Logi Sisse

Teata kohatust postitusest - moderaator@delfi.ee
Aianurk
Anemooni e ülase sibulad. Mida teha?
 
Algaja 30. august 2016, kl 20.27
Olen algaja aednik ning tegin täna lillepoes puhtalt emotsiooniostu, kui panin korvi anemooni sibulatega pakid. No nii ilusad tumeroosad õiepildid olid peal.
Nagu aru saan, siis anemoon on ülane? Antud sordinimest (Sylphide) peilisin välja, et on ilmselt kroonülane. Nüüd loengi siin mitmeid netilehti, et meil kroonülased eriti ületalve ei pruugi üldse ellu jäädagi, soovitatakse koguni talveks üles võtta või tõhusmalt katta. Mida ma nüüd siis teen? On selline ülane ikka kevadlill? Panen ta nüüd maha ja võtan enne lund uuesti üles? Ja siis kevadel maha, et õitseksid suvel? Pakil samas kirjas, et õitseaeg aprill, mai. No meil siin võib kevad väga hiline olla, maa külm ja kas sellisel juhul jõuab sibul üldse õitsemiseks juurduda, kui märtsi lõpp näiteks mulda panna (kui ilm lubab)?
Ja kas need hollandlased lähevadki aastatega välja lõpuks, kui välja ei kaeva?
Veel : kas sibulaid tuleb enne leotada? Kui kaua?
Pakil on muidugi kirjas, et talvekindel. Samas Hollandi sibul, mis nad seal talvest teavad.
Ühesõnaga olen segaduses ja oleksin mõne kogenuma ülaseteadja nõu üle tänulik.
 
pole spets, 30. august 2016, kl 21.19
aga tee nii nagu pakil kirjas ja vajadusel - on ju igatsorti katteloore.
Ära ennast materda, nii me elus õpimegi.
 
niii 30. august 2016, kl 22.16
kas on sibul või on mugul?
 
ehk abiks 30. august 2016, kl 23.06
http://www.calmia.ee/Taimed/Pysilill/anemoon.htm

Pole jah sibullill, juurestikul risoomjad mugulad - vms.
 
ehk siis 30. august 2016, kl 23.10
"Kõige kirkamatoonilisemaks ülaseks on valge südamikuga redispunase õiega "Radar". Hoolimata oma nimest on õrn ülane vähenõudlik, sitke ja külmakindel püsilill, kes samuti tänu muguljale risoomile, nagu võsaülanegi, liigitub sibullillede hulka. Nende mugulaid tasub aiaäridest küsida suve teisel poolel. Kevadel on nad hoogsas elutegevuses ja neid ei tohiks torkida. Kui soovite, et nad kenasti kasvavad, siis ei maksa neid ka sügisel üles võtta ja mugulaid laiali istutada, nagu see paljude sibullillede puhul kombeks on. Nad saavad ise endaga kõige paremini hakkama.
Hübriidsete seas väärib esiletõstmist lõhislehine ülane "Rubra" (A. multifida). Ta avab oma punased õied mais juunis. Puhmik on 30 cm kõrge.
Mitte kuidagi ei saa tutvustamata jätta neid ülaseid, kellel mullas ei leidu muguljaid risoome ja kes käituvad seetõttu tavapärase püsilillena."
 
Algaja 30. august 2016, kl 23.57
Olen nüüd ülastest rohkem lugenud ja uurinud, need on tõesti imetoredad lilled, kuid antud sort ehk kroonülane meil siiski reeglina ei talvitu. Õrn ülane ja metsa oma - need on ok aga kroonülane on talveõrn. Kusjuures pakil oli ainult nimi Anemonia, ei mingit liidet. Lisaks leidsin pakilt suhteliselt väikese taimevööndi märgi, mis on 7-8. Meie aga pole ei 7 ega 8. Miks sellised ülased meil sügisel müügil on, on muidugi natuke minusugustelt juhmidelt ehk raha väljapetmiseks, arvan. No umbes sama skeem, mis kevadisel ajal müüdavad tulbisibulad. Olen neidki meie suurtes lillekeskustes näinud küll ja veel. Õnneks võib antud kuivanud olekus anemooni risoome ka kevadeni siiski säilitada ja siis alles istutada. Noh, ajatada võib ka, kes viitsib. Edasi siis tuleb nendega pisut mässata nagu daaliamugulatega ilmselt, kui sooviks mitte vaid kord neid kauneid õisi imetleda.
Igatahes õpetlik lugu, et liiga sinisilmsena ei maksa lillepoodi minna. Või ehk oli see praegusel sibulillede ohtrate pakkumiste ajal veel kellelegi natukene õpetlik, sest minusuguseid naiivikuid võib ehk teisigi olla, kes ilusatest piltidest pildituna raha sisuliselt lihtsalt talveks maha matavad. Kompostiks või nii. :)
 
Lea Mäger 09. september 2016, kl 19.37
mina ostsin ka Hortesest ülase...lootsin, et on kroonülane, kuid võta näpust.oli hoopis ÕRN ÜLANE...neid on mul varemgi olnud ja nemad lesivad talvel peenras juba mitu aastat...mina otsisin kroonülast! nüüd, kui uuesti käisin, küsisin mingi papi käest, et miks lupiini seemneid ja kroonülast pole? see vastas kobamisi, et ju kevadel tuleb.....loogiline-kevadel tulevadki talveõrnade sibullillede sibulad müüki.aga lupiini külvatakse ju sügisel????igal-juhul:eelmisel kevadel kasvatasin kroonülased ette ja oi, kui ilusad õied!! tasub vaeva!nüüd tahaksin neid veel rohkem!
Lisa postitus
Autor:
Sinu e-posti aadress:

Selleks, et lisada oma postitusele pilt, video või pildialbum, kopeeri postituse väljale pildi, video või albumi aadress.

Näiteks:
  • http://pilt.delfi.ee/picture/2715753/
  • http://video.delfi.ee/video/vRze7Wd9/ või http://www.youtube.com/watch?v=KF0i_TyTtyQ
  • http://pilt.delfi.ee/album/170457/
Pane tähele! Lingid on aktiivsed ehk klikitavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes! Lisada saab vaid Delfi Pildi fotosid või albumeid ning Delfi Video või Youtube'i videoid! Fotod, galeriid või videod on nähtavad ainult sisse loginud kasutajate postitustes!
Lisa postitusele link, pilt või video!