Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Koolilaps
Väiksema õe kaitsmine.
 
Maian 28. november 2013, kl 13.19
Lugu siis selline....., käivad meie pere lapsed samas põhikoolis, poeg üheksandas ja tütar viiendas. Juba eelmisel õppeaastal hakkas tütar kodus rääkima et klassikaaslased kiusavad teda. Alguses ei süvenenud tema probleemidesse eriti sest lapsed ikka nääklevad ning äkki pole asi nii hull ja laheneb iseenesest. Aga ei lahenenud midagi, nutujoru koolist tulles ei lõppenud. Ma imestasin et tütar endistviisi hommikul kooli tahtis minna, ju lootis et täna on parem päev. Kiusamine seisneb selles et öeldakse halvasti, lükatakse, virutatakse koolikotile jalaga(asjad koolikotis lähevad katki), itsitatakse kambakesi ja tema on üksi. Tahtis laps endale uut telefoni, ostsime mitte kõige odavama,gorillaklaasiga- ei läinud kaua aega mööda kui tuli koju täiesti ärakraabitud telefoniga-teiste laste poolt. Küsisin et milleks sulle üldse oli vaja uut telefoni, ta vastas et nii sai ta kas või üks päev olla populaarne ja temaga ei noritud. Leidsime siis kodus perega sellise lahenduse et kuna vanem vend on samas koolis siis õde helistab talle ja ta läheb teda kaitsma. Olgu veel öeldud et käisime ka mitu korda sots. pedagoogi juures ja olime klassijuhatajaga korduvalt teemast rääkinud, öelnud ka nendele et kui asi ei lahene ja korda ei suudeta tagada, siis poeg võtab asja üle. Nüüd täna see juhtuski. Üks tütre klassi poiss hakkas jälle norima aga pojal juhtus samal koridoril tund olema ja nägi, läks ja virutas tollele vastu hambaid. Kutsuti nüüd sotspedagoogi juurde ja peab seletuskirja kirjutama. Praegu veel ei tea mis saab aga meie oleme isaga selle poolt et oma väiksemaid õdesid ja vendi peab kaitsma. Paljud hakkavad mind nüüd kindlasti arvustama kuid mina jään selle juurde et ka edaspidi läheb õele appi.
 
kle 28. november 2013, kl 13.37
Mina ka pooldan seda. Nii et mõtetes olen sinuga.
 
???????? 28. november 2013, kl 13.37
Ja mida klassijuhataja ütleb?
Mina oleksin välja selgitanud nende tüdrukute nimed, palunud lapsed klassijuhatajal kokku koguda ning läinud vestlema. Vahel vestlus aitab.
 
??????? 28. november 2013, kl 13.38
Sorry, KÕIGI laste nimed siis. Ega nüüd terve klass ka ei kiusa, olen kindel.
 
2 vanemat venda 28. november 2013, kl 13.45
mind kaitsesid koolis ka vennad, aga norimise peale kellelegi lihtsalt vastu hambaid virutada - see on liig. Piisas vaid sellest et vend koos paari klassivennaga norija sissepiirasid ja hoiatasid. pärast seda oli teema maas ja elu nagu lill (mingi suurema klassi poiss hakkas norima).
Ma olen 100% nõus -vanem laps peab kaitsma oma perekonnaliiget, aga mitte sellist vägivalda -nagu ma aru saan löi ta endast oluliselt nooremat.
 
M 28. november 2013, kl 14.01
Õigesti tegi. Saada mõlemad kuhugi trenni - taipoks, karate või mingi muu trenn kus õpetatakse enesekaitset. Kasvõi baas teadmised võivad omandada.
 
d 28. november 2013, kl 14.25
no vastu hambaid poleks ikka pidanud panema, suu on ka peas, et rääkida esialgu...
 
olavsu1 28. november 2013, kl 14.49
M Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Õigesti tegi. Saada mõlemad kuhugi trenni - taipok
> s, karate või mingi muu trenn kus õpetatakse enese
> kaitset. Kasvõi baas teadmised võivad omandada.

Sekundeerin. Jaapani ja Hiina kõrgkultuuri õpingud tulevad kasuks. Minul vanemaid vendi ei olnud. Aitas vaid see hiina olemise õpetus, mille kohta ajakirjast http://www.espero.com.cn/ sai loetud.

Siin eestis ja mujal mitte kaugida riikides õpetatakse neid asju vaid karate ja teiste võitluskunstide trennides.
 
Maian 28. november 2013, kl 16.12
Mu poeg oli sedasama poissi korra juba hoiatanud, see läks pärast oma klassi ja ärples et M....l on nii ja nii hale vend.
 
jah 28. november 2013, kl 16.41
ja siis oli vaja vastu hambaid virutada. 9kl poiss on juba 16.a. ja peaks ju arusaama oma tegudest. Õigustada oma lapse käitumist, kes virutab endast 4 a. nooremale rusikaga näkku on ikka ema poolt lubamatu. Minu arust hakkad sa oma juttu enda lapse kaiteks muutma -sest eelnevalt oled öelnud, et poiss esmakordselt kaitses õde.
Praegu tuleb välja, et juba varem on poeg õe kaitseks välja astunud jne.
Räägi oma pojaga - löömine on kriminaalkorras karistatav, kui poiss hakkabki rusikatega asju klaarima -saab tema karistada
 
olavsu1 28. november 2013, kl 17.00
Maian Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Mu poeg oli sedasama poissi korra juba hoiatanud,
> see läks pärast oma klassi ja ärples et M....l on
> nii ja nii hale vend.

Sedasi kombatakse piire ja provotseeritakse rünnakut. Ma arvan, et kui väljateenitud lõuahaak oli piisavalt (lõualuid) purustav siis loksub mõistus paika.
Silitusena mõjuva matsu korral mõnitatakse edasi ja räigemalt.
 
eks jh 28. november 2013, kl 17.44
kui see väiksem poiss kes kolakat sai su pojalt nüüd läheb ja oma vanematega politseis avalduse teeb ja kui on vigastusi või tagajärgi siis ka arsti juures fikseerib eks siis su pojal politseiga tegemist ja krimi karistuse saab vast tingimisi ..

kas su tütrele on ka keegi kätpidi kallale läinud või füüsilist valu põhjustanud
loll poeg sul või siis vilets kasvatus
 
olavsu1 28. november 2013, kl 18.26
_eks jh 28. november 2013, kl 17.44_

ikka kaitseme pätte ja kurjameid??
 
hm 28. november 2013, kl 19.04
ei kaitse kurjameid, aga 16.a. poiss virutab endast nooremale vastu hambaid - on vägivald. Ma oleks oma pojas sügavalt pettunud, kui ta lööb endast nooremat.
 
olavsu1 28. november 2013, kl 19.55
_hm 28. november 2013, kl 19.04_

ei pea igat füüsilist noomitust vägivallaks.

on olukordi, kus sõnadega probleeme ei lahendata.

tüdrukud vist nii tugevad ka ei ole, et kiusamisele mitte reageerimine neid aitaks. Sellist käitumist ma ei soovitaks mitte kellegile.
Sellel juhul kiusajad virutavad järjest tugevamini kuni lõpuks väsivad. Kiusatu läheb lihtsalt oma teed ega lase end togimisest segada, olgu valu kui suur tahes. Tuleb treenida enesele "modelli kivinägu", mis kõige armsama komplimendi puhulgi värvi ega kuju ei muuda.

Järgmist korda enam ei üritata sest teatakse, hull ei reageeri ütlemistele, togimisele ega pane lööjaid tähele.

Kõige lõpuks jäävad kiustatule seletamatud reumaatilised valuhood, millele arstid lahendust ei leia.
 
eks jh 28. november 2013, kl 17.44_ 29. november 2013, kl 07.39
ei kaitse pätte, aga antud juhul saab päti nime see vend ja seadused on sellised et karistada saab tema
- midagi pole parata ja uskuge see poiss tegi õele karuteene, teda hakatakse nüüd veel ka venna pärast narrima

minu soovitus narritava lapse vanematele - rääkige oma lastele, et nad ise läheks ja räägiks kas psühholoogile või sots töötajale oma murest ja kui abi pole siis võite ju minna ka kov lastekaitse töötaja jutule.
samas kui on tunnistajad siis on ju alust minna ise ka politseisse - narrimine ja solvamine on väärtegu ja samuti karistatav...

ja kui laps väga põeb siis võib lapsega isegi lastepsühhiaatri jutule minna, sealt suunatakse edasi uuringutele ja siis juba haiglast võetakse ühendust selle kooliga..
 
olavsu1 29. november 2013, kl 09.53
_eks jh 28. november 2013, kl 17.44_ 29. november 2013, kl 07.39_

sa elad mingis ime maailmas. sinu soovitused ei ole kunagi töötanud! sinu soovituste järgi tüdruk invaliidistub.

_rääkige oma lastele, et nad ise läheks ja räägiks kas psühholoogile või sots töötajale oma murest ja kui abi pole siis võite ju minna ka kov lastekaitse töötaja jutule._

Need on kõige mõtetumad tegelased. alles võibolla kiusajate ISA töötlemine annab mingi kasuliku efekti.

_samas kui on tunnistajad siis on ju alust minna ise ka politseisse - narrimine ja solvamine on väärtegu ja samuti karistatav..._

kukele saadetakse, soovitusega ise tsiviilkohtuse pöörduda.

_kui laps väga põeb siis võib lapsega isegi lastepsühhiaatri jutule minna, _

sellega hävitad lapse elu ja annad narrijatele uue põhjuse narrimiseks. kogetud!

ainus mõjus vahend on karate ja sugulastest kapikari.
 
eks jh 28. november 2013, kl 17.44_ 29. november 2013, kl 10.47
minu soovitused on seni töötanud ja kuna tegelen om akoolis lastega igapäevaselt, siis mei ekoolis ka sellised probleemid ei ole saanud maad võtta.

jah on olnud, et 1 ja 2 klassi lapsed aegajalt kooliaasta alguses mängivad neid võimumänge, aga kaugemale need ei lähe.

oli üks juhtum eelmisel kevadel, kui mind tööl polnud, kus ka üks 2 kl laps peitis teiste asju ja see oli tema meelest hirmus naljakas kui teised otsisid ja ei leidnud.

lugu lõppes sellega, et teised lapsed peitsid kord selle lapse asjad ära ja siis keegi ei teadnud kus need on. Hiljem asjad leiti muidugi üles.
Kuna aga koristajatädi nägi, et punase jopiga tüdruk käis asju teatud kohas ja sellel teiste asjade peitjal samuti punane jopp siis koristaja oligi öelnud, et aga ise sa käisid oma asju sinna viimas sellel teatud vahetunnil ja nüüd siis unustasid...
Peale sed apole enam peitmist ka olnud.
 
Maian 29. november 2013, kl 11.30
Ei ole nendest sotspedagoogidest (kui suudab ta maja pealt üldse üles leida vahetunni ajal sest ega järgmisesse tundi ju hilineda ei tohi) ja klassijuhatajatest mingit abi olnud, laps on ju käinud nendega rääkimas ja ka meie isaga. Tagajärg sellele on veel hullem narrimine, et näe, käisid jälle kaebamas. Aga jah, poeg pidi seletuskirja kirjutama. Sotspedagoog helistas ka mulle ja ütles et kõik osapooled olevat eri juttu rääkinud, mida oli ka arvata ja lapsed ju ongi sellised teatud vanuses. Isa sai selle jutu peale ikka väga kurjaks ja lubas haridusosakonda minna kui kool ei suuda turvalist õhkkonda tagada ja siis tuli ka teemaks et äkki peaks teie laps hoopis kooli vahetama. Minu arust on see koolipoolt nagu probleemist vabanemine või kuidas....
 
sa oled 29. november 2013, kl 13.16
Sa oled kõigest õigesti aru saanud, täpselt nii ongi, kui on lapsega probleem, siis koolipoolne seisukoht on, et saadame parem jalust ära. Iga vähegi hooliv õpetaja näeb kiusamist ja teavad nad ka keda tegelikult kiustakse, iseasi, kas nad seda näha soovivad. Olen kohanud ka õpetajat, kes on on ise selle kiusamise nn. algatanud st. õpilased pööranud teatud klassikaaslase vastu. Ma ei taha ka õigustada vägivalda, aga selles situatsioonis oli see ainuõige lahendus, kui ei aita arm, siis aitab hirm. Kahju, kui su poeg karistada saab, aga loodan, et sellega lõppeb ka kiusamine.
 
olavsu1 29. november 2013, kl 14.10
_Maian 29. november 2013, kl 11.30_

Tean täpselt mida tunnete. Olen ise olnud kiusamise ohver. Absoluutselt mittemingit kaitset koolilit, politseilt, kohtult loota ei ole.
Koole olen pidanud vahetama mitmeid kordi.

Ametlik seisukoht on alati olnud selline:

Kiusatav on ise kõiges süüdi!

Abi on vaid oskustest mida õpetatakse:

http://www.tiigerkarate.eu/

ja teistes sarnastes klubides.
 
to Maian 29. november 2013, kl 15.17
ära nüüd aja udu
kui lapsel on vaja sotsiaaltöötaja või psühholoogiga rääkida siis võib vabalt minna ja olla rääkimas tunni ajal ka
teda lihtsalt saadetakse kirjaga tundi, kirjas märge kus oli või tuleb töötaja kaasa.

mis te siis mõtlete, et need töötajad istuvad koolimaja soma tunnid täis ja lastega suhtlevad vaid vahetunnis?

ja see kiusamise probleem vb oleneb ka lapsest endast sageli.
vb peaks õppima lihtsustatud õppega koolis
 
Maian 29. november 2013, kl 15.22
Aitäh Sulle `olavsu1`. Ja Sinule `sa oled`, mulle on jäänud tütre jutust mulje et õpetajad on võtnud juba oma suhtumise. Nad pahatihti ignoreerivad teda kui ta juhtub midagi küsima.
 
vanaema 29. november 2013, kl 22.01
siin mainiti, et tihti on õpetaja kiusamise algataja
ka mina olen kahel korral sellistega kokku puutunud ja mõistnud, et tegemist on väga erilise tegelasega umbes midagi sellist nagu pedofiil, tema nimi on teadlik sadist ja ta on tulnud kooli oma madalaid tunge välja elama, algklassi laste peal on seda kõige kergem teha
olen näinud sellist tegelast silmad põlemas ja kehast värisedes pealt vaatamas kus kaks poissi nõrgemat peksid, normaalne õpetaja oleks vahele astunud, ka tavanäägutaja terve klassi ees - no oled sina aga loll - kuulub nende kilda
 
mariann 29. november 2013, kl 22.09
Tollele 15.17. Mis lihtsustatud õppega koolis,ega õppimises ju probleem pole vaid ikka kiusamises.
 
olavsu1 30. november 2013, kl 00.28
siiski on kiusamise vastu vahendeid, mis on paremad kui ükskõik kui kõva rusikas. ainult sellega kunstiga tegelemine on siin eestis ja ülejäänd euroopas kole kallis.

selised asjad:




Nende "relvade" oskuslik käsitsemine paneb kiusajad kas põgenema või nutma ning mõnest võib fänn saada ;)



Toimetatud 1 kord(a). Viimati olavsu1 30.11.2013 01.38.
 
pätt 30. november 2013, kl 11.03
antud juhul siis saab nüüd suur vend päti kuulsuse külge
ja lihtsustatud õppekavaga erikool olekski ehk sobivam selle pere lastele kui juba 15-16 aastane veel niiii loll on, et väiksemale käsipidi kallale läheb, kas ta rääkida ei osanud siis?
 
olavsu1 30. november 2013, kl 13.22
pätt Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> antud juhul siis saab nüüd suur vend päti kuulsus
> e külge
> ja lihtsustatud õppekavaga erikool olek
> ski ehk sobivam selle pere lastele kui juba 15-16
> aastane veel niiii loll on, et väiksemale käsipidi
> kallale läheb, kas ta rääkida ei osanud siis?

ja mis seadus kiusata lubab?
See vend on ikka väga asine vend kui oma enda õde kaitsta suudab.
 
pätile 30. november 2013, kl 17.34
enne kui asud kedagi erikooli saatma loe kirjatükk hoolikalt läbi muidu jääb teistele mulje, et oled selle kiusaja lapse vanem kes lõpuks kolaka sai
oli ju öeldud, et hoiatati eelnevalt
kaua siis võib
 
pätt 30. november 2013, kl 20.52
kui kiusamine on sõnade tasemel siis vastu tuleb samuti astuda sõnadega
antud juhul see vanem vend - pätipoiss ju siis ei oska rääkida ja normaalselt asju ajada

lihtsalt lambist läheb väiksemat ja rumalamat lööma ja kuna väiksem oli siis alla 16 ja kui nüüd see suurem on 16 täis siis see kallaleminek läheb krimi alla tal


lugege seadusi ja ei ole mina väiksema poisi lapsevanem, pole endal selles vanuses lapsigi enam.
lihtsalt tegelen sedalaadi juhtumistega

sellise juhtumi korral ei olegi vaja kaebama minna ega avaldust kirjutada teisel poolel- niipea kui arstiabi vajab, sealt kohe info läheb edasi politseisse
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!