Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
Lasteaias tutistamine
 
terve mõistus 21. jaanuar 2012, kl 19.47
terve mõistus ütleb siiski, et mingi korralekutsumise meetod peab olema, muidu jõuame anarhiani. Olen nõus, et füüsiline karistus ja ammugi mitte alandamine pole lahendus, aga täielik karistamatus viib varem või hiljem suurte konfliktideni, kui mitte isegi vanglani.

Lapsevanemana pooldaksin sellistes olukordades last nelja silma all noomida, sest midagi peab ju siiski tegema, kui läks valesti. Ma ei mõtle siin kakat püksis, see võis tulla kogemata, aga meelega tehtud pahanduse eest peab laps saama karistuse. See ei tohi olla alandav, aga see peab olema mingi korralekutsumise meetod (igas peres omamoodi, nt kommist ilmajäämine, lõbustuspargis käigust loobumine, tõsine jutt omavahel). Ja kui võimalik, siis omavahel, et poleks võimendatud häbistamist, vajadusel vaid lisaks kannatanu, et tema ees vabandada, kui tegemist oli löömisega. Koos selgitusega, miks tehtu on halb ja mis on tagajärjed.

NB!!!!

Kui kolleegil töö juures unus püksilukk lahti, siis sa ka ju ei karju seda üle kontori, vaid ütled vaikselt kõrva sisse, naisterahvana võib-olla palud hoopis mõnel meeskolleegi seda tasa edasi öelda. See on elementaarne viisakus ja takt täiskasvanute vahel, samade kommetega tuleks ka lapsi maast madalast harjutada.
 
Õiglust 24. jaanuar 2012, kl 23.35
Käsu korras ei saa kedagi sundida magama jääda.Kui ikka und ei tule,mida vaene laps peab siis tegema?Eriti julm on selle juures lapse karistamine,pange ise ennast lapse olukorda.Täiskasvanud inimesel on muidugi hea,näed und ei tule,olen näit.arvutis või loen raamatut....Paljud 6-aastased lapsed ei taha enam päeval magada,ega nad sellepärast teistest lastest halvemad pole.Lapsele põhjustab selline olukord,kus teda magama sunnitakse ja siis veel tutistatakse ka,palju stressi.Vahepeal on tõesti tunne nagu oleksime stagnaajas tagasi,kurb lihtsalt.
 
to õiglus 25. jaanuar 2012, kl 02.36
laps ei peagi magama ju kui tal und ei tule, vaid voodis vaikselt pikutada ja puhata peaks ta ikka sutma ja mite teisi segama.
ja kui segab teisi siis see küll õiglane ei ole..

meie lasteaias tullakse neile lastele kes päeval magada ei taha lihtsalt varem järele.
Sel ajal kui kasvataja teistega magamistuppa läheb ja abikasvataja mänguruumi koristab peavad kahjuks istuma riidehoius või wc-s.
kui abikasvatajal omad tööd tehtud siis ta jah tegeleb nende lastega personali puhkeruumis. põhiliselt vaatavad multikaid

meie lasteais lapsi kokku 300 ringis ja neid kes ei maga on 4.
 
pedagoog 29. jaanuar 2012, kl 10.10
Lp. sõjakad emmed- need, kes kuulutavad-kui minu last keegi puutub jne. Palun lugege teemasid foorumist Koolilaps. Seal on järjejutud teie teemale 5-6 aasta pärast. Lugesin just äsja neid ja mõtlesin kaastundega nendele, kes oma 10-aastastest jagu ei saa. Ja ärge unustage- kõik algab juba palju varem- nii umbes lasteaiaeast peale. Ja võtke omale motoks- igale sõnalkuulmatusele tuleb reageerida, sest hiljem ei aita enam miski! Edu teile!
 
mees 29. jaanuar 2012, kl 20.24
kas kasvataja poolt tutistamine on õige reageering?
kas pedagoogid tutistavad või peksavad koolis lapsi oma tahtmise saamiseks?
 
totu 29. jaanuar 2012, kl 21.03
tutistamisel ja tutistamisel on ka vahe

võib olla ka näiline tutistamine ju



samas ise olen näinud ka tutistamist lasteaias
läksin oma lapsele järele ja kasvataja kükitas ühe lapse juures ja vestles temaga, sain aru, et keegioli teinud liiga j akasvataja lohutas
siis tuli teine laps kasvataja seljatagant ja krahmas kahe käega kasvatajal juustest kinni nii et kasvataja karjatas ja kukkus istuli.
kasvataja haaras tõenäoliselt automaatselt nendest kätest kinni mis teda sakutasid ja siis alles tõusis kisa,
Selle tutistaja lapse vanem just samal ajal jõudis kohale ja tõttas oma lapsele appi
ja sõimas kasvatajat
 
pedagoog 01. veebruar 2012, kl 08.37
Minu jutt oligi mõeldud nendele, keda Totu kirjeldab. Loomulikult pole õige last füüsiliselt karistada, selleks tuleb leida teised meetodid, aga sõnakuulmatust ja valesid käitumisakte ei tohi jätta tähelepanuta. Aga tavaliselt on sellised lõvi-emad ise ühed kasvatmatud ja harimatud suure ego-ga inimesed. Kui minu last - ja mis sinu laps parem on kui mõni teine! Ja tavaliselt ongi hästikasvatatud emal ka hea käitumisega lapsed.
simone36 01. veebruar 2012, kl 08.51
Mnjah, eks vanemaid olegi ise ka igasuguseid. Minul oli enda kodus väga range kasvatus ja sain vitsa ka üsna mitu korda. Ka mina olen enda lapsi rangelt kasvatanud, aga vitsa pole nad küll saanud. Olen alati vestluse ja muude mõjutustega suutnud lapse õigele teele suunata. Sellepärast jääb mulle mõistmatuks, kust võtab üks lasteaia õpetaja abi õiguse minu last tutistada. See teeb kurjaks ja selletõttu ka selle teema algatasin. Kusjuures laps ei teinudki midagi muud, kui lihtsalt tõstis pead voodis, isegi ei jutustanud. Seda tunnistas ka see õpetaja abi. Äärmiselt häbiväärne lugu! Kui ikka inimesel on närvid nii läbi, siis tuleks valida omale mingi teine ametikoht. Minu laps enam selles lasteaias õnneks ei käi.
 
loore 01. veebruar 2012, kl 09.27
no ma ei tea, tutistamis ekoha pealt pani nüüd mind konkreetselt küll mõtlema.
Ka mina nn tutistan vahel mõnda last.
vb ka sarnases situatsioonis, et tõstab pea padjalt ja vahib ringi,

Kuid kindlasti ei põhjust ama lapsele valu.
Lihtsalt võtan j apanen oma käe ta pea peale. pöidla ja pihu vahele jääva djuuksed ja siis kuidas öelda, veidi raputan või väristan oma kätt. Jätan siis käe veidiks ajaks nii lapse pea peala ja istun seal sel lapsel siis ise juures seni kui ta magama jääb.


Meil oli lasteaias ka probleem ühe praktikandiga, kes lapse pikki juukseid kammis ja lapsel oli seal pusa ja ta ei märganud seda ja laps sai natuke haiget ja ka ema läks kaebama, et last tutistati, sest laps ütles nii.
teinekord oli sama lapsega jälle probleem, et teadsime et tal on pusad ja märkasime ja siis ei kamminud lapse juustest pusasid välja ja ütlesime emale, et lapsel on pusad juustes. Em aoli väga solbvunud ja kaebas taas juhatajale, et tema lapse juuksed jäetakse kammimata peale magamist ja tema lapeab kodus vaeva nägema.

Oleme selle lapsega ta juuste pärast pikemat aega hädas olnud.


Nüüd käisime lasteg aujumas ja pärast seda ka dushi all lapsed käisid ja jube hirm oli, et kuidas saab selle lapse juustega.

Üks tuttav siis soovitas, et on olema smingi balsam pikkadele juustele.
Saigi sis lapse juuksed sellega balsameeritud ja en aimet ei tulnud mingeid pusasid eg amidgai ja juuksed olid täiesti kammitavad.
Soovitasime seda siis ka emale ja andsime pudeli koju kaasa kingiks
simone36 01. veebruar 2012, kl 10.22
Minu arvates pole siinkohal üldse oluline kuidas tutistatakse või kui kõvasti. Tutistamine on tutistamine ja lapsele mõjub see ühtviisi alandavalt. Tuleks leida ikka mingi teine võimalus. Needsamad kasvatajad võiks panna end kordki lapsevanema kohale ja mõelda, kas neile meeldiks, kui mina nende last tutistan.
 
marika 01. veebruar 2012, kl 16.10
kusjuures olen ka lasteaias tööl, olen praktikant ja vahel olen ka olnud lapsi magama panemas.

üks meetod on mul näiteks selline, et võtan väikese tooli ja istun nende laste voodite vahele kes magada ei taha ja jutustavad. Lhtsalt istun seal nende vahel kuni nad siiski magama jäävad või lihtsalt tasa on.

Lapsi ma ei puuduta, sest see pidavt olema kahtlane - viitab pedofiiliale ja seepärast ei tohigi lasteaia töötajad meil lapsi puududtada, isegi sülle võtta ei tohi. Sülle võtmise jaoks on lapsel vanemad. Kui laps nt tahab sülle ise ronida siis oleme palunud tal tool tuua ja istud aseal.

Aga jutt oli laste magamisest ja et mina istun nende mitte magajate voodite vahel.
Vaat nüüd on nend elaste vanemad ka juba avaldanud arvamust, et see on nende laste mõnitamine ja alandamine kui kasvataja istub niimoodi seal.
 
naine 765 05. veebruar 2012, kl 11.02
minu laps on 2 aastane ja lasteaias veel ei käi ja me veel vaatame kas lähebki 3 aastaselt, mida kauem saab laspega kodus olla seda parem , ainult paar aastat enne kooli peaks laps kinndlasti minema et kõige uuemaga eluga harjuda. Ja mina olen ka siuksel arvamusel et võõrast last ei tohi sikutada ,lüüa ega tutistada selle jaoks on nende vanemad.Selle poolt ma olen kui pahandust teeb siis nurka või paha lapse tool ja seletada talle lahti mis ta valesti tegi.Mõned lapsed on väga tunndelised .Ja lapsest saaks ju kohe aru kui midagi valesti on lasteaias.Laps ei tahaks lasteada minna see oleks esimene märk et midagi toimub seal vist.Ja kallid lastekasvatajad te ise läksite selle erialale ja teil peaks kõikse rohkem olema kannatlikust lapsi on palju rühmas iga üks teeb oma moodi pätust ja kui teile ei sobi lapsi hoida kasvatada siis teile see eriala ei sobi.Ja kui kasutate vägivallda. Elusees mina ka ei lubaks oma alst mingil võõral füüsiliselt puuduta esimene asi tuleb teatada lapsevanemale teatada mis toimub mitte ise meetodeit võtta ette.

Ja Marikal oli kirjas : Lapsi ma ei puuduta, sest see pidavt olema kahtlane - viitab pedofiiliale ja seepärast ei tohigi lasteaia töötajad meil lapsi puududtada, isegi sülle võtta ei tohi. Sülle võtmise jaoks on lapsel vanemad. Kui laps nt tahab sülle ise ronida siis oleme palunud tal tool tuua ja istud aseal.

Minu arust see võiks igal pool lasteaia rühmal olla see ju täiesti õige tegu et teil lasteaias ei lubata lapsi sülle võtta:)

PARIMAT KÕIGILE JA PÄIKEST :)
 
Leivi 05. veebruar 2012, kl 20.48
meie lasteaias ka tutistamist ei ole nüd küllolnud ja lapsi me ka oma käega ei puuduta,kuint on vaja midagi aidata või mis iganes last puudutada, no sai haiget jms siis ikka paneme kindad kä'tte, meil ka lasteaias üks HIv positiivne laps
 
Sülle 16. veebruar 2012, kl 17.30
võtmine tähendab teistele lastele,et seda süllevõetut eelistatakse.Kellegi tõukamine ja tutistamine tähendab,et suunate teised lapsed seda last füüsiliselt kiusama.Miks tänapäeval lasteaias pole keegi kursis lapse psüholoogia põhitõdedega.Aga ega nad viitsigi,neil ju nii palju muid tegemisi.
 
Luule 16. veebruar 2012, kl 17.44
to Sülle

kui laps ise sülle ronib, tahab - sellest oli juttu siin - siis last sülle ei võeta, kasvataja tõuseb püsti, et laps ta sõülle istuda ei saaks ja palub lapsel tool tuua., et istugu laps sinna

isegi opmaend alapsi ei tohi kasvatajad meil sülle võtta lasteaia territooriumil
 
samuti 10. märts 2012, kl 16.31
Olen tutistamise poolt. Aga kui laps ei kuula, ja tahab omi seadusi teha, siis on lapsele endale ka parem, kui teda füüsiliselt karistatakse. Muidu harjubki alati omatahtmist saama ja ei allu tulevikus korrale. See ema, kelle last asja eest tutistati peaks lausa tänulik olema kasvatajaabile, et see tema lapsest hoolib. Laps tal ju sõna ei kuula, kodune kasvatus vist olematu.
Ja kõige hullem, et nüüd ema teeb sellest probleemi, ja ehk õigustab veel oma last. See mõjub lapsele veel eriti halvasti.
 
ilme 11. märts 2012, kl 13.09
tobedasti keegi kirjutab: magamise ajal magatakse! Kas sina magad alati kui kästakse magada? Ja tõesti: 6 a laps ei maga enam päeval. No sellised kasvatajad ei sobi tööle lasteasutustesse!
 
to ilme 12. märts 2012, kl 01.58
kui lasteaia eeskirjadeson kirjas, et lastel on sel ajal vaimnke tund siis onlapsed sel ajalka voodis ja kuss kui sussid kui magada ei taha - see aeg on puhkamiseks ja 5 aastane vajab veel vägagi puhkust

kuid muidugi on vanemal õigus sellest loobuda aga siis viib ta ise oma lapse selleks ajaks rühmast ära mitte ei pea lasteaed palkama selleks eraldi tööjõudu kes lapsele kukerpalle teeksid
 
oeh 12. märts 2012, kl 11.57
6 aastane magab või ei maga, kuid on vait, tasa - ei sega teisi.
Paraku on osad lapsed harjutatud kodus emme-issi poolt suureks egoks (neid igati õigustatakse) ja nad ei pea millekski teiste rahu. Palju õnne neile vanematele, oodaku lapse puberteeti, vat siis hakkab neil alles "nalja" saama...
 
kai 14. märts 2012, kl 07.58
võõrast last ei tohi füüsiliselt karistada!
 
mõtlemiseks 14. märts 2012, kl 13.20
vahel inimesed mängivad, nt. tutistamise osas siis võib olla mängu situatsioon või lihtsalt ütleme kasvataja tuleb lapse juurde ja võtab õrnalt ta juustest kinni, vaikselt ja nagu mängult sakutab siis ja räägib, et oleks tasa - see nn sakutamine onnagu pigem tähelepanu saamiseks, samuti võib ka ju puudutada..

- lapsel pole valus ega midagi

aga banemale ütleb laps et sai tutistada
 
kai 14. märts 2012, kl 14.40
selline mäng ei kõlba kuhugi. Ei ole vaja mängida et tutistatakse last. Pole vaja võõrast last sakutada juustest. 6 aastane laps ikka ei maga küll ja miks ta peab lamama? Oeh, üks vastik koht see lasteaed!
 
3 lapse ema 14. märts 2012, kl 16.08
minu 3 aastane vahel teatab, et kasvataja teda küünistab, hakkasin mõtlema ja sain aru, et kui kasvataja aitab teda riidesse, siis küüned puutuvad vastu teda ja siis ta tunnebki, et justkui oleks küünistatud.
võimalik, et nii ka tutistamisega-mingis eas on laste fantaasia suur.
aga muidugi välistada ei saa midagi, inimesi ju erinevaid. nõuka ajast oli ju igasugune füüsiline karistus in, ka kesskkoolis.
eks soovitan juhatajaga rääkida, tal peaks olema ülevaade,mis personal tal töötab.
meie tegime mehega otsuse, et me ei taha, et meid pekstakse ja nii me ei peksa ka lapsi, see on lapse eneseväärikuse alandamine.ja miks peaks laps täiskasvanust halvem olema, et teda tohib lüüa ja karistada füüsiliselt.
mul on küll vahel väga raske, sest lapsed on elavad, eii taha alati kuulata, aga ma ei vastanda end lastele ja ei aja taga võimu, ma lihtsalt räägin ja räägin ja räägin
 
to kai 14. märts 2012, kl 17.33
laps ei pea ju lasteaias käim akui talle seal ei meeldi ja vanemad nõus on

ja on ka võimalik see, et kui laps ei mag aja kuss ei oska olla siis tuleb lapsevanem talle järele ja viib magamise ajaks ära
 
3 aastase ema 14. märts 2012, kl 17.39
meil on lasteaias vanemad andnud kirjaliku nõusoleku selle kohta kas kasvataj aja tädi tohivad nende last palja käega puudutada või peavad kaitse kindad käes olema.
Meie rühmas on kõik vanemad selle poolt et pole vaj a võõrastel inimestel meie lapsi oma kätega puudutada- ikka kindad käes siis poleka küünistamisi
 
3 lapse ema 14. märts 2012, kl 21.02
see kinnaste kättepanemine on vist küll nali
ma teretan inimest ka palja käega, ei pane kummikinnast kätte, huvitav kuidas see lastele mõjub
5.6 sed ei maga enam päeval, lasteaias võiksid nad rahulikult raamatuid vaadata
üldse see kõik suur jama, oleks korralik palk ja saaks raha nagu mujal maailmas, ei viiks lapsi üldse lasteaeda, võtaks hoidja ja maksaks talle ka korralikult
kindlasti on inimesi, kes vihkavad oma tööd, ma ei imesta kui möni selline ka lasteaias on
 
triinuke 16. märts 2012, kl 15.00
Tunnistan ausalt, me kodus kasutame tutistamist, sest vahel periooditi pahalapsetool ei anna tulemust.
Meie puhul see tõesti aitab, kuna tegelikult tutistama ei peagi, aga kui lapsele ütlen, et kui veel halvasti käitud siis pean ma tutistama ja laps kohe kuulab sõna.
vahel harva tuleb tutistada ja siis jälle kord majas.

Aga lasteaia puhul ma ei teagi, samas korra sai tutistada, ehk siis laps saab ka aru et järgmisel korral käitub paremini. Vaevalt, et kasvataja neid koguaeg tutistab, sest siis oleks seda infot varem tulnud. Korra juhtus siis pole hullu, aga kui tuleb välja et koguaeg, siis asuks juba uurida.
 
to 3-e lapse ema 16. märts 2012, kl 16.05
kindad on käes seepärast, et nii väikesed lapsed vahel vajavad pesemist ja kui lapse peput hariv ja tema õnnetust koristav töötaja kannab kindadi siis on see teiste laste suhtes tervislikum - st kindad koos pisikutega viskab kasvataja kohe prügikasti ja peseb käed üle..

vaid pestes ei pruugi pahalased kaduda ja teisel lapsele nt asjade vahendusel mida kasvataja puutub edasi kanduda

teine põhjus on pedofiilia - eiole vaja võõral kasvatajal mu last oma käega silitada ega puudutada
 
tutistajatele 17. märts 2012, kl 10.26
kord tutistasin oma kolmeaastasst, kuna oli tõesti suur pahandus. aga siis järgmisel päeval tutistas ta oma vaevalt aastaseks saanud õde, kuna õel oli mänguasi, mida kolmeaastane tahtis- see avas ses osas mulle silmad, tutistamine oli talle hinge läinud , paraku otsustas ta ka endale seda lubada
 
absurd kuubis 17. märts 2012, kl 11.21
kui ikka sõimeealine laps nutab südantlõhestavalt ja kasvataja ei tohi teda sülle võtta, on see minu arust ebainimlik! Teine asi on 3+ vanusega, siis pole süllevõtmine lasteaias enam tõesti nii vajalik.

Lapsevanemana mõtlen, et kui ma toon lapse lasteaeda, sõlmin lasteaiaga lepingu, st annan nõusoleku oma lapse eest hoolitsemiseks nii vaimses kui ka füüsilises mõttes ja lasteaed vastutab 100% selle eest. Korralikus lasteaias ei tööta pedofiile (enamik kasvatajaid-õpetajaid on naisterahvad ja naiste hulgas on see nähtus vist üldse haruharv nähtus).

Lapsevanemana ma küll ei eeldaks, et mu last kummikinnastega kogu aeg peaks kohtlema... ebainimlik. Üks asi on kaka koristamine, aga kogu aeg, see oleks absurd. Pai võib teha, lusika kättevõttu õpetada, kätt suunata joonistamisel, riideid selga-ära aidata, potil käies aidata, tekki peale panna, kallistada enne kojuminekut. Normaalne inimlikkus.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!