Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Väikelaps
4a tüdruk lööb ema
 
stina 02. november 2009, kl 18.01
Räägin isa eest - 4aastane laps lööb ema, sest minuarust pole ema küllalt järjepidev ega otsusekindel. Laps kasutab seda ära ja hakkab siis kui ei saa, mida tahab, ema käega lahmima. Ema siis püüdlikult iga kord selgitab, et ära löö palun, aga laps ikka lööb edasi. Ja siis ühel hetkel kuidagi rahuneb.

On see normaalne sellises vanuses, või mida peaks arvestama?
 
Katrin 02. november 2009, kl 19.26
Ei, ikkagi ei ole normaalne.Laps kehtestab ennast ja kehtestab oma tahtmisi. Ilusti rääkimine ei aita alati. Kui ema ennast kohe varsti ei kehtesta on teil kodus varsti türann kelle taktis vanemad jooksevad. Vanemate sõna peab olema kindel, kui laps asjast ilusti aru ei saa võib ta saata oma tuppa näiteks mõtlema paariks minutiks, ta võib ilma jääda ajutiselt mõnest lemmik mänguasjast, karistusmeetodeid on mitmeid aga teole peab alati reageerima.
Kui 4 aastane lööb ema , mis ta siis 14 aastaselt teeb?
 
K. 03. november 2009, kl 23.20
Kas ta käib lasteaias? Äkki seal õpib seda.

Ise arvan, et räägiksin lapsega rahulikult ja kui see ei aita, siis jah, saadaks oma tuppa järele mõtlema mõneks minutiks. Lemmikmänguasja ära võtta on tiba karm, sest ärme unustame, et ka 4-aastane ei suuda end veel täiuslikult verbaalselt väljendada ja kehakeel tuleb vahel appi.
 
? 16. november 2009, kl 22.03
ja kas laps kes ema sõa ei kuula, läheb siis sõnakuulelikult oma tuppa rahunema? Minul ei ole see küll õnnestunud.
 
jehuu 16. november 2009, kl 23.13
Kasevitsast olete kuulnud? Ei ole? Soovitan.
 
Kass 30. detsember 2009, kl 14.48
Nüüd tulevad igast eri kaitsjad mulle ip järgi jälgi ajades kallale, aga tõesti - vits!
Keegi ei räägi nüpeldamisest, aga 4-aastane peaks aru saama küll selgitusest, et kui tema kedagi lööb, siis vits teeb nagu laps ja lööb ka.
Mu laps pole vitsa näinudki, aga see sõna juba teeb sõnakuulelikuks. Eks kui enam ei mõju, siis tuleb näidata - visuaalne efekt on ka mõjuv.
 
! 30. detsember 2009, kl 18.01
kui minu oma 5a mind lööb ,löön vastu ja saadan kas oma tuppa või nurka järgi mõtlema ja välja tulles peab põhjendama mida ta valesti tegi .
 
n 02. jaanuar 2010, kl 19.20
Ma algul hoiataks vitsaga, siis annaks ühe siraka ära ka. Ühest loodetavasti piisaks ka. Mismoodi te selle lapse nurka saadate, kui ta sõna ei kuula ja lööb?
 
kogemustega 03. jaanuar 2010, kl 00.23
kui laps jonnima hakkas, panin ta pooleks tunniks tema tuppa luku taha, lõugas ja kisendas, röökis ja laamendas, aga lõpuks rahunes ja palju polnud vaja.
 
Marje 03. jaanuar 2010, kl 14.00
mina arvan et vits ja pärast kallistus aitab ikka
peab lapsele näitama et sina oled peremees, sest vastasel juhul ta istub sulle pähe
kui vitsa annad siis räägi talle mille eest ta vitsa sai kuna nelja aastane veel suht väike.võib valesti mõista.
ja veitsa aja päras(lasta tal mõelda) pärast nahutamist kallistada last ja rääkida rahulikult miks ei tohi nii teha ja kindlasti öelda talle et teda armastate.
muidu võib lapsel tekkida trots sinu vastu,

mul on eriti raske iseloomuga tüdruk.
tal oli komme ka lüüa ja märatseda
vitsa sai siis pärast tõmbus tagasi,
ja kallistasin teda ja ütlesin miks nii ei tehta
ja kuulab sõna küll
 
S 08. jaanuar 2010, kl 04.15
oh issand, mul poja alles detsembri algul sai aastaseks. ja ka peksab mind, küünistab ja hammustab. ja minu korraldustele absoluutselt ei allu. kui mees häält tõstab siis saab aru, kuulab sõna ja vahest hakkab nutma isegi. kui miskit juhtub, siis poja tuleb kohe minu juurde, ronib sülle ja kallistab. aga kui miskit ei saa, siis teeb mulle haiget. ja ma ei suuda teda karistada.
 
H2O 08. jaanuar 2010, kl 15.39
ei saaks võrrelda aastast ja nelja aastast.
enamikel lastel on vist mingi aeg, kus nad hammustavad. on ka mind ammustatud, lausa nii valusast et hakkasin nutma. siis mle aitas ja hammustasin vastu. peale seda oli hammustamisega lõpp.
ml on kodus kolmene plika. olen ennast maksma pannud sellega, et järgi ei anna, kohe mitte kuidagi. on küll raske olnud, aga on vähemalt asja saanud. plika on mind ka löönud, nooremast peast muidugi, alguses seletasin ikka temaga, sellest muidugi väga välja ei tehtud. hakkasin lõpuks laksu andma selle eest ja siis nurka... nüüd on sellest lahti õnneks saanud.
 
Marje 08. jaanuar 2010, kl 18.20
Aastane on ja veel suht väke ta ei oska veelrääkida siis peab ju ennast arusaadavaks tegema,mul saab pisi tütar mõne kuu pärast aastaseks ja ka küünistab vahest ja patsutab vastu nägu ja tõmbab juustest, aga aastane ei saa ju veel aru et ta sellega haiget teeb
võib olla lihtaslt natuke noomida tõsise näoga ja teha nagu nutad kui ta sind lööb siis saab ehk aru et tegi midagi valesti,
mõni laps võib olla tahab sellega midagi teada anda , kas vajab hoolitsust,või on lihtsalt kuskilt paha või valutab miskit.
mul tütrel kui on une segane siis läheb ka närviliseks,või valutab midagi.
 
isa 10. jaanuar 2010, kl 11.11
Enneköike peaks ema oma käitumist muutma. Mida te lapsest tahate kui emagi ei tea mida ta tahab. Loomulikult tekitab ema selline käitumine lapses segadust ja pingeid.
Ja niipalju vöiks vanem kyll ennast harida, et ilma vitsata hakkama saada.
 
Marje 10. jaanuar 2010, kl 18.49
se on õige et ema peab näitama et tema on pea muidu laps hakkam sind varsti käsutama
vits aitab ikka , väike vops vastu tagumiku ning siis lapsega rääkida miks ta sedasi käitub lasta tall ennast tühjaks rääkida ja seletada rahulikult miks nii ei tehta. olen ka saanud oma lapse käest sugeda.
se iga tuleb kõigil lastel mõnel möödub kergemini mõnel raskemni, oleneb täitsa lapse iseoomust.mõnele piisab jah ainult rääkimisest
tean omast kogemusest.kaks last sellest east välja kasvatanud
ja tütrel läks se raskemini kui pojal.
 
suss 10. jaanuar 2010, kl 19.02
normaalne laps, temast kasvab isikus vaid juhul kui sa jätkad seda, et räägid temaga ja käitud muidu täiskasvanuna
 
löögivõimeline 12. jaanuar 2010, kl 12.00
Ei ole normaalne. Kuskil on lastud asi üle piiri minna (löömise komme algab nii aastasena ja on osa vanemate meelset "oh kui armas") ja nüüd arvabki, et löömisega saab oma tahtmise. Isiksus kasvab küll, aga kas selline, kes teistele inimestele sotsiaalselt vastuvõetava käitumisega?
 
emaroosi 14. jaanuar 2010, kl 17.23
mind huvitab, kas kõrvalseisjana(perekonna sõber) ma peaksin sekkuma lapse tegevusse(st keelama last, kui ema ise ei keela), kui ta oma ema peksab(neljane tüdruk), hammustab tagumikust, tirib juustest, röögib jne
vanemad ise häste toredad inimesed, kuid nende põhimõte oli selline: kui väikelaps lööb, tuleb vastu lüüa, et ta teaks, et löömine on halb. isa ütleb, et tema laps ei löö, kuigi läheb ka tema nina all teistele lastele kallale.
?
 
ema 14. jaanuar 2010, kl 18.20
Minu küsimus ei ole otseselt teemaga seotud, aga kaudselt. Mida teete, kui vôôras laps käitub vägivaldselt? Vanemad vahivad kôrval ja näevad, aga midagi ette ei vôta. Ôus mänguplatsil olen oma lapsega lihtsalt kaugemale läinud vôi üldse ära läinud, aga näiteks laevas mängutoas seda vôimalust ei ole. Kas peaks kuidagi sekkuma vôi on tavaline seisukoht, et mis see vôôras mutt siin ôiendab?
 
Marye 14. jaanuar 2010, kl 18.25
siis peaks emaga rääkima sell teemal et ei tohi lasta lapsel ennast lüüa ja teisi ka
kui ta sind lõõma tuleb siis võid sekkuda, kui vnemad seda ei näeja kui vanemad seda pahaks ei pane.
ada sõnadega võid kindlasti sekkuda ehk siis võtab laps aru pähe kui keegi kolmas temaga räägib,
 
Marye 14. jaanuar 2010, kl 18.31
kui keegi minu lapsele liiga tuleb tegema siis muidgi ma sekkun sellesse, kes siis veel oma last kaitseb kui mite mina ise.ja kui on vaj olen valmis tutistama ka,
kui vanemad oma last korrale ei kutsu siis peab seda ju keegi tegema,muidu se laps arvab et võibki kõike teha aga se päris nii ka ei ole.
arvan mina.
 
emaroosi 15. jaanuar 2010, kl 12.17
minu sekkumine sõnadega tegi asja hullemaks. konkreetsel juhul, kui ema talle kohe mingit asja ei andnud, seni ainult tagus rusikatega, siis hakkas ka hammustama, küünistama jne.
samas ema jutt temaga on väga rahulik ja konkreetne. ei saa aru. isa on rohkem kõrvalseisja ja silmaklappidega.
vanematega olen rääkinud sellest ajast peale, kui laps oli mõne aastane. siis oli nende suhtumine, et tite asi. praegu samamoodi.
siin minu omakasu ka mängus. meie laps saab tappa, sest talle on öeldud, et väiksemaid ei lööda. kahjuks ei oska ennast kaitsta. aitab vaid minu sekkumine, kuid alati pole mind nägemas.
 
Marye 15. jaanuar 2010, kl 15.44
siis las laps seisab ka enda eest pangu lutakas vastu , ärgu lasku ennast lüüa,
mina olen oma lastele öelnud et kui keegi tuleb lööma siis löö vastu aga esimesena lüüa ei tohi,
oleneb kui vana su laps on kas on võimeline juba enda eest seisma
meil oli siin üks tüdruk kes loopis liiva kogu aeg teistele silma siis ütlesi vanematele ka aga nemad ütlesid selle peale et tal on jah selline komme,
siis ütlesin oma lastele kui veel viskab siis viska tagasi siis näeb kui mõnus tunne see on kui liivaga silma saad.
arvan mina
 
7 17. jaanuar 2010, kl 19.31
Meie naabrite laps on 4 a. Peres on koer ja kass. Koer on leebe ja alandlik, laps sakutab kogu aeg koera ja lööb ja loobib asjadega. Kassiga ta miskipärast nii ei tee. Teate miks? Kass elab seal rahus.
 
marye 19. jaanuar 2010, kl 18.10
kass ei lase ennast kiusata lööb küüned sisse.
 
Kristina 26. jaanuar 2010, kl 13.19
Laps ei tohiks ema lüüa. Kui laps lööma hakkab, siis tuleks see kohe lõpetada, ütled kõva, selge ja konkreetse aga rahuliku häälega, et ei löö.
Ja kui lööb ikka siis võta laps ja vii teise tuppa näiteks. Ja vaatad, kas ta on rahunenud või kui lahmib edasi siis ütled, et emmet ei lööda ja nüüd oled veidi siin rahuned maha ja tuled emme juurde siis kui jonn on üle läinud. Kui laps on rahunenud, siis võta ta enda juurde, ära nunnuta, räägi selgelt, rahulikult, tõsise häälega, ja siis räägidki seda, mida õigeks pead. Mida toob kaasa läämine ja miks nii ei tohi teha.
Loeb rääkimine, aga siis kui laps on rahunenud. Ja tuleb rääkida rahuliku, t6sise häälega. Ja kui laps annab märku, et ta mõistab, siis teete kalli kalli ja lepite kokku, et enam nii ei tee.
Proovi ja korda seda alati kui laps jonni täis läheb.
Muidugi küsi ka, miks ta nii teeb, kas talle ei meeldi miski jms..
Kuid minu tunnetus ütleb, et siin on tegu suht sellega, et ta tunnetab võimu ema üle.
Kõik peab olema võrdne ja teadlik, nii ema kui laps. Ei ole ema lapsest üle, ega laps emast.
Edu, ole tubli.
 
emaroosi 27. jaanuar 2010, kl 00.08
aitäh. kuid ei kujuta hästi ette, et lohistan lapse ema juurest minema?!
 
Tere . 29. jaanuar 2010, kl 10.43
Minu 3a vennal on kaa nii, hammustab, küünistb , lööb , peksab .Ja ema ei suuda enda väikesele nunnupoisile lihtsalt vitsa anda, mida teha ta ikka peksab , lööb ja hammustab ...
 
Marye 30. jaanuar 2010, kl 11.32
ei pea ema juurest minema lohistama paned vasta näppe seal samas ja kui ema tuleb kobisema siis ütled et kas ma pean oma lapsele laskma liiga teha kui sa ise ei näe mis su laps teeb siis peavad teised sinu töö ära tegema.
 
Marye 30. jaanuar 2010, kl 15.07
anna paar korda vastu küll siis varsti lõpetab .
seda lihtsam kui oled sama pere liige,sa ei pea kõvasti lööma.
sellises eas lapsed kipuvadki lööma ja tahab võimust näidata,aga kui lastakse sedasi käituda siis se ei lõppegi.annad vastu siis näeb et sinuga ei tasu jamada.
kui suur on teie vanuse vahe
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!