Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Reisimine
Huvitavad kohad Peipsi järve ääres
 
Trippija 21. juuni 2015, kl 19.50
Tere!

Mõtlesime suvel paariks päevaks autoga Peipsi äärde uitama minna. Lugesin trip.ee-st ja mujalt, et väga kiidetakse sealseid randasid, aga kas seal rannaäärsetes paikades ka mingeid huvitavaid vaatamisväärsusi on, mida peaks kindlasti nägema kui seal ringi liikuda (nagu Lõuna-Eestis Munamägi ja Ööbikuorg ja Hinni Kanjon ja Härma müürid jms)?
Ida-Eesti rannikuääre olen Narvani läbi hulkunud ja sealseid paiku uurinud, seekord võtaks Tallinnast suuna näiteks Rannapugerja või Mustvee peale ja hakkaks sealt mööda järve äärt allapoole liikuma.
 
tegelikkus 21. juuni 2015, kl 20.22
suurem osa peipsi äärseid randu on tolmuliviased, st, et liiva asemel on tolm/mustus.
 
njahh 21. juuni 2015, kl 21.16
eelmine on lihtsalt loll.

Hakka peale Kolkja sibulateega, külasta vanausuliste muuseumi. Seejärel Alatskivi ja loss ja hirveaed, edasi Kallaste pankrannik ja karakatitsad (hoovides näed), Kodavere, Kasepää Eesti kõige pikem küla (7km tänavküla)- sellest läbisõit on omaette elamus ja sealne Peipsi tuba. Siis edasi Mustvee, Iisaku muuseum ja vaatetorn, Kuremäe klooster, Kauksi liivarand, Vasknarva. Ses viimases pole ma ise käinud, aga plaan seda külastada on.

Väga huvitav reis vanausuliste maadele. Kui käitud ise nendega lugupidavalt, oled alati teretulnud. Ära ainult ise kaevust vett võtma mine...
 
Jah 22. juuni 2015, kl 14.45
njahh iga nõus, sain sealt lausa kultuurišoki,endal oli häbi,et vanausuliste nii huvitavatest traditsioonidest teadsin.
did_235934 23. juuni 2015, kl 21.00
Väga põnev piirkond tõesti, omapärane kultuur, traditsioonide hoidmine.njahhi soovitused on ülimalt asjakohased. Varnjas on omapärane kunstigalerii, kala-ja sibularestoran, Alatskivi loss väärib külaskäiku.
Külastasin kahe aasta eest, muljeid kuhjaga.

Kindlasti leiate ka supelrandu, kunagi oli Kauksi eriti kuum koht, samuti ka Remniku, aga mis seal nüüd on, ei tea.
 
Trippija 24. juuni 2015, kl 13.25
Aitäh vastajatele ja ilusat jaanipäeva kõigile!
Karl Kindermacher 25. juuni 2015, kl 07.00
 
Trippija 25. juuni 2015, kl 16.00
Panin endale siis "oma Peipsiveere" reisi kokku ja tahaksin lihtsalt info mõttes ühele asjale tähelepanu juhtida, mida minule siin ei mainitud, aga mis mulle esimese hooga probleemi tekitas.
Vbl mõnel teisel on ka lihtsam kui teab, et Eesti kaardil on Kasepää Peipsi ääres kahes kohas. Ma kohe ei jaganud matsu ära, aga selgub, et üks Kasepää on alevik ja teine Kasepää veidi eemal see pikk tänavaküla, millele "njahh" viitas.
Karl Kindermacher 27. juuni 2015, kl 11.16
Jah, need on tõesti kaks erinevat kohta. Nö. "vene Kasepää" ja "eesti Kasepää"
 
njahh 27. juuni 2015, kl 13.37
tegelikkuses on nad peaaegu kokku liitunud ja üleminek ühelt teisele on arhitektuurist aimatav.
 
hj 28. juuni 2015, kl 12.29
Kindlasti väga põnev kant. Eelkõige vanausuliste kultuur on suur tutvumisväärsus.
 
Trippija 28. juuni 2015, kl 15.56
Kaardi järgi on kahe Kasepää vahe 39 km, vahele jääb veel mitu paika alates Kallastega ja lõpetades Kolkjaga. Seega kokkukasvamisest ja sujuvast üleminekust ei saa küll nagu mingit juttu olla:

http://www.puhkaeestis.ee/et/eesti-kaart?utm_medium=map_est
 
njahh 28. juuni 2015, kl 22.18
oijummel jah, ma unustasin tolle lõunapoolse üldse ära :) See pole vaatamisväärsus ja sinna trippijate reisud ei vii. Ikka seda põhjapoolset pidasin silmas.
Karl Kindermacher 02. juuli 2015, kl 09.03
Njahh, kindlasti tasub liikuda ringi ka lõunapool: Kolkjas, Varnjas, (seal lõunapoolsel) Kasepääl. Traditsiooniline sibula- ja sigurikasvatuse piirkond, neid õigeid peenraid näeb just seal kõige rohkem.
Väga soovitan Kolkja vanausuliste muuseumit: sisustus autentne ja giidiks saad kohaliku, kes ongi vanausuline, kelle jaoks on kõik need sajanditevanused traditsioonid tavaline argipäev.
Seevastu näiteks Mustvee vanausuliste muuseum on palju tagasihoidlikumate eksponaatidega. Juttu räägib seal kohalik vene kooli õpetajanna, kes pole kohalikku päritolu. Aga tõesti huvitavalt räägib: kuidas ta tuli, millised raskused tal olid kohanemisega, kogukonda sulandumisega ja üldse kogu sellest kultuurist arusaamisega. Käisin korra koos suurema pundiga ja seal möödus 2-2½ tundi nagu lennates. Pärast olid kõigil emotsioonid laes.

Aga jah: seda ehedat vanausuliste elu näeb seal lõuna pool Kallastet ka.
 
njahh 04. juuli 2015, kl 16.26
Kolkja, Varnja ja ka lõunapoolne Kasepää ja nimetet vaatamisväärsused on nähtud, kuid sest lõunapoolsest Kasepääst pole küll muud, kui läbi sõidetud.

ja ehedat vanausuliste elu näebki peamiselt Kolkja kandis...
 
Trippija 20. juuli 2015, kl 12.30
Nii, trip on tehtud, aga ausalt öeldes mulle see erksaid elamusi ei pakkunud. Võib-olla kultuuriloohuvilisi millegagi köidab, kuid tavainimesele on pigem igav. Tore muidugi on, et olen ära näinud, aga ei oleks ka midagi kaotanud, kui ei oleks käinud.
Olen nõus, et kõige ehedamat Peipsikandi külaelu näeb Kolkja ja Varnja kandis, kus ka mul silm lõpuks särama läks, aga üles kiidetud põhjapoolne 7 km tänavaküla Kasepää oli küll puhas üles vuntsitud turistikas – rikkurite moodi suvekodud koos jeepide või muidu tutikate sõiduautodega hoovides! Nagu mingi näidispaik maalilisest jõudeelust, aga kindlasti mitte näide reaalsest maaelust.
Seevastu Kallaste linn jättis masendava mulje ja linnaks ei suutnud seda kuidagi pidada. Näis, et aeg on seal aastakümneid tagasi seisma jäänud. Lausa nukker! Meeliköitvad olid vaid vaated Peipsi järvele.
Paljukiidetud sibula- ja kalarestoran Kolkjas oli tõeline pettumus. Ma ütleks, et kehv kaasaegsus, mida on üritatud napi kultuurilisusega putitada. Ka sibulatee oli täiega igav. Vana postitee Põlva ja Tartu vahel on võrdluses kordades huvitavam. Alatskivi loss on kenasti korda tehtud ja paitab silma, ent hirveaed mingi eriline vaatamisväärsus nüüd küll ei ole. Eestis on palju inspireerivamaid mõisaparke, kasvõi Vana-Vigala liigirohke mõisapark koos ajaloolise nutumüüriga.
Kokkuvõttes siis seda, et loomulikult võib Peipsi ääres uitamas käia, ikkagi kodumaa, ent ootusi ei tasu kõrgeks kruttida.
 
endine kohalik 21. juuli 2015, kl 21.38
kahtlustan et see 7 km-ne tänavküla mida te siin kasepääks nimetate on tegelt rajaküla mis asub siis mustvee ja kasepää vahel.
Karl Kindermacher 25. juuli 2015, kl 12.09
Vaat see oli nüüd küll valus kuulda, et tavainimesel pole kultuurihuvi.
Tohiks ma uurida, mida Trippija siis oma trippidelt otsib? (Oi,kuram, siit tuleks ilus kalambuur välja, aga see oleks solvav)
 
Trippija 28. juuli 2015, kl 14.54
Võid vabalt sõnademängu teha, mind see ei solva! :) Ühe ärksa ja vaimuka kalambuuri vastu ei ole mul kunagi midagi.
Trippimine ei tähenda ju automaatselt süvendatud kultuurihuvi, pealegi mainisin oma kommentaaris kultuuriloohuvi.
Teemaalgatuses küsisin mustvalgel, kas seal rannaäärsetes paikades ka mingeid huvitavaid vaatamisväärsusi on nagu Lõuna-Eestis Munamägi, Ööbikuorg jne? See peaks üsna selgelt määratlema, mida ma oma reisidelt otsin ja et muuseumist muuseumisse kulgemine see ei ole. Kuigi natuke muuseumi on igati ok.
Karl Kindermacher 28. juuli 2015, kl 16.54
Piir nende Sinu poolt loetletud asjade vahel on ikka õige habras. Kultuur ja kultuurilugu, kultuurilugu ja muuseum. Vaatamisväärsus.
Ei mõista hästi, kuidas neil nii selgelt vahet teha. Jo pean veel õppima.
 
Trippija 29. juuli 2015, kl 15.52
Kuna mina ei ole Sulle ilmselgelt mingi arvamusliider, siis oleks asjakohane ehk võtta ette näiteks Eesti Keele Instituudi seletav sõnaraamat:

Kultuur- inimühiskonna loova mõtte ja sellest tuleneva tegevuse tulemuste kogum.
Kultuurilugu – kultuuri ajalugu.
Muuseum- kultuuriväärtusi koguv, säilitav, eksponeeriv ning uuriv asutus.
Vaatamisväärsus-vaatamisväärne paik, ese vm.

Ehk et kultuur on teo ja vaimu tulemus, kultuurilugu on kultuuri ajalugu. Kultuur iseenesest ei ole vaatamisväärsus. Muuseumis kui kultuuriväärtusi koguvas asutuses on küll vaatamisväärseid esemeid, ent muuseum kui asutus ei ole vaatamisväärsus.
Karl Kindermacher 07. august 2015, kl 10.16
Ei noh, sellest saan ma isegi ja ilma sõnaraamatutagi aru. Aga aitüma sellegi poolest.
Vaat seda ei mõista, kuidas on võimalik minna muuseumisse vältides samal ajal kultuuri või kultuurilugu. Kuis külastada traditsioone hoidvat ja hindavat piirkonda, saades osa sealsest kultuurist kuid samas vältides selle kultuuri ajalugu.

Aga see jutt oli rohkem selline selgitus / jutu jätk. Pole vähimatki mõtet meil kummalgi sellel teemal edasi targutada. Edu trippimisel!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!