Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
I klassi sisseastumine
 
coco 06. mai 2003, kl 10.34
Mida siis nn eliitkoolides sellelt 6-7 aastaselt oodatakse? Milliseid ülesandeid seal sisseastumiskatsetel lahendada tuleb? Ise olen küll põhimõtteliselt kooli välja valinud (kodu lähedal), aga mõtlesin siiski, et võiks huvi pärast 21.kk katsetele ikka lapse viia...
 
aqua 06. mai 2003, kl 10.56
Jää oma kodukooli juurde kindlaks. Pole vaja lapse peal oma uudishimu rahuldada. Elu niigi stressirohke!
 
Ele 06. mai 2003, kl 12.22
Kui lapsel ka katsete vastu huvi on, vii aga. Ega see eksam iseenesest stressi ei tekita.
 
ak 06. mai 2003, kl 12.56
Kui sellest aastast räägid, siis oled küll hiljak jäänud. Enamuses eliitkoolids ripuvad sissesaanute nimekirjad juba seinal. Aga kui alles järgmisest aastast siis andke aga minna, proovida võib alati.
 
suss 06. mai 2003, kl 13.28
Mulle on siiani arusaamatuks jäänud (noh, rumal ja harimata, mis teha ;), mis head on ELIITkoolil. On see mingi eriti snoob ja noobel koht?
Kas fakt iseenesest, et laps on seal õppinud, avab talle laiemad teed tulevikus?
Totter mu meelest.
Mu laps läheb ka sügisel kooli. Tavalisse. Kodu lähedale, alla 10 minuti tee. Hea tal iseseisvalt ja sõltumatult minna tulla. Leian, et loomu poolest nutikas ja usin laps saab ka "tavalises" koolis hea hariduse. EQ (see, mis tegelikult elus edasi aitab) saab kodust kaasa :)

*vabanda coco, et teemast niivõrd kõrvale läksin, lihtsalt hämmastama panevad kõik need eliit- ja vip-värgid oma mõttetusega*
 
coco 06. mai 2003, kl 13.38
Ma küsisin, et mida seal lapse käest küsitakse, siiani pole keegi seda teinud :-(
to: ak 21.kk on sisseastumine alles juunis...
 
ei noh 06. mai 2003, kl 14.52
Otsest kokkupuudet pole olnud.Aga nii palju kui kuulnud olen küsitakse arvutamist 10-ne piires, lugemist, lapse kodust aadressi, telefone, ema-isa töökohti, mis riigis me elame, kes president on jms.

To suss.
Mina ei saa aru, mis selles halba on kui vanem oma last tahab panna kooli kus peab natuke rohkem õppima? nn eliitkoolid on lastele,kel tavakoolis on igav ja kes haaravad kõike lennult (selliseid lapsi on). Kui vanem topib oma mitte nii väga andeka lapse sellisesse kooli, teeb ta tegelikult lapsele karuteene.
Kas eliitkoolis käinud last selle tõttu just parem tulevik ootab, ei tea, aga riigieksami tulemused tõestavad, et paremad võimalused ülikooli saada on neil küll.
Mind näiteks vihastab väide, et laps tuleb panna 'kodulähedasse kooli' kuna elan keskklinnas ja kõik kodule lähemad koolid eliitkoolid.
 
aqua 06. mai 2003, kl 15.36
Tubli, suss! 100% sinuga nõus. On ikka ka mõtlevaid noori lapsevanemaid.Ei ole imekoole ega imeõpetajaid ja lisategemisi võib iga vanem ju oma lapsega teha. Enne 9-ndat klassi ei tea lapsedki, mis neist saama hakkab, liiatigi siis veel nende vanemad.
 
Kristiina 06. mai 2003, kl 15.51
Vaata Tallinna Reaalkooli koduleheküljele. Seal on link I klassi katsets kohta. Katsed on iseenesest läbi, aga sealt saad pildi millistest kriteeriumitest lähtuvalt lapsi hinnati. Ja lisaks läbitud voorule tuleb edasipääsenutel veel läbida II voor.
P.S Kui tahad rohkem infot, siis küsi. Minu laps tegi selle esimese vooru edukat ära.
 
tirts 06. mai 2003, kl 16.24
Just nimelt - fakt, et laps on eliitkoolis õppinud, ning see tase , mis ta sealt on saanud, avab lapsele tee tulevikuks. Vaata kasvõi ülikooli sissesaanute protsente ja võrdle tava ja eliitkoole omavahel ,siis ehk saad aru, milles on vahe.Mina tahan, et minu laps õpiks heas keskkonnas samasuguste õpihimuliste laste hulgas nagu ta isegi on, et ta ei peaks stressama koolivägivalla pärast ja et tema õppeedukus ei peaks kannatama sellepärast, et õpetaja noomib ja tegeleb lastega, kes end koolis rusikatega maksma panevad.
Kui viinamarjad on hapud, siis ära tule nö eliitkoole halvustama, siin ei ole ka midagi tegemist vip värgindusega - kooli saavad enamaltjaolt siiski sisse need lapsed, kellega on enne kooli rohkem tegeletud ja need ei ole sugugi tingimata rikkurite lapsed.
 
coco 06. mai 2003, kl 16.45
Kas sinu laps on käinud ka eelkoolis? Minu oma ei ole ja sellepärast ma veitsa pelgangi sinna katsetele temaga minna. Muidu on teine päris taibukas - loeb kirjatähti, tunneb kella.
Tegelen temaga ise õhtuti niipalju, kui viitsime veel peale tööd-lasteaeda.
 
suss 07. mai 2003, kl 12.52
Et ülikooli saanute protsent on kõrgem? Osad põhjused ehk sellised, et samad vanemad, kes lapse eliitkooli toppinud on, sunnivad last takka, et mingu kindlasti ülikooli (mitte et ma arvaks, et kõrgharidus nüüd halb on :), teiseks asjaolu, et "konkordja" on kah ülikool ja muud eriti snoobe erialasid (majandus, juriidika) õpetavad kõrgkoolid käivad ka nimistusse. See võib protsendi näiliselt kõrgeks ajada. Ei tarvitse aga näidata õppekvaliteeti. Nagu ka hinded ei tarvitse alati teadmisi iseloomustada. Nagu ka "keskmisest kõrgem" IQ ei tarvitse olla edu ja arukuse aluseks :)

Koolivägivald on teine teema. Õigupoolest peaks me kõik selle vastu astuma, mitte arvama, et kui pole sellega otsest kokkupuudet, et siis on suva. Siiski, kas tõesti võib kindel olla, et eliitkoolis ei tule ette "hierarhilisi tülisid"?

Tegelikult eriti häris kunagi "Perest ja kodust" loetud artikkel, kus lapsevanem nentis, et paraku-paraku tänapäeval loeb kooli maine ja nimi (täiega müüt!), talle see küll meeltmööda pole, aga just seetõttu pani oma lapse eliitkooli, mis asub kodust liigagi kaugel ja see asjaolu on lapsele stressav, aga tuleviku nimel tuleb ära kannatada bla-bla-bla. Mu meelest täielik lammas - määgib lollide esilammastega kaasa (ja süvendab müüti veelgi!), selmet püüda murda alusetud eelarvamused. Aga see on tema valik. Mina nii ei vali :)
Õpihimulisi lapsi on ka tavakoolis, niisamuti nagu eliidis seanahavedajaid/tuupureid.

Muidugi on praeguses koolisüsteemis paljugi, millega ma nõus ei ole (nt. lahterdamine, mis ühest küljest on ehk kasulik - ühe tasemega lapsed saavad võrdse koormuse, aga teisalt halb - süvendab paratamatult lastes "parim/halvim" tunnet, üleolekut, ja selliseid omadusi ei tahaks küll tulevastes täiskasvanutes näha, pealegi võib tase aja jooksul muutuda - inimene ju areneb, igaüks erineva kiirusega, see, kes enne oli mahajääja võib teha tohutuid edusamme ja paraku ka vastupidi võib olla), õnneks on sama meelt spetsialiste, kes minu eest sama rida ajavad :) Põhimõtteliselt võiks iga kool anda kvaliteetse hariduse ja mõjuda innustavalt, selleks ei peaks olema koole ei tavalisi ega eliite. Kui riik õpetajaid ka innustaks, oleks suisa paradiis.

Eks iga vanem vastutab ise oma laste eest ja teeb seda nii hästi kui suudab ja oskab. Ma üritan oma lapsest kasvatada eeskätt Inimese ja et tal juhtumisi nutikust ja usinust on (ja täheldatud andekust kunsti vallas), küllap saab ka hea (miks mitte kõrge :) hariduse ja rakendab end kasulikule, meeldivale ja talle sobivale erialale.
Loodetavasti Teie lapsed ka :)
 
WYLLY 07. mai 2003, kl 14.52
sussi jutt jumala õige.olen ka seda meelt, et ega ainult eliitkoolis haridust saa.ja ka ei suuda eliitkool sitast saia teha.
 
marit 07. mai 2003, kl 17.00
Sussiga nÕus. Eliitkoolides süveneb lapses suhtumine: mina olen nii hea, kuna käin selles koolis. Aga sina oled luuser, sest õpid mustamäel.
Olen ise lastega tegelenud ja sellist suhtumist piisavalt näinud.
 
Caro 07. mai 2003, kl 18.55
Eliitkooli ja tavakooli vahe seisneb selles, et kaklusi, reegliterikkumisi ja narkoprobleeme on vähem. Eliitkoolis on su lapsel suurem võimalus korralik teadmistepagas kaasa saada. Kui arvad, et su laps on laia silmaringiga ja hea õppimisvõimega, siis võiks siiski otsustada eliitkooli kasuks kuna tavakoolis on tihti situatsioon, et klassis on 5-10 last, kes suudaksid hästi ja kiiresti õppida, kuid kuna ülejäänud klass on aeglasem ja distsiplineerimata, siis paratamatult ei saa õpetaja nii kiiresti õppematerjali edasi võtta ja see teeb karuteene neile osavamatele lastele. Suhtumisest niipalju, et kõik sõltub klassikomplektist kuhu sinu laps satub. Eliitkool ei pruugi tähendada, et kõik saavad sõbralikult ja pingeteta läbi, samas tavakoolis võib olla väga sõbralik õhkkond...
Ja muide, 21. Kool on väga hea kool:)
 
Paps 09. september 2003, kl 09.03
Mina küll oma last eliitkooli ei "toppinud", käis katsetel ja sai ise sisse.Olgu tal hea seda teed käia. Kui hakkama ei saa, võib ju alati kodukooli vastu vahetada.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!