Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Lapsevanemate endi eeskuju ehk noorus ei ole hukas
 
imestaja 18. jaanuar 2012, kl 12.36
Kasvatan teismelist tütart, kellega on olnud probleeme suitsetamise teemal jne. Seoses sellega olen püüdnud rohkem süveneda teiste teismeliste nö. hingeellu, lugedes nende avalikke blogisid. Loomulikult olen meenutanud oma keerulist teismeaega jne. Aga tekkis küsimus, kas suitsetamine, alkoholi tarvitamine, öösiti kodust ära olemine on 13a-16a nii tüdrukute kui poiste seas pigem enand või reegel? Mu tütar väidab, et see on tavaline. Pigem on erandiks see, kes EI suitseta jne.

Ei, ma ei taha nüüd hüüatada, et "noorus on hukas!". Asi pole noortes, vaid minu meelest on asi hoopis nende vanemates!!! Asi pole selles, et noored on mässumeelsed (nt. kannavad veidraid riideid), sageli masenduses ja otsivad ennast (see ongi normaalne!), vaid asi on selles, et kas vanemad ei tea oma laste tegemistest, nad on ükskõiksed või neil on suhtumine "tee, mida tahad, peaasi, et vahele ei jää".

Justkui alaealisena suitsetamine on vaid kriminaalne, mitte tervistkahjustav!!! Aga kriminaalne ongi ju seetõttu, et see on tervistkahjustav! Aga kui vanematel ongi selline suhtumine, et "peaasi mitte vahele jääda", millest me siis räägime, see on ju eeskuju, mida nad oma lastele annavad. Et varasta, aga tee seda osavalt, müü elamislube, aga vahele jäädes mullita osavalt ja keeruta ennast välja jne.?!? Et see on elus oluline, et oskad ennast vahelejäämisest hoida kavalusega, mitte keelatu tegemata jätmisega saades aru keelatu SISUST, miks see on keelatud? Ja see pole mingi vabandus, et TEISED TEEVAD KA NII. Või et ühiskond on selline. Ühiskond on üksikisikute summa. Kui iga inimene VASTUTAKS selle eest, kuidas tema suhtub ja millist eeskuju annab, siis oleks ühiskond ka tervem. Me ei saa ühiskonda muuta, saame muuta vaid iseendid. Miks me ei tee seda?


Olge ausad, teismeliste vanemad, kui paljud teist on kursis oma laste tegemistega? Olete teadlikud, kas te võsud peavad avalikku blogi ja mida nad sinna kirjutavad, milliseid pilte üles riputavad? Kui paljud teist ise kultiveerib seda suhtumist, et "teha võib kõike, aga vahele ei tohi jääda"? Et las plika suitsetab, aga tehku seda kodus, mitte väljaspool kodu, kus politsei võib ta kinni nabida?

Eriti õõvastav on teada, et õpetajana töötav üksikema ostab reedel pudeli veini, et seda koos oma 15a tütrega õhtul mekkida...
 
m 18. jaanuar 2012, kl 13.19
Ausalt vastan. Tütar hetkel 20, poeg 15. Teismelisena ei olnud tütrega probleeme ei joomise ei suitsetamisega, probleemid olid tema käitumisega. Üldiselt läks teismeiga suhteliselt valutult, probleemid hakkasid kui neiu sai 18. Siis tuli meie majja puberteet, mis praeguseks on süvenenud. Ma ei eelda, et 20 aastane neiu peab kodus istuma ja veimevakka veeretama aga pidev ringi laaberdamine ja nädalas 2-3 korda ennast mäluauku juua on liig.
Poiss hetkel 15, õpib, tegeleb muusikaga, on üldse hea laps. Ei ole selline tüüpiline teismeline.
Kummagi lapse klassis ega ka seltskonnas ei ole olnud selliseid, kes jooks, suitsetaks ja pidevalt kodust väljas ööbiks. Vastupidi, mõlema klassis kui sõpruskonnas on väga vahvad lapsed. Eks sellist mokatubakat mõnel või alkoholi proovimist on ette tulnud, on ka vahele jäädud kuid see ei ole olnud normiks.
Eks lapse käitumine sõltub paljust millises seltskonnas nad liiguvad, selles vanuses on keegi autoritreet ja tema järgi siis joondutakse.
Samas ei ole vahet, kas laps on 12 või 20..ühtemoodi südamevalu on mõlemaga.
 
Ka teismelise vanem 18. jaanuar 2012, kl 13.55
Ma arvan mõstvat, mis sind vaevab :). Sind vaevab see, et iga sinu keelu peale öeldakse "aga kõik teised ju võivad!". See on nii tuttav :), aga tegelikult on sellises nõutus olukorras paljud vanemad ja see, et ema oma 15 aatasele veini osab on pigem erand, kui reegel. Ära võta kõike puhta kullana, mis su laps sulle räägib, mitte, et laps sulle valetaks vaid ta pigem tunneb nii ja kohe üsna veendunult tunneb. Ema peab jääma oma veendumustel kindlaks ja ka oma otsuseid põhjendama, see et "kõik teised võivad" ei tohiks küll vanemaid mõjutada. Kui rääkida suitsetamisest, siis ma ei veel ühtegi ema näinud, kes oleks suutnud vägisi oma pidevalt suitsetava lapse mittesuitsetajaks muuta, seda peab laps ise tahtma. Oma lapse sõbrannadest tean ainult ühte suitsetajat, et pigem on suitsetamine ikka erand.
 
imestaja 18. jaanuar 2012, kl 14.09
Kusjuures ma pean nentima, et need suitsetavad, alkoholi mekkivad ja öösiti kodust eemal olevad lapsed ei ole sugugi rumalad ja "mahakäinud", nad on inimestena toredad ja vahvad. Ja paljud näevad välja nii korralikud (tüdrukud), et mitte iial ei oskaks arvatagi, millega nad tegelikult tegelevad. Nad kohati on üsna küpse ja täiskasvanuliku mõtlemisega, et ei usuks, et nad sealsamas võiks nii rumalalt oma tervist rikkuda. Selles see asi ongi.
Eriti jubedad "tuhatoosid" olla just tüdrukud ise! Seda nentis muuhulgas üks mu tütre 15a sõber (poiss, kes suitsetamist maha tahab jätta) oma klassi kohta. Nii palju, kui nemad omavanuseid teavad, on mitte suitsetamine erand. Ja üldiselt ikka oma kooli õpilasi teatakse.
Kas siis terve koolitäie kaupa ollakse "halvas seltskonnas"? :) No ei ole. Ja ega mokatubakas ka süütum asi pole.
Ja kindlasti ei saa mingeid paraleele tuua vahva olemise ja mitte suitsetamise vahel. Sel pole vähimatki seost.
Selles see probleem ju ongi, et suitsetamise pahe on nii levinud. Aga vanemad ei tarvitse ise teadagi, kas nende laps suitsetab või mitte. Minagi avastasin selle täiesti juhuslikult...
 
imestaja 18. jaanuar 2012, kl 14.22
(Öösiti ollakse kodust ära nö. sõbranna juures pidžaamapeol. Või teises linnas sõbranna juures ööbides. Või ollakse kambakesi külas lapsel, kelle vanemad on reisil või suvilas. Vanematele ei räägita kõike, aga avalikku blogisse kirjutatakse küll :P)

Kas siis üleskutse "Suitsuvaba klass" on mingi väljamõeldis? Pange google otsingusse... Kusjuures võistlus toimub vaid 1 kuu vältel, selle aja sees ei tohiks keegi suitsetada. Näiteks leidsin sealt sellise lause: ""See, et gümnaasiumiklassis keegi suitsu ei tõmba, on küllaltki haruldane," lausus Kuressaare Gümnaasiumi 12c klassijuhataja Ellen Kask. "

Niisiis, järelikult paljud vanemad ikkagi EI TEA, kas nende lapsed suitsetavad või mitte...
 
m 18. jaanuar 2012, kl 14.22
Eks ta õige on, et eeskuju nakkab ja kui vanemad ei suuda head eeskuju näidata, siis ei saa ka peaga vasta seina tagused muud väita. Minul siis mõne päeva tagune näide teatrist. Etenduse lõppedes garderoobis järjekord nagu ikka, kitsas ja natuke trügimist. Ühel hetkel vajus täie raskusega mulle otsa vanem soliidne (väga ilus) proua. Astusin sammukese ette, proua jälle seljas lösutamas, vaatan tagasi, proual ruumi küll aga tõukleb täie jõuga, surudes samal ajal küünarnukke mulle ribidesse. Kui ma siis kõrvale astusin oli proua vups minu ees ja jätkas siis samamoodi teistele selga põtkides oma teekonda kuni sai esimeseks trügitud. No oli raske paluda, et ta järjekorras vahel lastaks? Ei usu, et keegi oleks väga takistama hakanud. Kui ma prouale selle kohta märkuse tegin, sain minutaga seisvalt vanemalt naiselt sõimata, et kuidas noor inimene niimoodi vanemat inimest arvustab. No kuulge, kui minu laps oleks niimoodi järjekorras teistele haiget tehes rüselenud, oleks ta kindlasti riielda saanud...
 
imestaja 18. jaanuar 2012, kl 14.33
m,

olen nõus. Nii see kahjuks ongi. Kõige veidram, et needsamad tõuklevad kuidas-te-vanemat-inimest-arvustate inimesed on kõige kõvemad kisama ka sellest, kui hukas ühiskond on... ja et ühiskond on hukas, siis leiavad nad endil olevat täieliku õiguse käituda matslikult ja alatult. On ikka loogika.
 
üks ema 18. jaanuar 2012, kl 15.00
Rääkides suitsuprii klassi võistlusest, siis minu teada oli see eelmisel aastal, kui noorimad osavõtjad oli 5.klassist ja samas olid nad ka ühed esimesed pudenejad.
 
R 18. jaanuar 2012, kl 15.35
Väidan, et mittesuitsetav teismeline on tavline nähtus, mitte erand.
Minu 17. aastane (poiss)ei suitseta, ei joo ja öösiti on kodus. Iga päev on trenn, nädalavahetusel võistlused, kõik tema trennikaaslased on samasugused. Ka klassikaaslastest on enamus mittesuitsetajad.
 
õps 18. jaanuar 2012, kl 18.29
minu teismeliste klassis on nii ja naa, on suitstajaid ja on mittesuitsetajaid. Mulle isiklikult tundub, et noored peavad alkoholi tarbimist trendikamaks kui suitsetamist.
Mis aga puutub sellesse, et kogu klass või kool suitsetab, siis tegemist on massipsühhoosiga. Klassi v kooli liidergrupp on suitsetajad ning teised soovivad nendega sarnaneda.
Meie suitsetasime sedasi ülikooli esimesel kursusel pea täies koosseisus.
 
Matsiste 19. jaanuar 2012, kl 19.14
Koolis või seltskonnas võib olla rohkem ja erinevaid liidreid. Joodikud koonduvad joodikust liidri ümber. Nohikud koonduvad suurima nohiku ümber ja need erinevad grupid tihti ei näegi teineteist kuigi elavad kõrvuti. Eriti pimedad teiste võimaluste suhtes on muidugi joodikud ja suitsetajad ja kinnitavadki veendunuult, et kõik noored elavad nii nagu nemad.
 
hm 20. jaanuar 2012, kl 11.35
Mina arvan hoopis, et suitsetajad teavad, kes suitsetavad, sest nad on sattunud koos suitsetama või on tulnud muudmoodi jutuks.
Nohik, korralik, mittesuitsetaja ei tarvitse teada ja vahet teha neil, kes suitsetavad, kui just ei ole kanget konihaisu kellegi küljes tundnud.
Seega nohikud võivadki arvata, et enamik ei suitseta...
 
eelmisele 23. jaanuar 2012, kl 12.55
Ma arvan, et nohiku ja mittesuitsetaja vahele ei peaks = märki panema. Siis, kui ei suitseta ja ei joo oledki kohe nohik või? Kahe äärmuse vahele jääb veel palju variante!
Väga meeldis Matsiste arvamus, asjalik ja tõepärane.
 
hj 23. jaanuar 2012, kl 18.37
Noorus ei võrdu lapseiga!
ka 30ndates inimene on noor.
 
kunagine hull pubekas 23. jaanuar 2012, kl 20.58
isegi siit arvamustest tuleb välja et mittesuitsetajad on enamasti ikkagi nohikud. eksite, tihti hakkavad just nohikud suitsetama ja muid lollusi tegema selleks et näida tegijana.
 
Matsiste 24. jaanuar 2012, kl 06.24
Kas nohik on midagi halba? Mina olen ( vähemalt enda arvates) olnud ka täielik nohik ja ega ma ennast muutnud ei ole. Tegelikult on seda mitmed tuttavad samuti öelnud, mõnigi pruut on maha jätnud, ei tahtnud ennast nohikuga siduuda.
 
kunagine hull pubekas 24. jaanuar 2012, kl 15.57
koolilaste mõistes nohik ongi see kes käib korralikult koolis, õpib hästi või rahuldavalt, ei joo, ei suitseta, ei kepi igal esimesel võimalusel.
 
sport 24. jaanuar 2012, kl 17.03
Kuhu paigutub mittesuitsetav sportlane, kellega igaüks mölisema küll ei julge tulla?
 
Täpitriin to kunagine ... 24. jaanuar 2012, kl 18.18
Sel juhul on see mõiste ääretult devalveerunud. Sina iseloomustad halli hiirekest või müürilille või tapeeti (ehk siis inimest, kelle olemasolu ega ka puudumist ei märgata). Kolmeline õpilane võib, aga ei pruugi olla nohik.
Ilmselt on ka minu teadvuseese jõudnud see mõiste läbi ameerika noortefilmide tähistamaks kedagi, kes pole populaarne ega suhtlemisaldis, ei pidutse, on mingil alal friik (see võib olla nii arvuti kui astronoomia) ja oma välimusele ta eriti rõhku ei pööra.
 
Täpitriin 24. jaanuar 2012, kl 18.25
Matsiste, pigem nohik kui peost peoni elav eluvend või vegeteerija ehk magav kass, kes loodab, et ema ja edaspidi naine talle kõik ette-taha ära teeb (ehe eksemplar oli täna alanud sarjas "We are family"), samas inimene, kelle igapäeva ei kuulu suits ega alkohol pole minu arvates mitte nohik, vaid tervisest ja iseendast lugupidav kodanik.
 
koll 26. jaanuar 2012, kl 13.50
ma alati veidi imestan teismeliste vanemate yle, kes raiuvad kui rauda "minu laps iialgi nii ei teeks!" mu oma poeg, ka muide tubli trennipoiss ja nädalavahetustel võistlustel, suutis paar ööd trennikaaslase juures veetes teha selliseid asju, et siiani imestan, kuidas ma pääsesin sundtutvusest noorsoopoliseiga. kutid ise olid järgmisel päeval kenasti mängul, kuigi mängisid alla oma taseme, aga seda juhtub niisamagi. omasõnutsi mängiti arvutimänge ja mindi naaaatuke hiljem magama. tegelikult aga kõõlusid nad Lasnamäe majade katustel suvalise seltskonnaga....
kuna suhe pojaga on väga hea, siis olen nendest "seiklustest" takkajärgi tema enese suust teada saanud. kuulad ja ei usu kõrvu! pärast seda olen ma oma sõnade ja veendumustega tagasihoidlikum.
olen nõus, et tegelikult on need tänapäeva noored väga vahvad ja avalad inimesed, aga nad vajaksid ikkagi hädasti suunamist ja tuge. seda viimast aga sageli kodust ei saa. paljudel vanematega suhted sassis ja nii see vabalangus algabki. olen neid kuulates tihti imestanud nende kypsuse yle, aga jutuajamistesse lipsab ikkagi sisse päris palju sellist, mis reedab läbikypsemata sisu. peaksime neid ise palju rohkem aitama, armastama ja märkama, olenemata sellest kuidas nad vahel meiega kaktusekombel vastu suhtlevad....
 
Matsiste 30. jaanuar 2012, kl 14.48
Täpitriin Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Matsiste, pigem nohik kui peost peoni elav eluvend
> või vegeteerija ehk magav kass,.......

Mina arvan samuti ja ei kavatsegi oma nohiku seisusest loobuda kuigi nohiku elu on mõnes mõttes raskem. Sõpru on raskem leida sest teisi nohikuid on vähe, Peab pidevalt oma õigust nohik olla kaitsma.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!