Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Reisimine
Üksi bussireisile
 
Anneli 22. juuni 2015, kl 18.16
Tahaks väga minna bussireisile Norra, kuid kahjuks pole reisikaaslast. On keegi bussireisil üksi käinud? Kuidas on kogemused? Algul tundub päris kõhe võhivõõrastega koos laeval.
 
½ 22. juuni 2015, kl 18.46
Kui Sa oled muidu seltsiv inimene, siis on ilmselt üksi vähe kehva jah. Samas peaksid olema võimeline siis reisiseltskonna seas sujuvalt uusi tutvusi looma. Muidugi oleneb palju ka seltskonnast. Kui oled selline omaette hoidja, siis võib juhtuda, et jäädki terve reisi ajaks omaette olijaks.
Mina olen kaks korda üksi bussireisil käinud. Esimene oli suusareis ja enamus olidki üksi sellele reisile tulnud (ei olnud perereis). Seega seal ei olnud mingit probleemi, kõik sõbrunesid omavahel kiiresti.
Teine kord käisin reisibüroo kaudu bussireisil koos lapsega. Seal seltskonnas olid pea kõik pered või paarid, nii et sellist üldisemat sõbrunemist ei toimunud. Üks üksik naine oli kogu seltskonna peale ja ilmselt oli tal kohati ikka igav küll üksi olla. Mul oli õnneks laps ka, muidu vist oleks ka tundunud see asi liiga üksik.
 
Äpu2 22. juuni 2015, kl 20.23
Kui laeva kajutis seltskond ei sobi, saad vbl kajutit vahetada. Mul oli ükskord nii, et seltskond absoluutselt ei sobinud, õnneks sain kajuti ära vahetada. Võimalus on ka alati hotellis eraldi tuba võtta, kuid Norras on vist need kämpingud, kus 4 või rohkem inimest toas. Mina olen samuti mitteseltsiv ja suht raske on üksi reisil käia.
 
galita 22. juuni 2015, kl 21.51
Ei ole üksinda reisimisel häda midagi kui oled seltsiv inimene. Ma olen töö tõttu palju pikkasid reisisid üksinda teinud, kõige lõbusam seltskond on rongides. Nüüd töö pärast enam reisima ei pea, kuid sõbrannaga käime bussireisisidel ja kui tuleb mingi sooduspakkumine siis võimalusel korral ka sõidame.
Kas koostasid marsruudi ise ja milline see on kui saladus ei ole? Kui palju piletid maksma läksid?
Karl Kindermacher 23. juuni 2015, kl 05.15
Bussireisile ise marsruudi! Galita, kas sa teed nalja?
 
teadja 23. juuni 2015, kl 08.02
galita oli bussijuht...
 
galita 23. juuni 2015, kl 09.30
Karl Kindermacher Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> Bussireisile ise marsruudi! Galita, kas sa teed na
> lja?


Kas Tallinnast on otsereis Norrasse?
Tõenäoliselt oled reisinud ainult turismifirmade poolt müüdavate reisipakettidega kus kõik on juba orgunnitud ning turisti ainsaks mureks on reisisaatjast mitte maha jääda või sa ei ole üldse reisinud. Reisides töö tõttu tuleb kogu reis endal planeerida, oluline on ainult õigeks ajaks sihtpunkti jõuda, ning alati on võimalik sõita erinevaid marsruutisid pidi-kõik bussiliinid ei sõida ju ühte teed pidi. Ka lõbu pärast reisides ei osta ma mitte kunagi turismifirma poolt pakutavaid reisipakette, vaid koostan reisiplaani ise ja hinnavahe on päris tihti mitmekordne minu kasuks. Sooduspileteid müüakse nii bussidele, lennukitele, laevadele kui rongidele ja vahel võib ka sooduspiletite pakkumine muuta varem koostatud reisiplaani. Ja isegi hääletades on huvitavam reisida kui reisisaatja, giidi sabas kõmpida.
Tegelikult ei ole reisimine üldse nii kallis kui arvatakse, vaja on ainult osata mõne suurema rahva keelt ning head reisikaaslast.
 
njahh 23. juuni 2015, kl 11.24
galita ei hooma vahet komandeeringu ja reisifirma korraldatud turismireisi vahel?

Kui lähen komandeeringusse või orgunnin omale ise reisi, siis tean, et teen seda üksi ja olengi üksi ja ei sõltu mitte kellestki.

Kui lähen bussireisile, kus olen nädal+ ühes konservis võõraste inimestega ja iga samm on ette kirjutatud, siis on see hoopiski midagi muud. Arvestada tuleb, et tavaliselt on kõik sellisel reisil paarikaupa ja kolmandal inimesel kellegagi liituda on üpris keeruline. Ei ole see eestlane midagi nii aldis üksikut kampa võtma, vaadatakse ikka kui sissetungijat. Mõni paar võib ju kohusetundest isegi kolmandaga leppida, aga omaette oled ikka.
Ja nüüd sõltub juba iseendast, kuidas sellise üksildusega hakkama saada - kas suudad iseendale seltsiks olla või tunned end halvasti, kui kuskil linnavahel üksi lonkima peab.
 
galita 23. juuni 2015, kl 12.56
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> galita ei hooma vahet komandeeringu ja reisifirma
> korraldatud turismireisi vahel?
>
> Kui lähen
> komandeeringusse või orgunnin omale ise reisi, sii
> s tean, et teen seda üksi ja olengi üksi ja ei sõl
> tu mitte kellestki.
>
> Kui lähen bussireisile,
> kus olen nädal+ ühes konservis võõraste inimesteg
> a ja iga samm on ette kirjutatud, siis on see hoop
> iski midagi muud. Arvestada tuleb, et tavaliselt o
> n kõik sellisel reisil paarikaupa ja kolmandal ini
> mesel kellegagi liituda on üpris keeruline. Ei ole
> see eestlane midagi nii aldis üksikut kampa võtma
> , vaadatakse ikka kui sissetungijat. Mõni paar või
> b ju kohusetundest isegi kolmandaga leppida, aga o
> maette oled ikka.
> Ja nüüd sõltub juba iseendast
> , kuidas sellise üksildusega hakkama saada - kas s
> uudad iseendale seltsiks olla või tunned end halva
> sti, kui kuskil linnavahel üksi lonkima peab.


Minu vastus on inimesele kelle arvates on sihtpunkti jõudmiseks ainult 1 tee ja 1 võimalus. Ei ole kordagi turismifirmade poolt korraldatud reisidel käinud, minu jaoks on need liiga igavad ja ka ainuüksi eestlastest koosneva reisiseltskonnaga kogemused puuduvad, aga kui asjad on nii nagu kirjutad, siis jääb üle teemaalgatajale pöialt hoida, et peale eestlaste oleks reisiseltskonnas ka teisi rahvusi. Üks mu sõbranna käib päris tihti turismifirmade poolt korraldatud bussireisidel üksinda, kuid ta räägib ainult vene keelt ning see pärast oletan, et kogu reisiseltskond koosneb vene keelt rääkivatest inimestest. Kui üskinda oleks nii kohutav reisida, siis ta ju ei käiks neil reisidel.
 
njahh 23. juuni 2015, kl 13.29
no kui sul omal kogemus puudub, siis ei ole mõtet siin ka kätsatada, kui tore on ise endale reisi organiseerida. Vaata, igalühel pole nii palju pealehakkamist, oskusi, kogemusi ja mida iganes on vaja korraliku reisi organiseerimiseks. Seega on lihtsam võtta reisipakett ja ei pea muretsema selle pärast, kuhu minna, mida teha, kus ööbida.

Mis sinu sõbrannat puudutab, siis venekeelne seltskond on hoopis teistsugune kui eestikeelne - rahvuslikud iseärasused...
Eestlane juba kord on selline, et võõras inimene võetakse seltsi väga pika hambaga. Jah, ollakse viisakas, aetakse juttu ilmast ja siis hakatakse ikka sõbrannaga omi isiklikke jutte veeretama, et liigne ikka aru saaks, et ta võiks nüüd mujale minna.
 
Ei ole päris nii 23. juuni 2015, kl 13.51
Olen ka aastaid käinud üksi reisifirmade korraldatud bussireisidel. Kunagi ei ole olnud probleeme. Alati on olnud veel keegi, kes reisib samuti üksi. Kõik on iseendas kinni. Aga loomulikult, kui on selline juhus, kus sind pannakse ühele pingile istuma mehega, kellel on kaasas vaid kaks särki ja muidu ka hügieenist arusaamine on kaheldav, siis ...ei ole meeldiv. Mees, kelle ainus aroom on higihais, võiks küll mõelda veidi. Äkki võiks ikka kodus omaette haiseda.
 
njahh 23. juuni 2015, kl 14.36
kas haisev naisterahvas oleks vastuvõetavam?

Aga siis on ju hästi, kui üksikuid reisil alati on. Huvitav, kas seda annaks firmast eelnevalt uurida ka?
 
galita 23. juuni 2015, kl 18.37
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> no kui sul omal kogemus puudub, siis ei ole mõtet
> siin ka kätsatada, kui tore on ise endale reisi or
> ganiseerida. Vaata, igalühel pole nii palju pealeh
> akkamist, oskusi, kogemusi ja mida iganes on vaja
> korraliku reisi organiseerimiseks. Seega on lihtsa
> m võtta reisipakett ja ei pea muretsema selle pära
> st, kuhu minna, mida teha, kus ööbida.
>
> Mis
> sinu sõbrannat puudutab, siis venekeelne seltskond
> on hoopis teistsugune kui eestikeelne - rahvuslik
> ud iseärasused...
> Eestlane juba kord on sellin
> e, et võõras inimene võetakse seltsi väga pika ham
> baga. Jah, ollakse viisakas, aetakse juttu ilmast
> ja siis hakatakse ikka sõbrannaga omi isiklikke ju
> tte veeretama, et liigne ikka aru saaks, et ta või
> ks nüüd mujale minna.


Reisi planeerimine ei ole raketiteadus ja mingeid erioskusi selleks omandama ei pea. Kui huvi on, siis hakka aga google abiga omale reisi planeerima-see ei tähenda, et pead tingimata kuhugi sõitma, teeksid seda lihtsalt harjutamise mõttes. Uuri transpordifirmade sooduspakkumisi, sihtkohas asuvaid ööbimisvõimalusi ja hindasid, väätamisväärsusi ja muuseume-kõik see on google abiga kättesaadav. Kui ööbimiskoha suhtes mitte eriti nõudlik olla ja leppida magamiskohaga hostelis, siis saab ööbimiskoha+dušš+hommikusöök+kohvi alla 10€ ja paar korda on mul hostelis ööbimine täitsa tasuta olnud. Sooduspakkumise ajal on Eestist Saksamaale bussipileteid isegi 18€ müüdud ja sellise hinnaga reisimine on enamus inimestele kättesaadav. Või võrdleme näiteks Tiit Reisid poolt pakutavat ühe päevast Soome reisi mis maksab 80€ enda poolt planeeritud reisiga. Viking Line sooduspiletid Tallinn-Helsingi-Tallinn maksid 10,5€ ja osad muuseumid on Helsingis üldse tasuta. Mille eest ma maksan 80€? Ainult selle eest, et ei viitsi googeldada?
Kuid sooduspileteid ja broneeringuid pakutakse ainult interneti vahendusel ja kui kindlat reisisihti ei ole paika pandud, siis on mõistlik reisile kaasa võtta kas nutitelefon või mõni muu seade millega saab wifit kasutada. Julgemad ja seiklushimulisemad reisivad üldse hääletades ning vahel pakub seljakotiränduri peale võtnud autojuht isegi öömaja, kuid hääletades reisimine on väsitavam, tihti võtab ühest kohast teise jõudmine kauem aega ning halvemal juhul on ka ohtlikum.
 
njahh 24. juuni 2015, kl 11.00
mis sa, galita, oled loll või mängid lolli?

Mis see sinu asi on, mil viisil keegi reisib? Inimesed on erinevad ja igaüks leiab omale parima viisi. Kui sulle meeldib ise reisi organiseerida, siis lase käia. Kui keegi soovib bürooteenindust, siis on see tema valik ja pole sinu asi siin õpetada ja käsutada ja oma arusaamu teistele peale suruda.
 
galita 24. juuni 2015, kl 11.18
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> mis sa, galita, oled loll või mängid lolli?
>
>
> Mis see sinu asi on, mil viisil keegi reisib? Ini
> mesed on erinevad ja igaüks leiab omale parima vii
> si. Kui sulle meeldib ise reisi organiseerida, sii
> s lase käia. Kui keegi soovib bürooteenindust, sii
> s on see tema valik ja pole sinu asi siin õpetada
> ja käsutada ja oma arusaamu teistele peale suruda.

Kuskohast sa käsutamist välja loed?
Ma kirjutan odavatest reisimisvõimalustest ja sellest mil moel odavreisi planeeritakse, kuid iga inimene otsustab ise kuidas ta reisib ja kas ta üldse reisib. Kui sind minu postitused häirivad, siis ei pea sa neid lugema ega pärast vihast vahutama.
Kuna keegi ei suuda kõiki sooduspakkumisi jälgida, siis võiks teha teema kus reisihuvilised foorumlased jagavad sooduspakkumiste kohta käivat infot teistega.

Hetkel on LuxExpress sooduspakkumine Vilnius-Varssav. Pilet maksab 9€, broneerimine kestab 30 juunini.
 
njahh 24. juuni 2015, kl 13.38
soovitus odavpakkumisele tuli alles sinu viimases postituses. Ja kui palju siin on nüüd neid, kes seda piletit ostma tormavad?

Eelmistes sõnavõttudes andsid läbi lillede mõista, et reisifirmade pakkumiste kasutajad on puhtarumalad. Eelviimases postituses suisa käsutad tegema harjutusi iseseisvaks eluks - kuivtrenni piletite ja majutuskohtade broneerimiseks. Kas see polnud siis kamandamine?

Kas sul on väga raske aru saada, et inimesed on erinevad: sina ja paljud teisedki soovivad ise omi reise organiseerida ja edu, teine osa inimesi aga ei soovi oma pead olmemuredega vaevata ja eelistavad reisi, kus kõik on juba ära planeeritud ja vastutavad ning muretsevad teised. Ega siis teised esimestest seepärast halvemad ole. Mis selles nii keerulist aru saada on?
 
exturist 24. juuni 2015, kl 18.22
Mina hakkan peale Galita postituste lugemist omal käel reiside planeerimist tõsiselt kaaluma ning otsima sooduspakkumisi. Ei ole need turismifirmade poolt pakutavad reisid midagi nii muretud, on igasugusid jamasid ette tulnud. Kui keegi vaevleb alaväärsuskompleksiside käes, siis see on tema isiklik probleem.
 
njahh 24. juuni 2015, kl 21.54
no tubli on, et keegi innustust sai ise omale reisi planeerida. Muide, iga hinna eest soodsam, võib hiljem tagasilööke tuua ja osutuda oluliselt kallimaks või tuua kaasa olulist ajakaotust. Ise läbi proovitud, kus rahaliselt soodsam variant pikendas oluliselt teekonda nii ajas kui ruumis.
 
kuule njahh 25. juuni 2015, kl 00.00
Loen siin sinu postitusi ja...no oled ikka tropp küll. Ei imesta, et sinuga suhelda ei taheta. Viriseja, vinguja ja õõnestaja.
Karl Kindermacher 25. juuni 2015, kl 06.59
Vaat, grupid ei planeeri oma reise piletite soodusaja järgi vaid valivad kuupäevad, mis enamikule sobivad.
 
Üksireisija 25. juuni 2015, kl 10.10
Olen teinud kaasa mitu bussireisi ja ikka kaaslaseta. Mul on vist vedanud, kuid alati on olnud grupis keegi, kellega olen hakanud rohkem suhtlema ja lausa pikemaks ajaks suhtlema jäänud, kuigi ma ei ole eriti seltskondlik inimene.Arvan, et üksindust ei tasu karta, eriti, kui tegemist kultuurireisiga, lähed ju tutvuma uue kohaga, tore, kui leiad seltskonnast ka mõttekaaslasi, see on lisaväärtus! Muidugi, kui reis on pikk ja oled suur suhtleja, siis on raskem.
 
galita 25. juuni 2015, kl 16.17
njahh Kirjutas:
-------------------------------------------------------
> no tubli on, et keegi innustust sai ise omale reis
> i planeerida. Muide, iga hinna eest soodsam, võib
> hiljem tagasilööke tuua ja osutuda oluliselt kalli
> maks või tuua kaasa olulist ajakaotust. Ise läbi p
> roovitud, kus rahaliselt soodsam variant pikendas
> oluliselt teekonda nii ajas kui ruumis.

Kirjelda palun täpsemalt kuidas sai soodsam variant minna kallimaks, pikendada teekonda või tuua kaasa ajakataotuse?
Nagu ma juba eespool kirjutasin, käib sooduspakkumiste broneerimine neti teel ja nii piletite kui ööbimiskohtade eest makstakse broneeringut tehes. Transpordivahendi marsruut, sõidugraafik ja hind on broneeringut tehes näha ja mul ei ole küll kordagi juhtunud, et ühistransport oma marsruudilt kõrvale kalduks. Pikemate reiside puhul võib sihtpunkti saabumise aeg veidi erineda graafikus oleva ajaga, sellega tuleb arvestada kui on vaja edasi sõitmiseks ümber istuda, kuid see ei erine nii drastiliselt, et ei oleks üldse võimalik reisi planeerida. Broneeritud piletite eest ei tule hiljem juurde maksta, maksumuseks jääb broneeringu ajal olnud hind. Täpselt sama on öömajaga, majutuse hinnaks jääb broneeringu ajal makstud summa ja seda isegi siis kui paigutatakse kallimale pinnale. Ma olen mitu korda broneeringuhinnast hoopis kallima ja parema toa saanud kuna kallim koht on vaba olnud. Majutusasutused teevad seda enda reklaamimiseks, et klient teinegi kord nende juurde tagasi tuleks.
Ainult Venemaal reisides tuleb kontrollida, kas broneering tuleb ikka enne reisi kassast ostetud piletitest odavam. Seal maal kippuvad asjad vastupidi olema ja vahel saab kassast sularaha eest ostes pileti odavamalt kui netis broneerides.

Nii, et jaga aga julgelt oma kogemust, päris huvitav oleks teada kus ja mispärast sa pidid hiljem veel juurde maksma.



Toimetatud 1 kord(a). Viimati galita 25.06.2015 16.19.
 
njahh 26. juuni 2015, kl 12.21
see on väga lihtne: võtad mõne kauge sihtpunkti ja seejärel hakkad otsima kõige odavamaid lennupileteid. Need aga ei vii mitte otse sihtpunkti, vaid eeldavad mitmeid ümberistumisi. Iga ümberistumisega jääb aga pikalt aega lennujaamaga tutvumiseks. Tee pikeneb siis, kui ostja unustab maakaarti vaadata ja koostab ümberistumistega marsruudi lähtuvalt sellest, et kant enamvähem sama on. Rahaliselt oleks justkui piletitele vähem kulutanud, kuid lennujaamas kulutad sama raha või enamgi olmeliste vajaduste rahuldamiseks.

Ja veel. Selline reisikorraldamine eeldab siiski üsna head keeleoskust. Ei saa siiski eeldada, et kõik oskavad keelt ja on nii hakkajad ja lisaks ka osavad arvutikasutajad kui galita või mõni teine siin. Reisida tahavad ka vanemad inimesed ja neile on sellised organiseeritud kultuurireisid suunatudki.
Kas peab ilmtingimata hakkama halvustama neid, kes ei tee nii, nagu siin ette kirjutatakse?

Ja et teil poleks põhjust isiklikuks muutuda, siis ma ei räägi iseendast. Olen kasutanud mõlemat reisivarianti ja saanud mõlemat pidi hakkama.
 
po. 28. juuni 2015, kl 12.53
Mina küll ei kujuta ette, et minu pensionäridest vanemad omal käes omale reisi kokku panevad. Internetti nad muidu kasutavad igapäevaselt küll ja inglise keelt elementaarsel tasemel tonkavad. Kuid siis oleks see neile üle jõu. Minul ka süda kergem, kui nad turismigrupiga lähevad. Seal on ette ja taha kõik organiseeritud ja eestikeelne abi alati võtta.
 
ei ole muret 28. juuni 2015, kl 20.40
Mis probleem see üksi reisimine ikka on, mina olen käinud nii ja naa. Alati on kellegagi võimalik jutule saada, reisiseltskondades käib tutvumine kergemalt.
Ühel Norra reisil just juhtus nii, et ka oli vanem üksik naine, tuli meie kolmesesse seltskonda neljandaks, sest majutus oli neljastes kämpingumajades, ise pakkus ennast meie juurde ja siiamaani suhtleme nüüd,käime üksteisel külas, nii tore inimene on. Ja selliseid reisitutvusi on veel olnud, et ikka hiljemgi aegajalt helistame või suhtleme netis.
 
kõik on organiseeritud 02. juuli 2015, kl 18.47
Olen Germaloga mõned korrad üksi reisinud. Võimalusel paneb juba firma ise üksikud ja sobivas vanuses inimesed kokku, ühte tuppa, bussis kõrvuti istuma. Võid oma reisifirmas juttu teha et kas on veel üksikuid ja juba enne reisi isegi võimaliku kaaslasega tutvust teha. Muidugi, huvitava reisi elab igasuguse naabriga rõõmsalt üle
 
jah 03. juuli 2015, kl 21.39
Minul on ka õnnestunud, firma sobitab enam-vähem sarnased inimesed kõrvuti ja ühte tuppa, kui ei sobi, ma arvan, et saab vahetusi ka kuidagi teha , aga ega keegi pole ju ise ideaal ning siis peab mõnede veidrustega ka leppima, mis väljakannatatavad on, eks on ju vedamise asi, kelle võõras seltskonnaks kaaslaseks saad.
No päris jama vast ei saa siiski olla inimene, kes armastab reisida (ehk)
 
Maili 10. juuli 2015, kl 23.00
Tead, Anneli, ära nii väga tahagi seda "kaaslemist".
Olen käinud nii üksi kui kambaga. Üksikäidud reisidest mäletan sihtkohta, kambasõitudest ainult kampa. Nii kehva kui keskmist. Vaid korra kohanud inimest, kes sihtkoha kultuuri tundis paremini kui giid ning sellise lähedale hoiad vaistlikult nagu laps.
Raske, kui kaaslaseks satub mõni galita. Mida sa siis näed või naudid, kui 24/7 kõrval vatrab, kuidas tema kõike kõigist õigemini teeb. Üksikinimeste suhtlemis- ja tunnustusvaegus võib seotud (ei saa ära minna) publiku puhul vallanduda kontrolli alt.
Võta kaasa mõni asjassepuutuv raamat, saad vajadusel eemale hoida.
 
üksikreisija 11. juuli 2015, kl 09.12
Jah, galita kaldus teemast kõrvale, aga julgustab ju lihtsalt ettevõtlikum olema. Olen ka olude sunnil üksikreisija ja seetõttu nii mõnegi huvitava ja meeldiva reisiplaani maha matnud.
 
lahendus 11. juuli 2015, kl 15.15
Osta galitale ka pilet ja minge koos ning väga tore saab olema.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!