voodisse. pärast 30-40 (võin minutitega eksida) minutilist olemist, puhkamist kui ei maga, võetakse laps välja ja temaga TEGELETAKSE individuaalselt, kuid vaikselt teisi segamata!

Õpetaja tööaeg ei ole 6 st kuueni! Seda teevad kaks õpetajat kordamööda.

ja õpetaja, kes last anemate ees häbistab!! Üldse kellegi ees lapse häbistamine on potensiaalsete enesetapjate tekitamine, veel hullem kui enne endale kuu pähe laskmist lähevad lasteaedadesse tulistama! Igasugune alavääristamine on kompleks ja sina "tutistaja" mine psühholoogi juurde. See kes teisi alavääristab, siis sellel on omal mingi probleem. Sinusugused ei tohiks lasteaias töötadagi. Ega üldse lapsi saada!
 
tutistaja 19. jaanuar 2012, kl 20.52
kuule killu, meil tegeletaksegi selle lapsega kes ei maga täiesti individuaalselt.

Ki ta voodis pikutada ei soovi siis paneb riidesse ja loeb raamatut või vaatab pilte ja kui see ei sobi siis viiakse juhataja juurde ja juhataja teaytab vanematele, et tuldagu järele - ka see on individuaalne tegelemine.
õnneks on meil olemas isolaator vanast ajast, seal on voodi ja seina küljes riiul, raamat ja paar kummist karu. Siis kui järele ei tulda läheb laps sinna ruumi ja on teiste magamise lõpuni seal.Ja teda jälgitakse monitorist.

Paraku ei saa sis ka nii, et kasvbataja teeb ühele lapsel kukerpalli ja teised peavad magama.
Kasvatajal on ka lisaks kirjatöö mis tahab tegemist. Kasvataja abil ag aon lõuna ajal vaba aeg, sesttema tööpäeva pikkuson 8 tundi ja ta käib vahepeal töölt ära ,
Kasvataja tuleb hommikul kell 7 kohale ja vahetub kell 14 (laste magamise ajal). teine kasvataja tuleb kell 13 ja tema tööpäev lõppeb kell 20...
Kasvataja abi tööl kell 7 -13 ja 16-18.

Mis häbistamisse puutub siis aitab lastele väga hästi kui laps nt ei taha magada ja kasvatajat ei kuula siis öelda talle,et miks ta end teiste ees häbistab - se ekohe aitab, teised natuke itsitavad ja see kellele öeldi poeb teki alla ja on edaspidi kus s..

ei ma pole kasvataja, olen lihtsalt lapsevanem, aga lapsi olen hoidnud palju nii enda kui ka teiste omi.

tutistanud olen ise vanemana oma lapsi lasteaeda harjutades
 
igatahes 20. jaanuar 2012, kl 13.43
on soovitus alla 3aastast last mitte häbistada, psühholoogilised uuringud on näidanud, et siis lastel kujunevad alaväärsushäired ja loodetavasti sellest koolis räägitakse kui õpitakse lasteaiaõpetajaks, aga kui kuskil seda siiski praktiseeritakse , tuleb teatada juhatajale ja kaaluda selle inimese sobivust lasteaiaõpetajaks. aegunud nõukaaegsed kuvandid tuleb maha matta, me soovime ju et meie lastest tulevad paremad inimesed kui meie ja katkeks see pidev vägivaldsusering.
 
küsimärkus 20. jaanuar 2012, kl 15.51
kuid kas on ka tehtud uuringuid, et mis või kuidas või mille tõttu alla 3a laps häbi tuneb?

Mõni laps tunneb häbi ka seepärast kui nt pisib püksi või kui saab oma ema käest riielda
 
vaevalt 20. jaanuar 2012, kl 18.48
et ema riidleb lapsega , kui laps püksi teeb, küll aga riidleb mõni kasvataja
 
ja 20. jaanuar 2012, kl 18.50
ilmselge on see, et tutistamine lasteaias on lubamatu ja alandab lapse väärikust. samuti ka tutistamine kodus. igasugune vägivald alandab. mõelge ise tutistajad, kui keegi tugevam nt. mees tutistaks teid, mida te tunnete? ja kas te tahate samasi tundmusi oma lapsele või hoolealusele.
alati tuleb ennast panna ka teise rolli
 
siiski 20. jaanuar 2012, kl 18.51
kui nt laps teeb püksi lasteaias ja ema tuleb järele ja leiab kapist kakased püksid siis ise olen näinud kui em aütles, et oi suur poiss kuidas se ejuhtus.Poisil silmad maas ja rühmakaaslased kes olid ka koju minemas tegid häbi häbi ja paar teist lapsevanemat ka hurjutasid, et oi oi, kes siis nii teeb, suur poiss
 
to siiski 20. jaanuar 2012, kl 18.56
kui sa seda nägid, siis eeldavasti oled kas õpetaja vms. siis kas sulle pole siis petatud, et vajadusel tuleb lapsevanemale märkus teha. aga antud teema oli tutistamine, kuidas sinul seal lasteaias tutistamisega lood on? käsi südamel
 
siiski 21. jaanuar 2012, kl 14.15
olen lapsevanem..
ja see poiss kes püksi tegi sai küll oma ema käest ka tutistada.


Ja minu laps ei ole küll rääkinud et kedagi tutistatakse.
Kuid karistuseks saadetakse, no kui laps nt lööb teist või jonnib jms siis saadetakselaps istuma kasvataja selja taha nurka toolile istuma.
- minu meelest on ka see lapsele alandav ju
lastakse mingi aeg istuda seal
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!