Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Kaaluklubi
valgud ja süsivesikud
 
Raili 25. aprill 2007, kl 12.57
Ma ei saa üldse aru,räägite,et süsivesikuid ja valke ei tohi koos süüa.Mina pole küll sellist toitu näinud,kus on süsivesikud,aga valke pole(või vastupidi).Mina olen jälginud pakenditelt ainult rasva sisaldust,etkui rasv nullilähedane,siis söön(arvasin,et rasv teeb inimese paksuks).Selgitage, mis ma sööma siis peaksin?Kuidas see kõige õigem oleks?
 
Inga 25. aprill 2007, kl 13.31
Igas toidus on mingi osa ka rasvu, päris vältida ei saa, isegi kui sööd paljast kohupiima, siis on seal valkude kõrval ka rasva..
aga lihtsustatult on see söömise valem selline, et söö liha koos juurviljade-köögiviljadega, jäta kartul/riis/makaron ära..
või siis söö kartulit/riisi/makaroni koos köögiviljade-juurviljadega.
Ühesõnaga liha ja kartul/makaron/riis ei passi kokku.

Puuvilju söö hoopis eraldi, arvesta umbes 1 tunnine vahe eelmise või järgneva söömisega.

Piimatoodetesse suhtu ettevaatusega, paljudel annavad just piimatooted antikehi (Role süsteemi järgi), ning võid ju katsetada, kas su kaal langeb, kui ajutiselt loobud piimatoodetest.

ning joo hästi palju vedelikku, aga sellega oli vist ka nii, et pidi jooma pärast sööki 1 klaas, ning mitte rohkem, ning siis alles 1-1,5 tunni pärast võis juua piiramatult, aga jälgima jälle, et järgmise söögiga oleks vahe sees.

selline matemaatika tegelikult, aga toimib!
 
vilgas 25. aprill 2007, kl 17.41
Nojah, ei arvestata nii, et täiesti ainult üht komponenti (valke näiteks) sisaldaks ja teisi üldse mitte. Lihtsalt võetakse nii, et vat liha ja piim ja munad on eelkõige valk, puder ja kartul ja leib on eelkõige tärklis, puuvili on suhkrud jne.

Aga kõike seda arvestavad ainult mõned süsteemid (Role, Hay ), kes väidavad, et kui makku läkitatakse ühekorraga palju süsivesikuid ja palju valke, siis magu häirub sellest ja pole võimeline kumbagi korralikult seedima. Enamus toitumisasjatundjaid seda seisukohta ei jaga ja ütlevad, et segamini söömine pole mingi probleem. Ja on ka rõhutatud, mida sinagi tähele panid, et kõik bioloogiline materjal (toiduained) sisaldavab nii seda kui teist, et nad pole rangelt eristatud.

Rasv teeb inimese paksuks - no kui pidevalt palju suure rasva üle süüa, siis jah. Aga sama hästi võivad ka süsivesikud inimese paksuks teha, kui ta neid üle oma energiavajaduse tarbib ja tal on "koguja" tüüpi keha. On öeldud, et mehed kipuvad rasvuma põhiliselt liigse rasva (liha, praetud toidud)tõttu, naised liigsetest süsivesikutest (liiga suured kogused tärklist ja suhkrut).Valgud võivad ka kaloreid anda (ja näiteks mingi toiduaine üldises kalorihulgas ongi osa kaloreid nn. valgukalorid), aga kuna kehal on neid tavaliselt muuks otstarbeks vaja (ehitusmaterjaliks), siis nad on liiga väärtuslikud, et neid energiaks või keharasva tootmiseks kasutada.

Kõige õigem on süüa kõike enam-vähem õiges vahekorras (soovitused on igas toitumisalases raamatus,toidupüramiidid jne. ka kaalujälgijates aetakse laias laastus sama joont), koguse osas aga leida just endale paras kogus, mille juures kaal püsib ja ei hakka kerkima. Võib ka liha ja kartulit-makaroni eraldi süüa, kui huvi on, ohtlik see igatahes ei ole, kas on mõttekas - proovi ise, otsusta ise.
 
dw 27. aprill 2007, kl 07.06
kanafilee, rasvata kodujuust, rasvata kohupiim..nendes on näiteks põhiliselt valk,aga süsivesikud praktiliselt puuduvad.
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!