Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Juhtum riietusruumis
 
Oinas 28. november 2013, kl 23.03
imestunud Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> to.njahh... Kuule terve mõistusega inimene sa küll
> ei ole.Mitte vaene minu laps,vaid vaene sina,kell
> e silmaring on sama lai kui urruauk(vabandan välje
> nduse pärast,aga mõte jääb samaks).Sinu mõtteavald
> used siin teemas on ju selge kaitse kiusajatele,mi
> tte kiusatavale.

Oinas: On kaks võimalust:
1. Silmaring on õesti nii litsas, et on jäänud uskuma kiusajate juttu ja lasi ennast koolis kiusata ning kaebama ei julgenud minna.

2. Oli ehk on ise suur kiusaja ja valetab teadlikult, et ehk kiusatu jääb uskuma ja enam ei kaeba ning siis saab teda karistamatult edasi kiusata.
 
njahh 28. november 2013, kl 23.06
Oinas, sa ei tunne üldse lapsi. Las nad kasvavad ja arenevad ja varsti on nad nii osavad, et õpetaja ega mamma ei tõesta mitte midagi.
Pealegi toovad sellised mammaaktsioonid lapsele kaasa tõrjutuse. Ja see võib olla lapsele palju hullem taluda, kui mingi alukate peitmine.
 
Oinas 29. november 2013, kl 07.40
Issanda loomaaed on kirju. Mõnel juhul on Sul isegi õigus, on tõesti olemas nii rumalaid õpetajaid ja emmesid keda kiusajad lapsed ümber sõrme keeravad. Normaalsed riigis sellised lollid vallandatakse. Emmed kaasa arvatud. On olemas nii rumalaid õpilasi kes igatsevad pättide tunnustustust ja vastu võtmist päti kampa. Enamus aga pole sellised. Tavaliselt on klassis mitu sõpruskonda ja iga laps liitub ikka omasugutega.
Kooli juhtkonna teha millise grupi käes on jämedam ots.
 
reaalsus 29. november 2013, kl 09.16
2xEma
27. november 2013, kl 23.31
Ei viitsi kõike komme lugeda.
Millal on "kohe"? Kui kohe on "kohe"? Ja tõesti - millisele õpetajale poiss oleks pidanud kituma minema? Kehalise õpetajale? Klassijuhatajale? Aga kui klassijuhatal polekski sel päeval enam nendega tunde olnud?

Kui asjad on kadunud ja kahtlustatakse, et need on varastatud, siis sellega tegeleb politsei. Õpetaja ei ole kohustatud õpilaste asju otsima, tema kohus on õpetada. Vargustega tegeleb meie riigis politsei. Ükskõik, kas varastatakse tänaval, poes või koolis - ikka tegeleb politsei. Ei maksa kõiki ülesandeid ka õpetaja kaela lükata. Tule taevas appi - nüüd peab õpetaja veel välja selgitama, kuidas need alukad sinna nagisse said! Ega õpetaja pole uurija. Ta ei ole ka vastavat koolitust saanud, et oskab väärtegu menetleda.
 
njahh 29. november 2013, kl 21.04
kui emme kasutab vastase põrmustamiseks sõna urruauk, siis pole ju võimalik, et tema laps on omandanud kuidagi teistsuguse käitumismustri. Ime siis, kui selline laps teiste põlu alla satub.

Oinas lähtub tänapäevaste laste käitumismustri kirjeldamisesl omaenda aastakümnetetagusest kogemusest, mil lastele olid tuttavad mõisted aumees, austus, lugupidamine jne. Tänapäeva lastele on nende sõnade tähendus arusaamatu või tõlgendatakse neid hoopiski erinevalt Oina-aegsetest lastest.

Mina lihtsalt hoiatasin emmet, et tema lapsuke võib sattuda selliste aktsioonide tulemusel hoopiski teiste põlu alla. Mammi aga hakkas mind kenderlikult sõimama ja halvustama. Aga edu emmele skandaalide korraldamisel. Eks elu näita, kellel meist õigus on. Kui minul, siis on lapsest tõeliselt kahju.
 
2 lapse ema 29. november 2013, kl 21.20
minu arust on see ema asja kõvasti ülespaisutanud - käskkiri, vanemad kooli,kohtumine sotsiaalpedagoogiga ja kõik ühe lollivõitu nalja pärast. vanasti tehti käskkiri õpilase ikka korraliku rikkumise tõttu ja minu jaoks oleks piisanud vabandamisest, äärmisel juhul märkus päevikusse. Aga lüüa sellist häirekella nii siin, perekoolis - kui ka lapse enda koolis - jääb sügavalt arusaamatuks. Kujutan juba ette kuidas see ema koolis lärmas ja karistamist nõudis.
Saaks aru, kui oleks tegemist korduva vägivallaga - aga 8..a laps teeb rumalat nalja - siis juba tehakse selleks totaalne skandaal.
 
mis on tegelikult nali? 30. november 2013, kl 00.03
Tead, 2 lapse ema,just sellistest "rumalatest naljadest" kõik alguse saabki. Laps -ka 8-aastane- peaks aru saama,mida tähendab sõna "nali". Nojah - tundub, et täiskasvanudki ei saa...Teise inimese isiklike asjade varastamine ja peitmine ei ole nali. Kummaline, et vanemad seda õigustavad ja naljaks peavad.

Muide, kurjategijad väidavad kohtus ka enamasti, et tegid vaid nalja.

Mitte et ma teemaalgataja käitumist ja lärmamist õigustaksin, aga naljast on siin asi küll kaugel.
 
2 lapse ema 30. november 2013, kl 07.22
selgitan - tegu ei olnud sellise teoga, mis peaks nüüd päädima igasuguste kohtumiste, käskkirjadega jne.
Muide - kohtus ei räägi küll enamik kurjategijaid, et tegin nalja - olen selles süsteemis tööl. Seal on asi naljast kaugel. Lihtsalt leian, et teemaalgataja on vindi kõvasti üle keeranud. 8 aastane laps ei adu oma tegude tagajärgi, selliselt nagu meie sp. hakkabki kriminaalvastutuseiga 14.a.
 
olavsu1 30. november 2013, kl 10.40
See on kiusamisjuhtum nagu iga teine, ja sellele tuleks vastavalt reageerida. Ka kogetud. Ennast aitas reeglite eiramine. Loomulikult kannatasid hinded aga ei olnud võimalik peita ja rikkuda riideid.
Isegi kehalise tunnijärgne pesemine võõrutati ära. Kiusajad armastasid pesuruumi mineva trassi kraane kinnikeerata nii, et sinna jäi kas ainult tuline või ainult külm vesi. seda tehti muidugi siis kui lapsed parajasti sees olid.

Minu mäletamis mööda lõppes see alles siis kui noormatele algkooli omadele tuli uus kehalise õpetaja. Praktikant oli ning juhtus karateka olema. Ta sattus kiusamisele peale ja virutas ühe kiusajast poisi ööbikute riiki. Õpetaja teenis sellega kraakadelt austuse välja. Õpetajalt peksa saanud poiss hakkas ise teisi hoiatama, et ei ole tervislik trassikraane näppida, et uus õps on hull karateka.
 
njahh 30. november 2013, kl 10.44
ja pane nüüd see lugu tänapäeva konteksti. Tänapäeval läheb ööbikute riiki sattunud poisi ema politseisse ja teeb õpetaja kohta avalduse. Loomulikult käib ta ka mõnest ajalehetoimetusest läbi.

Selline käitumine õpetaja poolt pole tänapäeva koolis mõeldav.
 
olavsu1 30. november 2013, kl 11.00
_njahh 30. november 2013, kl 10.44_

Ei lähe. Kraakade vanemad tulevad õpetajat kiitma.

Reeglina on kraakade vanemad (kellena sageli eksisteerib ainult ema või vanaema) kaotanud igasuguse lootuse, ülekäte läinud poisist inimest teha.

Ühte juhtumit tean, kus õpilane ise läks haridusminni kaebama, et õpetaja peksab. Õpilase kaebus jäeti rahuldamata, sest lapse vanemad ja koolikaslased ei toetanud seda.
 
njahh 30. november 2013, kl 17.51
tead, minu pikaajaline kogemus ütleb, et mida probleemsem laps, seda pretensioonikam vanem.

Siinkohal tuletaks või Viljandi konilugu meelde. Juhuse tahtel olin selle poisiga varem kokku puutunud ja pean nentima, et mingi süütu paipoiss ta küll polnud. Kisa aga tehti taevani.
 
ei ole nõus 30. november 2013, kl 18.10
elu ei ole nii must-valge, et mida probleemsem laps
otse vastupidi - enamasti on need probleemsed lapsed täielikult omapead
aga on ka õpetajaid kellel on peamine asi päev võimalikult sekeldusteta õhtule lohistada
kui tekibki probleem siis on muidugi rääkija süüdi - miks ta segab mõnusat äraolemist, las läheb erikooli kui ei saa teistega läbi, teistele ei tasu miskit öelda muidu hakkavad veel knopkasid istumise alla seadma
 
hm 30. november 2013, kl 20.24
kuna see ema on seda teemat lahanud nii siin, kui ka perekoolis - kas ta ei karda et õpetaja või selle kurjami ema seda loevad? Ja kujutage siis ette, millised tagajärjed sellel võivad olla.
Lapsevanem ei saa olla nii ebakindle, et laotab sellise loo kogu eesti rahva ette, et saada oma tegudele heakskiitu. Õige on- tuleb kooli minna ja asi ära klaarida - aga kas sellele peab eelnema õpetaja süüdistamine avalikes foorumistes, teise lapse halvustamine ning ettekandmine, millised karistused seda poissi ootavad. Lisame juurde siin avaldatud kommetaari nii ema, kui tema lapse kohta. Rääkimata õpetaja reageeringust.
Paljudes koolides siis selline intsident toimuda sai.
mõelge ikka enne, kiu oma probleeme sedasi kajastate.
 
Oinas 30. november 2013, kl 20.53
Jaa, avalikustamine ei meeldi kiusajatele ega nende toetajatele.
 
njahh 30. november 2013, kl 23.46
nii naljakas, kuidas keskealised meesterahvad on kinni jäänud Roostevaba mõõga ja Pa´l tänava poiste ideaalidesse ja kannavad omaenda emotsioone ja arusaamu automaatselt üle tänapäeva lastele.
Katsuge aru saada, et aeg on ca 50 aastat edasi läinud ja tänapäeva laste arusaamad on hoopis teistsugused.
Lausa naljakas, kuidas Oinas protežeerib tühjaast tüli tõstvaid emmesid. Huvitav, kui selline oleks tema abikaasa, kas ta ka siis sama juttu ajaks.

Oinas, sinu meelest on siis õige, et lintšime ära teise lapse, kes kogemata kombel rumala naljaga hakkama sai? Materdame ta maha, teeme pihuks ja põrmuks, et ta jumala pärast enam itsitada ei julgeks. Ja muide, edaspidi ta ilmselt enam midagi üles ei tunnista, kuid vihkama hakkab küll ja ilmselt kiusab seda poissi veelgi enam. Kas selle kisaja emme laps on õnnelik, kui teda klassis põlatakse? Kas maha materdatud laps on pärast sellist klaperjahti ümber kasvatatud?
Ära unusta, et tegemist on 8 aastate lastega. Ilmselgelt pole praegu karistus vastavuses teo raskusastmega. Seega ei ole sellisel klaperjahil ka kasvatuslikku toimet. Pigem saame ühe õnnetu ja ärahirmutatud vihkamist täis lapse.
See probleem oleks võinud palju rahulikumalt laheneda.

Aga ilmselgelt üritas kool vältida mamma kaebaminekut, millega ta ilmselt ähvardas, ja seetõttu pandi lapsele täie rauaga.
 
to Oinas 01. detsember 2013, kl 00.27
ega kiusajat ei olegi avalikustatud, aga selle ema käitumine, õpetajate siunamine jne on ju teada neile. Kui see ema siin juba nii sõna võttis -ei taha mõelda mis ta siis veel koolis tegi
 
Oinas 01. detsember 2013, kl 10.16
Oled ilmselt tõesti aktiivne kiusajate kautsja kui kasutad juba demagoogiatt.
Mina ei ole ole öelnud, et seda naljategijat tarvis lintsida oleks, kui on esimenekord siis piisab tõesti rääkimisest aga karmimal juhul makskuneed peidetud püksid kinni.
Mille poolest siis tänased lapsed erinevad Pal tänava poistest?
 
njahh 01. detsember 2013, kl 11.25
ei ole ma mingi kiusajate kaitsja, kuid olen selgeks saanud, et igas tülis on ALATI kaks poolt. Ka selles juhtumis ei tea me nn kannatanust mitte midagi ja lähtume vaid emme sõnadest.
Küll ja küll on koolides lapsi, kes ropendavad, kaklevad, sõimavad teisi lapsi. Kui aga keegi neile vastu julgeb hakata, on mammi naksti koolis kohal sõimamas ja lamenti löömas ja lõppkokkuvõttes jäävad kõik teised kui kiusajad süüdi. Sigateja aga õilmitseb õige mehena edasi ja saab aga jõudu juurde. Tead, kui paljude laste leksikas on lause: a mis te mulle teha saate?

Nüüd kirjutad, et ei soovinud lapse lintšimist ja vestlusest oleks piisanud. Jah, aga nii ju ei läinud. Laps sai täie rauaga ja sisuliselt tambiti maatasa. Sa loe oma varasemaid postitusi, kus õhutad emmesid lärmi lööma ja nn kiusajate täie rauaga karistamist nõudma. Nii et kes meist see demagoog on?

Roostevaba mõõga paradigma muutus kuskil 90-ndate aastate keskel. Kui selle ajani lugesid lapsed seda raamatut suht huviga ja sündmused ning käsitletud aumõiste oli lastele mõistetav, siis mingist ajast ei kõneta see raamat poisse enam üldse. Teos on lihtlabaselt igav ning poiste mängud ja käitumine täiesti arusaamatud.
Muide, sama kehtib ka Kevade kohta. Tänapäeva lapsele on see surmigav arhailine raamat.
 
olavsu1 01. detsember 2013, kl 12.20
_Oinas 01. detsember 2013, kl 10.16
Oled ilmselt tõesti aktiivne kiusajate kautsja kui kasutad juba demagoogiatt.
Mina ei ole ole öelnud, et seda naljategijat tarvis lintsida oleks, kui on esimenekord siis piisab tõesti rääkimisest aga karmimal juhul makskuneed peidetud püksid kinni.
Mille poolest siis tänased lapsed erinevad Pal tänava poistest?_

Ma olen ka märganud, et toimub pättide vastutuse eest kaitsmine. Ja karistatakse hoopis seda, kes oma au ja õigluse eest seista julgeb.

_Tead, kui paljude laste leksikas on lause: a mis te mulle teha saate?_

jah. ma olen ka seda kuulnud. Teatakse, et karistamine on keelatud ja kui keegi julgebki karistada siis karistaja võetakse vastutusele. _dan_'i pole ühelgi ametnikul.

Te pättide kaitsjad olete ise selle olukorra tekitanud. Pätid tunnevad ennast tänases Eestis väga kindlalt.
 
njahh 01. detsember 2013, kl 13.29
mina ei näe selles loos ausat ja õiglast karistust. Mina näen siin hoopiski ema soovi iga hinna eest teine laps "maksma" panna ja näidata koolis oma võimu.
Teatud kontingent vanemaid on aktiivsed delfi foorumite ja kommentaaride lugejad. Paraku on nad omandanud neist ühe teadmise: õpetajad on KÕIK sellised, kellele tuleb iga hinna eest koht kätte näidata - elavad minu kui maksumaksja kulul, joovad aina kohvi, puhkavad kolm kuud ja lisaks veel vaheajad, neile tulebki koht kätte näidata. On lausa naljakas, kuidas peale mõnd kommentaariumiarutelu laekub kooli mõni emme, kes arvab, et nüüd on ülim aeg õiglus maa peale seada. Ka selles loos on need jooned märgatavad: õpetaja süüdistas tema last ega tormanud kohe asja uurima, teine laps oli juba ette kurhategija, kuna julges itsitada....
 
olavsu1 01. detsember 2013, kl 13.39
http://etv.err.ee/arhiiv.php?kullafond...

Seda filmi soovitaks. Kodanik "njahh" on ka tegelasena täitsa esindatud. :)
 
njahh 01. detsember 2013, kl 14.03
nojahh, kui nüüd üksteisele ära panema hakkame, siis pole enam sel diskussioonil siin mõtet. Sina muidugi tead täpselt, kes või mis ma olen... Kui enam midagi öelda ei oska, siis hakkame enesestmõistetavalt silte külge kleepima. Edu sulle siis.

Kena päeva jätku!
 
exõpetaja 01. detsember 2013, kl 18.45
Naljakas juhtum ja naljakad kommentaarid.
Üldiselt, njahhil on õigus. Koolis tuleb igaühel ise enda eest väljas olla ja mitte loota mammale, kes tuleb ja kõik teised lapsed ja isegi õpetaja paika paneb. Lapse jaoks pole selline lahendus võit, vaid kaotus. Ja kiusamine võib üha süveneda.
Muide, kas poisil isa ei ole? Siinkohal tuleks äkki rohkem kasuks nõuanded meestemaailmast kui mingi urruaugu-emme sahmimine.
 
ei ole nõus 02. detsember 2013, kl 13.11
ka sellega, et see konkreetne kiusaja laps ilma karistuseta jääb - pisiasjadest kasvavad suured
ja kõige hullem asi on karistamatuse tunne
vast oleks pidanud see poiss kiusatava püksid kodus ära pesema ja triigituna järgmine päev kooli tooma, ehk oleks siis asi rohkem meelde jäänud
ega tänapäeval eriti palju karistamisvõimalusi pole jäetud kuid ühes põhikoolis pannakse pahanduste eest ÜKT tunde tegema, natuke ikka mõjub
 
ikka politsei! 02. detsember 2013, kl 13.19
Karistust varguse eest saab ikka ainult politsei määrata. Koolil sellist õigust ei ole.
 
ka lapsevanem 03. detsember 2013, kl 00.40
Mida varem kiusaja ära lintšitakse ja maapõhja tambitakse, seda väiksem on tõenäosus, et ta kiusamist jätkab. Käskkiri, avalik vabandamine, avalik häbistamine...need oleks minu lahendus.
 
Oinas 03. detsember 2013, kl 07.42
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> ei ole ma mingi kiusajate kaitsja, kuid olen selge
> ks saanud, et igas tülis on ALATI kaks poolt.

Oinas: Jah, on küll kaks poolt ja väga tihti on üks pool pätt kes kiusab teist poolt keda tsiviliseeritud ühiskonnas on kombeks päti eest kaitsta.
Sina aga hakkad neid pooli võrdsustama.
 
Oinas 03. detsember 2013, kl 08.58
olavsu1 Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> _njahh 30. november 2013, kl 10.44_
>
> Ei lähe
> . Kraakade vanemad tulevad õpetajat kiitma.
>
>
> Reeglina on kraakade vanemad (kellena sageli eksi
> steerib ainult ema või vanaema) kaotanud igasuguse
> lootuse, ülekäte läinud poisist inimest teha.
>
>
> Ühte juhtumit tean, kus õpilane ise läks hari
> dusminni kaebama, et õpetaja peksab. Õpilase kaebu
> s jäeti rahuldamata, sest lapse vanemad ja koolika
> slased ei toetanud seda.

Oinas: See kord õpetajal lihtsalt vedas, et kaebuse kuulaja oli aus inimene. .
Järgmime kord on poiss kavalam ja kaebab sellele tädile kes vihkab seda õpetajat ja otsib ainult ettekäänet õpetaja kiusamiseks.
 
tore-tore! 03. detsember 2013, kl 11.47
ka lapsevanem
03. detsember 2013, kl 00.40
Mida varem kiusaja ära lintšitakse ja maapõhja tambitakse, seda väiksem on tõenäosus, et ta kiusamist jätkab. Käskkiri, avalik vabandamine, avalik häbistamine...need oleks minu lahendus.

Käskkiri? Aga kui süüdlane end süüdi ei tunnista, siis ei tohi ju kool ka käskkirjaga karistada.
Avalik vabandamine? - sama lugu.
Avalik häbistamine - keelatud!

Mis jääb järele?
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!