Mina lausa võtsin kohustuseks iga päev vähemalt 100 gr porgandit süüa.
Porgandist saab (peale maksa) kõige enam A-vitamiini ja lisaks veel beetakatrotiini, mida maksast jällegi üldsegi ei saa. Need mõlemad kaks tähtsat asja, A-vitamiin ja beetakarontiin, on siis vajalikud, et rakud püsiksid terved ja enesetunne nooruslik. Beetakarontiin aeglustab inimrakkude vananemist.
Näiteks Pakistani hunzad elavad eriti pikalt. Üks süü võib olla, et nad söövad väga rohkelt aprikoose, kus on samuti väga palju beetakarontiini.
Soovitav oleks süüa riivituid porgandeid koos õli, pähklite või seemnetega. MIKS?
*A-vitamiin imendub elunditesse paremini siis, kui sellega koos nauditakse vähe rasva.
*Riivitud porgandist imendub beetakarontiin paremini, kui tervest porgandist.
Vitamiinid imenduvad hästi ka keedetust porgandist, aga A-vitamiini imendumine vajab natuke rasva.
Sidrunimaitseline porgand päevalille seemnetega
2 porgandit - riivida jämedalt
1 spl päevalille seemneid - võib kasutada ka kõrvitsa seemneid vms.
tilk äsja pressitud sidrunimahla - võib asendada apelsiinimahlaga
Ettevaatust seemnetega, seal on väga palju kaloreid, mitte üleannustada.
Porgand ja kuivatatud aprikoos
2 porgandit
7 kuivatatud aprikoosi
Aprikoosid ei saa sisaldada väävlit. Väävlit sisaldavad aprikoosid on aprikoosikollased (enamus meil poes müüdavatest), ilma väävlita aprikoosid on tumepruunid.
Kuivatatud aprikoosid on väga hea kommiasendaja: sama kalorihulgaga saab palju tervislikkumaid toiduaineid.