Tahtsin veel lisada, et nüüd just hiljuti ilmus ka TM´is kütteallikaid võrdlev uuring, selle järgi oli õhk-õhk soojuspump soodsaimaks lahenduseks.
Aga kindlasti tuleb arvestada ka tulevikuperspektiividega st. küttehinnad muutuvad pidevalt ja see tähendab, et mis täna on võibolla väga soodne võib homme juba kallis olla, nii et peab ehitama ikkagi nii, et pärast oleks võimalik kergema vaevaga ümber ehitada.
Ma ise eelistan teistest variantidest tavalist ahju, kaminahju, kaminat või pliiti. Seal saab põletada puitu ja turbabriketti- mõlemad on meil taastuvatena olemas ja pole kütusesse (energiakandja hinda) lisatud täiendavat lisandväärtust. Kui on veel olemas ka oma metsatukk kuskil lähedal ja käed jalad terved, siis metsa hoolduse käigus tekib nagunii suurem kogus puidumaterjali mida põletada. Mõnel mu tuttaval on igaaastase hoolduse tulemusel olemas rohkem kui ühe aasta küttevaru.
Kuigi jah ma jätkuvalt ei soovitaks igasugu ümbertöödeldud toormetest tehtud tehiskütuseid. Iga ümbertöötlemine on päris suur lisakulu, mis tuleb lõpptarbijal kinni maksta, kuigi olulist lisaväärtust see kütusele ei anna. Sinna siis liigitaksin eriti kütteõlid ja pelletid. Hakkepuit on rohkem soojustehniku mängumaa. Eramu kütmiseks on pigem tülikas ja kallis ning tulevikus on veel kallim. Seda eriti, kui Digismart oma aastas 600 000 kuupmeetrit hakkepuitu tarbiva koostootmisjaama käima paneb. Meil Eestiski pole puitu niipalju ja plaan Venemaalt seda sisse vedama hakata on kah kahtlane, kuna seal tulid tollid otsa. Samal põhjusel ka gaasi ei soovitaks. Kusjuures see on täielik sõltuvus Venemaast ja mõnel külmemal talvel, kui venelastel vaja jälle tsuhnadele ära teha, siis võib külm hakata.